صمد مرادی حیدرآباد؛ احمد ارشادی
چکیده
در این پژوهش تحمل به سرمای هفت رقم تجاری انگور شامل خلیلی، بیدانه قرمز، فخری، ریشبابا، تامسون سیدلس، یاقوتی و روبی سیدلس طی فصل رشد ارزیابی شد و رابطه بین برخی پاسخهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی این رقم ها با تحمل به سرما بررسی شد. به همین منظور نهالهای یک ساله گلدانی این رقم ها در معرض تیمارهای دمایی 25، چهار، صفر و منفی چهار ...
بیشتر
در این پژوهش تحمل به سرمای هفت رقم تجاری انگور شامل خلیلی، بیدانه قرمز، فخری، ریشبابا، تامسون سیدلس، یاقوتی و روبی سیدلس طی فصل رشد ارزیابی شد و رابطه بین برخی پاسخهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی این رقم ها با تحمل به سرما بررسی شد. به همین منظور نهالهای یک ساله گلدانی این رقم ها در معرض تیمارهای دمایی 25، چهار، صفر و منفی چهار درجه سلسیوس قرار گرفتند. بالاترین تحمل به سرما در منفی چهار درجه سلسیوس مربوط به رقم خلیلی و به دنبال آن فخری و بیدانه قرمز بود و کمترین تحمل در روبی سیدلس و تامسون سیدلس مشاهده شد. بین تحمل به سرمای زمستانه قبلاً گزارش شده برای این رقم ها با تحمل به سرمای منفی چهار درجه سلسیوس طی فصل رشد رابطه قوی، ولی با تحمل به سرمای چهار درجه سلسیوس رابطه نسبتاً ضعیفتری وجود داشت. کاهش دما باعث افزایش غلظت کربوهیدراتهای محلول، پرولین، پروتئین محلول و پراکسید هیدروژن و کاهش کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ در همه رقم ها شد. رقم های متحمل به سرما شامل خلیلی، فخری و بیدانه قرمز بالاترین محتوای نسبی آب، کربوهیدراتهای محلول، پروتئین محلول و کلروفیل کل و کمترین غلظت پراکسید هیدروژن و پرولین را داشتند، درحالیکه بالاترین غلظت پرولین و پراکسید هیدروژن در رقم های حساس روبی سیدلس، تامسون سیدلس و یاقوتی دیدهشد. بالاترین همبستگی بین پایداری غشاهای سلولی و پاسخهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی بررسی شده در تیمارهای سرمایی منفی چهار و صفر درجه سلسیوس مشاهده شد که نشان میدهد گیاهان پس از کاهش دما تا یک حد بحرانی سیستم محافظتی خود را فعال میکنند.
روح الله کریمی؛ سعید زارعی
چکیده
در این پژوهش، اثر کاربرد برگی سولفاتپتاسیم (صفر، 1500 و3000 میلیگرم در لیتر) در ترکیب با اسید جیبرلیک (صفر، 30، 60 و 90 میلیگرم در لیتر) بر عملکرد و اجزای آن و شاخصهای کیفی و آنتیاکسیدانی میوه انگور رقم بیدانهسفید بررسی شد. پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در یک تاکستان واقع در شهرستان ملایر اجرا ...
بیشتر
در این پژوهش، اثر کاربرد برگی سولفاتپتاسیم (صفر، 1500 و3000 میلیگرم در لیتر) در ترکیب با اسید جیبرلیک (صفر، 30، 60 و 90 میلیگرم در لیتر) بر عملکرد و اجزای آن و شاخصهای کیفی و آنتیاکسیدانی میوه انگور رقم بیدانهسفید بررسی شد. پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در یک تاکستان واقع در شهرستان ملایر اجرا شد. تیمار محلولپاشی در سه مرحله شامل یک هفته قبل از گلدهی، دو و چهار هفته بعد از گلدهی اجرا شد. براساس نتایج بیشترین میزان مواد جامد محلول و محتوای آنتوسیانین، اسید آسکوربیک و ظرفیت آنتیاکسیدانی حبهها مربوط تاکهای تیمارشده با غلظت 3000 میلیگرم در لیتر سولفاتپتاسیم در ترکیب با غلظت 30 میلیگرم در لیتر اسیدجیبرلیک بود. بیشترین میزان فنول و فلاونوئیدکل حبهها به ترتیب مربوط به تاکهای تیمارشده با غلظت 3000 میلیگرم سولفات پتاسیم در ترکیب 60 میلیگرم در لیتر و 90 میلیگرم در لیتر اسیدجیبرلیک بود. همچنین بیشترین محتوای ساکاروز و گلوکز مربوط به میوه تاکهای تیمارشده با سطح سوم سولفاتپتاسیم در ترکیب با سطح دوم اسیدجیبرلیک بود. کاربرد برگی سولفاتپتاسیم منجر به افزایش رسوراترول و وینیفرین در تاکهای تیمارشده با اسیدجیبرلیک شد. همچنین بیشترین فعالیت آنزیمهای کاتالاز، گایاکولپراکسیداز و آسکورباتپراکسیداز در تاکهای تیمارشده با غلظت 90 میلیگرم در لیتر اسیدجیبرلیک در ترکیب با غلظت 3000 میلیگرم در لیتر سولفاتپتاسیم مشاهده شد. در مجموع کاربرد برگی 3000 میلیگرم در لیتر سولفاتپتاسیم بهویژه در ترکیب با سطوح متوسط اسیدجیبرلیک ضمن بهبود عملکرد و تجمع ماده خشک بیشتر منجر به افزایش قند و ظرفیت آنتیاکسیدانی حبهها شد.
