خیره النساء دمرچلی؛ راهله ابراهیمی؛ مهدی سرائی تبریزی
چکیده
به منظور بررسی تاثیر میزان کمآبیاری و سطوح مختلف شوری آب آبیاری بر برخی شاخص های مورفوفیزیولوژیکی جعفری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه انجام شد. عامل اول میزان آب آبیاری در سه سطح (60 و 80 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و عامل دوم شوری آب آبیاری در سه سطح (5/0، 2، 4 دسیزیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد کاهش ...
بیشتر
به منظور بررسی تاثیر میزان کمآبیاری و سطوح مختلف شوری آب آبیاری بر برخی شاخص های مورفوفیزیولوژیکی جعفری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه انجام شد. عامل اول میزان آب آبیاری در سه سطح (60 و 80 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و عامل دوم شوری آب آبیاری در سه سطح (5/0، 2، 4 دسیزیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد کاهش میزان آب آبیاری و افزایش شوری آب آبیاری باعث کاهش ارتفاع گیاه، تعداد برگ در بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، محتوای نسبی آب برگ و محتوای کلروفیل شد. با افزایش شوری به 4 دسیزیمنس بر متر میزان نشت یونی و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز افزایش یافت و با افزایش میزان آبیاری کاهش چشمگیری در این صفات مشاهده شد.
صمد مرادی حیدرآباد؛ احمد ارشادی
چکیده
در این پژوهش تحمل به سرمای هفت رقم تجاری انگور شامل خلیلی، بیدانه قرمز، فخری، ریشبابا، تامسون سیدلس، یاقوتی و روبی سیدلس طی فصل رشد ارزیابی شد و رابطه بین برخی پاسخهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی این رقم ها با تحمل به سرما بررسی شد. به همین منظور نهالهای یک ساله گلدانی این رقم ها در معرض تیمارهای دمایی 25، چهار، صفر و منفی چهار ...
بیشتر
در این پژوهش تحمل به سرمای هفت رقم تجاری انگور شامل خلیلی، بیدانه قرمز، فخری، ریشبابا، تامسون سیدلس، یاقوتی و روبی سیدلس طی فصل رشد ارزیابی شد و رابطه بین برخی پاسخهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی این رقم ها با تحمل به سرما بررسی شد. به همین منظور نهالهای یک ساله گلدانی این رقم ها در معرض تیمارهای دمایی 25، چهار، صفر و منفی چهار درجه سلسیوس قرار گرفتند. بالاترین تحمل به سرما در منفی چهار درجه سلسیوس مربوط به رقم خلیلی و به دنبال آن فخری و بیدانه قرمز بود و کمترین تحمل در روبی سیدلس و تامسون سیدلس مشاهده شد. بین تحمل به سرمای زمستانه قبلاً گزارش شده برای این رقم ها با تحمل به سرمای منفی چهار درجه سلسیوس طی فصل رشد رابطه قوی، ولی با تحمل به سرمای چهار درجه سلسیوس رابطه نسبتاً ضعیفتری وجود داشت. کاهش دما باعث افزایش غلظت کربوهیدراتهای محلول، پرولین، پروتئین محلول و پراکسید هیدروژن و کاهش کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ در همه رقم ها شد. رقم های متحمل به سرما شامل خلیلی، فخری و بیدانه قرمز بالاترین محتوای نسبی آب، کربوهیدراتهای محلول، پروتئین محلول و کلروفیل کل و کمترین غلظت پراکسید هیدروژن و پرولین را داشتند، درحالیکه بالاترین غلظت پرولین و پراکسید هیدروژن در رقم های حساس روبی سیدلس، تامسون سیدلس و یاقوتی دیدهشد. بالاترین همبستگی بین پایداری غشاهای سلولی و پاسخهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی بررسی شده در تیمارهای سرمایی منفی چهار و صفر درجه سلسیوس مشاهده شد که نشان میدهد گیاهان پس از کاهش دما تا یک حد بحرانی سیستم محافظتی خود را فعال میکنند.
حوا بیگدلی نسب؛ موسی سلگی؛ مینا تقی زاده
چکیده
بهمنظور بررسی اثر کاربرد سوپرجاذب نانوکامپوزیت و اسید هیومیک بر ویژگیهای چمن اسپورت تحقیقی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. عامل اول سوپرجاذب نانوکامپوزیت در سه سطح (صفر، 2 و 5 گرم در کیلوگرم خاک گلدان)، عامل دوم اسید هیومیک در سه سطح (صفر، 250 و500 میلیگرم در لیتر و بهصورت محلولپاشی) ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر کاربرد سوپرجاذب نانوکامپوزیت و اسید هیومیک بر ویژگیهای چمن اسپورت تحقیقی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. عامل اول سوپرجاذب نانوکامپوزیت در سه سطح (صفر، 2 و 5 گرم در کیلوگرم خاک گلدان)، عامل دوم اسید هیومیک در سه سطح (صفر، 250 و500 میلیگرم در لیتر و بهصورت محلولپاشی) و عامل سوم تنش خشکی در دو سطح (50 و 100 درصد ظرفیت زراعی) بود. نتایج نشان داد کاربرد اسید هیومیک در زمان تنش خشکی باعث بهبود صفات رنگ و ارتفاع اندام هوایی شد. کاربرد سوپرجاذب نانوکامپوزیت در زمان تنش خشکی سبب کاهش اثر تنش خشکی و بهبود صفات رنگ و ارتفاع اندام هوایی شد. کاربرد اسید هیومیک و سوپرجاذب نانوکامپوزیت بهطور همزمان باعث بهبود ویژگیهای تراکم، ارتفاع اندام هوایی و وزن تر، ولی کاهش میزان نشت یونی، پرولین و وزن خشک چمن شد. بهطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد کاربرد اسید هیومیک و سوپرجاذب نانوکامپوزیت میتواند به عبور گیاه از شرایط تنش خشکی کمک نماید و باعث کاهش اثر تنش خشکی بر گیاه شود.
