مقاله پژوهشی
مهدی شجاعی؛ منصور غلامی
چکیده
توجه به ویژگیهای کمی و کیفی میوه به دلیل تاثیر بر عملکرد و کیفیت روغن اهمیت زیادی دارد. این پژوهش با هدف مقایسهی سه رقم پیکوال، کراتینا، زرد و ژنوتیپ 18T از نظر شاخصهای فیزیولوژیکی، کمی و کیفی میوه و روغن برنامهریزی و اجرا شد. نتایج نشان داد رقم پیکوال بزرگترین میوه و هسته را داشت و دارای میوههای بزرگتر و سنگین تر بود. رقم ...
بیشتر
توجه به ویژگیهای کمی و کیفی میوه به دلیل تاثیر بر عملکرد و کیفیت روغن اهمیت زیادی دارد. این پژوهش با هدف مقایسهی سه رقم پیکوال، کراتینا، زرد و ژنوتیپ 18T از نظر شاخصهای فیزیولوژیکی، کمی و کیفی میوه و روغن برنامهریزی و اجرا شد. نتایج نشان داد رقم پیکوال بزرگترین میوه و هسته را داشت و دارای میوههای بزرگتر و سنگین تر بود. رقم پیکوال با تولید 75/116 کیلوگرم در هر درخت بهترین رقم بود. پس از بررسی ویژگیهای کمی و کیفی روغن مشخص شد رقم کراتینا بیشترین مقدار فنل کل، کاروتنوئید و کلروفیل را در روغن داشت و در مقابل مقدار اسیدیتهی روغن آن کمتر از سایرین بود. رقم کراتینا بیشترین مقدار اولئیکاسید (53/72 درصد)، بالاترین نسبت اولئیکاسید به پالمتیکاسید و استئاریکاسید، بیشترین مقدار اسیدهای چرب غیر اشباع (03/84 درصد) و کمترین مقدار پالمتیکاسید را نشان داد. بنابراین با توجه به نتیجه این پژوهش میتوان بیان کرد رقم کراتینا با توجه به داشتن مقدار بیشتر ترکیبات فنلی و همچنین مقدار بیشتر اسیدهای چرب غیر اشباع و تعادل مناسب بین اسیدهای چرب غیر اشباع و اشباع، روغن با کیفیتتری داشت، اما درصد روغن و عملکرد در رقم های پیکوال و زرد بیشتر از رقم کراتینا بود. بنابراین باید از کشت ترکیبی این سه رقم برای حفظ کیفیت و نیز عملکرد بیشتر استفاده کرد.
مقاله پژوهشی
سهیلا احمدخانی؛ علی سلیمانی؛ فرهنگ رضوی؛ عزیزاله خیری
چکیده
میوه زغالاخته منبع مهمی از ویتامینها و ترکیبات آنتیاکسیدانی بوده و حفظ ارزش غذایی، کیفیت ظاهری و سفتی بافت میوه در شرایط پس از برداشت از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش اثر تیمار پساز برداشت فنیلآلانین (صفر، 2، 4، 6 میلیمولار) و زمان انبارمانی (7، 14 و 21 روز) بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه زغالاخته طی مدت انبارمانی ...
بیشتر
میوه زغالاخته منبع مهمی از ویتامینها و ترکیبات آنتیاکسیدانی بوده و حفظ ارزش غذایی، کیفیت ظاهری و سفتی بافت میوه در شرایط پس از برداشت از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش اثر تیمار پساز برداشت فنیلآلانین (صفر، 2، 4، 6 میلیمولار) و زمان انبارمانی (7، 14 و 21 روز) بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه زغالاخته طی مدت انبارمانی بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. میوهها بلافاصله پس از تیمار در سردخانهای با دمای 1± 2 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±85 درصد قرار گرفتند. براساس نتایج، بالاترین محتوی آنتوسیانین (mg CYN-3-GLU /100g FW 6/2)، فلاونوئید (mg QE/100g FW 16/13)، فنل کل (mg GAE/100g FW 80/371)، مواد جامد محلول (66/17 درصد) در هفته سوم و همچنین بیشترین میزان آسکوربیکاسید (mg/100g FW 89/26) در تیمار 2 میلیمولار فنیلآلانین مشاهده شد. کمترین میزان پراکسیدهیدروژن µmol/100g FW) 36/0) و سرمازدگی و بیشترین میزان پرولین ( mg/g FW36/0) در هفته سوم در تیمار 6 میلیمولار فنیلآلانین مشاهده شد. بطور کلی نتایج نشان داد برای نیل به هدف مهم انبارمانی زغالاخته در سردخانه که حفظ شاخصهای فیزیکی و شیمیایی مطلوب این میوه و ماندگاری بیشتر نسبت به نگهداری در دمای معمولی میباشد، تیمار 2 میلیمولار فنیلآلانین میتواند مناسبترین تیمار باشد.
مقاله پژوهشی
سمیرا واحدی؛ سینا بشارت؛ ناصر دواتگر؛ مهدی طاهری
چکیده
توسعه کشت زیتون مستلزم مطالعات دقیق برای دستیابی به بیشترین عملکرد کمی و کیفی محصول با اعمال راهکارهای مدیریتی از جمله تغذیه است. در این پژوهش روابط متقابل بین متغیرهای تبادلات گازی با عناصر غذایی موجود در برگ درختان زیتون، رقم آربیکن با سیستم کشت فوق متراکم (SHD)، با توجه به میزان هدایت الکتریکی (EC) و کربنات کلسیم معادل (TNV) خاکهای ...