وهب اسدی؛ موسی رسولی؛ منصور غلامی؛ معصومه ملکی
چکیده
استفاده از پایههای انگور متحمل به تنش خشکی و کاربرد روشهای به باغی مانند استفاده از تنظیمکنندههای رشد میتواند برای دستیابی به روشهای مقابله با کمآبی مؤثر باشد. به همین منظور پژوهشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در شرایط گلخانهای جهت بررسی اثر تنظیمکننده رشد تریاکانتانول بر ویژگیهای ...
بیشتر
استفاده از پایههای انگور متحمل به تنش خشکی و کاربرد روشهای به باغی مانند استفاده از تنظیمکنندههای رشد میتواند برای دستیابی به روشهای مقابله با کمآبی مؤثر باشد. به همین منظور پژوهشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در شرایط گلخانهای جهت بررسی اثر تنظیمکننده رشد تریاکانتانول بر ویژگیهای فیزیولوژیکی نهالهای انگور بیدانه سفید پیوند شده روی دو رقم بومی در شرایط خشکی انجام شد. تیمارها پایه در دو سطح (خوشناو، سرخک قوچان و نهال رقم بیدانه سفید (خودریشه))، تنش خشکی در سه سطح پتانسیل آب خاک در محدوده 2/0- (شاهد)، 7/0- و 5/1- مگاپاسکال و سه غلظت تنظیمکننده تریاکانتانول (صفر، 50 و 100 میکرومولار) بودند. صفات اندازهگیری شده نسبت وزن خشک به سطح برگ (LMA)، میزان پایداری غشای سلولی (MSI)، کلروفیل کل، پرولین، گلایسین بتائین، محتوای نسبی آب برگ، فعالیت آنزیم کاتالاز (CAT) و پراکسیداز (POX) بودند. براساس نتایج حاصل از این پژوهش تنش خشکی باعث کاهش معنیدار LMA (25 درصد)، MSI (5 درصد)، کلروفیل (20 درصد) و RWC (5 درصد) گردید و تیمارهای تریاکانتانول منجر به افزایش معنیدار LMA (20 درصد)، MSI (3/4 درصد)، کلروفیل (14 درصد)، RWC (5/2 درصد)، گلایسین بتائین (27 درصد)، پرولین (22 درصد) و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز (23 درصد) و پراکسیداز (8 درصد) گردید. نهالهای پیوندی با پایه خوشناو نسبت به شاهد نتایج بهتری را نشان داد و با اضافه شدن تیمار های تریاکانتانول نیز صفات مناسب برای تحمل تنش خشکی بهبود یافتند.
حامد دولتی بانه؛ فرخ غنی شایسته؛ امیر نورجو
چکیده
بهمنظور تعیین اثر تلقیح ریشه انگور رقم رشه با سه گونه قارچ مایکوریزا (Glomus versiforme،Glomus etunicatum و Glomus intraradices) بر رشد رویشی شاخه، مقدار عناصر پر مصرف برگ، مقدار کلروفیل، دمای برگ، محتوای نسبی آب برگ، قندهای محلول و علایم خشکیدگی تحت تنش کم آبیاری (35، 55 و 75 درصد نیاز آبی)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی ...
بیشتر
بهمنظور تعیین اثر تلقیح ریشه انگور رقم رشه با سه گونه قارچ مایکوریزا (Glomus versiforme،Glomus etunicatum و Glomus intraradices) بر رشد رویشی شاخه، مقدار عناصر پر مصرف برگ، مقدار کلروفیل، دمای برگ، محتوای نسبی آب برگ، قندهای محلول و علایم خشکیدگی تحت تنش کم آبیاری (35، 55 و 75 درصد نیاز آبی)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات باغبانی کهریز ارومیه اجرا شد. نتایج نشان داد با افزایش سطح کم آبیاری رشد شاخه کاهش یافت و تلقیح با قارچ میکوریزا نتوانست تأثیر مثبتی بر این صفت در مقایسه با شاهد داشته باشد. مقدار دمای برگ، علایم خشکیدگی در برگ بوتههای تلقیح شده با قارچ گونه G. versiforme تحت شرایط کم آبیاری 35 درصد نیاز آبی کمتر از قارچهای دیگر بود. همچنین میزان محتوی نسبی آب برگ در بوتههای دارای این قارچ در کلیه سطوح کم آبیاری در حد بالایی باقی ماند. با افزایش سطح کم آبیاری مقدار قند محلول در تنش کم آبیاری 55 درصد ابتدا کاهش و سپس در کم آبیاری 35 درصد افزایش پیدا کرد. در بین عناصر غذایی نیز بیشترین مقدار فسفر برگ (14/0 درصد) در بوتههای دارای قارچ گونه G. versiforme ثبت شد.
