علوم میوه
شیدا محبی؛ مصباح بابالار؛ ذدبیح اله زمانی؛ محمدعلی عسکری
چکیده
در این پژوهش اثر محلولپاشی تاج درخت سیب ’استارکینگ دلیشس‘ با سلناتسدیم در 4 سطح (صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلیگرم در لیتر) در 2 نوبت (در دوره بزرگشدن میوه)، بر خصوصیات کمی و کیفی و انبارمانی میوه و همچنین امکانپذیری محلولپاشی تاج درخت بهعنوان روش تولید میوههای غنی از سلنیوم مورد مطالعه قرار گرفت. میوهها بعد از برداشت ...
بیشتر
در این پژوهش اثر محلولپاشی تاج درخت سیب ’استارکینگ دلیشس‘ با سلناتسدیم در 4 سطح (صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلیگرم در لیتر) در 2 نوبت (در دوره بزرگشدن میوه)، بر خصوصیات کمی و کیفی و انبارمانی میوه و همچنین امکانپذیری محلولپاشی تاج درخت بهعنوان روش تولید میوههای غنی از سلنیوم مورد مطالعه قرار گرفت. میوهها بعد از برداشت در سردخانه در دمای 1±1 درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی 95-90 درصد بهمدت 6 ماه نگهداری شدند. نمونهها در روز صفر قبل از انباری و در طول دوره نگهداری با فواصل 1 ماهه از سردخانه خارج شده و بهمنظور ایجاد حالت مشابه در خردهفروشیها بهمدت 24 ساعت در دمای اتاق قرار گرفته و سپس از نظر فاکتورهای مختلف فیزیکوشیمیایی نظیر رنگ سطحی، آنتوسیانین، pH، اسید قابلتیتراسیون، مواد جامد محلول کل، ویتامینث، میزان تولید اتیلن و تجمع سلنیوم در میوه مورد اندازهگیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که محلولپاشی تاج درخت با سلناتسدیم منجر به افزایش غلظت سلنیوم در برگها و میوه شد. تیمار میوهها با سطوح مختلف سلنیوم تفاوت معنیداری در کاهش تولید اتیلن، حفظ سفتی گوشت، pH، اسید قابلتیتراسیون، مواد جامد محلول کل، ویتامین ث و رنگ سطحی نسبت به میوههای شاهد داشتند. همچنین میوههای تحت تیمار 5/1 میلیگرم در لیتر سلنیوم، بهترین اثر را در حفظ مقدار ویتامینث و آنتوسیانین میوهها نشان داد. در مجموع، محلولپاشی تاج درخت در غنیسازیزیستی سلنیوم در میوه سیب مؤثر بوده و متعاقبآ تأثیر معنیداری در حفظ کیفیت میوه در طول انبار سرد داشته است.
علوم میوه
سولماز پورعزیز؛ فاطمه ناظوری؛ سید حسین میردهقان؛ مجید اسماعیلی زاده
چکیده
مصرف توتفرنگی تازه بهدلیل داشتن ویتامین، فنل، آنتوسیانین و دیگر مواد پاداکسنده که در پیشگیری از سرطان و بیماریهای مختلف مؤثر است افزایش بسیاری داشته، ولی کاهش ویژگیهای کمی و کیفی این محصول در طی نگهداری و عرضه به بازار، یکی از چالشهای مهم محسوب میشود. استفاده از فیلمها و پوششهای خوراکی، بهدلیل دارا بودن مواد طبیعی ...
بیشتر
مصرف توتفرنگی تازه بهدلیل داشتن ویتامین، فنل، آنتوسیانین و دیگر مواد پاداکسنده که در پیشگیری از سرطان و بیماریهای مختلف مؤثر است افزایش بسیاری داشته، ولی کاهش ویژگیهای کمی و کیفی این محصول در طی نگهداری و عرضه به بازار، یکی از چالشهای مهم محسوب میشود. استفاده از فیلمها و پوششهای خوراکی، بهدلیل دارا بودن مواد طبیعی و عدم ایجاد آلودگیهای زیستمحیطی، رو به گسترش است و نتایج مثبتی ازجمله کاهش افت وزن، سرعت رسیدن، حفظ رنگ و خواص حسی و ظاهری میوهها و سبزیها را بهدنبال داشته است. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر پوشش خوراکی آلژیناتسدیم بر ماندگاری میوه توتفرنگی نگهداریشده در دمای 1±4 درجه سلسیوس انجام گرفت. تیمارها شامل شاهد (آب مقطر)، آلژیناتسدیم یک، دو و سه درصد و دوره انبارمانی بهمدت 7 و 14 روز با 4 تکرار تهیه شدند. طی انبارمانی، شاخصهای درخشندگی، کروما، میزان سفتی، اسید کل، ویتامینث، فنل، فعالیت پاداکسندگی و آنتوسیانین کاهش یافت؛ اما کاربرد پوشش، سبب حفظ این شاخصها گردید؛ بهطوریکه در بین تیمارهای این آزمایش، تیمار آلژینات دو درصد تأثیر بیشتری در حفظ این صفات داشت؛ علاوه بر این، با گذشت زمان انبارمانی، فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز، کاهش وزن و pH افزایش یافت. کاربرد پوشش خوراکی آلژیناتسدیم دو درصد تا 14 روز سبب حفظ سطوح پایینتر pH و فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز شده و کاهش وزن را نیز بهطور مؤثری کنترل نمود.
علوم میوه
زهرا جلیلی مقدم؛ سیامک کلانتری؛ ابوالقاسم حسن پور اصطهباناتی؛ دانیل والروگاریدو
چکیده
در این پژوهش، تأثیر اسیدهای آمینه و پپتون بر ویژگیهای کیفی و عمر انبارمانی میوه انار رقم ملس ساوه بررسی گردید. این آزمایش در دو سال، در طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار شاهد، آسیدهایآمینه، پپتون (پروتئین هیدرولیزشده سویا) در سه تکرار بر روی میوه انجام شد. محلولپاشی با اسیدهایآمینه و پپتون با غلظت دو در هزار، در سه ...
بیشتر
در این پژوهش، تأثیر اسیدهای آمینه و پپتون بر ویژگیهای کیفی و عمر انبارمانی میوه انار رقم ملس ساوه بررسی گردید. این آزمایش در دو سال، در طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار شاهد، آسیدهایآمینه، پپتون (پروتئین هیدرولیزشده سویا) در سه تکرار بر روی میوه انجام شد. محلولپاشی با اسیدهایآمینه و پپتون با غلظت دو در هزار، در سه مرحله نمو میوه انار (از اول خرداد ماه، پس از تشکیل میوه گل اول، با فواصل یک ماه) انجام شد و صفات کمی وکیفی میوه، بلافاصله پس از برداشت و نیز پس از سه ماه نگهداری میوه در سردخانه در شرایط دمای 1±5 درجه سانتیگراد و رطوبت 85 درصد اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد محلولپاشی با اسیدهای آمینه و پپتون تأثیر معنیداری بر وزن، اندازه طول و قطره میوه، درصد آب میوه و شاخص طعم نداشته است. کمترین میزان درصد آریل سفید در میوههای تیمارشده با اسیدهایآمینه مشاهده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی کل بهطور معنیداری در نتیجه کاربرد پپتون در مقایسه با شاهد و اسیدهایآمینه افزایش یافت. پس از دوره انبارمانی، از منظر ارزیابی حسی، میوههای تیمارشده با اسیدهایآمینه بازارپسندی بیشتری به لحاظ کیفیت پوست (رنگ وتازگی)، رنگ آریلها و مزه آریل، نسبت به دیگر تیمارها داشته و کمترین میزان خسارت سرمازدگی در این میوهها مشاهده شد. بر اساس نتایج این آزمایش کاربرد پپتون ، بهعنوان یک منبع تأمینکننده اسیدهایآمینه ، نتوانست نتایج مورد انتظار از اسیدهای آمینه را در افزایش کیفیت و ماندگاری میوه انار محقق سازد.
