بررسی برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی جعفری (‏Petroselinum hortense‏) تحت تنش کم‌آبیاری و ‏شوری در شرایط گلخانه‌ای

خیره النساء دمرچلی؛ راهله ابراهیمی؛ مهدی سرائی تبریزی

دوره 52، شماره 3 ، آذر 1400، ، صفحه 677-688

https://doi.org/10.22059/ijhs.2020.302257.1801

چکیده
  به منظور بررسی تاثیر میزان کم‌آبیاری و سطوح مختلف شوری آب آبیاری بر برخی شاخص های مورفوفیزیولوژیکی جعفری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه انجام شد. عامل اول میزان آب آبیاری در سه سطح (60 و 80 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و عامل دوم شوری آب آبیاری در سه سطح (5/0، 2، 4 دسی‌زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد کاهش ...  بیشتر

ارزیابی برخی پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی هفت رقم تجاری انگور به تنش سرما طی فصل ‏رشد

صمد مرادی حیدرآباد؛ احمد ارشادی

دوره 52، شماره 1 ، خرداد 1400، ، صفحه 213-224

https://doi.org/10.22059/ijhs.2020.290640.1729

چکیده
  در این پژوهش تحمل به سرمای هفت رقم تجاری انگور شامل خلیلی، بی‌دانه قرمز، فخری، ریش‌بابا، تامسون سیدلس، یاقوتی و روبی سیدلس طی فصل رشد ارزیابی شد و رابطه بین برخی پاسخ­های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی این رقم ها با تحمل به سرما بررسی شد. به همین منظور نهال­های یک ساله گلدانی این رقم ها در معرض تیمارهای دمایی 25، چهار، صفر و منفی چهار ...  بیشتر

کاربرد اسید هیومیک و سوپرجاذب نانوکامپوزیت بر خصوصیات رشد و مقابله با تنش خشکی در چمن

حوا بیگدلی نسب؛ موسی سلگی؛ مینا تقی زاده

دوره 51، شماره 2 ، شهریور 1399، ، صفحه 387-402

https://doi.org/10.22059/ijhs.2019.276698.1608

چکیده
  به­منظور بررسی اثر کاربرد سوپرجاذب نانوکامپوزیت و اسید هیومیک بر ویژگی­های چمن اسپورت تحقیقی به­صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. عامل اول سوپرجاذب نانوکامپوزیت در سه سطح (صفر، 2 و 5 گرم در کیلوگرم خاک گلدان)، عامل دوم اسید هیومیک در سه سطح  (صفر، 250 و500 میلی­گرم در لیتر و به­صورت محلول­پاشی) ...  بیشتر

تأثیر تنش‌های خشکی و شوری بر برخی از خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل نرگس ‏(‏Narsicuss tazetta L.‎‏)‏

علی ناصری مقدم؛ حسن بیات؛ محمد حسین امینی فرد؛ فرید مرادی نژاد

دوره 51، شماره 1 ، خرداد 1399، ، صفحه 79-90

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.264753.1507

چکیده
  خشکی و شوری در بسیاری از مناطق جهان از مهم‌ترین عوامل محدودکننده رشد و نمو گیاهان به شمار می­روند. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر متقابل تنش‌های خشکی و شوری بر برخی از فاکتورهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل نرگس (Narcissus tazetta L.) بود. این آزمایش گلدانی، به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند ...  بیشتر

علوم میوه
نقش خشکی در تغییر برخی از ویژگی‌های مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی پایه‌های مرکبات

رضا فیفائی؛ هرمز عبادی

دوره 49، شماره 4 ، اسفند 1397، ، صفحه 949-958

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.239714.1305

چکیده
  آب، عامل اصلی فعالیت‌های کشاورزی است و حدود 70 درصد آب مصرفی جهان به آبیاری اختصاص دارد. این پژوهش به­منظور بررسی واکنش مرکبات به خشکی، به­صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و دو دانهال در هر واحد آزمایشی انجام شد. فاکتورها شامل پایه‌های مختلف مرکبات در 10 سطح (نارنج، پونسیروس، ترویرسیترنج، مکزیکن‌لایم، ...  بیشتر