علی عبادی؛ اسماء عباسی کاشانی؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ مجید شکرپور
چکیده
بهمنظور ارزیابی اثر اسیدسالیسیلیک در افزایش تحمل یخزدگی در انگور رقم شاهانی، آزمایشی بهصورت فاکتوریلدر قالب طرح بلوکهای کاملتصادفی با سهتکرار انجام شد. عاملاول اسیدسالیسیلیک در سه سطح (صفر، 5/0و ۱ میلیمولار)، عاملدوم زمان محلولپاشی در چهار سطح (مرحله رنگگیریحبهها، زمان برداشت، یکماه پس از برداشت ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی اثر اسیدسالیسیلیک در افزایش تحمل یخزدگی در انگور رقم شاهانی، آزمایشی بهصورت فاکتوریلدر قالب طرح بلوکهای کاملتصادفی با سهتکرار انجام شد. عاملاول اسیدسالیسیلیک در سه سطح (صفر، 5/0و ۱ میلیمولار)، عاملدوم زمان محلولپاشی در چهار سطح (مرحله رنگگیریحبهها، زمان برداشت، یکماه پس از برداشت و مجموع سه زمان) و عاملسوم سرمایمصنوعی در چهار سطح (4+، 15-، 18- و 21- درجهسانتیگراد) بود که روی قلمههای جمعآوریشده در ماههای دی و اسفند اعمال شد. آزمایشسال دوم براساس نتایج آزمایش سال اول طراحی و شامل اسیدسالیسیلیک در سه سطح (صفر، 5/0 و 5/1 میلیمولار) در مرحله یکماه پساز برداشت و سرمای مصنوعی در چهار سطح (4+، 17-، 19- و 21- درجه سانتیگراد) بود که روی قلمههای جمعآوریشده در ماههای دی و اسفند انجام شد. براساس نتایج کاهش دما تا 21- درجهسانتیگراد منجر به افزایش پراکسیداسیون لیپیدهای غشا در هر دو سال آزمایش گردید و در نتیجه، درصد نشت یونی، درصد نشت فنولها و میزان مالوندیآلدهید پساز اعمال سرمای مصنوعی افزایش یافت. همچنین در دمای 21- درجه سانتیگراد، برخی از شاخصهای رویشی از قبیل درصد سبزشدن نقطه رویشی اولیه، درصد سبزشدن نقطه رویشیثانویه و قدرت بازیابی قلمهها کاهش نشان دادند. کاربرد اسیدسالیسیلیک با غلظتهای 5/0 و یک میلیمولار در سال اول و 5/0 و 5/1 میلیمولار در سال دوم باعث کاهش درصد نشتیونی، درصد نشت فنولها و غلظت مالوندیآلدهید در نمونههای بافت جوانه و افزایش درصد سبزشدن نقاط رویشیاولیه و ثانویه و قدرت بازیابی قلمههای تحت تنش یخزدگی گردید. همچنین نتایج نشان داد با کاهش دما تا 21- درجه سانتیگراد، میزان کربوهیدراتهای محلول، پرولین و ترکیباتفنولی نیز افزایش یافت. همچنین مشاهده شد کاربرد اسیدسالیسیلیک با غلظتهای 5/0 و یک میلیمولار در آزمایش سال اول و غلظتهای 5/0 و 5/1 میلیمولار در آزمایش سال دوم منجر به افزایش میزان پرولین، کربوهیدراتهای محلول و ترکیبات فنولی گردید.
علوم میوه
حامد دولتی بانه؛ محمد علی نجاتیان
چکیده
انگور بیدانه سفید، یکی از ارقام غالب مورد کشت در استان آذربایجانغربی است. بهدلیل تولید زیاد این محصول و میانرس بودن میوه، هر سال مشکلات زیادی از لحاظ بازاریابی ایجاد میشود. بر این اساس لازم است از ارقام تجاری با عملکرد و کیفیت مناسب و زودرس برای توسعه باغات جدید و یا جایگزین استفاده شود. بهمنظور بررسی سازگاری و مقایسه ...
بیشتر
انگور بیدانه سفید، یکی از ارقام غالب مورد کشت در استان آذربایجانغربی است. بهدلیل تولید زیاد این محصول و میانرس بودن میوه، هر سال مشکلات زیادی از لحاظ بازاریابی ایجاد میشود. بر این اساس لازم است از ارقام تجاری با عملکرد و کیفیت مناسب و زودرس برای توسعه باغات جدید و یا جایگزین استفاده شود. بهمنظور بررسی سازگاری و مقایسه صفات میوه ارقام انگور ایرانی (بیدانه سفید قزوین و خلیلی سفید) با ارقام خارجی (Thompson seedless, Ruby seedless, Black seedless, Perlette, Flame seedless, Fiesta)، این پژوهش بهمدت سه سال در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی RCBD با 4 تکرار، در ایستگاه کهریز ارومیه به اجرا درآمد. نهالها بهصورت سیستم کوردون دوطرفه تربیت شدند. در مراحل فنولوژیکی، صفات عملکرد، طول، عرض و وزن خوشه و حبه، میزان قند، اسید و pH آب میوه و میزان بروز ناهنجاریهای شاتبری و نکروز چوب خوشه و زمان مراحل فنولوژیکی اندازهگیری و ثبت شدند. سال و رقم، اثر معنیداری روی اغلب صفات داشتند. بیشترین عملکرد در خلیلی سفید وجود داشت و پس از آن ارقام تامسون، فلیم و فیستا، بهترتیب بیشترین عملکرد را داشتند. بیشترین وزن خوشه و حبه نیز در ارقام فیستا و رابیسیدلس بهدست آمد. انگور بیدانه سفید، بیشترین مقدار قند میوه را داشت. انگور پرلت، بسیار مستعد برای تولید شاتبری در مقایسه با ارقام دیگر بود. بر اساس نتایج بهدست آمده، انگور تامسونسیدلس، بهواسطه زودرسبودن، عملکرد پایدار و بالا و بازارپسندی مطلوب بهعنوان رقم برتر و سازگار برای منطقه ارومیه معرفی میگردد.
علوم میوه
فاطمه نظری؛ موسی رسولی؛ معصومه ملکی
چکیده
انگور (Vitis vinifera L.) ترکیبهای پاداکسندۀ (آنتیاکسیدان) بسیار سودمندی برای انسان دارد. متأسفانه اغلب ترکیبهای پاداکسنده مانند فلاونوئیدها در هنگام رسیدگی انگور کاهش مییابد. در این زمینه بررسی تیمار محرک (الیسیتور)هایی برای افزایش این ترکیبها در هنگام مصرف لازم است. در این تحقیق تأثیر تیمار اسید سالیسیلیک در سه غلظت 0(شاهد)، 1/0 ...