بیشتر
توسعه کشت زیتون مستلزم مطالعات دقیق برای دستیابی به بیشترین عملکرد کمی و کیفی محصول با اعمال راهکارهای مدیریتی از جمله تغذیه است. در این پژوهش روابط متقابل بین متغیرهای تبادلات گازی با عناصر غذایی موجود در برگ درختان زیتون، رقم آربیکن با سیستم کشت فوق متراکم (SHD)، با توجه به میزان هدایت الکتریکی (EC) و کربنات کلسیم معادل (TNV) خاکهای منطقه طارم سفلی، بررسی و تحلیل گردید. با استفاده از روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی (CND)، وضعیت عناصر غذایی و ناهنجاریهای تغذیهای مشخص و روابط و اثرات آن بر شاخصهای فتوسنتزی تعیین شد و در نهایت با آنالیز مؤلفههای اصلی (PCA) اثرات متغیرها بر عملکرد بدست آمد. نتایج نشان داد متغیرهای فتوسنتزی همبستگی مثبت و معنیداری با عناصر روی، فسفر و مس و همچنین همبستگی بالایی با عملکرد باغها داشتند. میانگین ترتیب نیاز عناصر غذایی باغها به صورت Ca>Mg>N>P>K در عناصر پر مصرف و Zn>B>Mn>Cu در عناصر کم مصرف بود. بر اساس نتایج PCA باغات با عملکرد بالا اثرپذیری مثبت بالاتری با عناصر غذایی فسفر، پتاسیم، روی و مس داشتند که موجب افزایش شدت فتوسنتز و عملکرد شد. همچنین اثرات پنهان کمبود کلسیم و منگنز بر کاهش پارامترهای فتوسنتزی و عملکرد با روشPCA مشخص گردید.
مقاله پژوهشی
مجید رجایی
چکیده
تحت تنش شوری جذب عناصر غذایی از جمله نیتروژن، کاهش مییابد. به منظور مطالعه اثر نیتروژن بر رشد و غلظت عناصر غذایی در پرتقال والنسیای پیوند شده روی پایه لیمو، آزمایشی به صورت فاکتوریل انجام شد. عامل اول شوری آب آبیاری در چهار سطح (86/0، 2، 4 و 6 دسی زیمنس بر متر) و عامل دوم نیتروژن در پنج سطح (50، 80، 120، 160 و 200 میلیگرم نیتروژن در کیلوگرم ...
بیشتر
تحت تنش شوری جذب عناصر غذایی از جمله نیتروژن، کاهش مییابد. به منظور مطالعه اثر نیتروژن بر رشد و غلظت عناصر غذایی در پرتقال والنسیای پیوند شده روی پایه لیمو، آزمایشی به صورت فاکتوریل انجام شد. عامل اول شوری آب آبیاری در چهار سطح (86/0، 2، 4 و 6 دسی زیمنس بر متر) و عامل دوم نیتروژن در پنج سطح (50، 80، 120، 160 و 200 میلیگرم نیتروژن در کیلوگرم خاک) بود. شوری غلظت یونهای سدیم در برگ و ریشه و کلر در برگ را تا حد سمیت افزایش داد و وزن ماده خشک برگ و ریشه را کاهش داد. شوری 6 دسیزیمنس بر متر نسبت به شوری 86/0 به ترتیب سبب افزایش 9، 5 و20 برابری محتوای سدیم برگ و ریشه و کلر برگ گردید. نیتروژن تأثیر محسوسی بر غلظت سدیم برگ نداشت، اما در شوری 2، 4 و 6، افزایش کاربرد نیتروژن از 50 به 200 میلیگرم در کیلوگرم خاک به ترتیب سبب کاهش 19، 16 و 18 درصدی غلظت کلر برگ شد که متناظر با آن وزن خشک برگ 117، 39 و 42 درصد افزایش یافت. شوری غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم و عناصر کم مصرف را در گیاه کاهش داد و در بعضی موارد به کمتر از حدود بهینه رساند. در مقابل نیتروژن با بهبود این تأثیر سوء، غلظت این عناصر را در بافت گیاهی افزایش داد. بر اساس نتایج، در شرایط شور میتوان با در نظر گرفتن ملاحظات زیستمحیطی از مقادیر نیتروژن بالاتر از حدود بهینه برای کاهش اثرات سوء شوری استفاده کرد.
مقاله پژوهشی
بابک عدولی؛ بیژن مرادی؛ مرتضی گل محمدی
چکیده
ترکیدگی قبل از برداشت میوه مرکبات، عارضهای فیزیولوژیک است که هر ساله در رقم های حساس مانند نارنگی’پیج‘ باعث کاهش محصول قابل عرضه به بازار و افزایش آلودگیهای قارچی میوه در باغ و انبار میشود. با توجه به نقشی که سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر میتوانند در استحکام پوست میوه مرکبات داشته باشند، تحقیقی به منظور تعیین اثرات یک بار ...
بیشتر
ترکیدگی قبل از برداشت میوه مرکبات، عارضهای فیزیولوژیک است که هر ساله در رقم های حساس مانند نارنگی’پیج‘ باعث کاهش محصول قابل عرضه به بازار و افزایش آلودگیهای قارچی میوه در باغ و انبار میشود. با توجه به نقشی که سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر میتوانند در استحکام پوست میوه مرکبات داشته باشند، تحقیقی به منظور تعیین اثرات یک بار محلولپاشی برگی درختان نارنگی رقم پیج با نسبتهای مختلفی از سه ترکیب معدنی نیترات پتاسیم (1 درصد)، نیترات کلسیم (1 درصد) و اسید بوریک (5/0 درصد) در پایان ریزش جودرو روی شدت ترکیدگی، فعالیت آنزیم پلیگالاکتوروناز میوه و صفات عملکردی انجام شد. نتایج نشان داد تیمارها اثری بر فعالیت آنزیم پلیگالاکتوروناز نداشت، اما درصد ترکیدگی را از حدود 3/12 درصد به 3/8 درصد کاهش و موجب افزایش عملکرد، وزن میوه و درصد آب میوه شدند. بر اساس یافتههای حاصله، کمترین شدت ترکیدگی در تیمارهای ترکیبی کلسیمدار دیده شد. تیمارهای پتاسیمدار دارای بالاترین عملکرد، وزن تک میوه و محتوای آب میوه بودند. بنابراین میتوان محلولپاشی برگی درختان نارنگی’پیج‘ با ترکیبی از هر سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر را برای کاهش درصد ترکیدگی و بهبود کمیت و کیفیت محصول به تولیدکنندگان نارنگی رقم پیج پیشنهاد کرد.
مقاله پژوهشی
طیبه زنده دل؛ ابراهیم گنجی مقدم؛ مریم تاتاری
چکیده
بهمنظور بررسی میزان تحمل به یخزدگی گیاه پنیرباد آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار و نه تیمار دمایی (صفر، 3-، 6-، 9-، 12-، 15-، 18- و 21- درجه سانتیگراد و تیمار شاهد ۲5 درجه سانتیگراد) انجام شد. صفات مورد مطالعه شامل درصد نشت یونی، پایداری غشای سلولی، محتوای پرولین برگ، کلروفیل فلورسانس، درجه سبزینگی، دمای 50 درصد کشندگی بر اساس ...