علوم میوه
محمد اسماعیل نداف؛ غلامرضا ربیعی؛ ابراهیم گنجی مقدم؛ عبدالرحمان محمدخانی
چکیده
تولید گیاه جدید از طریق کشت مریستم، روش کارآمدی برای بهدستآوردن گیاهان سالم و عاری از ویروس است. این مطالعه بهمنظور بررسی تأثیر نوع محیط کشت و تنظیمکننده رشدی بر کشت مریستم در گیلاس در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد که فاکتور اول، رقم در هفت سطح (زرد، سیاه مشهد، دومرس، بینگ، پیشرس، تکدانه و حاج ...
بیشتر
تولید گیاه جدید از طریق کشت مریستم، روش کارآمدی برای بهدستآوردن گیاهان سالم و عاری از ویروس است. این مطالعه بهمنظور بررسی تأثیر نوع محیط کشت و تنظیمکننده رشدی بر کشت مریستم در گیلاس در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد که فاکتور اول، رقم در هفت سطح (زرد، سیاه مشهد، دومرس، بینگ، پیشرس، تکدانه و حاج یوسفی) و فاکتور دوم، تیمار در چهار سطح (M1R1: محیط نصف MS بدون تنظیمکننده رشد، M2R1: محیط کامل MS بدون تنظیمکننده رشد، M1R2: محیط نصف MS با تنظیمکننده رشد و M2R2: محیط کامل MSبا تنظیمکننده رشد) بود. ریزنمونههای مریستمی از جوانههای نوک شاخه بعد از ضدعفونی جدا شدند و در محیطهای مختلف آزمایش در شرایط کنترلشده کشت گردیدند؛ بعد از سومین واکشت، میزان زندهمانی و پس از ششمین واکشت، نرخ تکثیر و طول نوشاخههای تولیدی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که در تمامی شاخصها، بین ارقام اختلاف معنیدار وجود ندارد، اما بین تیمارها و همچنین در اثرات متقابل رقم× تیمار این اختلاف، معنیدار بود. بیشترین درصد زندهمانی برای رقم حاج یوسفی (5/42 درصد)، نرخ تکثیر برای رقم دومرس (2/2) و همچنین طول شاخه برای رقم بینگ (9/7 سانتیمتر) در تیمار محیط کامل MS بههمراه یک میلیگرم در لیتر BAP بهدست آمد.
علوم میوه
سلما جمالیان
چکیده
این پژوهش با هدف ارزیابی اثر اسید جاسمونیک و اسید آبسایزیک در رژیمهای مختلف تنش شوری با نمک کلریدسدیم (NaCl)، روی تغییرات متابولیکی برگ گیاه توتفرنگی از دو رقم ʼکردستانʻ و ʼکوئینالیزاʻ در قالب طرح کاملا تصادفی به انجام رسید. کاهش اثرات نامطلوب تنش ناگهانی نمک کلریدسدیم و تنش شوری تدریجی با NaCl با افزایش مقدار فنول کل و ظرفیت ...
بیشتر
این پژوهش با هدف ارزیابی اثر اسید جاسمونیک و اسید آبسایزیک در رژیمهای مختلف تنش شوری با نمک کلریدسدیم (NaCl)، روی تغییرات متابولیکی برگ گیاه توتفرنگی از دو رقم ʼکردستانʻ و ʼکوئینالیزاʻ در قالب طرح کاملا تصادفی به انجام رسید. کاهش اثرات نامطلوب تنش ناگهانی نمک کلریدسدیم و تنش شوری تدریجی با NaCl با افزایش مقدار فنول کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی کل مشاهده شد. اسید آبسایزیک و اسید جاسمونیک باعث افزایش معنیدار مقدار کل پروتئین محلول در برگهای رقم ʼکردستانʻ در شرایط بدون تنش و تنش تدریجی NaCl شدند. نقش اسید جاسمونیک و اسید آبسایزیک در افزایش اسید آسپارتیک در تنش تدریجی NaCl قابلمشاهده بود. تنش ناگهانی NaCl افزایش معنیدار تیروزین را القا کرد و کاربرد هر دو هورمون سبب افزایش مقدار اسیدهای آمینه آسپاراژین، آلانین، هیستیدین و GABA شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که اسید جاسمونیک و اسید آبسایزیک، هورمونهای مهم تنش هستند و کاربرد اسید آبسایزیک و غلظتهای مختلف اسید جاسمونیک، باعث فعالسازی مکانیزم دفاعی گیاه توتفرنگی در برابر تنش شوری میشود.
علوم میوه
رضا غلامی؛ نوراله معلمی؛ اسمعیل خالقی؛ سید منصور سید نژاد
چکیده
بررسی تأثیر محلولپاشی برگی پتاسیم، روی و بور بر پروفیل اسیدهای چرب میوه سه رقم زیتون کرونایکی، کایلت و میشن در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در باغ زیتون دانشگاه شهید چمران صورت گرفت. درختان چهار مرحله، یک هفته قبل از تمام گل، دو هفته بعد از تمام گل، مرحله سختشدن هسته و مرحله تجمع ...
بیشتر
بررسی تأثیر محلولپاشی برگی پتاسیم، روی و بور بر پروفیل اسیدهای چرب میوه سه رقم زیتون کرونایکی، کایلت و میشن در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در باغ زیتون دانشگاه شهید چمران صورت گرفت. درختان چهار مرحله، یک هفته قبل از تمام گل، دو هفته بعد از تمام گل، مرحله سختشدن هسته و مرحله تجمع و سنتز روغن، با آب مقطر (شاهد) (T0)، ترکیب سولفاتپتاسیم، سولفاتروی و اسید بوریک از هر کدام 1000 میلیگرم در لیتر (T1) و ترکیب 2000 میلیگرم در لیتر از هر کدام آنها (T2) محلولپاشی شدند. بین تیمارهای محلولپاشی از نظر میزان اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید لینولئیکو نسبت اسید اولئیک به اسید لینولئیک اختلاف معنیداری مشاهده گردید، همچنین ترکیب اسیدهای چرب در ارقام مختلف، متفاوت بود و شرایط محل رشد بهویژه، تغذیه طی رشد میوه در ترکیب اسیدهای چرب تأثیر داشت و تیمار T2بیشترین تأثیر مثبت در بهبود کیفیت روغن نسبت بهسایر تیمارها بهخصوص در رقم کایلت داشت؛ بنابراین در شرایط اهواز با ارتفاع پایین و دمای زیاد، محلولپاشی برگی در طی رشد میوه میتواند با تغییر در میزان اسیدهای چرب با افزایش اسیداولئیک و کاهش اسیدپالمیتیکمنجر به بهبود کیفیت روغن میوه زیتون گردد.
علوم میوه
فاطمه زاهدزاده؛ فریبرز زارع نهندی؛ محمدرضا دادپور؛ علی رضا مطلبی آذر؛ سعیده علیزاده سالطه
چکیده
در این پژوهش اثر 5- آمینولولینیک اسید در پنج غلظت 0، 5/2، 5، 10 و 20 میلیگرم در لیتر در تعدیل تنش شوری (چهار سطح 0، 30، 60 و 90 میلیمولار) در ریزنمونههای سیب پایه بوداگوسکی نه، بررسی گردید و برخی خصوصیات بیوشیمیایی اندازهگیری شدند. شاخساره و کالوس بر روی محیط کشت قرار داده شدند و تغییرات فیتوشیمیایی با وجود یا عدم وجود 5- آمینولولینیک ...