بیشتر
انگور (Vitis vinifera L.) ترکیبهای پاداکسندۀ (آنتیاکسیدان) بسیار سودمندی برای انسان دارد. متأسفانه اغلب ترکیبهای پاداکسنده مانند فلاونوئیدها در هنگام رسیدگی انگور کاهش مییابد. در این زمینه بررسی تیمار محرک (الیسیتور)هایی برای افزایش این ترکیبها در هنگام مصرف لازم است. در این تحقیق تأثیر تیمار اسید سالیسیلیک در سه غلظت 0(شاهد)، 1/0 و 1 میلیمولار بهصورت محلولپاشی روی برگ و میوۀ دو رقم انگور "شاهانی" (رنگ حبه سیاه) و "فخری" (رنگ حبه سبز) در دو مرحلۀ غورگی و رسیدگی رشد میوه بررسی شد. شاخص تشخیص مرحلۀ غورگی میزان اسیدیته و اندازۀ حبه و مرحلۀ رسیدگی، آبدار و شیرین بودن حبهها بود. این بررسی در سال 1392 روی تاکهای واقع در باغ "مرکز تحقیقات انگور ملایر" انجام شد. تاکهای مورد آزمایش ده ساله و نظام پرورشی آنها بهصورت کشت ردیفی و روش آبیاری قطرهای بود. این آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی (CRD) با هفت تیمار و سه تکرار بود. نتایج نشان داد، بیشترین میزان کاروتنوئیدها در مرحلۀ غورگی در پوست میوۀ رقم "شاهانی" و "فخری" تیمارشده با غلظت 1/0 میلیمولار اسید سالیسیلیک به ترتیب با مقادیر 65/73 و 94/69 میلیگرم بر گرم وزن تر بود. نتایج مقایسۀ دو مرحلۀ رشدی همچنین نشان داد، بالاترین میزان آنتوسیانینها در مرحلۀ رسیدگی در پوست میوه و برگ رقم "شاهانی" تیمارشده با غلظت 1/0 میلیمولار اسید سالیسیلیک به ترتیب با مقادیر 21/3 و 343/2 میلیگرم بر گرم وزن تر بود. در سنجش میزان فلاونوئید کل نیز مشاهده شد، اثر افزایشی غلظت 1/0 میلیمولار اسید سالیسیلیک بر میزان فلاونوئید کل برگ و همۀ قسمتهای میوه (بهجز بذر) هر دو رقم "شاهانی" و "فخری" در مرحلۀ رسیدگی مؤثرتر بود. تیمار اسید سالیسیلیک همچنین میزان فعالیت پاداکسندگی بیشتر قسمتهای هر دو رقم را در مرحلۀ غورگی با غلظت 1/0 میلیمولار و در مرحلۀ رسیدگی با غلظت 1 میلیمولار بهطور مؤثری افزایش داد.این نتایج نشان داد، استفاده از مواد رایجی مانند اسید سالیسیلیک میتواند ویژگی پاداکسندگی انگور را به هنگام رسیدگی بهشدت افزایش دهد.
علوم میوه
روح الله کریمی؛ فرزاد میرزایی
چکیده
کشمش مهمترین فرآوردۀ انگور در ایران است که در فرآیند خشک شدن حبهها بهدست میآید. با توجه به تولید بالای انگور در کشور بهینهسازی روشهای تهیۀ کشمش بهمنظور افزایش تقاضا در بازارهای جهانی ضروری است. در این بررسی تأثیر سه روش تهیۀ کشمش شامل سایهخشک، آفتابخشک و تیزابی (کربناتپتاسیم+ اتیلاولئات) بر ویژگیهای بیوفیزیکی ...
بیشتر
کشمش مهمترین فرآوردۀ انگور در ایران است که در فرآیند خشک شدن حبهها بهدست میآید. با توجه به تولید بالای انگور در کشور بهینهسازی روشهای تهیۀ کشمش بهمنظور افزایش تقاضا در بازارهای جهانی ضروری است. در این بررسی تأثیر سه روش تهیۀ کشمش شامل سایهخشک، آفتابخشک و تیزابی (کربناتپتاسیم+ اتیلاولئات) بر ویژگیهای بیوفیزیکی و بیوشیمیایی کشمش حاصل از انگور بیدانۀ سفید شامل عملکرد کشمش، سرعت خشک شدن، وزن خشک، وزن پوشال و همچنین ظرفیت پاداکسندگی یا آنتیاکسیدانی (با روشهای DPPH وFRAP)، فلاونوئیدکل، فنلکل، پروتئین کل، قندهای محلول (فروکتوز، گلوکز، ساکارز، رافینوز)، اسیدهای آلی (آسکوربیک، مالیک، تارتاریک) و برخی عنصرهای غذایی در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در هر تیمار در پژوهشکدۀ انگور و کشمش دانشگاه ملایر انجام شد. در شهریورماه سال 1394 میوهها بر پایۀ شاخص درجۀ بریکس 22 برداشت و ضمن تیمار روی بارگاههای طبقهای توری تا رسیدن به رطوبت 15درصد قرار داده شدند. بنا بر نتایج اختلاف معنیداری (01/0p≤ ) بین ویژگیهای بیوفیزیکی و بیوشیمیایی هر سه روش خشککردن مشاهده شد. بیشترین زمان خشککردن مربوط به روش سایهخشک و کمترین زمان مربوط به روش تیزابی بود. همچنین بیشترین و کمترین سرعت تبدیل انگور به کشمش به ترتیب متعلق به روشهای خشککردن تیزابی و سایهخشک بود. عملکرد کشمش تولیدی در روش تیزابی بیشترین و در روش آفتابخشک کمترین بود. محتوای فنلکل، فلاونوئیدکل و ظرفیت پاداکسندگی تعیینشده با دو روش DPPH و FRAP در کشمش تیزابی در مقایسه با کشمشهای آفتابخشک و سایهخشک بهطور معنیداری (01/0p≤ ) بیشتر بود. همچنین در روش تیزابی غلظت بالاتر قندهای محلول فروکتوز، گلوکز، ساکارز، رافینوز و اسیدهای آلی (بهاستثناء اسید آسکوربیک) در مقایسه با دیگر روشها مشاهده شد. بنابراین روش تیزابی به دلیل تبدیل انگور به کشمش در بازۀ زمانی کمتر میزان اکسید شدن ترکیبهای فنلی و فلاونوئیدی در مقایسه با روشهای آفتابی و سایهخشک کمتر بوده و همچنین افزون بر ارزش تغذیهای بالاتر ظرفیت پاداکسندگی بالاتری نیز داشت.