بیشتر
بهمنظور بررسی میزان تحمل به یخزدگی گیاه پنیرباد آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار و نه تیمار دمایی (صفر، 3-، 6-، 9-، 12-، 15-، 18- و 21- درجه سانتیگراد و تیمار شاهد ۲5 درجه سانتیگراد) انجام شد. صفات مورد مطالعه شامل درصد نشت یونی، پایداری غشای سلولی، محتوای پرولین برگ، کلروفیل فلورسانس، درجه سبزینگی، دمای 50 درصد کشندگی بر اساس درصد بقا (LT50su) و دمای 50 درصد کشندگی بر اساس نشت الکترولیتها (LT50el) بود. نتایج نشان داد اثر تنش یخزدگی بر تمامی صفات مورد مطالعه در سطح احتمال 1 درصد معنیدار بود. با افزایش تنش یخزدگی نشت یونی افزایش و پایداری غشای سلولی کاهش نشان دادند. میزان کلروفیل فلورسانس برگ با افزایش تنش کاهش یافت، به طوری که در دماهای پایین تر از 9- درجه سانتیگراد به کمترین مقدار خود رسید. درجه سبزینگی تا 6- درجه سانتیگراد با شیب شدید و در کمتر از آن با شیب ملایم تر کاهش یافت. بیشترین محتوای پرولین مربوط به تیمار 6- درجه سانتیگراد بود که نسبت به تیمار شاهد 53 درصد افزایش یافت. با کاهش دما درصد بقا کاهش یافت، به طوری که در دماهای زیر 9- درجه سانتیگراد به کلی گیاهان از بین رفتند. همچنین LT50el و LT50su به ترتیب در دمای 153/10- و 958/8- درجه سانتیگراد اتفاق افتاد. در نهایت، یافته ها در این تحقیق نشان دادند که گیاه دارویی پنیرباد تنش یخزدگی 6- درجه سانتیگراد را به طور قابل قبولی تحمل مینماید.
مقاله پژوهشی
مونا بردبار؛ رضا درویش زاده؛ مقصود پژوهنده
چکیده
سیبزمینی در جهان از نظر تولید پس از گندم، برنج و ذرت در جایگاه چهارم اهمیت قرار دارد. به دلیل تکثیر رویشی، ویروسها از عوامل بیماریزای مهم در سیبزمینی محسوب میشوند. در گیاهان، خاموشی RNA یک ساز و کار دفاعی علیه ویروسهاست. تحقیقات زیادی برای ایجاد مقاومت به ویروسها با خاموش کردن ژنهای خاص آنها صورت گرفته است، اما در نهایت ...
بیشتر
سیبزمینی در جهان از نظر تولید پس از گندم، برنج و ذرت در جایگاه چهارم اهمیت قرار دارد. به دلیل تکثیر رویشی، ویروسها از عوامل بیماریزای مهم در سیبزمینی محسوب میشوند. در گیاهان، خاموشی RNA یک ساز و کار دفاعی علیه ویروسهاست. تحقیقات زیادی برای ایجاد مقاومت به ویروسها با خاموش کردن ژنهای خاص آنها صورت گرفته است، اما در نهایت به خاطر فعالیتِ پروتئینهای ویروسیِ ممانعت کننده از خاموشیِ RNA، مقاومت گیاه شکسته شده و ویروس قادر به تکثیر و ایجاد خسارت میشود. هدف از این تحقیق ایجاد مقاومت همزمان برای سه ویروس مهم PLRV، PVX و CMV در سیبزمینی است. قطعاتی از ژن های پروتئینهای سرکوبگر خاموشی RNA در ویروسهای فوق، به ترتیب P0، P25 و 2b به کمک PCR با آغازگرهای اختصاصی تکثیر و به هم متصل شدند. قطعه نوترکیب ساخته شده در داخل پلاسمید pFGC5941 در جهت سنس و آنتیسنس در دو طرف اینترون تحت پروموتر 35S بصورت تولید کننده RNA با ساختار سنجاقسری قرار گرفت. قسمت T-DNA پلاسمید حاصل به کمک آگروباکتریوم به سیبزمینی رقم آگریا انتقال یافت. لاینهای تراریخته بهدستآمده بهمنظور تأیید حضور ترانسژن، توسط PCR بررسی شدند و لاینهای تراریخته انتخاب و تکثیر یافتند. در ادامه تحقیق قرار است مقاومت لاینهای منتخبِ تراریخته به سه ویروس سنجیده شود.
مقاله پژوهشی
محمد عثمان امرا؛ محمود رمرودی؛ علیرضا راشکی؛ محمد گلوی؛ میترا جباری
چکیده
گرد و غبار از ویژگیهای اجتنابناپذیر اقلیمی ایران محسوب میشود. امروزه یکی از معضلات کشاورزان مناطق خرماخیز تأثیر گرد و غبار بر درختان خرما است. این پژوهش، جهت بررسی اثر گرد و غبار بر ترکیبات شیمیایی میوه خرمای مضافتی در سه منطقه سراوان، جالق و روتک از توابع شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان در سالهای 1395 و 1396 انجام گرفت. ...
بیشتر
گرد و غبار از ویژگیهای اجتنابناپذیر اقلیمی ایران محسوب میشود. امروزه یکی از معضلات کشاورزان مناطق خرماخیز تأثیر گرد و غبار بر درختان خرما است. این پژوهش، جهت بررسی اثر گرد و غبار بر ترکیبات شیمیایی میوه خرمای مضافتی در سه منطقه سراوان، جالق و روتک از توابع شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان در سالهای 1395 و 1396 انجام گرفت. در هر یک از سه منطقه تعداد 5 نخلستان و درون هر نخلستان تعداد 5 اصله درخت خرما که از نظر صفاتی مانند سن (هشت ساله)، ارتفاع و تعداد سالهای باروری (سال سوم باروری) در شرایط یکسانی بودند، انتخاب و جهت نمونهبرداری علامتگذاری شدند. از گرده مضافتی منطقه سراوان برای باروری همه نخلها استفاده شد. پس از رسیدگی میوه خرما از هر نخل نمونهبرداری انجام و مواد جامد محلول، قندکل، pH و نیز عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم بررسی گردید. تجزیه آماری صفات برآورد شده در طی دو سال متوالی بر اساس طرح آشیانهای انجام شد. نتایج نشان داد اثر منطقه (میزان گرد و غبار) بر صفات مورد بررسی معنیدار بود. در منطقه روتک با میزان گرد و غبار زیاد، قند کل به مقدار 16/26 درصد کمتر از منطقه سراوان با میزان گرد و غبار کم برآورد گردید. درصد عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در منطقه سراوان با میزان گرد و غبار کم به ترتیب 49/0، 68/0 و 48/1، و در منطقه روتک با میزان گرد و غبار زیاد به ترتیب 32/0، 49/0 و 24/1 برآورد گردید. از آنجایی که سه منطقه از لحاظ میزان گرد و غبار متفاوت بودند، میتوان گفت بروز پدیده گرد و غبار باعث کاهش مواد مغذی میوه خرمای مضافتی و لذا کاهش کیفیت و بازارپسندی آن میگردد.