علی ناصری مقدم؛ حسن بیات؛ محمد حسین امینی فرد؛ فرید مرادی نژاد
چکیده
خشکی و شوری در بسیاری از مناطق جهان از مهمترین عوامل محدودکننده رشد و نمو گیاهان به شمار میروند. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر متقابل تنشهای خشکی و شوری بر برخی از فاکتورهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل نرگس (Narcissus tazetta L.) بود. این آزمایش گلدانی، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند ...
بیشتر
خشکی و شوری در بسیاری از مناطق جهان از مهمترین عوامل محدودکننده رشد و نمو گیاهان به شمار میروند. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر متقابل تنشهای خشکی و شوری بر برخی از فاکتورهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل نرگس (Narcissus tazetta L.) بود. این آزمایش گلدانی، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1396 انجام شد. تیمارها شامل کلریدسدیم در چهار سطح 0 (شاهد)، 40،20 و 60 میلیمولار و تنش خشکی در چهار سطح 70،50،30 و 90 درصد ظرفیت زراعی بودند. نتایج نشان داد تنشهای خشکی و شوری باعث کاهش معنیدار طول و عرض برگ، وزن خشک اندام هوایی و سوخ، طول ساقه گلدهنده و قطر گل، محتوای نسبی آب و محتوای کلروفیل شدند. با این وجود، تأثیر تنشهای شوری و خشکی و اثر متقابل آنها بر کاهش تعداد گل در ساقه گلدهنده معنیدار نبود. در مقابل مقادیر نشتیونی و محتوای پرولین تحت تأثیر این دو تنش افزایش یافتند. بهطور کلی، نتایج نشان داد در محدوده تیمارهای اعمال شده، اثرات مخرب تنش شوری بر صفات رشدی، زینتی و فیزیولوژیکی گل نرگس بیشتر از تنش خشکی بود.
علوم میوه
رضا فیفائی؛ هرمز عبادی
چکیده
آب، عامل اصلی فعالیتهای کشاورزی است و حدود 70 درصد آب مصرفی جهان به آبیاری اختصاص دارد. این پژوهش بهمنظور بررسی واکنش مرکبات به خشکی، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و دو دانهال در هر واحد آزمایشی انجام شد. فاکتورها شامل پایههای مختلف مرکبات در 10 سطح (نارنج، پونسیروس، ترویرسیترنج، مکزیکنلایم، ...
بیشتر
آب، عامل اصلی فعالیتهای کشاورزی است و حدود 70 درصد آب مصرفی جهان به آبیاری اختصاص دارد. این پژوهش بهمنظور بررسی واکنش مرکبات به خشکی، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و دو دانهال در هر واحد آزمایشی انجام شد. فاکتورها شامل پایههای مختلف مرکبات در 10 سطح (نارنج، پونسیروس، ترویرسیترنج، مکزیکنلایم، سیتروملو، رافلمون، بکرایی، ماکروفیلا، کلئوپاترا ماندارین و شانگشا) و آبیاری در دو سطح شامل آبیاری بهینه (حفظ رطوبت بستر در حد ظرفیت گلدانی) و تنش شدید (قطع آبیاری) بودند. نتایج نشان داد در اثر خشکی، درصد نشت یونی در تمامی پایههای مورد بررسی و نسبت وزن خشک ریشه به شاخه در پایههای پونسیروس، ماکروفیلا و بکرایی افزایش و محتوی نسبی آب برگ در همه پایهها، وزن تر برگ در نارنج، وزن تر ساقه در سیتروملو، وزن تر ریشه در ترویرسیترنج، نارنج، سیتروملو و ماکروفیلا، وزن تر شاخه در نارنج و سیتروملو، وزن تر کل در نارنج، سیتروملو و ماکروفیلا، نسبت وزن تر ریشه به شاخه در ترویرسیترنج، سیتروملو، ماکروفیلا و کلئوپاتراماندارین کاهش یافت. بنابراین ترویرسیترنج با نشت یونی کمتر، شانگشا با نگهداری بیشتر آب در برگها و پونسیروس با وزن خشک ریشه به شاخه بیشتر، تحمل بهتری به خشکی از خود نشان دادند.
علوم سبزی
نعیمه سلطانی
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر تیمارهای پس از برداشت پوترسین و لاکتاتکلسیم بر کیفیت انبارمانی میوه فلفل دلمهای در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار، در آزمایشگاه فیزیولوژی پس از برداشت دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل غوطهوری میوههای فلفل دلمهای بهمدت 5 دقیقه در محلولهای پوترسین با غلظتهای ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر تیمارهای پس از برداشت پوترسین و لاکتاتکلسیم بر کیفیت انبارمانی میوه فلفل دلمهای در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار، در آزمایشگاه فیزیولوژی پس از برداشت دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل غوطهوری میوههای فلفل دلمهای بهمدت 5 دقیقه در محلولهای پوترسین با غلظتهای 1 و 2 میلیمولار و اسپری با محلولهای لاکتاتکلسیم 2 و 3 میلیگرم در لیتر بودند و از غوطهور کردن میوهها در آب مقطر، بهعنوان شاهد استفاده شد. سپس میوهها به انبار سرد با دمای 8±1 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90±5 درصد منتقل شدند. پارامترهای درصد کاهش وزن، شدت پوسیدگی، میزان کلروفیل کل، میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز، میزان فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز، میزان اسیدآسکوربیک و نشت یونی در پایان 33 روز انبارمانی اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد میوههای تیمارشده با پوترسین 2 میلیمولار درصد کاهش وزن، شدت پوسیدگی و نشت یونی کمتری داشتند و میزان کلروفیل کل، فعالیت آنزیم پراکسیداز، فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز و اسیدآسکوربیک در آنها بیشتر بود. بهطور کلی تیمار پوترسین 2 میلیمولار بهترین تیمار به لحاظ حفظ خصوصیات کیفی و فیزیولوژیکی میوهها بود. با توجه به نتایج این پژوهش، استفاده از این پوشش خوراکی برای افزایش عمر انبارمانی میوه فلفل دلمهای قابل توصیه میباشد.