علوم سبزی
مقایسه اثرات لاکتات‌کلسیم و پوترسین بر کیفیت پس از برداشت فلفل دلمه‌ای

نعیمه سلطانی

دوره 49، شماره 4 ، اسفند 1397، ، صفحه 973-979

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.240510.1312

چکیده
  این پژوهش به­منظور بررسی اثر تیمار‌های پس از برداشت پوترسین و لاکتات­کلسیم بر کیفیت انبارمانی میوه فلفل دلمه‌ای در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار، در آزمایشگاه فیزیولوژی پس از برداشت دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل غوطه­وری میوه‌های فلفل دلمه‌ای به­مدت 5 دقیقه در محلول‌های پوترسین با غلظت‌های ...  بیشتر

کاهش آسیب سرمازدگی و بهبود ویژگی‌های پاداکسندگی میوۀ انار با تیمارهای پیش و پس از برداشت با کاربرد متیل‌جاسمونات

مصباح بابالار؛ فرهاد پیرزاد؛ محمد علی عسکری سرچشمه؛ علیرضا طلایی؛ حسین لسانی

دوره 49، شماره 2 ، شهریور 1397، ، صفحه 335-349

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.217536.1099

چکیده
  انار از جمله میوه‌های حساس به سرمازدگی است و نگهداری آن در دمای پایین‌تر از 5 درجۀ سلسیوس منجر به ظهور نشانه‌های سرمازدگی می‌شود. این پژوهش به‌صورت یک آزمایش ترکیبی از تیمار پیش و پس از برداشت غلظت‌های مختلف متیل‌جاسمونات (0 (شاهد)، 1/0، 2/0 و 3/0 میلی‌مولار) بر کاهش سرمازدگی و ترکیب‌های پاداکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) و ارزش تغذیه‌ای میوۀ ...  بیشتر

علوم میوه
ارزیابی تحمل سرمای زمستانی و برآورد دمای بحرانی (LT50) در 21 نژادگان توت‌فرنگی

فرهاد کرمی؛ منصور غلامی؛ احمد ارشادی؛ عادل سی و سه مرده

دوره 49، شماره 1 ، خرداد 1397، ، صفحه 79-91

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.213337.1060

چکیده
  آسیب و زیان یخ‌زدگی بوته‌های توت‌فرنگی یکی از بزرگ‌ترین عامل‌های کاهش عملکرد کمی و کیفی این محصول در مناطق معتدله است. به‌منظور ارزیابی تحمل به سرمای زمستان در 21 نژادگان (ژنوتیپ) توت‌فرنگی، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط طبیعی یخبندان‌های زمستانی (با کمینۀ مطلق دمای 28- درجۀ سلسیوس) در ایستگاه تحقیقات ...  بیشتر

علوم گیاهان دارویی
تأثیر 24- اپی براسینولید بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژی و عملکرد گشنیز (Coriandrum sativum L.) در شرایط تنش خشکی

ندا امیری؛ نجمه زینلی؛ ایرج توسلیان

دوره 48، شماره 4 ، اسفند 1396، ، صفحه 899-907

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.215335.1076

چکیده
  این آزمایش به‌منظور بررسی تأثیر تنش خشکی و کاربرد 24-اپی براسینولید بر ویژگی‌های فیزیولوژی و پاداکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) گیاه دارویی گشنیز، به‌صورت کرت‌های خردشده بر پایۀ بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان جیرفت اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح تنش خشکی به‌صورت آبیاری با تنش ملایم (در پتانسیل ماتریک 2- بار)، آبیاری ...  بیشتر

علوم میوه
بررسی تغییرپذیریهای ناشی از خشکی در نژادگان طبیعی مرکبات

رضا فیفائی؛ رضا فتوحی قزوینی؛ جواد فتاحی مقدم؛ معصومه کیااشکوریان

دوره 48، شماره 4 ، اسفند 1396، ، صفحه 909-919

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.218991.1114

چکیده
  درختان مرکبات دمای پایین و زهکشی ضعیف خاک را به‌خوبی تحمل نکرده و در صورت پرورش آن‌ها در مناطق گرم در معرض تأثیر زیانبار خشکی‌ قرار می‌گیرند. این پژوهش، به‌منظور بررسی تأثیر خشکی بر محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، میزان تجمع مالون‌د‌آلدیید، کربوهیدرات محلول کل و عنصرهای پتاسیم و کلسیم در دانهال‌های نوسلار نژادگان (ژنوتیپ) طبیعی ...  بیشتر