مقاله پژوهشی
مهناز عبدالهی؛ فاطمه سفیدکن؛ محسن کلاگری؛ امیر موسوی
چکیده
در این تحقیق به منظور مقایسه مشخصات ریختشناسی، عملکرد تولید الیاف ساقه، روغن و اسانس شاهدانه، بذر دو اکوتیپ بومی و یک رقم خارجی (Fedora17) به همراه نتاج آن (Fedora17-2) در سه ایستگاه تحقیقاتی البرز، چالکی و صفرابسته کشت شدند و خصوصیات ریختشناسی و فیتوشیمیایی آنها مطالعه شد. بیشترین ارتفاع و بالاترین درصد ماده خشک ساقه مربوط به رقم فدورا17 ...
بیشتر
در این تحقیق به منظور مقایسه مشخصات ریختشناسی، عملکرد تولید الیاف ساقه، روغن و اسانس شاهدانه، بذر دو اکوتیپ بومی و یک رقم خارجی (Fedora17) به همراه نتاج آن (Fedora17-2) در سه ایستگاه تحقیقاتی البرز، چالکی و صفرابسته کشت شدند و خصوصیات ریختشناسی و فیتوشیمیایی آنها مطالعه شد. بیشترین ارتفاع و بالاترین درصد ماده خشک ساقه مربوط به رقم فدورا17 و نتاج آن بود، درحالیکه گستردهترین تاج پوشش، قطورترین ساقه را اکوتیپهای بومی ایران داشتند. محتوی روغن دانهها از 88/18 درصد در نتاج فدورا تا 09/40 درصد در اکوتیپ یزد متغیر بود. اکوتیپهای بومی فارس (820 کیلوگرم در هکتار) و یزد (830 کیلوگرم در هکتار)، بالاترین عملکرد روغن را داشتند. ارتفاع گیاهان از 7/99 سانتیمتر در ایستگاه صفرابسته تا 5/197 سانتیمتر در ایستگاه البرز متغیر بود. عملکرد تولید الیاف ساقه از 1569 کیلوگرم در هکتار (ایستگاه صفرابسته) تا 13991 کیلوگرم در هکتار (ایستگاه البرز) متغیر بود. همچنین شاهدانههای کشت شده در ایستگاه البرز از نظر خصوصیات ریخت شناسی، زایشی و عملکرد تولید ساقه نسبت به سایر ایستگاهها به طور معنیداری برتری داشتند. عملکرد اسانس در هر بوته از 35/11 کیلوگرم (ایستگاه چالکی) تا 39/36 کیلوگرم (ایستگاه البرز) متغیر بود. بنابراین کشت شاهدانه در منطقه البرز با میانگین تولید13991 کیلوگرم در هکتار الیاف، 2/2 تن در هکتار اسانس و 1110 کیلوگرم در هکتار روغن بذر قابل توصیه است. رقم های خارجی با بلندترین ساقه و بیشترین درصد ماده خشک ساقه برای تولید الیاف مناسب میباشند. همچنین خصوصیات ریختشناسی گیاه مادری (فدورا17) در نتاج آن حفظ شد.
مقاله پژوهشی
روح اله علی؛ سیامک کلانتری؛ سید محمود سمر؛ حسین صفّاری
چکیده
تغذیۀ مؤثر درختان میوه با کمترین نهاده میتواند کمک قابلتوجهی در مصرف بهینۀ کودهای شیمیایی و کاهش هزینهها داشته باشد. از طرف دیگر، نوع مدیریت خاک نیز نقش غیرقابل انکاری در قابلیت دسترسی ریشههای گیاهان به مواد مغذی ایفا میکند. بنابراین، یک پژوهش سه ساله (1396، 1397 و 1398) برای ارزیابی اثر نوع مدیریت خاک (خاکورزی مرسوم و بدونخاکورزی) ...
بیشتر
تغذیۀ مؤثر درختان میوه با کمترین نهاده میتواند کمک قابلتوجهی در مصرف بهینۀ کودهای شیمیایی و کاهش هزینهها داشته باشد. از طرف دیگر، نوع مدیریت خاک نیز نقش غیرقابل انکاری در قابلیت دسترسی ریشههای گیاهان به مواد مغذی ایفا میکند. بنابراین، یک پژوهش سه ساله (1396، 1397 و 1398) برای ارزیابی اثر نوع مدیریت خاک (خاکورزی مرسوم و بدونخاکورزی) و نوع کوددهی (شاهد، هیدروژل، کود کامل، کود کامل + هیدروژل و اسید هیومیک) بر شاخصهای فتوسنتزی و عناصر غذایی برگ در سیب رقم دلبار استیوال پیوند شده روی پایۀ مالینگ مرتون 106 واقع در کمالشهر شهرستان کرج انجام شد. نتایج نشان داد بیشترین درصد نیتروژن برگ (74/2%) در تیمار بدونخاکورزی × هیدروژل و کمترین درصد نیتروژن برگ (14/2%) نیز در تیمار خاکورزی متداول × هیدروژل مشاهده شد. بیشترین درصد فسفر برگ (22/0%) متعلق به تیمار خاکورزی مرسوم در سال 1398 بود، در حالیکه کمترین درصد فسفر برگ (18/0%) متعلق به تیمار بدونخاکورزی در سال 1398 بود. بیشترین مقدار مس برگ (4/40 میلیگرم/کیلوگرم وزن خشک) متعلق به تیمار ترکیبی هیدروژل× بدونخاکورزی در سال 1398 بود. همچنین، کمترین مقدار مس برگ (9/9 میلیگرم/کیلوگرم وزن خشک) متعلق به اثر متقابل سهگانه اسید هیومیک × خاکورزی مرسوم در سال 1397 بود. در کل، به نظر میرسد که در کوتاه مدت اثرات مثبت بدونخاکورزی در باغ قابلدستیابی نبوده و مرحلۀ گذار از خاکورزی متداول به بدونخاکورزی باید سپری شود.