بیشتر
در این پژوهش اثر 5- آمینولولینیک اسید در پنج غلظت 0، 5/2، 5، 10 و 20 میلیگرم در لیتر در تعدیل تنش شوری (چهار سطح 0، 30، 60 و 90 میلیمولار) در ریزنمونههای سیب پایه بوداگوسکی نه، بررسی گردید و برخی خصوصیات بیوشیمیایی اندازهگیری شدند. شاخساره و کالوس بر روی محیط کشت قرار داده شدند و تغییرات فیتوشیمیایی با وجود یا عدم وجود 5- آمینولولینیک اسید در شرایط تنش شوری اندازهگیری شدند. ریزنمونههای شاخساره و کالوس تیمار شده با 5- آمینو لوولینیک اسید (غلظت 5/2 تا 20 میکرومولار) کاهش در فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز و افزایش در فعالیت سوپراکسیددیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز را نشان دادند. بیشترین مقدار کلروفیل a وb ریزنمونههای شاخساره در غلظت 10 میکرومولار آمینولولینیک اسید مشاهده شد. همچنین تنش شوری نقش مؤثری در افزایش مقدار آنتوسیانین ریزنمونهها ایفا نمود و بیشترین مقدار آن در تنش شوری 90 میلیمولار بهدست آمد. افزایش شدت تنش شوری و غلظت 5- آمینو لوولینیک اسید (10-5/2 میکرومولار) در محیط کشت اثر افزایشی بر فعالیت آنتیاکسیدانی و فنول کل ریزنمونههای مورد مطالعه داشت. تنش شوری و آمینو لوولینیک اسید اثر همافزایی بر مقدار سنتز فلاونوئیدها نیز داشت.
علوم میوه
نگین اخلاقی امیری
چکیده
تأثیر شش پایه مختلف (سوینگلسیتروملو؛ ترویرسیترنج؛ کاریزوسیترنج؛ سیترنج C-35؛ اسموتفلتسویل و گوتو) بر صفات رویشی نارنگی انشوی پیشرس میاگاوا طی 8 سال (1396-1389) مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار و چهار درخت در هر تکرار در ایستگاه تحقیقات باغبانی قائمشهر انجام شد. نتایج نشان داد که در پایان ...
بیشتر
تأثیر شش پایه مختلف (سوینگلسیتروملو؛ ترویرسیترنج؛ کاریزوسیترنج؛ سیترنج C-35؛ اسموتفلتسویل و گوتو) بر صفات رویشی نارنگی انشوی پیشرس میاگاوا طی 8 سال (1396-1389) مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار و چهار درخت در هر تکرار در ایستگاه تحقیقات باغبانی قائمشهر انجام شد. نتایج نشان داد که در پایان فاز رویشی (سال سوم)، درختان با پایه گوتو کمترین ارتفاع و حجم تاج را داشتند اما در سه سال پایانی، کمترین ارتفاع و حجم تاج به درختان با پایه C-35 اختصاص یافت. در مقابل درختان با پایه سوینگلسیتروملو بیشترین حجم تاج را داشتند. همچنین بیشترین محیط و سطح مقطع پایه از سوینگلسیتروملو و بیشترین محیط و سطح مقطع پیوندک از اسموتفلتسویل حاصل شد. نتایج تجانس پایه و پیوندک نیز نشان داد که این نسبت برای اسموتفلتسویل بیشتر از عدد یک، برای سیترنجها، حدود یک و در سیتروملو و گوتو کمتر از یک بود. به طور کلی نتایج نشان داد که سطح مقطع پایهها با حجم تاج و محیط تنه پیوندک با ارتفاع و همچنین عرض تاج بیشترین همبستگی را دارند بنابراین میتوانند برای تخمین حجم تاج استفاده شوند.
علوم میوه
ابراهیم لطیفی خواه؛ سعید عشقی؛ علی قرقانی؛ عنایت اله تفضلی؛ فاطمه رزاقی
چکیده
به خاطر کمبود منابع آب شیرین، این پژوهش با هدف تعیین دامنه تحمل شوری توتفرنگی رقمهای ʼ پاروسʻ و ʼ آروماسʻ و نقش احتمالی براسینواستروئید در تخفیف اثر منفی شوری برنامهریزی شد. در این پژوهش محلولپاشی برگی با 24- اپی براسینولید (0، 25/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) و چهار سطح شوری (0، 20، 40 و60 میلیمولارکلرید سدیم) بهصورت آزمایش فاکتوریل ...
بیشتر
به خاطر کمبود منابع آب شیرین، این پژوهش با هدف تعیین دامنه تحمل شوری توتفرنگی رقمهای ʼ پاروسʻ و ʼ آروماسʻ و نقش احتمالی براسینواستروئید در تخفیف اثر منفی شوری برنامهریزی شد. در این پژوهش محلولپاشی برگی با 24- اپی براسینولید (0، 25/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) و چهار سطح شوری (0، 20، 40 و60 میلیمولارکلرید سدیم) بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در شرایط آبکشت در گلخانه اجرا شد. نشاهای ریشهدار در گلدانهای پلاستیکی چهار لیتری حاوی محیط کشت پرلایت و کوکوپیت (1:1) کشت شدند. نتایج نشان داد که شوری بهطور معنیداری باعث کاهش عملکرد گیاه گردید، در غلظت 60 میلیمولار حدود 44 درصد کاهش عملکرد در گیاهان تحت تنش شوری مشاهده شد. کاربرد براسینواستروئید در غلظتهای 5/0 و 1 میلیگرم در لیتر توانست اثر منفی شوری بر کاهش عملکرد را کاهش دهد. همچنین باعث افزایش سطح برگ، وزن خشک شاخساره، ریشه و عملکرد گردید. بنابراین، براساس نتایج بهدستآمده در این پژوهش استفاده از تیمار براسینواستروئید با غلظتهای 5/0 و 1 میلیگرم در لیتر، راهکاری مناسب در جهت حل مشکلات ناشی از تنش شوری میباشد و رقم ʼآروماسʻ نسبت به تنش شوری و محلولپاشی با براسینواستروئید پاسخ بهتری نسبت به رقمʼپاروسʻ نشان داد.
علوم میوه
طاهره رئیسی؛ ابوذر هاشم پور؛ مرتضی گلمحمدی
چکیده
بیماری جاروک لیموترش، که توسط Candidatus Phytoplasma aurantifolia ایجاد میشود، مهمترین عامل محدودکننده تولید لیموترش در مناطق جنوبی ایران است. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات برخی ویژگیهای بیوشیمیایی در برگ نهالهای ریشهدار مکزیکنلایم آلودهشده با فیتوپلاسما و مکزیکنلایم سالم طی پیشرفت بیماری (330-90 روز) و امکان جداسازی نهالهای ...
بیشتر
بیماری جاروک لیموترش، که توسط Candidatus Phytoplasma aurantifolia ایجاد میشود، مهمترین عامل محدودکننده تولید لیموترش در مناطق جنوبی ایران است. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات برخی ویژگیهای بیوشیمیایی در برگ نهالهای ریشهدار مکزیکنلایم آلودهشده با فیتوپلاسما و مکزیکنلایم سالم طی پیشرفت بیماری (330-90 روز) و امکان جداسازی نهالهای سالم و آلوده تحت شرایط گلخانهای پایهریزی شد. بدینمنظور، قلمههایی از نهال سالم مکزیکنلایم تهیه شد. پس از سه ماه، نیمی از قلمههای مکزیکنلایم با استفاده از پیوندک پوست از نهال آلوده به بیماریگر فیتوپلاسما آلوده شدند. در ادامه تعدادی برگ از هر یک از شش نهال سالم و شش نهال آلوده در بازههای زمانی 90، 150، 210، 270 و 330 روز پس از آلودگی نمونهبرداری شد و مقدار رنگدانهها، فنل کل، ظرفیت آنتیاکسیدان، کربوهیدرات محلول و نشاسته در این برگها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که آلودگی با فیتوپلاسما منجر به کاهش چشمگیر رشد و نیز کاهش وزن ماده خشک بخش هوایی و ریشه نهالهای مکزیکنلایم شد. علاوه بر این، آلودگی غالباً منجر به کاهش مقدار رنگدانهها و افزایش معنیدار مقدار کربوهیدرات محلول و نشاسته شد. همچنین، آلودگی با فیتوپلاسما منجر به افزایش معنیدار فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدان در برگ گیاه میزبان شد. بهعلاوه، نتایج تجزیه به مؤلفههای اصلی نشان داد که براساس شاخصهای بیوشیمیایی اندازهگیریشده در برگ گیاهان سالم و آلوده طی پیشرفت بیماری، میتوان این گیاهان را از یکدیگر تفکیک نمود. بهطور کلی نتایج مطالعه حاضر بینشی جدید در مورد پاسخ مکزیکنلایم به بیمارگر فیتوپلاسما طی پیشرفت بیماری فراهم نموده و در نهایت مشخص شد که میتوان گیاهان سالم از آلوده را با بررسی روند تغییرات ترکیبات بیوشیمیایی جداسازی نمود.