مصباح بابالار؛ فرهاد پیرزاد؛ محمد علی عسکری سرچشمه؛ علیرضا طلایی؛ حسین لسانی
چکیده
انار از جمله میوههای حساس به سرمازدگی است و نگهداری آن در دمای پایینتر از 5 درجۀ سلسیوس منجر به ظهور نشانههای سرمازدگی میشود. این پژوهش بهصورت یک آزمایش ترکیبی از تیمار پیش و پس از برداشت غلظتهای مختلف متیلجاسمونات (0 (شاهد)، 1/0، 2/0 و 3/0 میلیمولار) بر کاهش سرمازدگی و ترکیبهای پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) و ارزش تغذیهای میوۀ ...
بیشتر
انار از جمله میوههای حساس به سرمازدگی است و نگهداری آن در دمای پایینتر از 5 درجۀ سلسیوس منجر به ظهور نشانههای سرمازدگی میشود. این پژوهش بهصورت یک آزمایش ترکیبی از تیمار پیش و پس از برداشت غلظتهای مختلف متیلجاسمونات (0 (شاهد)، 1/0، 2/0 و 3/0 میلیمولار) بر کاهش سرمازدگی و ترکیبهای پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) و ارزش تغذیهای میوۀ انار رقم ملس ساوه انجام شد. میوهها در دمای 1±4 درجۀ سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 4 ماه نگهداری شدند. تیمار 2/0 میلیمولار متیلجاسمونات بهطور معنیداری سبب کاهش شاخص سرمازدگی، میزان نشت یونی و مالوندیآلدئید به ترتیب به میزان 54، 20 و 27 درصد شد. میوههای تیمارشده با سطح 2/0 میلیمولار متیلجاسمونات دارای ترکیبهای فنلی، آنتوسیانینهای کل، ظرفیت پاداکسندگی و فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز بیشتری در مقایسه با شاهد داشتند. همچنین میوههای انار تیمارشده با متیلجاسمونات درصد کاهش وزن، مواد جامد محلول کل و pH کمتر، ویتامین ث و اسید کل بیشتری در مقایسه با میوههای شاهد داشتند. بهطورکلی متیلجاسمونات را میتوان بهعنوان یک روش سودمند و کاربردی برای افزایش مقاومت میوههای انار به آسیب سرمازدگی و بازدارندۀ کاهش ارزش تغذیهای میوهها در مدت انبارمانی و انتقال آنها به بازار، بهکار برد.
علوم میوه
فرهاد کرمی؛ منصور غلامی؛ احمد ارشادی؛ عادل سی و سه مرده
چکیده
آسیب و زیان یخزدگی بوتههای توتفرنگی یکی از بزرگترین عاملهای کاهش عملکرد کمی و کیفی این محصول در مناطق معتدله است. بهمنظور ارزیابی تحمل به سرمای زمستان در 21 نژادگان (ژنوتیپ) توتفرنگی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط طبیعی یخبندانهای زمستانی (با کمینۀ مطلق دمای 28- درجۀ سلسیوس) در ایستگاه تحقیقات ...
بیشتر
آسیب و زیان یخزدگی بوتههای توتفرنگی یکی از بزرگترین عاملهای کاهش عملکرد کمی و کیفی این محصول در مناطق معتدله است. بهمنظور ارزیابی تحمل به سرمای زمستان در 21 نژادگان (ژنوتیپ) توتفرنگی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط طبیعی یخبندانهای زمستانی (با کمینۀ مطلق دمای 28- درجۀ سلسیوس) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی قاملو وابسته به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی منابع طبیعی کردستان به مدت یک سال اجرا شد. در این آزمایش شاخص آسیب یخزدگی طوقه بر پایۀ نشت یونی، دمای LT50 برگ، دمای LT50طوقه، شدت قهوهای شدن بافت طوقه، درصد زندهمانی، شمار برگ، سطح برگ، طول دم برگ و عملکرد نژادگانها ارزیابی شد. اختلاف معنیداری بین نژادگانهای مورد آزمایش برای همۀ صفات مورد ارزیابی مشاهده شد. نژادگانهای ʼکراسنی برگʻ، ʼکویین الیزاʻ، ʼآلیسوʻ، ʼداچنیتساʻ و ʼکردستانʻ به ترتیب کمترین میزان آسیب یخزدگی طوقه و بیشترین درصد زندهمانی و نژادگانهای ʼتنسی بیوتیʻ و ʼسلواʻ کمترین تحمل به سرمای زمستان را نشان دادند. بنا بر نتایج تجزیۀ پروبیت دمای بحرانی طوقه، نژادگان ʼکراسنیبرگʻ، متحملترین نژادگان به سرمای زمستان و نژادگان ʼتنسی بیوتیʻ، حساسترین نژادگان در مقایسه با دیگر نژادگانهای مورد آزمایش بود. همبستگی مثبت و معنیداری بین اندازۀ برگ و طول دم برگ با شاخص آسیب یخزدگی طوقه و دمای LT50 طوقه مشاهده شد درحالیکه شمار برگ بوته همبستگی مثبت و معنیداری با درصد زندهمانی و عملکرد بوتهها در شرایط تنش دمای پایین نشان داد. بنابر نتایج آزمایش، نژادگانهای ʼکویین الیزاʻ، ʼونتاʻ، ʼآروماسʻ و ʼکردستانʻ، در مقایسه با دیگر نژادگانهای مورد بررسی، به ترتیب مناسبترین نژادگانها برای کشت در مناطق سردسیر کشور هستند.