مقاله پژوهشی
محمود محبی؛ سید نجم الدین مرتضوی؛ عزیزاله خیری؛ جلال صبا
چکیده
پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعۀ تحقیقاتی دانشگاه زنجان در طی سالهای زراعی ۱۳۹۷-1396 و ۱۳۹۸-1397 اجرا شد. تیمارهای اسیدسالیسیلیک در چهار سطح (صفر (شاهد)، 50، 100 و 150 میلیمول در لیتر) و متیلجاسمونات در چهار سطح (صفر (شاهد)، 50، 100 و 200 میکرومول در لیتر) در سالهای اول و دوم در دو مرحله ...
بیشتر
پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعۀ تحقیقاتی دانشگاه زنجان در طی سالهای زراعی ۱۳۹۷-1396 و ۱۳۹۸-1397 اجرا شد. تیمارهای اسیدسالیسیلیک در چهار سطح (صفر (شاهد)، 50، 100 و 150 میلیمول در لیتر) و متیلجاسمونات در چهار سطح (صفر (شاهد)، 50، 100 و 200 میکرومول در لیتر) در سالهای اول و دوم در دو مرحله ( با فاصلۀ 20 روز) برروی بوتههای سرخارگل (چهار بوته در هر کرت) محلولپاشی شدند. نتابج نشان داد اثر اسیدسالیسیلیک و متیلجاسمونات بر ماندگاری گل، سطح برگ، وزن تر و خشک ریشه، کلروفیلهای a و b وکاتالاز و پراکسیداز معنیدار شد. همچنین بیشترین ماندگاری گل در تیمار 100 میلیمول اسیدسالیسیلیک و 200 میکرومول متیلجاسمونات و بالاترین وزن تر و خشک ریشه و سطح برگ در تیمار 100 میلیمول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 100 میکرومول در لیتر متیلجاسمونات حاصل شد. بیشترین محتوای نسبی آب گلبرگ و کاتالاز در سال اول در تیمار 100 میلیمول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 100 میکرومول در لیتر متیلجاسمونات و در سال دوم در تیمار 100 میلیمول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 50 میکرومول در لیتر متیلجاسمونات به دست آمد. میزان پراکسیداز نیز در تیمارهای 100 میلیمول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 200 میکرومول در لیتر متیلجاسمونات (سال اول) و 100 میلیمول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 100 میکرومول در لیتر متیلجاسمونات (سال دوم) بالا بود. بیشترین میزان کلروفیل a در هر دو سال آزمایش و کلروفیل b در سال اول در تیمار 10 میلیمول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 50 میکرومول در لیتر متیلجاسمونات بود. همچنین بالاترین میزان کلروفیل کل در تیمار50 میلیمول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 200 میکرومول در لیتر متیلجاسمونات (سال اول) و 100 میلیمول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 50 میکرومول در لیتر متیلجاسمونات (سال دوم) به دست آمد.
مقاله پژوهشی
میترا اعلایی؛ فهیمه صالحی؛ مرتضی بهرامی؛ محسن ثانی خانی
چکیده
به منظور مطالعه تأثیر باکتریها بر خصوصیات مورفولوژی و بیوشیمی کلم زینتی تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل شوری در سه سطح (4 و 8 دسی زیمنس بر متر و شاهد (عدم شوری) و باکتریهای محرک رشد در سه سطح (عدم تلقیح، Pseudomonas putida و Bacillus subtilis) بودند. صفات رویشی گیاه شامل ارتفاع بوته، ...
بیشتر
به منظور مطالعه تأثیر باکتریها بر خصوصیات مورفولوژی و بیوشیمی کلم زینتی تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل شوری در سه سطح (4 و 8 دسی زیمنس بر متر و شاهد (عدم شوری) و باکتریهای محرک رشد در سه سطح (عدم تلقیح، Pseudomonas putida و Bacillus subtilis) بودند. صفات رویشی گیاه شامل ارتفاع بوته، تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک بوته و ریشه، با افزایش میزان تنش شوری، کاهش معنیداری نسبت به تیمار شاهد نشان دادند و تلقیح با باکتریهای محرک رشد بهخصوص سودوموناس پوتیدا، موجب بهبود این صفات گردید. فعالیت آنتیاکسیدانی و فنل کل با افزایش شوری، افزایش یافت، به طوری که بیشترین میزان فنل و آنتیاکسیدان در تیمار 8 دسی زیمنس بر متر (به ترتیب mg/g FW 08/1 و μmol/g FW52/62) مشاهده شد. از طرف دیگر استفاده از باکتری باسیلوس توانست میزان فنل کل و آنتیاکسیدان را در تقابل با شوری افزایش دهد (mg/g FW08/1 و μmol/g FW78/62). میزان پرولین برگ نیز، از یک روند افزایشی در سطوح مختلف تنش شوری برخوردار بود و بیشترین میزان آن در بالاترین سطح تنش شوری و کاربرد باکتری باسیلوس سوبتیلیس مشاهده گردید. اثر متقابل باکتری و تنش شوری، تجمع عنصر سدیم را کاهش و موجب افزایش میزان عنصر پتاسیم گردید. نتایج این آزمایش نشان داد باکتریهای محرک رشد، بهخصوص باکتری سودوموناس پوتیدا موجب کاهش خسارت ناشی از تنش شوری در گیاه کلم زینتی میشوند.
مقاله پژوهشی
صلاح الدین مصلحتی فرد؛ حمید حسن پور
چکیده
امروزه بهدلیل اهمیت تولید محصولات ارگانیک و افزایش تقاضا، استفاده از ترکیبات سالم و ارگانیک نظیر آمینو اسیدها (اسید گلوتامیک) جهت افزایش کیفیت و کمیت محصول، میتواند مؤثر میباشد. در این پژوهش تأثیر اسید گلوتامیک با سه سطح (صفر، 200 و 300 میلیگرم بر لیتر) به صورت محلولپاشی بر برخی خصوصیات کمی و کیفی توتفرنگی رقم آلبیون در شرایط ...