علوم میوه
یاسر خندانی؛ رضا فتوحی قزوینی؛ محمود قاسم نژاد؛ محمدرضا خالدیان
چکیده
حدود 75 درصد وسعت کشور ایران مناطق خشک و نیمهخشک است؛ بنابراین استفاده از روشهای آبیاری با بازده بالا در بخش کشاورزی حائز اهمیت است. بهمنظور مطالعه اثر کمآبیاری تنظیمشده (RDI) و سوپرجاذب (SA) بر کیفیت انبارمانی میوه آلو ژاپنی Prunus salicina)) رقم سانتاروزا، درختان از مرحله سختشدن هسته (7 هفته بعد از تمامگل) در شرایط سه سطح آبیاری(ETc100%، ...
بیشتر
حدود 75 درصد وسعت کشور ایران مناطق خشک و نیمهخشک است؛ بنابراین استفاده از روشهای آبیاری با بازده بالا در بخش کشاورزی حائز اهمیت است. بهمنظور مطالعه اثر کمآبیاری تنظیمشده (RDI) و سوپرجاذب (SA) بر کیفیت انبارمانی میوه آلو ژاپنی Prunus salicina)) رقم سانتاروزا، درختان از مرحله سختشدن هسته (7 هفته بعد از تمامگل) در شرایط سه سطح آبیاری(ETc100%، ETc 75% و ETc 50%) و چهار سطح سوپرجاذب (صفر، 100، 200 و 300 گرم، برای هر درخت)، در قالب طرح فاکتوریل (طرح پایه CRD) با سه تکرار قرار گرفتند. میوهها پس از برداشت در مرحله رسیدن بهمدت یک ماه در دمای 4 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بالای 80 درصد نگهداری شدند. سپس برخی ویژگیهای کیفی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. کمآبیاری سبب افزایش سفتی بافت میوه گردید. فلاونوئیدهای میوه نیز تحت تأثیر کمآبیاری تنظیمشده افزایش معنیداری پیدا کرد. درحالیکه سطوح کمآبیاری و غلظتهای مختلف سوپرجاذب تأثیر معنیداری بر میزان SSC، TA و SSC/TA میوهها در مقایسه با شاهد نداشتند. برهمکنش اثر تیمارهای کمآبیاری تنظیمشده و سوپرجاذب بر میزان آب میوه، فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی معنیدار بود. آب میوه در اثر تیمار کمآبیاری کاهش یافت؛ ولی تیمار سوپرجاذب بهصورت معنیداری آب میوه را افزایش داد. فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی میوه که در شرایط تنش ملایم کمآبیاری افزایش یافته بود با کاربرد سوپرجاذب بهصورت معنیداری کاهش یافت.
علوم میوه
صمیرا احمدی پور؛ عیسی ارجی؛ علی عبادی؛ وحید عبدوسی
چکیده
بهمنظور بررسی عکسالعمل به خشکی برخی از ارقام تجاری زیتون، آزمایش گلدانی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در شهرستان گیلانغرب واقع در استان کرمانشاه در سال 1394 در هوای آزاد به اجرا در آمد. تیمارها شامل سه سطح آبیاری بهمیزان 100 (شاهد)، 75 و 50 درصد ظرفیت مزرعه و سه رقم زیتون (زرد، آمیگدالولیا و کنسروالیا) بودند. ...
بیشتر
بهمنظور بررسی عکسالعمل به خشکی برخی از ارقام تجاری زیتون، آزمایش گلدانی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در شهرستان گیلانغرب واقع در استان کرمانشاه در سال 1394 در هوای آزاد به اجرا در آمد. تیمارها شامل سه سطح آبیاری بهمیزان 100 (شاهد)، 75 و 50 درصد ظرفیت مزرعه و سه رقم زیتون (زرد، آمیگدالولیا و کنسروالیا) بودند. نتایج نشان داد که رشد رویشی از قبیل ارتفاع نهال، تعداد و سطح برگ و طول ریشه بهطور معنیداری تحت تأثیر تنش آب، بسته به رقم قرار داشت. ارقام تحت تنش کمآبی، دارای تفاوت معنیداری در میزان فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و کاتالاز بودند. بیشترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز در رقم کنسروالیا و تیمار 50% آبیاری مشاهده شد. مقدار فنل، تحت تنش کمآبی افزایش نشان داد. ارقام زرد، آمیگدالولیا و کنسروالیا بهترتیب بیشترین تا کمترین میزان فنل را تحت تیمارهای تنش خشکی در مقایسه با گیاهان شاهد داشتند. میزان مالوندیآلدهید در تیمارهای مختلف تحت تأثیر تنش خشکی دارای تفاوت معنیدار بود. بیشترین افزایش میزان مالوندیآلدهید در تیمار 50% آبیاری در رقم زرد با حدود 57 درصد افزایش در مقایسه با گیاهان شاهد مشاهده شد. بهطورکلی، پاسخ ارقام به تنش خشکی متفاوت بود و هر کدام پاسخی خاص نشان دادند. رشد رویشی شاخساره تحت شرایط تنش خشکی در رقم زرد بیشتر از کنسروالیا و آمیگدالولیا بود و رقم زرد از لحاظ افزایش مقدار فنل و فعالیت پراکسیداز و کاتالاز در شرایط تنش خشکی برتر بود درحالیکه ’کنسروالیا‘ بیشترین افزایش مقدار قند را داشت.
علوم میوه
حسین مرادی؛ محمود اثنی عشری؛ احمد ارشادی
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر تنش خشکی روی برخی از ویژگیهای فیزیولوژیکی پنج پایهی پیوندشده و غیر پیوندی بادام انجام گرفت. پایههای رویشی GF677، گارنم و یک هیبرید بادام×هلوی محلی، بهعلاوه پایههای بذری بادام (رقم فرانیس) و هلو (ژنوتیپ محلی) در حالت پیوندشده و بدون پیوند تحت تنش خشکی قرار داده شدند. رقم پیوندک فرانیس ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر تنش خشکی روی برخی از ویژگیهای فیزیولوژیکی پنج پایهی پیوندشده و غیر پیوندی بادام انجام گرفت. پایههای رویشی GF677، گارنم و یک هیبرید بادام×هلوی محلی، بهعلاوه پایههای بذری بادام (رقم فرانیس) و هلو (ژنوتیپ محلی) در حالت پیوندشده و بدون پیوند تحت تنش خشکی قرار داده شدند. رقم پیوندک فرانیس و تیمارهای تنش شامل نگهداری پتانسیل ماتریکس خاک در حد 3/0- مگاپاسکال (شاهد)، 9/0- مگاپاسکال (تنش متوسط) و 5/1- مگاپاسکال (تنش شدید) بودند. بررسی بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به صورت گیاهان گلدانی انجام گرفت. سطح تنش بهمدت چهار هفته در گیاهان اعمال شد. ویژگیهای فلورسنس سبزینه، غلظت رنگیزههای برگ، محتوای نسبی آب برگ، شاخص پایداری غشاء و پرولین آزاد برگ اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی منجر به کاهش معنیدار محتوای نسبی آب برگ، شاخص Fv/Fm، میزان سبزینههای a، b و کل و افزایش معنیدار F0، نشت یونی و پرولین آزاد برگ شد. نتایج حاصل از ارزیابی صفات بیانگر اثر منفی کمتر تنش خشکی بر پایههای پیوندشده در مقایسه با پایههای غیرپیوندی بود. بهطور کلی تأثیر تنش خشکی روی پایههای بذری، هیبرید محلی و GF677 نسبتاً مشابه بود و پایههای مذکور بهطور معنیداری کمتر از پایه گارنم تحت تأثیر خشکی قرار گرفتند. پایهی هلوی بذری تحت تنش، بیشترین کاهش در ویژگیهای اندازهگیری شده را نشان داد. بر اساس نتایج این بررسی، فلورسانس سبزینه بهعنوان شاخصی ساده برای ارزیابی تحمل به خشکی پایههای بادام در شرایط تنش شدید خشکی پیشنهاد میشود.
