مقاله پژوهشی
مطالعه تنوع ژنتیکی و تعیین خصوصیات فنولوژی، مورفولوژی و پومولوژی برخی از ژنوتیپ‌های ‏انتخابی گیلاس در شرایط استان خراسان رضوی

ابراهیم گنجی مقدم؛ محبوبه زمانی پور؛ سیما بینا

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 1-13

https://doi.org/10.22059/ijhs.2019.280406.1639

چکیده
  گیلاس یکی از مهم‌ترین میوه‌های مصرفی در جهان به شمار می‌آید که طعم، عطر و ظاهر مطلوبی دارد. به منظور مقایسه خصوصیات مورفولوژیک، فنولوژیک و پومولوژیک 10 ژنوتیپ انتخابی گیلاس با 4 رقم تجاری وارداتی و داخلی، آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار در دو سال زراعی 1395-1397 انجام گرفت. نتایج نشان دادن بین رقم­ها و ژنوتیپ‌ها ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
بررسی صفات مورفوفیزیولوژیکی دو اکوتیپ زعفران تحت تاثیر باکتری باسیلوس سوبتیلیس در شرایط ‏اقلیمی زنجان

فهیمه صالحی؛ میترا اعلایی؛ سید نجم الدین مرتضوی؛ سید علیرضا سلامی؛ حسن رضادوست

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 15-30

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.319185.1898

چکیده
  اثر باکتری باسیلوس سوبتیلیس با غلظت­های صفر و cfu/ml 102، 105، 106، 108 روی دو اکوتیپ زعفران زراعی (نطنز، زنجان) طی سال های زراعی 1397 - 1398 در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تعداد برگ در هر بنه، متوسط طول برگ ها، گل ها، گلبرگ ها و کاسبرگ ها، وزن تر و وزن خشک کلاله، عملکرد تر و خشک گل، تعداد ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
تاثیر کاربرد عصاره جلبک قهوه‌ای (‏Sargassum wightii‏) بر رشد و نمو گل داودی‎ ‎‏(‏Chrysanthemum grandiflorum‏)‏

فاطمه جمالی؛ عزیزاله خندان میرکوهی؛ محسن کافی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 31-45

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.317893.1895

چکیده
  امروزه، افزایش رشد و نمو گیاهان با استفاده از مواد آلی طبیعی از جمله عصاره جلبک­های دریایی به عنوان یک هدف دنبال می­گردد.  به منظور بررسی تاثیر عصاره جلبک قهوه­ای سارگاسوم بر رشد و عملکرد گیاه زینتی داودی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول عصاره جلبلک در سه سطح (صفر آب (به ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
تاثیر طیف‌های نوری مختلف بر ویژگی‌های رشدی و عملکرد فتوسنتزی چهار رقم حسن یوسف ‏‏(‏Solenostemon scutellarioides L.‎‏)‏

داوود کاظمی؛ مریم دهستانی اردکانی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 45-58

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.323696.1929

چکیده
  به­منظور بررسی تاثیر طیف­های مختلف نوری بر رشد و ویژگی­های فتوسنتزی چهار رقم گیاه حسن­یوسف ("رِد"، "بلک دراگون"، "ولوت رد" و "ایمپرود") آزمایشی درون شش اتاقک رشد مجهز به نور معمولی گلخانه (شاهد)، 100درصد نور آبی، 15درصد نور آبی+85 درصد نور قرمز، 30 درصد نور آبی+70 درصد نور قرمز، 15 درصد نور آبی+65 درصد نور قرمز+20 درصد نور سفید و 30 درصد نور ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
تاثیر تنش کمآبی بر شاخص‌های رشدی، فلورسانس کلروفیل و ترکیبات اسانس مرزنجوش آمریکایی ‏‏(‏Origanum vulgare subsp. vulgare‏)‏

رویا امراهی؛ محمدرضا مرشدلو؛ عبدالله جوانمرد؛ علی استادی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 59-74