رضا سوخت سرایی؛ علی عبادی؛ سید علیرضا سلامی؛ حسین لسانی
چکیده
بهمنظور بررسی واکنشهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برخی رقمهای انگور تحت تنش خشکی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه رقم انگور غیرپیوندی بیدانۀ سفید، چفته و یاقوتی و چهار تیمار خشکی در حد 3/0- (شاهد)، 6/0- ( ملایم)، 1- (متوسط) و 5/1- (شدید) مگاپاسکال پتانسیل آب خاک، در سه تکرار در سال 1392 به اجرا درآمد. در ...
بیشتر
بهمنظور بررسی واکنشهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برخی رقمهای انگور تحت تنش خشکی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه رقم انگور غیرپیوندی بیدانۀ سفید، چفته و یاقوتی و چهار تیمار خشکی در حد 3/0- (شاهد)، 6/0- ( ملایم)، 1- (متوسط) و 5/1- (شدید) مگاپاسکال پتانسیل آب خاک، در سه تکرار در سال 1392 به اجرا درآمد. در این آزمایش گیاهان دوساله انگور در گلدانهای 20 لیتری (قطر گلدان 28 سانتیمتر و ارتفاع گلدان 60 سانتیمتر) محتوای خاک لومی- شنی در فضای آزاد (مزرعه) کاشته شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که در رقم بیدانه با افزایش سطوح تنش خشکی، محتوای نسبی آب برگ (RWC)، میزان سبزینۀ (کلروفیل) a و b کاهش یافت ولی میزان نشت یونی، تجمع مالوندیآلدئید(MDA)، فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز (LOX) که مسئول پراکسیداسیون اسیدهای چرب غشا است به همراه میزان پراکسید هیدروژن (H2O2) افزایش یافتند. همچنین در فعالیت آنزیمهای پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) شامل کاتالاز (CAT)، آسکوربات پراکسیداز (APX)، گایکول پرکسیداز و ظرفیت پاداکسندگی کل (DPPH) تغییر معنیداری مشاهده نشد که نشاندهندۀ این واقعیت است که رقم بیدانۀ سفید تحت تنش خشکی کمترین میزان انسجام غشایی را دارد. رقم چفته نیز بالاترین میزان RWC و میزان سبزینۀ a و b در مقایسه با رقمهای بیدانۀ سفید و یاقوتی را داشت. برخلاف رقم بیدانۀ سفید، رقمهای چفته و یاقوتی در سطوح تنش خشکی توانایی بالاتری در حفظ انسجام غشایی داشتند و میزان بالاتری از فعالیت آنزیمهای پاداکسندۀ CAT، APX،GPX ، به همراه تجمع پایین H2O2 را داشتند. با توجه به یافتههای این پژوهش میتوان گفت که رقم چفته و در مراحل بعد رقم یاقوتی پتانسیل بالاتری برای رویارویی با شرایط کمآبی در مقایسه با رقم بیدانۀ سفید دارند.
مهدی طاهری
چکیده
با توجه به افزایش نیاز و تقاضا به مواد غذایی بیشتر و کاهش منابع آبوخاک، حفظ اراضی و ارتقا کمی و کیفی عملکرد گیاهان در واحد سطح با تأمین مواد موردنیاز خاک و گیاه تحقق مییابد. شناسایی وضعیت عنصرهای غذایی در گیاهان، راهکاری مؤثر در تعیین الگوی مصرفی عنصرهای غذایی و افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی است. ازاینرو در این ...
بیشتر
با توجه به افزایش نیاز و تقاضا به مواد غذایی بیشتر و کاهش منابع آبوخاک، حفظ اراضی و ارتقا کمی و کیفی عملکرد گیاهان در واحد سطح با تأمین مواد موردنیاز خاک و گیاه تحقق مییابد. شناسایی وضعیت عنصرهای غذایی در گیاهان، راهکاری مؤثر در تعیین الگوی مصرفی عنصرهای غذایی و افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی است. ازاینرو در این پژوهش با استفاده از نتایج شاخصهای DOP، DRIS و CND به تجزیهوتحلیل وضعیت عنصرهای غذایی در نمونههای برگ تاکستانهای شهرستان خدابنده در استان زنجان پرداخته شد. نمونههای برگ از 75 تاکستان گردآوری و تجزیههای شیمیایی عنصرهای نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منگنز، مس، روی و بُر و ویژگیهای مربوط به عملکرد انجام شد. معیارهای بهینه با تقسیم تاکستانها به دو گروه با عملکرد بالا و پایین تعیین شد. نتایج نشان داد بیشتر تاکستانهای شهرستان خدابنده بهطور میانگین از لحاظ میزان عنصر پتاسیم، روی و مس با کمبود روبهرو هستند. بااینحال عنصرهای نیتروژن، فسفر، بُر و منگنز در منطقه بیشبود داشتند. همچنین نتایج هر یک از شاخصهای DOP، DRIS و CND با هم مقایسه شد. بنابراین نتایج میزان شاخصها در برخی از عنصرها تفاوت داشتند. هر سه شاخص DOP، DRIS و CND کمبود عنصر روی را در بیشتر تاکستانها تشخیص دادند. بهطورکلی شاخصهای DRIS و CND روند تغییرپذیری عنصرهای غذایی را نسبت به شاخص DOP بهتر نشان دادند.