علوم میوه
مشهید هناره؛ قاسم حسنی
چکیده
گزینش و ارزیابی ارقام برتر، یکی از برنامههای اصلی بهنژادی درختان میوه و از جمله درخت گلابی است. این تحقیق با هدف بررسی رشد و عملکرد 11 رقم گلابی وارداتی شامل رقمهای ابتفتل، بورههاردی، دویندوکومیس، ملینا، نارت، کنفرنس، بورهبوسک، پاکامزتریومف، ویلیامز، ردبارتلت، جنراللیکلرک همچنین دو رقم ایرانی شاهد ...
بیشتر
گزینش و ارزیابی ارقام برتر، یکی از برنامههای اصلی بهنژادی درختان میوه و از جمله درخت گلابی است. این تحقیق با هدف بررسی رشد و عملکرد 11 رقم گلابی وارداتی شامل رقمهای ابتفتل، بورههاردی، دویندوکومیس، ملینا، نارت، کنفرنس، بورهبوسک، پاکامزتریومف، ویلیامز، ردبارتلت، جنراللیکلرک همچنین دو رقم ایرانی شاهد شاهمیوه و سردرودی طی هشت سال (1387 تا 1394) در شرایط اقلیمی ارومیه انجام شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب دادهها نشان داد که اختلاف معنیداری در سطح احتمال 1 درصد در صفات رویشی رشد سالانه شاخسارهها، ارتفاع درخت، قطر تنه و عرض گسترش تاج درخت و همچنین صفات طول، قطر، وزن، سفتی بافت، اسید قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول و pH میوه، تعداد میوه در درخت، عملکرد درخت و شاخص عملکرد بر سطح مقطع عرضی تنه بین ارقام وجود دارد.رقم ردبارتلت نسبت به ارقام دیگر از رشد رویشی کمتری برخوردار بود. رقم شاهد شاهمیوه با 72/2 کیلوگرم و رقم ملینا با 66/7 کیلوگرم میوه در درخت دارای کمترین و بیشترین میانگین عملکرد در سه سال بودند. بیشترین شاخص عملکرد بر سطح مقطع عرضی تنه، در رقم ملینا مشاهده شد. با توجه به اینکه ارقام دویندوکومیس، پاکامزتریومف، ابتفتل و ملینا دارای بازارپسندی خوب و عملکرد بالاتری نسبت به ارقام دیگر بودند؛ بنابراین میتوان از دو رقم دویندوکومیس و پاکامزتریومف بهعنوان ارقام میانرس و از ارقام ابتفتل و ملینا بهعنوان ارقام نسبتاً دیررس جهت گسترش کشت گلابی در ارومیه و مناطق مشابه استفاده نمود.
علوم میوه
طاهره رئیسی؛ بیژن مرادی
چکیده
تحقیق حاضر با هدف تعیین مناسبترین زمان محلولپاشی اوره جهت بهبود کمیت و کیفیت میوه (درصد تشکیل میوه، عملکرد، اندازه میوه، ضخامت پوست میوه، اسید قابلتیتراسیون و مواد جامد محلول) پرتقال ’تامسونناول‘ (Citrus sinensis L. Osbeck.) طی دو سال اجرا شد. بدین منظور اوره با غلظت 5/0 درصد بر تاج درختان 20 ساله در سه زمان جداگانه شامل دی، اسفند ...
بیشتر
تحقیق حاضر با هدف تعیین مناسبترین زمان محلولپاشی اوره جهت بهبود کمیت و کیفیت میوه (درصد تشکیل میوه، عملکرد، اندازه میوه، ضخامت پوست میوه، اسید قابلتیتراسیون و مواد جامد محلول) پرتقال ’تامسونناول‘ (Citrus sinensis L. Osbeck.) طی دو سال اجرا شد. بدین منظور اوره با غلظت 5/0 درصد بر تاج درختان 20 ساله در سه زمان جداگانه شامل دی، اسفند و تیر محلولپاشی شد. علاوه براین، یک تیمار محلولپاشی با آب نیز بهعنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد درختان محلولپاشی شده با اوره، صرفنظر از زمان کاربرد، غلظت نیتروژن برگ و درصد تشکیل میوه بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشتند. علاوه براین، محلولپاشی اوره بر عملکرد و شاخصهای کیفی میوه تأثیر معنیدار (05/0P<) داشته است. اثر زمان محلولپاشی اوره بر تغییرات نسبت مواد جامد محلول کل به اسید قابلتیتراسیون میوه (شاخص بلوغ برای برداشت) و عملکرد، کاملاً وابسته به سال مورد مطالعه بود؛ بهطوریکه در سال اول آزمایش (سال کممحصول)، بیشترین عملکرد در زمان محلولپاشی دی و تیرماه و بیشترین مقدار شاخص بلوغ در تیمار شاهد مشاهده گردید. به هرحال، در سال دوم (سال پرمحصول) بیشترین مقدار عملکرد و شاخص بلوغ در زمانهای محلولپاشی تیر و اسفندماه مشاهده شد. بنابراین، تعیین سطح و زمان کاربرد عناصر غذایی، برای تحریک فرایند فیریولوژیکی خاصی در مرکبات حائز اهمیت میباشد و به سال مورد مطالعه (پرمحصول یا کممحصول) بستگی دارد.
علوم میوه
محسن پیرمرادیان؛ لطفعلی ناصری؛ حمید عبدالهی؛ علی اصغر شهابی
چکیده
کلروز آهن ناشی از آهک، از مشکلات مهم درختان میوه بهویژه سیب در خاکهای آهکی میباشد. این عارضه هر ساله خسارت زیادی به درختان میوه در این مناطق وارد میسازد. تحقیق حاضر با هدف تعیین یک روش مناسب برای ارزیابی مقاومت پایهها و ارقام سیب در برابر تنش کلروز آهن انجام گرفت. بدین منظور آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای ...
بیشتر
کلروز آهن ناشی از آهک، از مشکلات مهم درختان میوه بهویژه سیب در خاکهای آهکی میباشد. این عارضه هر ساله خسارت زیادی به درختان میوه در این مناطق وارد میسازد. تحقیق حاضر با هدف تعیین یک روش مناسب برای ارزیابی مقاومت پایهها و ارقام سیب در برابر تنش کلروز آهن انجام گرفت. بدین منظور آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی با 18 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل رقم (گلاب کهنز، رد دلیشز و گلدندلیشز)، پایه در6 سطح (M9، M26 از پایههای پاکوتاه، M7 وMM106 از پایههای نیمهپاکوتاه و M25 وMM111 از پایههای پر رشد سیب) و تنش آهن در سه سطح (2 میکرومولار آهن، 90 میکرو مولار آهن همراه با و بدون بیکربنات سدیم10 میلیمولار) انجام شد. نهالهای پیوندی سیب در گلدانهای حاوی پرلیت پس از دو ماه و نیم تغذیه با محلول غذایی نصف غلظت هوگلند بهمدت 8 هفته، تحت تیمارهای فوق قرار گرفتند. در این پژوهش اثرات سطوح مختلف تنش آهن بر شاخصهای آهن-کارایی و ویژگیهای بیوشیمیایی ترکیبهای پیوندی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاکی از واکنشهای متفاوت ارقام و پایهها و در نتیجه ترکیبهای پیوندی به تنشهای اعمالشده بود. ارقام و پایهها تفاوتهای زیادی در جذب و انتقال آهن دارند، بهطوریکه آنها را میتوان به ارقام و پایههای مقاوم و حساس و نیمهمقاوم طبقهبندی نمود. بهطور کلی روش بیوشیمیایی، ارزیابی دقیقتری از تفاوتهای ارقام و پایهها در پاسخ به تنش آهن نسبت به ارزیابی نظری شاخصهای آهن-کارایی فراهم نمود.
