بررسی تاثیر کم آبیاری در مراحل رشد انگور رقم یاقوتی (Vitis vinifera L.) بر صفات فیزیولوژیک و عملکرد میوه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زابل، ایران

چکیده

این آزمایش بصورت کرت‌های خرد شده نواری با طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات زهک طی سال‌های 1398 تا 1402 انجام شد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از سه رژیم آبیاری شامل: کنترل، آبیاری پس از 35 درصد کمبود رطوبت خاک و آبیاری پس از 70 درصد کمبود رطوبت خاک به کرت های افقی و مرحله آبیاری شامل مرحلۀ تورم جوانه تا گل‌دهی، گل‌دهی تا تغییر رنگ میوه، تغییر رنگ حبه تا برداشت میوه و مرحلۀ برداشت میوه تا ریزش برگ به کرت‌های عمودی اختصاص یافت. آبیاری پس از 35 و 70 درصد کمبود رطوبت خاک باعث کاهش صفات محتوای نسبی آب برگ، سطح برگ، شاخص کلروفیل و عملکرد و افزایش صفات پرولین، قند‌های محلول، نفوذ پذیری نسبی غشای سلول‌ و دمای تاج پوشش گردید. آنالیز رگرسیون چندگانه خطی برای عملکرد انگور رقم یاقوتی انجام شد. صفات اثرگذار بر معادله پیش‌بینی شده‌ی عملکرد، عبارت از محتوی نسبی آب برگ، پرولین و نفوذ پذیری نسبی غشای سلول‌های برگ بود. عملکرد میوه در مراحل تغییر رنگ خوشه تا برداشت میوه و برداشت میوه تا ریزش برگ به‌ترتیب 1/7 و 1/4 درصد نسبت به آبیاری کامل کاهش یافت. بطور کلی نتایج نشان داد که عملکرد میوه در شرایط آبیاری پس از 35 درصد کمبود رطوبت خاک در مراحل تغییر رنگ خوشه تا برداشت میوه و برداشت میوه تا ریزش برگ مشابه آبیاری کامل بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Studying the effect of deficit irrigation during the growth stages of table grape cv., Yaghouti (Vitis vinifera L.) on physiological traits and fruit yield

نویسنده [English]

  • mansour fazeli rostampour
Horticultural Crops Research Department, Sistan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Zabol, Iran
چکیده [English]

This experiment was conducted using a strip-split plot design based on randomized complete block design with three replications at the Zahak Research Station from 2019 to 2023. The treatments included three irrigation regimes: control, irrigation after 35% soil moisture deficiency, and irrigation after 70% soil moisture deficiency. These treatments were applied to horizontal plots, while the irrigation stages including from bud burst to flowering, from flowering to berry color variation, from berry color variation to harvest, and from harvest to leaf fall, were assigned to vertical plots. Deficit irrigation resulted in a decrease in traits such as relative leaf water content, leaf area, chlorophyll index, and fruit yield, while it increased traits like proline content, soluble sugars, relative membrane permeability, and canopy temperature. A multiple linear regression analysis was conducted for the Yaghouti grape cultivar yield. The key predictors influencing the fruit yield equation were relative leaf water content, proline, and relative membrane permeability of leaf cells. Fruit yield decreased by 7.1% and 4.1% during the stages from berry color variation to harvest, and from harvest to leaf fall, respectively, compared to control treatment. Overall, the results showed that fruit yield under irrigation regime of 35% soil moisture deficiency during the stages from berry color variation to harvest, and from harvest to leaf fall was comparable to the yield under full irrigation conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chlorophyll index
  • compatible osmolytes
  • relative leaf water content
  • relative membrane permeability