علوم گیاهان دارویی
ندا امیری؛ نجمه زینلی؛ ایرج توسلیان
چکیده
این آزمایش بهمنظور بررسی تأثیر تنش خشکی و کاربرد 24-اپی براسینولید بر ویژگیهای فیزیولوژی و پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) گیاه دارویی گشنیز، بهصورت کرتهای خردشده بر پایۀ بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان جیرفت اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح تنش خشکی بهصورت آبیاری با تنش ملایم (در پتانسیل ماتریک 2- بار)، آبیاری ...
بیشتر
این آزمایش بهمنظور بررسی تأثیر تنش خشکی و کاربرد 24-اپی براسینولید بر ویژگیهای فیزیولوژی و پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) گیاه دارویی گشنیز، بهصورت کرتهای خردشده بر پایۀ بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان جیرفت اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح تنش خشکی بهصورت آبیاری با تنش ملایم (در پتانسیل ماتریک 2- بار)، آبیاری با تنش متوسط (در پتانسیل ماتریک 5/3- بار) و آبیاری با تنش شدید (در پتانسیل ماتریک 5/4- بار) بهعنوان عامل اصلی و غلظتهای 0، 5/0 و 1 میکرومولار 24- اپی براسینولید بهصورت محلولپاشی برگی بهعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج بررسیها نشان داد، با توجه به معنیدار شدن تأثیر سطوح تنش خشکی، بیشترین درصد رطوبت نسبی، میزان سبزینه (کلروفیل)ها، کاروتنوییدها و محتوای پروتئینهای محلول برگها در تیمار سطح خشکی ملایم (2- بار) و بیشترین درصد نشت یونی و میزان قندهای احیا در سطح شدید تنش خشکی (5/4- بار) به دست آمد. همچنین تأثیر محلولپاشی با 24-اپی براسینولید بر درصد نشت یونی و میزان پروتئینهای محلول معنیدار شد. کمترین درصد نشت یونی و بیشترین میزان پروتئینهای محلول در گیاهان تحت تیمار 1 میکرومولار براسینولید بهدستآمده است. همچنین اثر متقابل تنش خشکی و محلولپاشی نیز بر عملکرد رویشی گشنیز معنیدار است. بیشترین میانگین عملکرد رویشی در گیاهان تحت تیمار خشکی خفیف 2- بار و در هر سه غلظت براسینولید بهدستآمده که البته تفاوت معنیداری با میانگین بهدستآمده در گیاهان تیمارشده با غلظت 5/0 میکرومولار براسینولید در شرایط تنش سطح متوسط (5/3- بار) نداشت.
علوم میوه
رضا فیفائی؛ رضا فتوحی قزوینی؛ جواد فتاحی مقدم؛ معصومه کیااشکوریان
چکیده
درختان مرکبات دمای پایین و زهکشی ضعیف خاک را بهخوبی تحمل نکرده و در صورت پرورش آنها در مناطق گرم در معرض تأثیر زیانبار خشکی قرار میگیرند. این پژوهش، بهمنظور بررسی تأثیر خشکی بر محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، میزان تجمع مالوندآلدیید، کربوهیدرات محلول کل و عنصرهای پتاسیم و کلسیم در دانهالهای نوسلار نژادگان (ژنوتیپ) طبیعی ...
بیشتر
درختان مرکبات دمای پایین و زهکشی ضعیف خاک را بهخوبی تحمل نکرده و در صورت پرورش آنها در مناطق گرم در معرض تأثیر زیانبار خشکی قرار میگیرند. این پژوهش، بهمنظور بررسی تأثیر خشکی بر محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، میزان تجمع مالوندآلدیید، کربوهیدرات محلول کل و عنصرهای پتاسیم و کلسیم در دانهالهای نوسلار نژادگان (ژنوتیپ) طبیعی مرکبات به همراه دو پایۀ حساس و مقاوم به خشکی بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانهای انجام شد. عاملها شامل ده نژادگان مختلف و تیمارهای آبیاری کامل (شاهد) و تنش شدید (قطع آبیاری) بودند. نتایج بررسیهانشان داد، پونسیروس به دلیل نشت یونی پایینتر (85/31 درصد)، تجمع کمتر مالوندآلدیید (4/134 نانومول بر گرم وزن خشک برگ) و در نتیجه پراکسیداسیون کمتر چربی (لیپید)ها و میزان کلسیم بالاتر (57 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ) نسبت به دیگر نژادگانها متحمل به خشکی و رافلمون به دلیل تجمع بیشتر مالوندآلدیید (9/356 نانومول بر گرم وزن خشک برگ) و در نتیجه پراکسیداسیون بیشتر چربیها، نشت یونی بالا (43/69 درصد) و میزان پایینتر کلسیم (63/32 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ) در مقایسه با دیگر نژادگانها، حساس به خشکی هستند. همچنین نژادگان طبیعی شلمحله به دلیل نشت یونی بالا (17/77 درصد) و تجمع پایین کربوهیدرات محلول کل (45/48 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ)، پس از رافلمون در رتبۀ بعدی حساسیت قرار داشت. بنابراین با توجه به مقایسۀ میانگینها و همبستگی خوب نشت یونی با دورۀ بقا، میتوان آن را بهعنوان نشانگر فیزیولوژی مناسب در مبحث تحمل به خشکی معرفی کرد.
