اثر محلول‌پاشی کیتوزان بر فیزیولوژی تحمل به سرما و زمان شکفتن جوانه در انگور یاقوتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر محلول‏پاشی کیتوزان (غلظت‏های 0 ، 5، 10 و 20 گرم در لیتر) در مرحله نوک‌پنبه‌ای (اواخر اسفند) بر زمان شکفتن جوانه و شاخص‌های فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل به سرمای بهاره انگور یاقوتی در سال‌های 1400 و 1401 انجام گرفت. بر اساس نتایج شکفتن جوانه در تاک‌های تیمار شده با غلظت 10 گرم در لیتر در مقایسه با تاک‌‌های شاهد تا 8 روز به تاخیر افتاد. کاربرد کیتوزان به ویژه غلظت 20 گرم در لیتر باعث افزایش اسید آبسیزیک و کاهش اسید جیبرلیک در جوانه‏های تاک شد. به علاوه تیمار 20 گرم در لیتر موجب افزایش 16/15درصدی مقدار آب جوانه و کاهش 24/33 درصدی نشت یونی نسبت به تاک‏های شاهد شد. بیشترین مقدار پرولین، پروتئین، کربوهیدرات، قندهای محلول، فنول کل و فعالیت آنزیم‏های آنتی‌اکسیدان مربوط به تاک‏های تیمار شده با غلظت 10 و 20 گرم در لیتر کیتوزان بود. به علاوه کمترین مقدار مالون‌دی‌آلدهید (19/3 میکرومول در گرم وزن‏تر) و پراکسید هیدروژن (34/5 میکرومول در گرم وزن‏تر) در جوانه تاک‏های تیمار شده با غلظت 20 گرم در لیتر مشاهده شد. با افزایش غلظت کیتوزان مقدار رنگیزه‏های فتوسنتزی برگ و پلی‌آمین‏ها جوانه افزایش یافت. همچنین تاک‌های تیمار شده با غلظت 10 گرم در لیتر، مقدار پتاسیم، فسفر و کلسیم بیشتری داشتند. به طور کلی محلول‌پاشی با غلظت 10 و 20 گرم در لیتر کیتوزان در مرحله نوک‌پنبه‌ای جوانه با تاثیر بر مقادیر هورمون‌ها ، پلی‌آمین‌ها و دیگر شاخص‌های فیزیولوژیکی ضمن القاء تحمل به سرما، تا 8 روز باعث تاخیر در زمان شکفتن جوانه‏های انگور یاقوتی شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of chitosan spray on cold tolerance physiology and bud burst time of Yaghooti grapevine

نویسندگان [English]

  • Hossein Safamanesh
  • Rouhollah Karimi
Department of Horticulture and Landscape Engineering, Faculty of Agriculture, Malayer University, Malayer, Iran
چکیده [English]

The present study was carried out in order to investigate the effect of foliar spray of chitosan (CTS; 0, 5, 10 and 20 gr/L) in wooly bud stage (late March) on budburst time and physiological indices related to spring cold tolerance of Yaghooti grapevine during 2021 and 2022. Based on the results, budburst time in vines treated with 10 gr/L CTS was delayed up to 8 days compared to the control vines. Also, CTS at 20 g/L, increased abscisic acid and decreased gibberellic acid in the bud of grapevines. Furthermore, the 20 g/L of CTS caused a 15.16% increase in the bud water content and a 33.24% decrease in ionic leakage of plant compared to the control. The vines sprayed with CTS, especially the concentration of 10 and 20 g/L, had the highest amount of proline, protein, carbohydrates, soluble sugars, total phenol and activity of antioxidant enzymes. In addition, the lowest accumulation of MDA content and H2O2 occurred in the leaves of grape in the treatment of 20 g/L CTS. With the increase in CTS concentration, the amount of leaf photosynthetic pigments and bud endogenous polyamines in the leaves of grapevine increased. Vines treated with 10 g/L of CTS had more potassium, phosphorus and calcium content. In general, spraying with CTS at 10 and 20 gr/L in wooly bud stage through affecting bud’s hormones, polyamines and other physiological indices while inducing cold tolerance, delayed budburst time up to 8 days in Yaghooti grape.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Grapes
  • Chilling injury
  • Soluble sugars
  • Chitosan
  • Hormones