علوم میوه
رضا فیفائی؛ جواد فتاحی مقدم؛ حسین طاهری
چکیده
مرکبات اغلب در معرض خشکیهای دورهای هستند. بههمین منظور، اثر تنش خشکی بر میزان برخی ترکیبات در دانهالهای نوسلار 8 ژنوتیپ ناشناخته مرکبات شامل 4-2، 2-5، 2-12، 5-10، 1-10، 1-2، بکرایی و لیموآستارایی بههمراه دو پایه متحمل پونسیروس (Poncirus trifoliate Raf.)و حساس رافلمون (Citrus jambhiri Lush.)مطالعه شد. این پژوهش، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح ...
بیشتر
مرکبات اغلب در معرض خشکیهای دورهای هستند. بههمین منظور، اثر تنش خشکی بر میزان برخی ترکیبات در دانهالهای نوسلار 8 ژنوتیپ ناشناخته مرکبات شامل 4-2، 2-5، 2-12، 5-10، 1-10، 1-2، بکرایی و لیموآستارایی بههمراه دو پایه متحمل پونسیروس (Poncirus trifoliate Raf.)و حساس رافلمون (Citrus jambhiri Lush.)مطالعه شد. این پژوهش، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در بستر کوکوپیت و ماسه (1:1) تحت شرایط گلخانهای انجام شد. فاکتورها شامل ژنوتیپهای مرکبات و سطوح آبیاری بودند. نتایج نشان داد در شرایط تنش، پونسیروس با 4/298 میکرومول بر گرم وزن خشک برگ، بیشترین تجمع پرولین را داشت و بیشترین میزان تجمع مالوندیآلدهید در رافلمون با 9/356 نانومول بر گرم وزن خشک برگ و کمترین در پونسیروس با 4/134 میکرومول بر گرم وزن خشک مشاهده شد. همچنین در شرایط تنش، بیشترین میزان قند محلول در ژنوتیپ 2-5 با 37/97 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ و کمترین نیز در رافلمون با 57/51 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ گزارش شد. در شرایط تنش، رافلمون کمترین میزان کلروفیل کل را داشت. ژنوتیپ 2-5 با 4/9 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ، بیشترین و ژنوتیپ لیمو آستارایی با 4/4 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ، کمترین میزان کاروتنویید کل را داشتند. بیشترین مقدار کلسیم در شرایط تنش در پونسیروس با 57 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ و کمترین در رافلمون با 63/32 دیده شد. بر این اساس، پونسیروس و ژنوتیپ 2-5 بهعنوان متحمل در برابر خشکی و رافلمون و لیمو آستارایی بعنوان حساس معرفی شدند.
علوم میوه
مرضیه اتحادپور؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ ذبیح اله زمانی؛ بهروز گلعین؛ محمدرضا نقوی
چکیده
جهت ارزیابی فیزیولوژیک پاسخ به تنش شوری، برخی از دانهالهای مرکبات مهم موجود در کلکسیون مؤسسه تحقیقات مرکبات رامسر و داراب (28 ژنوتیپ) شامل ژنوتیپهای تجاری متحمل و حساس (کلئوپاترا ماندارین و ترویر سیترنج) در سه سطح، 0، 40 و 90 میلیمولار شوری بهصورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه بررسی ...
بیشتر
جهت ارزیابی فیزیولوژیک پاسخ به تنش شوری، برخی از دانهالهای مرکبات مهم موجود در کلکسیون مؤسسه تحقیقات مرکبات رامسر و داراب (28 ژنوتیپ) شامل ژنوتیپهای تجاری متحمل و حساس (کلئوپاترا ماندارین و ترویر سیترنج) در سه سطح، 0، 40 و 90 میلیمولار شوری بهصورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه بررسی شدند. هشت ماه پس از جوانهزنی دانهالها، تیمارهای شوری بهمدت ۱۲ هفته اعمال شد. در این پژوهش صفات فیزیولوژیک از جمله مقدار کلروفیلهای a و b، تجمع پرولین، پراکسید شدن لیپیدها، فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز، میزان پروتئین کل و عملکرد کوانتومی فتوسیستم II مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل از مطالعه صفات فیزیولوژی نشان داد که تنش شوری باعث کاهش در کلروفیلهای a و b، میزان پروتئین کل، عملکرد کوانتومی فتوسیستم دو، فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و فعالیت آنزیم کاتالاز در ژنوتیپهای مورد مطالعه شد. در این مطالعه محتوای پرولین، غلظت مالوندیآلدهید و همچنین میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز تحت تنش شوری افزایش یافتند. ژنوتیپهای G8، G44 (نارنج)، G19، G25 و G42 (اترج) در صفات متعدد، از جمله محتوای کلروفیل، میزان پراکسید شدن لیپیدها، محتوای پرولین و فعالیت آنزیمها در وضعیت بهتری قرار داشتند و بهعنوان ژنوتیپهای برتر معرفی میشوند. ژنوتیپ G8 در بعضی از صفات، حتی از رقم کلئوپاترا نیز بهتر بود. میتوان این ژنوتیپها را بهعنوان متحمل یا نیمهمتحمل به شوری برای پژوهشهای بعدی و یا برای مقاصد کاربردی مورد توجه قرار داد.
علوم میوه
احسان رنجبران؛ منصور غلامی
چکیده
اثر پرتو فرابنفش نوع C (UV-C) بهتنهایی یا در ترکیب با دیگر تیمارها بر سنتز ترکیبات ثانویه در گیاهان، اخیرا مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، اثر پرتو UV-C بر برخی ویژگیهای فیتوشیمایی و فعالیت برخی آنزیمهای دخیل در متابولیسم ترکیبات فنلی در انگور مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا حبههای انگور رقم بیدانهسفید در معرض پرتو UV-C در شدتهای0 ...
بیشتر
اثر پرتو فرابنفش نوع C (UV-C) بهتنهایی یا در ترکیب با دیگر تیمارها بر سنتز ترکیبات ثانویه در گیاهان، اخیرا مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، اثر پرتو UV-C بر برخی ویژگیهای فیتوشیمایی و فعالیت برخی آنزیمهای دخیل در متابولیسم ترکیبات فنلی در انگور مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا حبههای انگور رقم بیدانهسفید در معرض پرتو UV-C در شدتهای0 (شاهد)، 8/0، 2/1 و 2/4 کیلوژول بر مترمربع قرار گرفته و سپس در دمای 15 درجه سانتیگراد بهمدت 6 روز نگهداری شدند. شدتهای کم پرتو فرابنفش، تجمع فنل کل در پوست حبه را القا کرد. کمترین میزان فلاونوئید کل در حبههای تیمار شده با بالاترین شدتUV-C (kJm-2 2/4) در روز اول مشاهده شد درحالیکه حبههای تیمارشده با شدت کم UV-C (kJm-2 8/0) پس از گذشت 5 روز بیشترین میزان فلاونوئید را داشتند (45/0 میلیگرم روتین در گرم وزن تر). همچنین کاربرد تابش UV-C منجر به افزایش ظرفیت پاداکسایشی نمونههای تیمارشده در مقایسه با شاهد گردید. لازم به ذکر است پرتوتابی باUV-C اثر معنیداری بر مقدار تانن کل پوست حبه نداشت؛ با این وجود اثر UV-C بر فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز (PAL) در طول مدت نگهداری قابلتوجه بود. UV-C فعالیت آنزیم پراکسیداز (POD) را تا اوسط مدت نگهداری کنترل کرد؛ ولی در مورد آنزیم پلیفنلاکسیداز (PPO) این رفتار وابسته به شدت UV-C بود. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد UV-C در شدتهای پایین، روش مناسبی برای افزایش میزان ترکیبات فنلی و ظرفیت پاداکسایشی انگور تازهخوری رقم بیدانهسفید در طول مدت نگهداری کوتاه میباشد.