فردین قنبری؛ محمد سیاری
چکیده
دمای پایین منجر به آسیبهای فیزیولوژیکی به یاخته در گیاهان حساس به سرمازدگی و از بین رفتن محصول در گیاهان مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری مانند گوجهفرنگی میشود. در این تحقیق امکان افزایش تحمل تنش سرمایی در نشاهای گوجهفرنگی بهوسیلۀ اعمال خشکی با 10 و 20 درصد پلیاتیلن گلیکول (PEG) ارزیابی شد. آزمایش در دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه ...
بیشتر
دمای پایین منجر به آسیبهای فیزیولوژیکی به یاخته در گیاهان حساس به سرمازدگی و از بین رفتن محصول در گیاهان مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری مانند گوجهفرنگی میشود. در این تحقیق امکان افزایش تحمل تنش سرمایی در نشاهای گوجهفرنگی بهوسیلۀ اعمال خشکی با 10 و 20 درصد پلیاتیلن گلیکول (PEG) ارزیابی شد. آزمایش در دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه بوعلیسینا همدان بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در چهار تکرار و در سال 1394 انجام شد. پس از اعمال تیمار تنش خشکی، نشاها به مدت شش ساعت در شش روز متوالی در دمای 3 درجۀ سلسیوس قرار گرفتند. نتایج نشان داد، پیش تیمار خشکی سبب حفظ رشد نشاهای گوجهفرنگی در شرایط تنش سرمایی و حفظ محتوای آب نسبی، محتوای سبزینه (کلروفیل) و فنل و همچنین سبزینۀ فلورسانس (Fv/Fm) آنها در پایان دورۀ تنش شد. نتایج اثر متقابل نشان داد، بالاترین میزان وزن تر ریشه (25/2 گرم) و شاخساره (4/4 گرم)، محتوای آب نسبی (31/88 درصد)، Fv/Fm (834/0) و سبزینۀ کل (62/1 میلیگرم بر گرم وزن تر) در کاربرد 0 درصد PEG و بدون تنش سرما به دست آمد. همچنین بالاترین محتوای مالون دی آلدهید (46/1 میکروگرم بر گرم وزن تر) و فنل (86/10 میلیگرم بر گرم وزن تر) در کاربرد 20 درصد PEG و بدون تنش سرمایی مشاهده شد. بهطورکلی نتایج این آزمایش نشان داد، پیش تیمار خشکی میتواند بهطور مؤثری برای حفاظت نشاهای گوجهفرنگی از آسیب ایجادشده بهوسیلۀ تنش دمای پایین در مراحل اولیۀ رشد استفاده شود.
مصباح بابالار؛ عزیزه مسیب زاده؛ ذبیحاله زمانی؛ امیر موسوی؛ محمدرضا فتاحیمقدم
چکیده
یکی از مهمترین عاملهای محدودکنندۀ انبارداری میوۀ انار تنش سرمازدگی است. از نشانههای قابلمشاهده میتوان به قهوهای شدن پوست و رنگپریدگی نارمیانبر (آریل)ها اشاره کرد. در طول سالهای گذشته تحقیقات پرشماری بهمنظور بررسی و مهار این پدیده صورت گرفته است. در این پژوهش تأثیر دو روش پوشاندن میوه با کاغذ مومی در مهار آسیبهای ...
بیشتر
یکی از مهمترین عاملهای محدودکنندۀ انبارداری میوۀ انار تنش سرمازدگی است. از نشانههای قابلمشاهده میتوان به قهوهای شدن پوست و رنگپریدگی نارمیانبر (آریل)ها اشاره کرد. در طول سالهای گذشته تحقیقات پرشماری بهمنظور بررسی و مهار این پدیده صورت گرفته است. در این پژوهش تأثیر دو روش پوشاندن میوه با کاغذ مومی در مهار آسیبهای ناشی از تنش سرمازدگی نسبت به شاهد مقایسه و ارزیابی شده است. روش کار به این صورت بود که شماری از میوهها درون پوشالی از کاغذ مومی قرار گرفته و شمار دیگری از میوهها درون صفحههای کاغذ مومی پیچیده شدند. میوههای شاهد هیچ پوششی دریافت نکردند. میوهها به انباری با دمای 5 درجۀ سلسیوس و رطوبت نسبی 85درصد منتقل شدند. نمونهبرداری به مدت 12 هفته و هر سه هفته یکبار انجام شد. ارزیابیهای ظاهری نشان داد، پوشاندن میوهها باعث کاهش معنیدار قهوهای شدن پوست و حفظ درخشندگی نارمیانبرها میشود. همچنین مشخص شد که میوههای پوشاندهشده نشت یونی و پراکسیدهیدروژن کمتری نسبت به میوههای شاهد داشتهاند. تحلیل نتایج بهدستآمده نشان میدهد، هر دو روش پوشاندن قابلیت مهار آسیبهای ناشی از تنش سرمازدگی در بافتهای مختلف میوۀ انار را داشتهاند. بنابراین هر دو روش پوشاندن قابلیت تجاریسازی را دارند، با این حال پیچیدن میوهها درون صفحههای کاغذی به دلیل کارایی بهتر و نیاز به میزان کمتر کاغذ در اولویت قرار میگیرد.
علوم میوه
سمیه نظام دوست؛ علیرضا فرخزاد؛ میر حسن رسولی صدقیانی
چکیده
تنش ناشی از سمیت بُر از مهمترین اختلالها در نواحی خشک و نیمهخشک به شمار میآید. تیمار سیلیسیم یکی از روشهای افزایش مقاومت گیاهان به تنشهای غیرزنده است. برای ارزیابی تأثیر سیلیسیم بر کاهش سمیت بُر در انگور بیدانۀ سفید، آزمایشی با سه سطح بُر (2/0، 15 و 30 میلیگرم در لیتر) و سه سطح سیلیکات پتاسیم (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) بهصورت ...
