بررسی اثر صمغ مرِّمَکّی (Commiphora myrrha) و عصاره پوست انار بر کیفیت میوه‌های لیمو ترش در طول انبار مانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.

چکیده

پوست میوه‌های لیمو ترش در طول نگهداری در اثر تغییرات متابولیکی ‌خشک شده و رنگ سبز آنها تغییر می‌یابد که بازارپسندی آنها را کاهش می‌دهد. برای کیفیت میوه و به ‌تاخیر انداختن پیری در زمان انبارمانی ترکیبات مختلفی از جمله پوشش‌های خوراکی پیشنهاد شده است. در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی، اثر غوطه‌ور سازی در 1/0 و 2/0 درصد صمغ مرمکی و 1 درصد عصاره پوست انار پس از برداشت به‌تنهایی یا به‌صورت ترکیبی بر کیفیت لیموهای ترش سبز بالغ طی روزهای صفر، 12 و 24 انبار‌مانی در دمای 2±25 ارزیابی شد. نتایج نشان داد تیمار صمغ مرمکی 1/0 درصد از افت وزن میوه نسبت به‌شاهد جلوگیری کرد. این تیمار همچنین بیشترین مقدار اسیدقابل تیتراسیون (TA) (12/17 درصد) را داشت در صورتی که اسیدقابل تیتراسیون گروه شاهد 88/10 درصد بود. کمترین میزان کل مواد جامد محلول (TSS) نیز در تیمار عصاره پوست انار 1 درصد و بیشترین آن در تیمار شاهد مشاهده شد، همچنین تیمارهای مرمکی در ترکیب با عصاره پوست انار باعث حفظ بهتر اسید اسکوربیک و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی نسبت به‌گروه شاهد شدند. تیمارهای مرمکی در ترکیب با عصاره پوست انار کیفیت میوه لیمو ترش را در طول انبارمانی حفظ کردند که در ارزیابی وضعیت ظاهری میوه نیز قابل مشاهده بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Commiphora myrrha gum and pomegranate peel extract on preserving the quality of acid lime fruit throughout storage

نویسندگان [English]

  • Sakineh Molaei Mohammad Abadi
  • Mahbobeh Mohammadi
  • Somayeh Rastegar
Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran.
چکیده [English]

Lime fruits undergo metabolic changes during storage, leading to peel drying and a change in green color, which reduce the fruit's marketability. To better preserve fruit quality and delay senescence during storage, various compounds, including edible coatings, have been suggested. In a factorial experiment in a completely randomized design, the effect of 0.1% and 0.2% myrrh gum and 1% pomegranate peel extract immersion postharvest, alone or in combination, on the quality of mature green lime fruit during 24 days of storage at 25 ± 2 °C was evaluated. The results of this study showed that the 0.1% myrrh gum treatment prevented weight loss of the fruit compared to the control. This treatment also had the highest titratable acidity (TA) (12.17%) compared to the control group (10.88%). The lowest soluble solid content (TSS) was observed in the 1% pomegranate peel extract treatment, while the highest TSS was observed in the control. Furthermore, myrrh gum and pomegranate peel extract treatments better preserved ascorbic acid and had a higher antioxidant capacity compared to the control group. Both myrrh gum and pomegranate peel extract treatments maintained the quality of lime fruit during storage. Overall, the treatments used had a significant effect on maintaining the quality of lime fruit during storage, which was also observable in the evaluation of the fruit's appearance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Improving quality
  • edible coatings
  • pomegranate peel extract
  • lime fruit