علوم میوه
اکبر انگوتی؛ جعفر حاجی لو؛ ادریس حاج علی؛ حسین فتحی
چکیده
بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف شوری روی شاخصهای رشد، میزان پرولین و کلروفیل، غلظت و کارایی جذب نیتروژن، پتاسیم، فسفر و سدیم برگ و غلظت سدیم ریشه پایههای هیبرید GN15 و همچنین میزان فعالیت سه آنزیم آنتیاکسیدانت، آزمایشی بر مبنای طرح کاملاً تصادفی با 4 سطح شوری صفر، 35، 70 و 105 میلیگرم بر لیتر کلریدسدیم و با 5 تکرار در سال 1394 انجام ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف شوری روی شاخصهای رشد، میزان پرولین و کلروفیل، غلظت و کارایی جذب نیتروژن، پتاسیم، فسفر و سدیم برگ و غلظت سدیم ریشه پایههای هیبرید GN15 و همچنین میزان فعالیت سه آنزیم آنتیاکسیدانت، آزمایشی بر مبنای طرح کاملاً تصادفی با 4 سطح شوری صفر، 35، 70 و 105 میلیگرم بر لیتر کلریدسدیم و با 5 تکرار در سال 1394 انجام شد. غلظتهای مختلف کلریدسدیم به گلدانهای محتوی این پایه افزوده و پس از 100 روز تنش شوری، صفات مذکور اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح شوری، شاخصهای رشد شامل طول و قطر گیاه، تعداد و سطح برگ، محتوای رطوبت نسبی و کلروفیل برگ کاهش مییابد که این کاهش در غلظت 35 میلیمولار کمتر ولی در غلظت 105 میلیمولار بسیار شدید بود. غلظت و کارایی جذب نیتروژن، پتاسیم و فسفر با افزایش غلظت کلریدسدیم کاهش و غلظت سدیم برگ و ریشه و کارایی جذب آن در برگ افزایش پیدا کرد. میزان پرولین ریشه و برگ نیز همزمان با افزایش غلظت نمک افزایش یافت؛ بهطوریکه مقدارش در غلظت 70 میلیمولار به بیشینه خود (39 و 30 میلیگرم در هر گرم وزن تر) رسید. فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی نیز با افزایش غلظت نمک تا 70 میلیمولار روند افزایشی داشت بهطوریکه فعالیت SOD، POD و CAT در این تیمار برای ریشه بهترتیب 2/150، 6/22، 13 و برای برگ 8/183، 8/16 و 24 واحد در هر میلیگرم پروتئین بود.
علوم میوه
سمانه راهب؛ محمود قاسم نژاد؛ بهروز گلعین؛ مرتضی گل محمدی؛ عاطفه صبوری
چکیده
لایمها به دلیل کیفیت و اسیدیتۀ بالای عصارۀ میوه، بهصورت تازه خوری و فرآوری شده استفاده میشود. در سالهای اخیر، رخداد بیماری جاروک، باعث بین رفتن هزاران اصله درخت لایم در جنوب ایران شده است. مهمترین روش کنترل این بیماری، کاشت نژادگان (ژنوتیپ)های متحمل است. بنابراین، در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 33 نژادگان مختلف لایم بدون علائم ...
بیشتر
لایمها به دلیل کیفیت و اسیدیتۀ بالای عصارۀ میوه، بهصورت تازه خوری و فرآوری شده استفاده میشود. در سالهای اخیر، رخداد بیماری جاروک، باعث بین رفتن هزاران اصله درخت لایم در جنوب ایران شده است. مهمترین روش کنترل این بیماری، کاشت نژادگان (ژنوتیپ)های متحمل است. بنابراین، در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 33 نژادگان مختلف لایم بدون علائم بیماری جاروک در مزرعه یا پس از آزمایشهای مقدماتی، بههمراه ده رقم تجاری مرکبات بهعنوان شاهد با 17 جفت آغازگر SSR و 11 آغازگر ISSR بررسی شد. با توجه به محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) نشانگرهای ریزماهواره TAA1 و TC26 به ترتیب به میزان 72/0 و 68/0 و همچنین در نشانگرهای ISSR، آغازگرهای ISSR1، 809 و 810 هر سه به میزان 49/0 بهعنوان مناسبترین نشانگرهای متمایزکننده شناسایی شدند. نتایج نشان داد، بین لایمها و دیگر انواع مرکبات از لحاظ نشانگرهای مورد بررسی تفاوتهایی وجود دارد. از سوی دیگر همۀ نژادگانهای لایم بر پایۀ هر دو نشانگر، قرابت بالایی با رقمهای مکزیکن لایم و پرشین لایم نشان دادند و در یک خوشه قرار گرفتند. بنابراین، بیشتر نژادگانهای لیموترش در جنوب کشور متعلق به گروه لایمها هستند.
علوم میوه
معصومه منصوریار؛ حمید عبدالهی؛ جواد عرفانی مقدم؛ سید علیرضا سلامی
چکیده
بهمنظور دستیافتن به حداکثر پرآوری در محیطهای کشت، میتوان با توجه به نوع گونه گیاهی، از مقادیر مختلف نمکها و تنظیمکنندههای رشد استفاده نمود. در برخی مواقع اثر متقابل این مواد میتواند نتایج متفاوتی را بر میزان پرآوری گیاهچهها، در شرایط درونشیشهای در پی داشته باشد. در این پژوهش تأثیر کاربرد دو محیط کشت پایه MS و ...
بیشتر
بهمنظور دستیافتن به حداکثر پرآوری در محیطهای کشت، میتوان با توجه به نوع گونه گیاهی، از مقادیر مختلف نمکها و تنظیمکنندههای رشد استفاده نمود. در برخی مواقع اثر متقابل این مواد میتواند نتایج متفاوتی را بر میزان پرآوری گیاهچهها، در شرایط درونشیشهای در پی داشته باشد. در این پژوهش تأثیر کاربرد دو محیط کشت پایه MS و QL در ریزازدیادی گلابی گونه Pyrus betulifolia مورد مطالعه قرار گرفت که بیشترین میزان پرآوری در محیط کشت QL و بیشترین میزان توسعهیافتگی برگها در محیط کشت MS بود. بهمنظور تولید برگهای توسعهیافتهتر در محیط کشت QL و با توجه به تفاوت در میزان خالص یونهای NO3-،NH4+، Cl- و Ca2+ در دو محیط کشت مورد بررسی، نمکهای NH4NO3 در سه غلظت 25/6، 5/12 و 75/18 میلیمولار و CaCl2 در دو غلظت 9/0 و 8/1 میلیمولار به محیط کشت QL اضافه شدند. بر اساس نتایج بهدست آمده افزایش در میزان NH4NO3 و CaCl2 تأثیری در میزان پرآوری ریزنمونهها نداشت؛ اما با افزایش در میزان این دو نمک، سطح برگ ریزنمونهها در محیط کشت QL توسعه یافت. در آزمایشی دیگر با هدف افزایش میزان پرآوری در محیط کشت MS، با افزایش در میزان سایتوکینین BAP در این محیط کشت از 5/0 به 1، 5/1 و 2 میلیگرم در لیتر، پرآوری در محیط کشت MS افزایش نشان داد. بهنظر میرسد محیط کشت MS بهدلیل دارا بودن غلظت بیشتری از نمکهای ماکرو در مقایسه با محیط کشت QL، نیازمند تنظیمکننده رشد بیشتری بهجهت دستیافتن به پرآوری مناسب میباشد. در مجموع بر مبنای نتایج این پژوهش، در ریزازدیادی گلابی گونه P. betulifolia با توجه به هدف آزمایش، میتوان از هر دو محیط کشت پایه MS و QL بههمراه غلظت مناسبی از سایتوکینینBAP و نمکهای NH4NO3 و CaCl2استفاده نمود.