بیشتر
تنش ناشی از سمیت بُر از مهمترین اختلالها در نواحی خشک و نیمهخشک به شمار میآید. تیمار سیلیسیم یکی از روشهای افزایش مقاومت گیاهان به تنشهای غیرزنده است. برای ارزیابی تأثیر سیلیسیم بر کاهش سمیت بُر در انگور بیدانۀ سفید، آزمایشی با سه سطح بُر (2/0، 15 و 30 میلیگرم در لیتر) و سه سطح سیلیکات پتاسیم (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. سه ماه پس از اعمال تیمارها، میزان تجمع بُر، محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، پرولین، مالون دی آلدهید، قند و پروتئین محلول و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز اندازهگیری شد. نتایج نشان داد، با افزایش غلظت بُر در محلول غذایی، میزان تجمع بُر، نشت یونی، محتوای پرولین، مالون دی آلدهید و پروتئین محلول برگ افزایش و محتوای نسبی آب برگ و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز کاهش یافت. کاربرد سیلیکات پتاسیم بهطور معنیداری میزان تجمع بُر، مالون دی آلدهید و نشت یونی در برگ را کاهش و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز و محتوای نسبی آب برگ را افزایش داد. تیمارها تأثیر معنیداری بر محتوای قندهای محلول نداشتند. در تنش 30 میلیگرم در لیتر بُر، با کاربرد 100 میلیگرم در لیتر سیلیکات پتاسیم میزان تجمع بُر 33 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن خشک برگ کاهش یافت. نتایج نشان داد، تیمار سیلیکات پتاسیم با کاهش تجمع بُر در برگها، تنشهای اکسایشی (اکسیداتیو) ناشی از سمیت بُر را در نهالهای انگور بیدانۀ سفید تعدیل می کند.
داود هاشم آبادی
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر آب مغناطیسشده روی گیاه زینتی پروانش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با شانزده تیمار در سه تکرار اجرا شد. عاملهای آزمایش شامل چهار نوع آب (آب شهر مغناطیسشده، آب شهر، آب چاه مغناطیسشده و آب چاه) و چهار دورهای آبیاری (دو روز یکبار، چهار روز یکبار، شش روز یکبار و هشت روز یکبار) بود. ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر آب مغناطیسشده روی گیاه زینتی پروانش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با شانزده تیمار در سه تکرار اجرا شد. عاملهای آزمایش شامل چهار نوع آب (آب شهر مغناطیسشده، آب شهر، آب چاه مغناطیسشده و آب چاه) و چهار دورهای آبیاری (دو روز یکبار، چهار روز یکبار، شش روز یکبار و هشت روز یکبار) بود. بنابر نتایج بهدستآمده کمترین زمان تا گلدهی پروانش (20/45 روز)، بیشترین شمار گل (96/17 گل)، بیشترین شمار برگ (88/165)، بیشترین شمار شاخه (44/17)، بیشترین ارتفاع بوته (71/21 سانتیمتر) و همچنین بیشترین قطر ساقة گلدهنده (95/6 میلیمتر) و کمترین نشت یونی (96/55 درصد) در تیمار آبیاری دو روز یکبار با آب شهر مغناطیسشده به دست آمد. تیمارهای آبیاری دو روز یکبار با آب چاه و شهر مغناطیسشده بهترتیب با 19/6 و 25/6 نانومول در هر گرم وزن تر کمترین و آبیاری هشت روز یکبار با آب شهر و چاه مغناطیسنشده با 7/9 و 45/9 نانومول در هر گرم وزن تر بیشترین میزان مالوندیآلدئید را در بین تیمارها به خود اختصاص دادند. بیشترین و کمترین فعالیت سوپراکسیددیسموتاز بهترتیب مربوط به تیمارهای آبیاری هشت روز یکبار با آب چاه مغناطیسشده (75/59 واحد آنزیم در گرم وزن تر) و آبیاری هشت روز یکبار با آب چاه (86/10 واحد آنزیم در گرم وزن تر) بود. بیشترین فعالیت POD با 04/6 نانومول در هر گرم وزن تر در تیمار آبیاری شش روز یکبار با آب چاه مشاهده شد.
علوم گیاهان دارویی
سیده مهسا حسینی؛ محسن کافی؛ مسعود ارغوانی
چکیده
چمن لولیوم یا رای گراس چندساله گیاهی با نام علمی Lolium perenne L. از خانوادۀ گندمیان است که در طراحی فضای سبز اهمیت بسیاری دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تأثیر غلظتهای مختلف اسید سالیسیلیک بر بهبود برخی از ویژگیهای رشدی و بیوشیمیایی گیاه لولیوم تحت تنش خشکی بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا ...
بیشتر
چمن لولیوم یا رای گراس چندساله گیاهی با نام علمی Lolium perenne L. از خانوادۀ گندمیان است که در طراحی فضای سبز اهمیت بسیاری دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تأثیر غلظتهای مختلف اسید سالیسیلیک بر بهبود برخی از ویژگیهای رشدی و بیوشیمیایی گیاه لولیوم تحت تنش خشکی بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای موردبررسی در این آزمایش، اسید سالیسیلیک در سه سطح (0، 75/0 و 5/1 میلیمولار) و تنش خشکی در سه سطح (50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی) بود. نتایج نشان داد تنش خشکی سبب افزایش میزان نشت یونی و تجمع پرولین شده اما میزان سبزینه (کلروفیل)، محتوای نسبی آب و میزان وزن خشکریشه و رشد شاخساره را کاهش داد. کاربرد برگی اسید سالیسیلیک تحت تنش خشکی در 5/1 میلیمولار، میزان سبزینه و محتوای نسبی آب را افزایش و نشت یونی و تجمع پرولین را کاهش داد. همچنین بالاترین میزان وزن خشکریشه و رشد شاخساره از پاشش اسید سالیسیلیک در غلظت 75/0 میلیمولار به دست آمد. با توجه به نتایج بهدستآمده، کاربرد برگی تیمارهای اسید سالیسیلیک توانست اثرگذاریهای منفی ناشی از تنش خشکی را بر شاخصهای رشدی و بیوشیمیایی چمن لولیوم بهبود بخشد.
