اثرات مفید محلول‌پاشی نانوذرات سیلیس و پتاسیم بر ویژگی‌های برگ و میوه زیتون رقم زرد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیارگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

2 دانشیار ، گروه تولید و ژنتیک گیاهی (بیوتکنولوژی گیاهی)، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران

3 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

4 گروه شیمی، دانشگاه آزاد مسجد سلیمان، مسجد سلیمان، ایران

چکیده

اثرات محلول‌پاشی عناصر غذایی پتاسیم و سیلیس به شکل نانوذرات بر برخی ویژگی‌های رویشی درخت و صفات کمی و کیفی میوه زیتون رقم زرد بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار صورت گرفت. نانوذرات پتاسیم در سه غلظت صفر، 400 و 800 میلی‌گرم در لیتر و سیلیس در سه غلظت صفر، 30 و 60 میلی‌گرم در لیتر در دو مرحله در اواسط اردیبهشت و تیر بر روی درختان زیتون محلول‌پاشی شدند. برخی ویژگی‌های درخت شامل طول و عرض برگ و همچنین صفات مربوط به میوه و محتوی سیلیس و پتاسیم در میوه و برگ زیتون ارزیابی شدند. بیشتر صفات مورد بررسی تحت تاثیر تیمارها قرار گرفته و در مقایسه با شاهد افزایش معنی‌داری نشان دادند. کاربرد نانوکود پتاسیم و سیلیس باعث افزایش سطح برگ گردید، بطوریکه بیشترین طول برگ در تیمار 400 میلی‌گرم در لیتر پتاسیم و 30 میلی‌گرم در لیتر سیلیس مشاهده گردید. نتایج کلی نشان داد هر دو عنصر پتاسیم و سیلیس اثر مثبتی روی صفات مورفولوژیکی میوه داشتند، اما اثرات عنصر پتاسیم نسبت به عنصر سیلیس بیشتر بود. در مورد صفات مربوط به میوه تیمار 800 میلی‌گرم در لیتر پتاسیم و 60 میلی‌گرم در لیتر سیلیس باعث پاسخ مناسب‌تری نسبت به بقیه تیمارها گردید. تفاوت معنی‌داری در غلظت سیلیس و پتاسیم برگ و میوه بین گیاهان تیمار شده و شاهد مشاهده شد. بطور کلی نتایج این پژوهش بیانگر اثرات هم افزایی بین سیلیس و پتاسیم بود بطوریکه کاربرد هم زمان این دو عنصر باعث بهبود صفات مورد ارزیابی گردید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Positive effects of foliar spraying of silica and potassium nanoparticles on the leaf and fruit characteristics of olive cultivar ‘Zard’

نویسندگان [English]

  • Javad Erfani Moghadam 1
  • Abdolkarim Zarei 2
  • Somayeh Hashemi 3
  • Abbas Shirmardi 4
1 Associate Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
2 Associate Professor, Department of Plant Production and Genetic (Plant Biotechnology),, Faculty of Agriculture, Jahrom University, Jahrom, Iran.
3 Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran.
4 Department of Chemistry, Masjed Soleiman Azad University, Masjed Soleiman, Iran.
چکیده [English]

Effects of foliar spraying of silica (Si) and potassium (K) nanoparticles were investigated on the leaf and fruit attributes of olive cultivar ‘Zard’. K nanoparticles (0, 400, and 800 mg.l-1) and Si nanoparticles (0, 30, and 60 mg.l-1) were applied via spraying on olive tree cv. ‘Zard’ at two distinct points within the growing season: early May and early July. A factorial experiment based on the completely randomized block design with three replications was conducted. The leaf characteristics of tree and fruit fresh and dry weight, fruit pulp to stone ratio, fruit dimension, as well as K and Si content of fruit and leaf were measured. According to the results, the majority of the studied traits were significantly influenced by the foliar application of Si and K. The application of Si and K nanofertilizers enhanced the leaf area index, with the greatest leaf length observed in trees treated with of 400 mg.l-1 K and 30 mg.l-1 Si. Our findings demonstrated that both K and Si treatments improved fruit characteristics, however, the impact of k treatment was more prominent than that of Si. Among the treatments, the combined application of 800 mg.l-1 K and 60 mg.l-1 Si resulted in superior fruit characteristics. The content of Si and K in the leaves and fruits were substantially affected by foliar spraying. Altogether, the results of this investigation demonstrate that there are strong synergistic effects between Si and K. Consequently, the simultaneous application of these two elements is recommended for enhancing olive tree yield.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Olive
  • Nanofertilizer
  • Foliar spraying
  • Synergistic effects
  • Fruit pulp