بیشتر
امروزه بهدلیل اهمیت تولید محصولات ارگانیک و افزایش تقاضا، استفاده از ترکیبات سالم و ارگانیک نظیر آمینو اسیدها (اسید گلوتامیک) جهت افزایش کیفیت و کمیت محصول، میتواند مؤثر میباشد. در این پژوهش تأثیر اسید گلوتامیک با سه سطح (صفر، 200 و 300 میلیگرم بر لیتر) به صورت محلولپاشی بر برخی خصوصیات کمی و کیفی توتفرنگی رقم آلبیون در شرایط هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج اثر اسید گلوتامیک بر ارتفاع بوته، شکل میوه، عملکرد کل، طعم میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون، سفتی بافت میوه، آنتوسیانین کل و ویتامین ث معنیدار بود. بیشترین عملکرد کل، مواد جامد محلول، سفتی بافت و آنتوسیانین کل و ویتامین ث میوه در تیمار اسید گلوتامیک با غلظت 300 میلیگرم بر لیتر مشاهده شد. همچنین بیشترین اسیدیته قابل تیتراسیون در تیمار شاهد ثبت شد. بر اساس این پژوهش، کاربرد اسید گلوتامیک با غلظت 300 میلیگرم بر لیتر در جهت بهبود خواص کمی و کیفی میوه توتفرنگی پیشنهاد می شود، ولی نیاز به پژوهشهای بیشتری دارد.
مقاله پژوهشی
سیما داودی؛ جمالعلی الفتی؛ بابک ربیعی؛ عاطفه صبوری؛ غفار کیانی
چکیده
انتخاب روش به نژادی مناسب به نوع و مقدار نسبی اجزای ژنتیکی بستگی دارد. در این مطالعه شش نسل P1، P2، F1، F2،BC1 و BC2 از تلاقی دو لاین کدو پوست تخم کاغذی و کدو خورشتی (S10×P25) تهیه و از نظر صفت طول ساقه ارزیابی شدند. همزمان صفات مربوط به عملکرد و اجزای آن (تعداد میوه در هکتار، تعداد بذر در میوه، وزن میوه و وزن صددانه) نیز ارزیابی شد. آزمایش ...
بیشتر
انتخاب روش به نژادی مناسب به نوع و مقدار نسبی اجزای ژنتیکی بستگی دارد. در این مطالعه شش نسل P1، P2، F1، F2،BC1 و BC2 از تلاقی دو لاین کدو پوست تخم کاغذی و کدو خورشتی (S10×P25) تهیه و از نظر صفت طول ساقه ارزیابی شدند. همزمان صفات مربوط به عملکرد و اجزای آن (تعداد میوه در هکتار، تعداد بذر در میوه، وزن میوه و وزن صددانه) نیز ارزیابی شد. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1398 انجام شد. نتایج نشان داد تفاوت معنیداری بین نسلها از نظر طول ساقه وجود داشت. آزمونهای مقیاس و مقیاس مشترک حاکی از وجود اپیستازی برای این صفت بود. واریانس افزایشی در رابطه با اکثر صفات از اهمیت بیشتری برخوردار بود، به این معنی که احتمالا گزینش میتواند روش مناسبی برای بهبود این صفات باشد. در هیبرید F1 از نظر همه صفات هتروزیس بالا مشاهده شد. وراثتپذیری خصوصی برای همه صفات بالا بهدست آمد که نشان از اهمیت انتخاب در بهبود صفات بود. بنابراین با توجه به نتایج حاصل از آنالیز میانگین نسلها و برآورد آثار ژنتیکی صفات به ویژه صفت مربوط به عادت رشدی و رسیدن به طول ساقه کوتاهتر میتوان روش انتخاب را به کار گرفت.
مقاله پژوهشی
مریم یوسفی؛ محمد محسن زاده گلفزانی؛ حبیب ا... سمیع زاده
چکیده
در این تحقیق تنوع ژنتیکی 63 ژنوتیپ فندق با استفاده از 10 آغازگر ISSR، دو نشانگر رتروترانسپوزون و هفت آغازگر ترکیبی ISSR و رتروترانسپوزون مورد ارزیابی قرار گرفتند که از هفت آغازگر ترکیبی فقط سه آغازگر باندهای واضح و مشخصی را نشان دادند و سایر آغازگرها باندی تشکیل نشد. پانزده آغازگر مورد استفاده در این مطالعه، توانستند در مجموع 116 باند چند ...
بیشتر
در این تحقیق تنوع ژنتیکی 63 ژنوتیپ فندق با استفاده از 10 آغازگر ISSR، دو نشانگر رتروترانسپوزون و هفت آغازگر ترکیبی ISSR و رتروترانسپوزون مورد ارزیابی قرار گرفتند که از هفت آغازگر ترکیبی فقط سه آغازگر باندهای واضح و مشخصی را نشان دادند و سایر آغازگرها باندی تشکیل نشد. پانزده آغازگر مورد استفاده در این مطالعه، توانستند در مجموع 116 باند چند شکل ایجاد کنند. آغازگر UBC822 با تعداد 14 باند بیشترین و آغازگر UBC814 با تعداد 3 باند کمترین تعداد نوار چندشکل را ایجاد کردند. میزان اطلاعات چند شکلی آغازگرها بین 18/0 تا 44/0 و شاخص نشانگر از 50/0 تا 31/11 متغیر بود. تجزیه به مختصات اصلی نشان داد سه مولفه اول توانستند در مجموع 12/37 درصد از واریانس کل را توجیه کنند. تجزیه خوشهای به روش COMPLETE، 63 ژنوتیپ مورد مطالعه را در هفت گروه قرار داد، که به ترتیب در هر گونه 8، 13، 7، 3، 3، 13، 16 ژنوتیپ قرار داده شدند. صحت گروهبندی حاصل از تجزیه خوشهای توسط تابع تشخیص کانونی به روش خطی فیشر با 81 درصد برآورد شد. در مجموع، آغازگرهای UBC822، UBC813 و Tos2 و ترکیب آغازگر TOS1+TOS2 میتوانند بهعنوان آغازگرهای مفید و مطلوب برای تفکیک ژنوتیپهای فندق معرفی شوند.