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.307937.1838

چکیده
  کمآبی در مناطق خشک و نیمه‌خشک رشد، عملکرد و تولید ترکیبات مؤثره مرزنجوش را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به‌منظور بررسی اثر تنش کم­آبی بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه مرزنجوش (Origanum vulgare L.)، آزمایشی گلخانه­ای به صورت طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل بدون تنش (100 درصد ظرفیت زراعی)، تنش ملایم (۷۵ درصد ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
تاثیر سطوح مختلف ورمی‌کمپوست بر عملکرد گل و اجزای آن در ژنوتیپ‌های گل محمدی ‏(‏Rosa damascena Mill‏) در استان گلستان

حسین رضوانی؛ علی بابا گل زاده؛ غلامعلی غلامی؛ مجید آسیایی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 75-85

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.315279.1886

چکیده
   به­منظور بررسی تاثیر ورمی‌کمپوست بر عملکرد گل و اجزای آن در ژنوتیپ­های گل محمدی، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان در سال­های 1399-1397 اجرا گردید. در این طرح عامل اول ورمی‌کمپوست در سه سطح (صفر، 5 و10 تن در هکتار) و عامل دوم ژنوتیپ­های ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
اثر منابع استات بر بهبود تحمل تنش شوری توت‌فرنگی رقم پاروس (‏Fragaria × ananassa ‎cv. Paros‏)‏

زهرا میرفتاحی؛ سعید عشقی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 87-98

https://doi.org/10.22059/ijhs.2020.285295.1679

چکیده
  استات به‌عنوان یکی از مهمترین حدواسط‌ها در متابولیسم‌های سلولی عمل می‌کند. جهت ارزیابی نقش منابع استات در تنش شوری، نشاهای توت‌فرنگی با منابع استات شامل آمونیوم استات و استیک اسید (1 میلی‌مولار) و آمونیوم کربنات (5/0 میلی‌مولار) به‌صورت جداگانه و همراه با تنش شوری (40 میلی‌مولار کلرید سدیم) استفاده شد. تنش شوری باعث کاهش زیست‌توده ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
بررسی برخی واکنش‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی چند گونه رز بومی ایران به تنش کم‌آبی

ندا جلالی؛ روح‌انگیز نادری؛ عزیزاله خندان میرکوهی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 99-115

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.294739.1758

چکیده
  تنش خشکی یکی از عوامل محدود کننده توسعه فضای سبز می­باشد. به منظور بررسی پاسخ چهار گونه رز وحشی (Rosa canina، R. beggeriana، R. orientalis و R. persica) به تنش کم‌آبی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با دو عامل گونه های رز و عامل دوم تنش کم‌آبی با سه سطح (شاهد (03/0-)، 8/0- (متوسط) و 5/1- (شدید) مگاپاسکال پتانسیل آب خاک) انجام شد. گیاهان ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
ویژگی‌های رویشی و زایشی نارنگی انشو میاگاوا با پایه سوینگل‌سیتروملو در دامنه و دشت شرق ‏مازندران

نگین اخلاقی امیری؛ علی اسدی کنگرشاهی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 117-128

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.308459.1836

چکیده
  امروزه وجود انواع تنش‌های زنده و غیر زنده، تحقیق با پایه‌های مختلف در شرایط اقلیمی و خاکی متفاوت را ضروری کرده است. ازاین‌رو، روند رشد و برخی ویژگی‌های زایشی نارنگی انشو میاگاوا روی پایه سوینگل‌سیتروملو در دو پایلوت دشت و دامنه در شرق استان مازندران طی 10 سال بررسی شد. نتایج نشان داد درختان روی این پایه، پر رشد و دارای عملکرد بالا ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
بررسی اثر نسبت‌های مختلف پتاسیم به نیتروژن بر برخی ویژگی‌های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل ‏ژربرا رقم دانی (‏Gerbera jamesonii cv. Dune‏)‏

شادی حسینپور بالو؛ پرویز نوروزی؛ افسانه انصاری

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 129-141

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.308596.1844

چکیده
  ژربرا یکی از معروف­ترین گل­های شاخه بریده و جزو ده گل شاخه بریده برتر صنعت گلکاری محسوب می­گردد. استفاده از برنامه غذایی مناسب یکی از فاکتورهای کلیدی در تولید محصولات گلخانه­ای می باشد. میزان و نسبت صحیح عناصر غذایی با یکدیگر در محلولهای غذایی تحت تاثیر برخی شرایط تولید و جذب مانند شدت نور، دمای محیط و نوع بستر کشت قرار می­گیرد ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
تاثیر دانه گرده بر تشکیل بذر و میوه در نارنگی کلمانتین و بررسی نقش قرابت ژنتیکی منابع گرده‌زا ‏در عمل لقاح