حسین عزیزی؛ عباس حسنی؛ میرحسن رسولی صدقیانی؛ ناصر عباسپور؛ حامد دولتی بانه
چکیده
بهمنظوربررسیتأثیر تنش شوری بربرخی ازویژگیهای فیزیولوژیک انگورو تأثیرمحلولپاشی سیلیکات پتاسیم و سولفات روی در تعدیل اثرگذاریهای شوری، یک آزمایش گلدانی در شرایط گلخانه انجام گرفت. برای این منظور نهالهای ریشهدار رقمهای انگور رشه (متحمل به شوری) و بیدانۀ قرمز (نیمه حساس به شوری) تحتتیمارهای شوری(0، 50 و 100 میلیمولار ...
بیشتر
بهمنظوربررسیتأثیر تنش شوری بربرخی ازویژگیهای فیزیولوژیک انگورو تأثیرمحلولپاشی سیلیکات پتاسیم و سولفات روی در تعدیل اثرگذاریهای شوری، یک آزمایش گلدانی در شرایط گلخانه انجام گرفت. برای این منظور نهالهای ریشهدار رقمهای انگور رشه (متحمل به شوری) و بیدانۀ قرمز (نیمه حساس به شوری) تحتتیمارهای شوری(0، 50 و 100 میلیمولار کلرور سدیم)، محلولپاشی سیلیکات پتاسیم (0، 150 و 300 میلیگرم در لیتر) و سولفات روی (0، 2 و 4 گرم در لیتر) در شرایط آبکشتی (هیدروپونیک)قرار گرفتند. این پژوهش بهصورت یک آزمایش فاکتوریل (رقم، سطوح شوری و تیمار محلولپاشی) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی ودر سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش شوری،محتوای نسبی آب برگ، نورساخت)فتوسنتز)، تعرق، هدایت روزنهای و میزان سبزینه (کلروفیل) کاهش پیدا کرد و میزان کاهش این فراسنجهها در رقم رشه کمتر از رقم بیدانۀ قرمز بود. اما محلولپاشی با سطوح مختلف سیلیکات پتاسیم و سولفات روی موجب افزایش محتوی نسبی آب برگ،نورساخت، تعرق، هدایت روزنهای و میزان سبزینهدر هر دو رقم شد. مؤثرترین تیمار محلولپاشی از بین تیمارهای مورد استفاده، تیمار سیلیکات پتاسیم 300 میلیگرم در لیتر به همراه سولفات روی 2 گرم در لیتر بود بهطوریکه در بالاترین سطح شوری (100 میلیمولار)، محتوای نسبی آب برگ، هدایت روزنهای و نورساخت در این تیمار به ترتیب 75/13، 14/91 و 56/47 درصد بیشتر از تیمار بدون محلولپاشی بود. بنابر نتایج این پژوهش میتوان از محلولپاشی همزمان سیلیکات پتاسیم و سولفات روی برای کاهش اثرگذاریهای شوری در انگور استفاده کرد.
فاطمه شاهسوندی؛ سعید عشقی
چکیده
دمای بالا از جمله عاملهای محیطی محدودکنندۀ رشد گیاه در بسیاری از مناطق است. بنابراین با روند رو به افزایش پدیدۀ گرم شدن کرۀ زمین در سالهای اخیر، بررسی تأثیر دمای بالا در رقمها و گونههای مختلف و ارائۀ راهکارهایی در جهت بهبود تحمل گیاهان اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش تأثیر قارچریشة (میکوریزا) آربسکولار بر برخی صفات فیزیولوژیکی ...
بیشتر
دمای بالا از جمله عاملهای محیطی محدودکنندۀ رشد گیاه در بسیاری از مناطق است. بنابراین با روند رو به افزایش پدیدۀ گرم شدن کرۀ زمین در سالهای اخیر، بررسی تأثیر دمای بالا در رقمها و گونههای مختلف و ارائۀ راهکارهایی در جهت بهبود تحمل گیاهان اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش تأثیر قارچریشة (میکوریزا) آربسکولار بر برخی صفات فیزیولوژیکی و ریختشناختی (مورفولوژیکی) یا شاخصهای رشدی در انگور رقم پرلت در سه سطح دمایی شامل 25، 40 و 45 درجۀ سلسیوس، بررسی شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. بر پایۀ نتایج بهدستآمده کارایی فتوشیمیایی نظام نوری 2 (فتوسیستمII ) در گیاهان بدون مایهکوبی با قارچ در دمای 45 درجۀ سلسیوس به میزان زیادی کاهش یافت. شاخص سبزینگی نیز در دمای 40 و 45 درجۀ سلسیوس در حالت مایهکوبی نکردن با قارچ کاهش یافت، درحالیکه این کاهش در گیاهان مایهکوبیشده با قارچ کمتر بود. درصد کلنیزاسیون ریشه با قرار گرفتن گیاهان در معرض دمای 45 درجه بهطور معنیداری کاهش یافت. بهطورکلی تلقیح گیاهان با قارچریشة آربسکولار تا حدی باعث بهبود تحمل به شرایط تنش دمایی در انگور رقم پرلت شد.
حمیدرضا طحانیان؛ علی عبادی؛ مریم شهبازی؛ حسین لسانی
چکیده
شوری بهعنوان یکی از مهمترین تنشهای محیطی، تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی را با مخاطره روبرو کرده است. آیندۀ تولید انگور (Vitis vinifera L.) بهعنوان یکی از مهمترین محصولات اقتصادی بخش باغبانی درگرو اصلاح و استفاده از پایههای مقاوم بهشوری است. هدف از این پژوهش بررسی تحمل شوری و چگونگی توزیع یونهای مرتبط با تنش شوری در شش ...