بهبود تحمل به سرمای نشاهای گوجه‌فرنگی با پیش تیمار تنش خشکی

فردین قنبری؛ محمد سیاری

دوره 48، شماره 3 ، دی 1396، ، صفحه 669-679

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.204578.986

چکیده
  دمای پایین منجر به آسیب­های فیزیولوژیکی به یاخته­ در گیاهان حساس به سرمازدگی و از بین رفتن محصول در گیاهان مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری مانند گوجه‌فرنگی می­شود. در این تحقیق امکان افزایش تحمل تنش سرمایی در نشاهای گوجه‌فرنگی به‌وسیلۀ اعمال خشکی با 10 و 20 درصد پلی‌اتیلن گلیکول (PEG) ارزیابی شد. آزمایش در دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه ...  بیشتر

تأثیر دو روش پوشاندن با کاغذ مومی در مهار آسیب‌های ناشی از سرمازدگی میوۀ انار ’ملس ساوه‘ در سردخانه

مصباح بابالار؛ عزیزه مسیب زاده؛ ذبیح‌اله زمانی؛ امیر موسوی؛ محمدرضا فتاحی‌مقدم

دوره 48، شماره 2 ، شهریور 1396، ، صفحه 251-263

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.135238.863

چکیده
  یکی از مهم‌ترین عامل‌های محدود‌کنندۀ انبارداری میوۀ انار تنش سرمازدگی است. از نشانه‌های قابل‌مشاهده می‌توان به قهوه‌ای شدن پوست و رنگ‌پریدگی نارمیانبر (آریل)‌ها اشاره کرد. در طول سال‌های گذشته تحقیقات پرشماری به‌منظور بررسی و مهار این پدیده صورت گرفته است. در این پژوهش تأثیر دو روش پوشاندن میوه با کاغذ مومی در مهار آسیب‌های ...  بیشتر

علوم میوه
تأثیر سیلیکات پتاسیم بر کاهش تجمع بُر و آسیب‌های اکسایشی در انگور بیدانۀ سفید در شرایط تنش سمیت بُر

سمیه نظام دوست؛ علیرضا فرخزاد؛ میر حسن رسولی صدقیانی

دوره 48، شماره 2 ، شهریور 1396، ، صفحه 391-401

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.140928.922

چکیده
  تنش ناشی از سمیت بُر از مهم­ترین اختلال‌ها در نواحی خشک و نیمه‌خشک به شمار می‌آید. تیمار سیلیسیم یکی از روش‌های افزایش مقاومت گیاهان به تنش­های غیرزنده است. برای ارزیابی تأثیر سیلیسیم بر کاهش سمیت بُر در انگور بیدانۀ سفید، آزمایشی با سه سطح بُر (2/0، 15 و 30 میلی­گرم در لیتر) و سه سطح سیلیکات پتاسیم (0، 50 و 100 میلی­گرم در لیتر) به‌صورت ...  بیشتر

تغییر فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز تحت تأثیر انواع آب و دور آبیاری در گیاه زینتی پروانش

داود هاشم آبادی

دوره 48، شماره 1 ، خرداد 1396، ، صفحه 49-59

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.128181.805

چکیده
  به‌منظور بررسی تأثیر آب مغناطیس‌شده روی گیاه زینتی پروانش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با شانزده تیمار در سه تکرار اجرا شد. عامل‌های آزمایش شامل چهار نوع آب (آب شهر مغناطیس‌شده، آب شهر، آب چاه مغناطیس‌شده و آب چاه) و چهار دورهای آبیاری (دو روز یک‌بار، چهار روز یک‌بار، شش روز یک‌بار  و هشت روز یک‌بار) بود. ...  بیشتر

علوم گیاهان دارویی
تأثیر اسید سالیسیلیک بر ویژگی‌های فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی چمن لولیوم (Lolium perenne cv. Numan) تحت تنش خشکی

سیده مهسا حسینی؛ محسن کافی؛ مسعود ارغوانی

دوره 47، شماره 2 ، شهریور 1395، ، صفحه 167-176

https://doi.org/10.22059/ijhs.2016.58517

چکیده
  چمن لولیوم یا رای گراس چندساله گیاهی با نام علمی Lolium perenne L. از خانوادۀ گندمیان است که در طراحی فضای سبز اهمیت بسیاری دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تأثیر غلظت­های مختلف اسید سالیسیلیک بر بهبود برخی از ویژگی­های رشدی و بیوشیمیایی گیاه لولیوم تحت تنش خشکی بود. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا ...  بیشتر