هادی علی نژاد جهرمی؛ عبدالکریم زارعی؛ عبدالرحمان محمدخانی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 143-156

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.321887.1950

چکیده
  به منظور بررسی اثر دانه­های گرده مختلف بر خصوصیات کمی و کیفی میوه نارنگی کلمانتین آزمایشی در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در شش تیمار با چهار تکرار انجام گرفت. بدین منظور گرده­افشانی نارنگی کلمانتین با دانه­های گرده لیموشیرین، لیمولیسبون، گریپ‌فروت، نارنج، خودگرده­افشانی و آزادگرده­افشانی انجام گرفت. تعیین سازگاری ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
مطالعه تاثیر کاربرد کود دامی بر گیاه پالایی رعنازیبا (‏Gaillardia grandiflora‏)‏ و جذب سرب از خاک

محمد جواد بهمن زادگان جهرمی؛ وحید عبدوسی؛ سعید سماوات؛ علی محمدی ترکاشوند؛ حمید مظفری

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 157-170

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.319803.1902

چکیده
  به منظور بررسی اثر کاربرد کود دامی بر گیاه‏پالایی گیاه رعنازیبا آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‏های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتور سال در کرت‏های اصلی و فاکتورهای سرب در چهار سطح (صفر، 40، 80 و 120 میلی­گرم بر کیلوگرم خاک) و فاکتور کاربرد کود دامی در سه سطح (صفر، 25 و 50 گرم بر کیلوگرم خاک) به صورت فاکتوریل ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
ارزیابی تنوع ریخت‌شناسی برخی اکوتیپ‌های اسفرزه (‏Plantago ovata‏)‏

محمدحسین فتوکیان؛ مهدیه ارشدی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 171-180

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.321096.1910

چکیده
  این تحقیق به منظور ارزیابی تنوع ریخت­شناسی در 16 اکوتیپ اسفرزه در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار و با استفاده از 22 صفت ریخت شناسی اجرا شد. در تجزیه خوشه‌ای که با استفاده از داده­ها استاندارد شده انجام گرفت، فواصل بین اکوتیپ­ها با مربع فاصله اقلیدسی برآورد شد و دندروگرام به روش Ward ترسیم گردید. تجزیه عاملی به روش وریماکس ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
اثر عصاره برگ حنا و سدیم نیترو پروساید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و عمر گلجایی گل شاخه ‏بریده داوودی (‏Chrysanthemum morifolium‏)‏

صدف نورانی نیاکی؛ راهله ابراهیمی؛ اورنگ خادمی؛ فواد فاتحی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 181-192

https://doi.org/10.22059/ijhs.2020.302255.1800

چکیده
  به منظور بررسی تأثیر عصاره برگ حنا و سدیم نیتروپروساید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و عمر گلجایی گل شاخه بریده داوودی، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول عصاره برگ حنا در سه سطح (صفر، 100 و 200 ppm)، عامل دوم سدیم نیتروپروساید در سه سطح (صفر، 5/0 و 1 میلی­مولار) و عامل سوم زمان نمونه­برداری ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
تاثیر مدیریت تلفیقی نیتروژن بر شاخص‌های رشد، عملکرد و خصوصیات کیفی سیب‌زمینی رقم ساوالان

عبدالستار دارابی؛ محمدرضا رفیع؛ شهرام امیدواری؛ مریم جوادزاده؛ وحید یعقوبی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 193-207

https://doi.org/10.22059/ijhs.2020.302311.1803

چکیده
  به­منظور مطالعه اثر مدیریت تلفیقی نیتروژن بر شاخص­های رشد و خصوصیات کیفی سیب­زمینی رقم ساوالان این پژوهش براساس طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار به مدت دو سال زراعی (۱۳95-1393) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان اجرا شد. عدم مصرف نیتروژن، تامین50 درصد نیتروژن مورد نیاز از منبع اوره و50 درصد از منبع ورمی­کمپوست، ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی ژنوتیپ‌های منتخب گردو با استفاده از خصوصیات مورفولوژیکی و ‏پومولوژیکی