علوم میوه
الناز حاتمی؛ علی اکبر شکوهیان؛ علیرضا قنبری؛ لطفعلی ناصری
چکیده
نانوتکنولوژی توانسته راهگشای روشهای نوینی در علوم گیاهی و تحقیقات کشاورزی باشد. این تحقیق بهمنظور بررسی اثرات نانونقره در 4 غلظت (صفر (شاهد)، 100، 150 و 200 میلیگرم بر لیتر) و 8 تکرار، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، بر درصد زندهمانی، آلودگی باکتریایی و شاخصهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی ریزنمونههای بادام GN15، در دانشگاه ...
بیشتر
نانوتکنولوژی توانسته راهگشای روشهای نوینی در علوم گیاهی و تحقیقات کشاورزی باشد. این تحقیق بهمنظور بررسی اثرات نانونقره در 4 غلظت (صفر (شاهد)، 100، 150 و 200 میلیگرم بر لیتر) و 8 تکرار، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، بر درصد زندهمانی، آلودگی باکتریایی و شاخصهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی ریزنمونههای بادام GN15، در دانشگاه ارومیه، اجرا شد. جوانه انتهایی بادام رشدیافته در محیط کشت MS حاوی 3 درصد ساکاروز و 8/0 درصد آگار، در محیط مشابه، حاوی غلظتهای مختلف نانونقره و 1 میلیگرم بر لیتر BAP، واکشت و در اتاقک رشد قرار داده شدند. با افزایش غلظت نانونقره، درصد زندهمانی ریزنمونهها افزایش و آلودگی باکتریایی و قارچی کاهش یافتند. نانونقره در غلظتهای صفر تا 100 میلیگرم بر لیتر، باعث افزایش طول ریشه، تعداد برگ، میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کارتنوئید و کربوهیدراتهای محلول برگ و در غلظتهای بالاتر، موجب کاهش این فاکتورها شد. افزایش غلظت نانونقره باعث کاهش طول ساقه و تعداد ساقه شد، اما روی تعداد ریشه تأثیر معنیداری نداشت. با وجود تأثیر افزایش غلظت نانونقره در کاهش آلودگی باکتریایی، تا سطح 200 میلیگرم بر لیتر، حتی تا کمتر از 10 درصد، بهترین سطح، درجهت بهبود ویژگیهای رویشی و بیوشیمیایی ریزنمونههای GN15، تیمار 100 میلیگرم بر لیتر بود.
علوم میوه
رحیم عبدالهی؛ جعفر حاجی لو؛ مهرشاد زین العابدینی؛ ناصر مهنا؛ محمدرضا غفاری
چکیده
شناخت و ارزیابی صفات کیفی میوه هلو از نظر برنامههای بهنژادی و حفظ ژرمپلاسم بسیار با اهمیت است. برای این منظور، بررسی و مقایسه خواص کیفی و بیوشیمیایی میوه 18 ژنوتیپ و رقم هلوی موجود در استان آذربایجانشرقی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. صفات مختلفی از قبیل سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول (TSS)، pH آب میوه، ...
بیشتر
شناخت و ارزیابی صفات کیفی میوه هلو از نظر برنامههای بهنژادی و حفظ ژرمپلاسم بسیار با اهمیت است. برای این منظور، بررسی و مقایسه خواص کیفی و بیوشیمیایی میوه 18 ژنوتیپ و رقم هلوی موجود در استان آذربایجانشرقی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. صفات مختلفی از قبیل سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول (TSS)، pH آب میوه، اسیدیته قابلتیتراسیون (TA)، ویتامین ث و محتوای فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی، فلاونوئید کل و آنتوسیانین کل در دو بخش پوست و گوشت مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین بهمنظور تعیین ارتباط بین صفات، همبستگی ساده بین صفات نیز محاسبه گردید. نتایج حاصله نشان داد که اثر ژنوتیپ و رقم روی بیشتر صفات مورد مطالعه در سطح احتمال 1 درصد معنیدار بود. صفات بیوشیمیایی مورد بررسی در همه ارقام و ژنوتیپهای ارزیابیشده در بخش پوست بیشتر از گوشت بود. همچنین نتایج نشان داد که رقم هلوی حامدی دارای بیشترین مقدار آنتوسیانین کل و فلاونوئید کل بود و ارقامی مانند انجیری موری، انجیری زعفرانی خلیلی دارای بیشترین محتوی ویتامین ث بوده، ظرفیت آنتیاکسیدانی و محتوای فنل کل بودند. نتایج همبستگی نشان داد که محتوی ویتامین ث با ظرفیت آنتیاکسیدانی، فنل کل و فلاونوئید کل گوشت و پوست همبستگی معنیداری نداشت، درحالیکه همبستگی مثبت و معنیداری بین فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی مشاهده گردید. بهطور کلی با توجه به نتایج بهدست آمده ارقام با ترکیبات بیوشیمیایی و آنتیاکسیدانی بالا میتواند در برنامههای اصلاحی مورد استفاده قرار گیرند.
علوم میوه
ملیحه فلاح پور؛ سیدمهدی میری؛ ناصر بوذری
چکیده
پایه CAB-6Pبهعنوان پایهای نیمهپاکوتاهبرایدرختانگیلاس و آلبالو استفاده میشود.هدف از این تحقیق، تعیین مناسبترین محیط کشت و تنظیمکنندههای رشد جهت ریزازدیادی پایه CAB-6P میباشد. در مرحله پرآوری ریزنمونهها در 3 محیط کشت MS، DKW و WPM با غلظتهای مختلف تنظیمکننده رشد BA (5/0، 1 و 2 میلیگرم در لیتر) در ترکیب با کینتین ...
بیشتر
پایه CAB-6Pبهعنوان پایهای نیمهپاکوتاهبرایدرختانگیلاس و آلبالو استفاده میشود.هدف از این تحقیق، تعیین مناسبترین محیط کشت و تنظیمکنندههای رشد جهت ریزازدیادی پایه CAB-6P میباشد. در مرحله پرآوری ریزنمونهها در 3 محیط کشت MS، DKW و WPM با غلظتهای مختلف تنظیمکننده رشد BA (5/0، 1 و 2 میلیگرم در لیتر) در ترکیب با کینتین (صفر و 5/0 میلیگرم در لیتر) کشت شدند. برای ریشهزایی از دو محیط کشت MS و WPM با 4 غلظت IBA (0، 5/0، 1 و 2 میلیگرم در لیتر) استفاده شد. نتایج آزمایش نشان داد که محیط کشت WPM حاوی 5/0 میلیگرم در لیتر BA، با نرخ تکثیر 1/8 شاخساره بهازای ریزنمونه، مناسبترین تیمار پرآوری میباشد. بالاترین درصد ریشهزایی بهمیزان 69 درصد در محیط کشت MS حاوی 2 میلیگرم در لیتر IBA بهدست آمد. گیاهچههای ریشهدارشده، به بستر کشت پیتماس:کوکوپیت:پرلایت (1:2:2 حجمی) منتقل و 88 درصد گیاهچهها با موفقیت سازگار شدند.