علوم میوه
بررسی تحمل سرما در چند رقم انگور و ارتباط آن با بافت‌مردگی جوانه

سعید عشقی؛ مسلم کیامرثی

دوره 47، شماره 1 ، خرداد 1395، ، صفحه 105-117

https://doi.org/10.22059/ijhs.2016.58216

چکیده
  به­منظور بررسی میزان تحمل سرما در جوانه­های انگور­ آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 80 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 رقم (ریش­بابا، سیاه شیراز، عسکری و بواناتی)، 4 تاریخ نمونه­برداری (15آذر، 15دی، 15بهمن و 15اسفند سال­های 1389 و 1390) و 5 دما (5+، 7-، 15- ، 22- و30- درجۀ سلسیوس) بود. از قلمه‌های تک­گرۀ این رقم‌ها استفاده ...  بیشتر

اثر اتانول و اسید جیبرلیک بر دوام عمر و کیفیت گل بریده آلسترومریا (Alstroemeria hybrida cv. Napoli)

راحله عدالتی مرفه؛ مصطفی عرب؛ روح انگیز نادری؛ محمود رضا روزبان

دوره 44، شماره 2 ، شهریور 1392، ، صفحه 217-225

https://doi.org/10.22059/ijhs.2013.35054

چکیده
  آلسترومریا یکی از گل­های شاخه ­بریده­ای است که به دلیل عملکرد بالا، گلهای زیبا و تنوع رنگ، در سال­های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. زرد شدن برگها، شاخص اولیه زوال گل­های آلسترومریا محسوب می­شود. به منظور ایجاد تأخیر در زرد شدن برگها ، و بهبود دوام عمر و سایر ویژگی­های کیفی گل­های شاخه ­بریده­ی آلسترومریا رقم ...  بیشتر

بررسی مقاومت جوانه زایشی هلو و شلیل به سرما تحت شرایط کنترل شده

خاطره شجاعی؛ غلامحسین داوری نژاد؛ احمد نظامی

دوره 43، شماره 1 ، مرداد 1391، ، صفحه 13-22

https://doi.org/10.22059/ijhs.2012.24856

چکیده
  آسیب های ناشی از یخ زدگی می تواند در نتیجه اختلاف در فرایندهای سلولی از جمله وجود تغییراتی در ویژگی های غشاء، اثرات متقابل بین ماکرومولکول ها و واکنش های آنزیمی ایجاد شود. در این آزمایش مقدار کربوهیدرات های محلول و رطوبت نسبی جوانه های زایشی ارقام هلوی جی اچ هیل، البرتا، ردهون، سرخ و سفید مشهد و آمسدن و ارقام شلیل ایندیپندنس، کیوتا، ...  بیشتر

تأثیر کاربرد اسید سالیسیلیک بر افزایش مقاومت به سرمازدگی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و کیفیت انار رقم رباب فارس طی دوره سرد انباری

محمد سیاری؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری

دوره 42، شماره 4 ، اسفند 1390، ، صفحه 339-347

چکیده
  به منظور کاهش سرمازدگی میوههای انار رقم رباب فارس در سردخانه، میوه‌ها قبل از انبار در غلظتهای 7/0، 4/1 و 2 میلی‌مولار اسید سالیسیلیک به مدت 10 دقیقه غوطهور شدند. میوه‌ها به مدت 4 ماه در انبار سرد (دمای °C2 و رطوبت نسبی 85 تا 90 درصد) نگهداری و در فواصل زمانی 1 ماه، از انبار خارج و میزان سرمازدگی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی آنها مورد ارزیابی ...  بیشتر

اثر اسید سالیسیلیک بر مقاومت به سرمازدگی و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز انار رقم ملس ساوه در انبار

محمد سیاری؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری؛ هوشنگ علیزاده؛ محمدعلی عسگری

دوره 40، شماره 3 ، آذر 1388

چکیده
  کاربرد قبل از انبار اسید سالیسیلیک و دوره نگهداری روی فعالیت آنزیم فنیل‌آلانین آمونیالیاز، سرمازدگی و کیفیت میوه رقم ملس ساوه مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک شاخص سرمازدگی و نشت یونی کاهش یافت و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز افزایش پیدا کرد. کمترین میزان نشت یونی و شاخص سرمازدگی ...  بیشتر