بیشتر
شوری بهعنوان یکی از مهمترین تنشهای محیطی، تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی را با مخاطره روبرو کرده است. آیندۀ تولید انگور (Vitis vinifera L.) بهعنوان یکی از مهمترین محصولات اقتصادی بخش باغبانی درگرو اصلاح و استفاده از پایههای مقاوم بهشوری است. هدف از این پژوهش بررسی تحمل شوری و چگونگی توزیع یونهای مرتبط با تنش شوری در شش رقم و ژنوتیپ انگور از گونۀ Vitis vinifera شامل شاهرودی (سرخ فخری)، سفید فخری، سبز انگور، دیوانةکاشمر، SH068 و G-T01در شرایط گلخانهای بود. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایۀ کاملاً تصادفی تصادفی با دو عامل رقم و شوری و در سه تکرار انجام شد. گیاهان با سطوح مختلف شوری شامل کمتر از 2 (9/1-8/1)، 4و6 دسی زیمنس بر متر به مدت چهل روز تیمار شدند. نتایج آزمایش نشان داد با افزایش میزان کلرید سدیم تجمع یونهای سدیم و کلر در اندامهای مختلف همۀ ژنوتیپها، بهصورت معنیداری (05/0P<) افزایش و یون پتاسیم در شاخساره افزایش و در ریشه کاهش داشت. ژنوتیپ G-T01 کمترین میزان تجمع کلر (به ترتیب 87/0درصد و 84/1درصد وزن خشک برگ و شاخساره) را نشان داد. درمجموع به نظر میرسد ژنوتیپ GT01 و رقم شاهرودی به ترتیب از بیشترین و کمترین توانایی در کاهش عوارض ناشی از مسمومیت کلر را داشتند. نتایج این تحقیق وجود اختلاف در واکنش به تنش شوری در بین ژنوتیپهای بومی انگور گونۀ وینیفرا را تأیید میکند.
علوم میوه
سعید عشقی؛ مسلم کیامرثی
چکیده
بهمنظور بررسی میزان تحمل سرما در جوانههای انگور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 80 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 رقم (ریشبابا، سیاه شیراز، عسکری و بواناتی)، 4 تاریخ نمونهبرداری (15آذر، 15دی، 15بهمن و 15اسفند سالهای 1389 و 1390) و 5 دما (5+، 7-، 15- ، 22- و30- درجۀ سلسیوس) بود. از قلمههای تکگرۀ این رقمها استفاده ...
بیشتر
بهمنظور بررسی میزان تحمل سرما در جوانههای انگور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 80 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 رقم (ریشبابا، سیاه شیراز، عسکری و بواناتی)، 4 تاریخ نمونهبرداری (15آذر، 15دی، 15بهمن و 15اسفند سالهای 1389 و 1390) و 5 دما (5+، 7-، 15- ، 22- و30- درجۀ سلسیوس) بود. از قلمههای تکگرۀ این رقمها استفاده شد و ویژگیهای درصد مرگ جوانههای اولین، دومین و سومین میزان نشتیونی و LT10، LT50 و LT90 (دماهای کنترلشدۀ زیر 0 که باعث مرگ 10درصد، 50درصد و90درصد جوانهها میشود) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که با کاهش دما به زیر 0 درجۀ سلسیوس، درصد بروز مرگ جوانۀ اولین افزایش یافت. بیشترین مرگ جوانه در رقم سیاه شیراز مشاهده شد. جوانههای خفتۀ رقم سیاه شیراز و عسکری در اثر تیمار دمای پایین بیشترین و رقم ریشبابا و بواناتی کمترین آسیب را دیدند. کمترین و بیشترین LT50 در 15 آذر به ترتیب در رقم سیاه شیراز (4/14-) و بواناتی (2/16-) و در 15 اسفند به ترتیب در رقم سیاه شیراز (1/10-) و ریشبابا (8/12-) مشاهده گردید. در جمع، رقمهای ریشبابا و بواناتی از تحمل بیشتری و رقمهای سیاه شیراز و عسکری تحمل کمتری به سرما داشتند.
علی عبادی؛ مریم کریمی علویجه؛ سید امیر موسوی؛ سید علی رضا سلامی
چکیده
با توجه به اینکه انگور از جنبۀ اقتصادی اهمیت خاصی دارد، انجام مطالعاتی برای بررسی جنبههای متفاوت فرایندهایی که منجر به ایجاد مقاومت در برابر سرماهای غیرمنتظرۀ پاییز یا دیررس بهاره میشود، ضروری به نظر میرسد. در این راستا بررسی بیان ژنهایی که موجب افزایش تحمل به سرما میشوند اهمیت ویژهای دارد. لازمۀ بیان ژنهای ...
بیشتر
با توجه به اینکه انگور از جنبۀ اقتصادی اهمیت خاصی دارد، انجام مطالعاتی برای بررسی جنبههای متفاوت فرایندهایی که منجر به ایجاد مقاومت در برابر سرماهای غیرمنتظرۀ پاییز یا دیررس بهاره میشود، ضروری به نظر میرسد. در این راستا بررسی بیان ژنهایی که موجب افزایش تحمل به سرما میشوند اهمیت ویژهای دارد. لازمۀ بیان ژنهای سنتزکنندۀ پروتئینهایی که در سازگاری به سرما نقش دارند گروهی از عوامل رونویسیاند. در این آزمایش تفاوت بیان دو عامل رونویسی CBF1 و CBF4 در ارقام انگور خلیلی دانهدار، شاهرودی و گونۀ ریپاریا تحت تنش سرما مقایسه شد. نتایج نشان داد بیان ژن CBF1 در دقایق اولیة بعد از تنش سرما افزایش نشان داد و انگور ریپاریا بیان بیشتری نسبت به دو رقم انگور وینیفرا داشت، همچنین کمترین میزان بیان ژن CBF1 مربوط به رقم شاهرودی بود که بعد از گذشت یک روز از شروع تنش مشاهده شد. در مورد ژن CBF4 افزایش بیان با گذشت ساعتهای اولیة پس از تنش آغاز شد و مشابه ژن CBF1 بیشترین بیان مربوط به انگور ریپاریا بود. مقایسۀ میزان بیان این دو ژن در انگور ریپاریا نشان داد که بهطورکلی، میزان بیان ژن CBF4 حدود 10 برابر میزان بیان ژن CBF1 بود.