علوم میوه
سعید عشقی؛ مسلم کیامرثی
چکیده
بهمنظور بررسی میزان تحمل سرما در جوانههای انگور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 80 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 رقم (ریشبابا، سیاه شیراز، عسکری و بواناتی)، 4 تاریخ نمونهبرداری (15آذر، 15دی، 15بهمن و 15اسفند سالهای 1389 و 1390) و 5 دما (5+، 7-، 15- ، 22- و30- درجۀ سلسیوس) بود. از قلمههای تکگرۀ این رقمها استفاده ...
بیشتر
بهمنظور بررسی میزان تحمل سرما در جوانههای انگور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 80 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 رقم (ریشبابا، سیاه شیراز، عسکری و بواناتی)، 4 تاریخ نمونهبرداری (15آذر، 15دی، 15بهمن و 15اسفند سالهای 1389 و 1390) و 5 دما (5+، 7-، 15- ، 22- و30- درجۀ سلسیوس) بود. از قلمههای تکگرۀ این رقمها استفاده شد و ویژگیهای درصد مرگ جوانههای اولین، دومین و سومین میزان نشتیونی و LT10، LT50 و LT90 (دماهای کنترلشدۀ زیر 0 که باعث مرگ 10درصد، 50درصد و90درصد جوانهها میشود) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که با کاهش دما به زیر 0 درجۀ سلسیوس، درصد بروز مرگ جوانۀ اولین افزایش یافت. بیشترین مرگ جوانه در رقم سیاه شیراز مشاهده شد. جوانههای خفتۀ رقم سیاه شیراز و عسکری در اثر تیمار دمای پایین بیشترین و رقم ریشبابا و بواناتی کمترین آسیب را دیدند. کمترین و بیشترین LT50 در 15 آذر به ترتیب در رقم سیاه شیراز (4/14-) و بواناتی (2/16-) و در 15 اسفند به ترتیب در رقم سیاه شیراز (1/10-) و ریشبابا (8/12-) مشاهده گردید. در جمع، رقمهای ریشبابا و بواناتی از تحمل بیشتری و رقمهای سیاه شیراز و عسکری تحمل کمتری به سرما داشتند.
راحله عدالتی مرفه؛ مصطفی عرب؛ روح انگیز نادری؛ محمود رضا روزبان
چکیده
آلسترومریا یکی از گلهای شاخه بریدهای است که به دلیل عملکرد بالا، گلهای زیبا و تنوع رنگ، در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. زرد شدن برگها، شاخص اولیه زوال گلهای آلسترومریا محسوب میشود. به منظور ایجاد تأخیر در زرد شدن برگها ، و بهبود دوام عمر و سایر ویژگیهای کیفی گلهای شاخه بریدهی آلسترومریا رقم ...
بیشتر
آلسترومریا یکی از گلهای شاخه بریدهای است که به دلیل عملکرد بالا، گلهای زیبا و تنوع رنگ، در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. زرد شدن برگها، شاخص اولیه زوال گلهای آلسترومریا محسوب میشود. به منظور ایجاد تأخیر در زرد شدن برگها ، و بهبود دوام عمر و سایر ویژگیهای کیفی گلهای شاخه بریدهی آلسترومریا رقم ‘Napoli’، آزمایشی بصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی طراحی شد و اثر غلظتهای مختلف اتانول (0، 2، 4 و 6 درصد) و جیبرلیک اسید (0، 50، 100 و 150 میلیگرم در لیتر) در محلول نگهدارنده، که همگی 4 درصد ساکارز را نیز به همراه داشتند، به دو روش تیمار موقت (24 ساعت) و مداوم، بر دوام عمر گل، میزان کلروفیل برگ، وزن تر شاخه بریده، میزان جذب آب، محتوای آب نسبی، قطر گل و نشت یونی بافت گلبرگ مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، بالاترین میزان کلروفیل برگ در تیمارهای حاوی 100 میلیگرم در لیتر اسید جیبرلیک در هر دو روش بدست آمد، اما تیمار مداوم تأثیر بهتری بر دوام عمر گلها، میزان جذب محلول، و افزایش وزن تر و قطر گلها داشت. همچنین، تیمار مداوم اتانول 2 درصد همراه با 100 و 150 میلیگرم در لیتر اسید جیبرلیک، باعث بیشترین دوام عمر گلهای آلسترومریا شد و استفاده از غلظتهای بالاتر اتانول، کاهش عمر گلها را بدنبال داشت.
خاطره شجاعی؛ غلامحسین داوری نژاد؛ احمد نظامی
چکیده
آسیب های ناشی از یخ زدگی می تواند در نتیجه اختلاف در فرایندهای سلولی از جمله وجود تغییراتی در ویژگی های غشاء، اثرات متقابل بین ماکرومولکول ها و واکنش های آنزیمی ایجاد شود. در این آزمایش مقدار کربوهیدرات های محلول و رطوبت نسبی جوانه های زایشی ارقام هلوی جی اچ هیل، البرتا، ردهون، سرخ و سفید مشهد و آمسدن و ارقام شلیل ایندیپندنس، کیوتا، ...