مقاله پژوهشی
طاهره رئیسی؛ جواد فتاحی مقدم
چکیده
به منظور مطالعه اثر محلولپاشی پتاسیم و کلسیم و نیز موقعیت میوه در تاج درخت بر ویژگیهای فیزیکیشیمیایی پرتقال تامسون ناول (Citrus sinensis L. Osbeck) آزمایشی دو ساله به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور شامل نوع کود محلولپاشی شده در چهار سطح (1- نیترات پتاسیم، 2- نیترات کلسیم، 3- ترکیبی با نیترات پتاسیم و نیترات ...
بیشتر
به منظور مطالعه اثر محلولپاشی پتاسیم و کلسیم و نیز موقعیت میوه در تاج درخت بر ویژگیهای فیزیکیشیمیایی پرتقال تامسون ناول (Citrus sinensis L. Osbeck) آزمایشی دو ساله به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور شامل نوع کود محلولپاشی شده در چهار سطح (1- نیترات پتاسیم، 2- نیترات کلسیم، 3- ترکیبی با نیترات پتاسیم و نیترات کلسیم و 4– شاهد) و موقعیت میوه بر تاج درخت در دو سطح (1- درون، 2- بیرون)، با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد ضخامت پوست میوه، شاخص رنگ و نسبت مواد جامد محلول به اسیدیته کل در میوههای برداشت شده از بیرون تاج در مقایسه با درون تاج بیشتر بود (05/0>P). علاوه براین، ضخامت پوست میوه با انجام محلولپاشی افزایش یافت و بیشترین افزایش نیز در تیمارهای پتاسیم و ترکیب پتاسیم و کلسیم یافت شد. با انجام محلولپاشی کلسیم (تیمارهای کلسیم و ترکیب پتاسیم و کلسیم) مواد جامد محلول و اسیدیته کل در مقایسه با تیمار شاهد و تیمار محلولپاشی پتاسیم به طور معنیداری کاهش یافت، اما نسبت بین این دو شاخص افزایش یافت. نتایج نشان داد اثر محلولپاشی بر فنلکل و ظرفیت آنتیاکسیدان به موقعیت میوه در تاج درخت بستگی دارد. به طور کلی محلولپاشی پتاسیم و کلسیم باعث بهبود کیفیت میوه پرتقال می شود. علاوهبراین، میوهها در موقعیتهای مختلف تاج از نظر ویژگیهای فیزیکیشیمیایی متفاوت هستند و بهتر است به طور جداگانه برداشت شوند تا کیفیت یکنواختی داشته و حداکثر بازگشت اقتصادی حاصل گردد.
مقاله پژوهشی
علی اسدی کنگرشاهی؛ نگین اخلاقی امیری
چکیده
به منظور بررسی وضعیت کربوهیدراتها و تأثیرکاربرد نفتالین استیک اسید بر عملکرد و تناوب باردهی نارنگی انشو میاگاوا، دو آزمایش مجزا در یک باغ بارده نارنگی انشو میاگاوا انجام شد. در آزمایش اول، روند تغییرات غلظت کربوهیدراتها (قندهای محلول و نشاسته) در برگ و ریشه درختان مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش دوم در قالب طرح بلوکهای ...
بیشتر
به منظور بررسی وضعیت کربوهیدراتها و تأثیرکاربرد نفتالین استیک اسید بر عملکرد و تناوب باردهی نارنگی انشو میاگاوا، دو آزمایش مجزا در یک باغ بارده نارنگی انشو میاگاوا انجام شد. در آزمایش اول، روند تغییرات غلظت کربوهیدراتها (قندهای محلول و نشاسته) در برگ و ریشه درختان مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش دوم در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار به مدت هفت سال انجام شد. تیمارها شامل شاهد؛ محلولپاشی نفتالین استیک اسید با غلظتهای 150، 300 و 400 میلیگرم در لیتر قبل از ریزش فیزیولوژی میوهچهها بودند. نتایج آزمایش اول نشان داد میانگین تغییرات نشاسته و قندهای محلول در برگها و ریشههای فیبری در سال نیاور به ترتیب حدود 3/6 و 34/2 برابر سال آور افزایش یافت. نتایج آزمایش دوم نشان داد مصرف نفتالن استیک اسید در مرحله اول رشد میوه در سالهای پرمحصول، موجب افزایش عملکرد درختان در سالهای کم محصول شد و به تدریج اختلاف عملکرد در سالهای آور و نیاور کاهش یافت. به طوری که تیمار 300 میلیگرم نفتالن استیک اسید در لیتر، بیشترین عملکرد تجمعی و کمترین شاخص تناوب باردهی را داشت. البته همه تیمارهای نفتالین استیک اسید، شاخص تناوب باردهی را بهطور معنیداری نسبت به شاهد کاهش دادند. بنابراین براساس نتایج این آزمایش، برای تعدیل تناوب باردهی مصرف نفتالین استیکاسید با غلظت 300 میلیگرم در لیتر در فاصله زمانی حدودا از 25 روز پس از تمام گل تا حدود 40 روز پس از تمام گل توصیه میشود.
مقاله پژوهشی
منصور فاضلی رستم پور
چکیده
انگور یاقوتی مهمترین محصول باغی منطقه سیستان است که تراکم خوشه، بازارپسندی آن را تحت تاثیر قرار داده است. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر تنک شیمیایی و فیزیکی بر فشردگی خوشه انگور یاقوتی و بررسی بازده اقتصادی آنها انجام شد. این آزمایش بهصورت سه پروژه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. آزمایش اول شامل چهار ...