یوسف حکیمی؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ ذبیح اله زمانی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 209-224

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.318674.1896

چکیده
  شناسایی و گزینش ژنوتیپ‌های برتر در مناطق مختلف کشور است یک روش اصلاحی سودمند در گردو است. این پژوهش به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی ژنوتیپ‌های منتخب گردو با استفاده از ۱۹ صفت کمی و کیفی مرتبط با خصوصیات مورفولوژیکی و پومولوژیکی بر اساس توصیف‌نامه IPGRI )با برخی تغییرات( بر روی ۲۸ ژنوتیپ گردو در سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ در ایستگاه تحقیقات ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
بررسی کارایی ملاتونین در حفظ خصوصیات کیفی، فیتوشیمیایی و افزایش عمر انباری میوه تمشک ‏‎(Rubus ulmifolius subsp. sanctus)‎

شیرین رحمن زاده ایشکه؛ حبیب شیرزاد؛ زهرا توفیقی؛ محمد فتاحی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 225-237

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.315126.1881

چکیده
  امروزه تلاش­های زیادی در سطح جهان برای یافتن روش­های جایگزین در کنترل ضایعات پس از برداشت محصولات باغبانی صورت می‌گیرد. در پژوهش حاضر اثر غلظت­های مختلف ملاتونین (001/0­، 01/0 و 1/0 میلی­مولار) بر افزایش عمر انباری تمشک مورد بررسی قرار گرفت. میوه­ها پس از 5 دقیقه غوطه­وری در سردخانه­ای با دمای 1±4 درجه­سلسیوس و رطوبت نسبی ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
تاثیر روش مصرف سایکوسل بر رشد و گلدهی آزالیا رقم ژاپونیکا قرمز ‏(‏Rhododendron simsii cv. Japonica Red‏)‏

سپیده تقی پور جیردهی؛ معظم حسن پور اصیل

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 239-255

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.298010.1778

چکیده
  به‌منظور بررسی تاثیر روش مصرف سایکوسل بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل آزالیا رقم ژاپونیکا قرمز، دو آزمایش مجزا هر کدام به‌صورت طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار انجام شد. به این منظور، سایکوسل با دو روش محلول­پاشی بوته‌ها با غلظت­های صفر (شاهد)، 1000، 2000، 3000 و 4000 میلی­گرم در لیتر و از طریق ریشه با غلظت­های صفر ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
اثر بسته‌بندی با اتمسفر تغییر یافته و سینامالدئید بر ویژگی‌های حسی و آلودگی میکروبی بذرپوشینه انار

اعظم رنجبر؛ اصغر رمضانیان؛ شهرام شکرفروش

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 257-270

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.323782.1930

چکیده
  به­منظور حفظ صفات کیفی، ویژگی­های حسی و کاهش آلودگی میکروبی بذرپوشینه­های انار رقم رباب نی­ریز، اثر ترکیبی بسته‌بندی با دو نوع پوشش پلیمری و غلظت‌های مختلف سینامالدئید، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه‌ تکرار انجام شد. عامل اول پوشش‌های پلیمری در دو سطح (پلی‌اتیلن + پلی‌استر و بی‌اکسیلاری‌ارینتت‌پلی‌پروپیلن)، ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
اثر تنش شوری بر ویژگی‌های رشدی، مقدار سدیم و کلر برگ قلمه‌های ریشه‌دار شده تعدادی از ‏ارقام انار در منطقه اصفهان

اسماعیل جدیدی؛ محمود قاسم نژاد؛ مریم تاتاری؛ حمید رضا سالمی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، صفحه 271-283

https://doi.org/10.22059/ijhs.2019.260896.1464

چکیده
  در این پژوهش، تاثیر غلظت‌های مختلف کلریدسدیم (شاهد، 3، 6، 9 و 12 دسی‌زیمنس بر­متر) بر برخی ویژگی­های رشدی و مقدار کلر و سدیم برگ نهال­های هشت رقم انار (ملس ساوه، ملس اصفهان، رباب قرمز شیراز، گبری یزد، گبری ترش یزد، زاغ سفید یزد، زاغ ترش یزد و ملس طوق پیشوا) بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­ کامل تصادفی با سه تکرار ...  بیشتر