بیشتر
آسیب های ناشی از یخ زدگی می تواند در نتیجه اختلاف در فرایندهای سلولی از جمله وجود تغییراتی در ویژگی های غشاء، اثرات متقابل بین ماکرومولکول ها و واکنش های آنزیمی ایجاد شود. در این آزمایش مقدار کربوهیدرات های محلول و رطوبت نسبی جوانه های زایشی ارقام هلوی جی اچ هیل، البرتا، ردهون، سرخ و سفید مشهد و آمسدن و ارقام شلیل ایندیپندنس، کیوتا، نکتارد6 و استارگلد، در ماه های آبان، آذر، دی، بهمن و اسفند سال 1388 تحت شرایط طبیعی باغ همچنین میزان نشت الکترولیت ها، مقدار LT50 (دمای کشته شدن 50 درصد از نمونه ها) وکل کربوهیدرات های محلول ارقام تحت شرایط کنترل شده در بهمن ماه سال 1388 محاسبه شد. نتایج نشان داد در شرایط طبیعی، میزان کل کربوهیدرات های جوانه زایشی ارقام هلو و شلیل، در بهمن ماه بیشتر از سایر زمان های مورد مطالعه بود و میزان رطوبت نسبی جوانه در همه ارقام هلو و شلیل با نزدیک شدن به زمان باز شدن جوانه ها افزایش یافت و در اسفند ماه به حداکثر رسید. در شرایط کنترل شده، با کاهش دما مقدار نشت یونی افزایش و مقدار کل قند های محلول کاهش یافت. همچنین، میزان مقاومت در ارقام هلو و شلیل با یکدیگر متفاوت بود به طوری که ارقام هلوی سرخ و سفید مشهد، ردهون و آمسدن و ارقام شلیل استارگلد و نکتارد شش، مقاوم ترین ارقام به یخ زدگی زمستانه در بهمن ماه بودند.
محمد سیاری؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری
دوره 42، شماره 4 ، اسفند 1390، ، صفحه 339-347
چکیده
به منظور کاهش سرمازدگی میوههای انار رقم رباب فارس در سردخانه، میوهها قبل از انبار در غلظتهای 7/0، 4/1 و 2 میلیمولار اسید سالیسیلیک به مدت 10 دقیقه غوطهور شدند. میوهها به مدت 4 ماه در انبار سرد (دمای °C2 و رطوبت نسبی 85 تا 90 درصد) نگهداری و در فواصل زمانی 1 ماه، از انبار خارج و میزان سرمازدگی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی آنها مورد ارزیابی ...
بیشتر
به منظور کاهش سرمازدگی میوههای انار رقم رباب فارس در سردخانه، میوهها قبل از انبار در غلظتهای 7/0، 4/1 و 2 میلیمولار اسید سالیسیلیک به مدت 10 دقیقه غوطهور شدند. میوهها به مدت 4 ماه در انبار سرد (دمای °C2 و رطوبت نسبی 85 تا 90 درصد) نگهداری و در فواصل زمانی 1 ماه، از انبار خارج و میزان سرمازدگی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش دوره نگهداری میزان سرمازدگی و نشت یونی افزایش یافت اما در میوههای تیمار شده روند افزایش بسیار کندتر از میوههای شاهد بود. با افزایش دوره انبارمانی و غلظت اسید سالیسیلیک، فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز افزایش یافت. در طول دوره انبارمانی فعالیت آنتیاکسیدانی و میزان ویتامین ث در میوههای شاهد کاهش شدیدی داشت اما در میوههای تیمار شده این کاهش بسیار اندک بود. همچنین مواد جامد محلول و pH میوهها در طول دوره انبارمانی افزایش و اسیدیته قابل تیتراسیون کاهش یافت. اسید سالیسیلیک از میان صفات مربوط به کیفیت میوه، تنها بر اسیدیته قابل تیتراسیون اثر داشت و باعث کاهش آن شد. در کاهش میزان سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه، تیمار 4/1 میلیمولار اسید سالیسیلیک بهتر از دیگر تیمارها تشخیص داده شد. نتایج این آزمایش بیانگر تأثیر مثبت اسید سالیسیلیک در کاهش سرمازدگی و حفظ ظرفیت آنتیاکسیدانی انار رقم رباب فارس در سردخانه میباشد.
محمد سیاری؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری؛ هوشنگ علیزاده؛ محمدعلی عسگری
دوره 40، شماره 3 ، آذر 1388
چکیده
کاربرد قبل از انبار اسید سالیسیلیک و دوره نگهداری روی فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز، سرمازدگی و کیفیت میوه رقم ملس ساوه مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک شاخص سرمازدگی و نشت یونی کاهش یافت و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز افزایش پیدا کرد. کمترین میزان نشت یونی و شاخص سرمازدگی ...
بیشتر
کاربرد قبل از انبار اسید سالیسیلیک و دوره نگهداری روی فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز، سرمازدگی و کیفیت میوه رقم ملس ساوه مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک شاخص سرمازدگی و نشت یونی کاهش یافت و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز افزایش پیدا کرد. کمترین میزان نشت یونی و شاخص سرمازدگی و بیشترین میزان فعالیت آنزیم در غلظت 2 میلیمولار اسید سالیسیلیک مشاهده شد. محتوای ویتامین ث و اسیدیته قابل تیتراسیون میوههای تیمار شده با غلظتهای بالای اسید سالیسیلیک نسبت به میوههای شاهد بیشتر بود. در طول دوره انبارمانی، نشت یونی، شاخص سرمازدگی، فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز، مواد جامد محلول و pH افزایش یافت اما محتوای ویتامین ث و اسیدیته قابل تیتراسیون کاهش یافت. این نتایج نشان میدهد که در طول دوره انبارداری، به خصوص پس از دو ماه انبارمانی سرمازدگی میوهها افزایش پیدا میکند اما تیمار قبل از انبار میوهها با غلظت دو میلی مولار اسید سالیسیلیک میتواند سرمازدگی را با افزایش فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و تقویت سیستم دفاعی کنترل نماید.