بیشتر
انگور یاقوتی مهمترین محصول باغی منطقه سیستان است که تراکم خوشه، بازارپسندی آن را تحت تاثیر قرار داده است. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر تنک شیمیایی و فیزیکی بر فشردگی خوشه انگور یاقوتی و بررسی بازده اقتصادی آنها انجام شد. این آزمایش بهصورت سه پروژه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. آزمایش اول شامل چهار سطح هورمون اسید جیبرلیک (صفر، 10، 20 و 30 میلیگرم بر لیتر)، آزمایش دوم شامل چهار سطح برگچینی (عدم برگچینی، برگچینی دو گره پایین شاخههای بارور، برگچینی چهار گره پایین شاخههای بارور و برگچینی شش گره پایین شاخههای بارور) و آزمایش سوم شامل چهار سطح تنک خوشه (عدم تنک خوشه، حذف 1 سانتیمتر از انتهای محور خوشه، حدف 2 سانتیمتر از انتهای محور خوشه و برس کشیدن خوشه) بود. مقایسه میانگین فشردگی خوشه در 3 آزمایش نشان داد استفاده از 30 میلیگرم بر لیتر اسید جیبرلیک باعث بیشترین میزان کاهش فشردگی خوشه شد. بازده اقتصادی کاربرد اسید جیبرلیک و برگچینی معنیدار اما برای تنک خوشه معنی دار نبود. مقایسه میانگین کاربرد اسید جیبرلیک و برگچینی نشان داد بیشترین بازده اقتصادی مربوط به تمامی سطوح کاربرد اسید جیبرلیک بود. بازده اقتصادی 30 میلیگرم بر لیتر اسید جیبرلیک نسبت به بازده اقتصادی کاربرد 20 و 10 میلیگرم بر لیتر اسید جیبرلیک بترتیب 4/31 و 5/41 درصد بیشتر بود. بطور کلی بازده اقتصادی کاربرد30 میلیگرم بر لیتر اسید جیبرلیک نسبت به حذف برگهای 6 گره پایین تمام شاخههای تاک انگور 2/85 درصد افزایش نشان داد و برای کاهش فشردگی خوشه قابل توصیه است.
مقاله پژوهشی
محمد موذنی؛ سعید ریزی؛ مسعود قاسمی قهساره
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی اثر همزیستی مایکوریزایی بر جذب عناصر و شاخصهای مورفولوژی و فیزیولوژی گلوکسینیا انجام شد. بستر گیاهان حاوی صفر (شاهد)، 8 و 16 درصد حجمی از Glomus hoei و Glomus intraradices (GH8، GI8، GH16، GI16) بودند. در پایان آزمایش، سطح برگ، تعداد برگ، قطر گل، تعداد گل، وزن تر و خشک اندام هوایی، غده و ریشه، طول ریشه، حجم ریشه، میزان کلروفیل، کاروتنوئید ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی اثر همزیستی مایکوریزایی بر جذب عناصر و شاخصهای مورفولوژی و فیزیولوژی گلوکسینیا انجام شد. بستر گیاهان حاوی صفر (شاهد)، 8 و 16 درصد حجمی از Glomus hoei و Glomus intraradices (GH8، GI8، GH16، GI16) بودند. در پایان آزمایش، سطح برگ، تعداد برگ، قطر گل، تعداد گل، وزن تر و خشک اندام هوایی، غده و ریشه، طول ریشه، حجم ریشه، میزان کلروفیل، کاروتنوئید و عناصر N، P، K، Mn، Fe و Mg برگ اندازهگیری شدند. تفاوت معنیداری بین تیمارها در تعداد و قطر گل، وزن تر اندام هوایی، غده و ریشه، مقدار کلروفیل b و کاروتنوئید مشاهده نشد. تیمار GI16 بیشترین میزان عناصر N و Mn و کمترین میزان Mg و تیمار GH16 بیشترین میزان P و K را نشان داد. بیشترین و کمترین جذب Fe بهترتیب در GH8 و GI8 مشاهده شد. تیمار شاهد کمترین میزان N، P، K و Mn و بیشترین میزان Mg را نشان داد، ولی تیمارهای دارای میکوریزا کمترین مقدار Mg و در نتیجه کمترین میزان کلروفیل a و کلروفیل کل داشتند. گیاهان شاهد در شاخصهای سطح برگ، تعداد برگ، طول ریشه، حجم ریشه و وزن خشک تفاوت معنیدار و عملکرد بهتری نسبت به تیمارهای مایکوریزایی داشتند، بنابراین به نظر میرسد که G. hoei و G. intraradices نمی توانند با گلوکسینیا همزیستی موفقیتآمیزی تشکیل دهند.
مقاله پژوهشی
قاسم رحیمی؛ محمد رضا حسندخت؛ داود حسن پناه؛ امیر موسوی
چکیده
این پژوهش به منظور ایجاد تنوع ژنتیکی و دستیابی به هیبریدهای مناسب از نظر صفات زراعی، بازارپسندی و سازگار با شرایط اقلیمی مناطق سیبزمینیخیز کشور و متحمل به کمآبیاری، به مدت دو سال (1395 و 1396) در منطقه اردبیل انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. کرت اصلی کم آبیاریدر سه سطح ...
بیشتر
این پژوهش به منظور ایجاد تنوع ژنتیکی و دستیابی به هیبریدهای مناسب از نظر صفات زراعی، بازارپسندی و سازگار با شرایط اقلیمی مناطق سیبزمینیخیز کشور و متحمل به کمآبیاری، به مدت دو سال (1395 و 1396) در منطقه اردبیل انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. کرت اصلی کم آبیاریدر سه سطح (100، 80 و 60 درصد نیاز آبی گیاه) و کرت فرعی شامل 12 جمعیت سیبزمینی بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین سطوح مختلف کمآبیاری، ژنوتیپ و اثرمتقابل بین آنها از لحاظ صفات تعداد و وزن غده در بوته، عملکرد غده، تعداد ساقه اصلی در بوته و طول استولون تفاوت معنیدار و از لحاظ صفت درصد ماده خشک غده فقط بین ژنوتیپها تفاوت معنیدار مشاهده گردید. دراین آزمایش از 279 تلاقی موفق 244 هیبرید انتخاب گردید. هیبریدهای انتخاب شده دارای ۵/۹۷۵ گرم و ۵/۷ غده در بوته بودند. در هر سه شرایط محیطی بیشترین وزن غده در بوته و عملکرد غده مربوط به هیبرید آگریا♀ × کایزر♂ و در شرایط نرمال و تنش ملایم متعلق به هیبرید کایزر ♀ × ساوالان♂ بود. بیشترین کارایی مصرف آب در هر سه شرایط محیطی (100، 80 و 60 آب قابل استفاده) در هیبریدهای 2 ]آگریا (والد مادری) × کایزر (والد پدری)[ و 9 ]کایزر (والد مادری)× ساوالان (والد پدری)[ مشاهده گردید.