امیر جمال محمود؛ علی عبادی؛ مسعود میر معصومی؛ منصور امیدی
چکیده
بهمنظور تولید کالوس جنینزا در چهار رقم انگور شامل یاقوتی، بیدانۀ سفید، شاهرودی و فلیم سیدلس، ریزنمونههای تخمدان در دو مرحلۀ III و V جمعآوری و در محیط کشت MS با غلظتهای متفاوت 2,4-D و BAP کشت شدند. برای تمایزیابی جنین از محیط کشت MS با غلظتهای مختلف IAA و BAP استفاده شد. نتایج نشان داد که جمعآوری ریزنمونههای تخمدان در مرحلۀ ...
بیشتر
بهمنظور تولید کالوس جنینزا در چهار رقم انگور شامل یاقوتی، بیدانۀ سفید، شاهرودی و فلیم سیدلس، ریزنمونههای تخمدان در دو مرحلۀ III و V جمعآوری و در محیط کشت MS با غلظتهای متفاوت 2,4-D و BAP کشت شدند. برای تمایزیابی جنین از محیط کشت MS با غلظتهای مختلف IAA و BAP استفاده شد. نتایج نشان داد که جمعآوری ریزنمونههای تخمدان در مرحلۀ V بالاترین درصد تولید جنین سوماتیکی را در همۀ ارقام ایجاد میکند. محیط کشت MS به همراه 5/4 میکرومولار 2,4-D و 1/1 میکرومولار BAP در تولید کالوس جنینزا و همچنین محیط کشت MS به همراه 2 میلیگرم در لیتر IAA و 1 میلیگرم در لیتر BAP در مرحلۀ تمایز جنین بهتر از بقیۀ تیمارهای هورمونی بودند. بیشترین تولید جنین سوماتیکی در ارقام یاقوتی و بیدانۀ سفید در زمان دوم جمعآوری (v) و کمترین درصد تولید جنین سوماتیکی در ارقام شاهرودی و فلیم سیدلس در زمان اول جمعآوری (III) ریزنمونه به دست آمد. بهمنظور تولید گیاهچه و باززایی گیاه، جنینهای تولیدشده در مرحلۀ اژدری به محیط کشت MS حاوی 1 میلیگرم در لیتر BAP منتقل شدند. در این محیط کشت بیشتر جنینها جوانه زدند.
محمد دیلمقانی حسنلویی؛ سیاوش همتی عسگرآبادتپه؛ حامد دولتی؛ ولی عاقلی مغانجوقی؛ یوسف نیکخواهی دستجردی
چکیده
مدیریت باغ، تغذیۀ گیاه، آبیاری، ژنوتیپ، آفات و بیماریها از عوامل تأثیرگذار بر کمّیت و کیفیت محصول به شمار میروند. تغذیۀ گیاه بین عوامل ذکرشده اهمیت زیادی دارد و نبود تعادل عناصر غذایی در خاک میتواند کمّیت و کیفیت انگور را تحتتأثیر قرار دهد. خشکیدگی خوشههای انگور در زمان تغییر رنگ میوه از ناهنجاریهای مهم در تاکستانهاست ...
بیشتر
مدیریت باغ، تغذیۀ گیاه، آبیاری، ژنوتیپ، آفات و بیماریها از عوامل تأثیرگذار بر کمّیت و کیفیت محصول به شمار میروند. تغذیۀ گیاه بین عوامل ذکرشده اهمیت زیادی دارد و نبود تعادل عناصر غذایی در خاک میتواند کمّیت و کیفیت انگور را تحتتأثیر قرار دهد. خشکیدگی خوشههای انگور در زمان تغییر رنگ میوه از ناهنجاریهای مهم در تاکستانهاست که عامل آن نبود تعادل تغذیهای بین پتاسیم و منیزیم و بههم خوردن نسبت این عناصر است. بنابراین، پژوهشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی شامل فاکتور پتاسیم در سه سطح (0، 300 و600 گرم در هر تاک از منبع سولفات پتاسیم) و فاکتور منیزیم در سه سطح (0، 100 و200 گرم در هر تاک از منبع سولفات منیزیم)، در سه تکرار که هر تکرار شامل3 درخت بود در دو باغ در شهرستان ارومیه انجام گرفت. نتایج تجزیۀ نمونهها نشان داد که بیشترین میزان کلروفیل برگ از تیمار سوم (200 Mg0K) به دست آمد که در مقایسه با تیمار شاهد (0 Mg0K) 4/29درصد افزایش داشت. اثر نسبتهای مختلف پتاسیم به منیزیم بر میزان pH و قطر حبهها معنادار نبود. در طول حبهها تیمار یکم (0 Mg0K)، وزن حبهها تیمار چهارم (0 Mg300K)، وزن خوشهها تیمار هشتم (100 Mg600 K)، مواد جامد محلول تیمار نهم (200 Mg600 K) بیشترین مقدار را داشتند. در خشکیدگی خوشهها تیمارهای ششم (200 Mg300 K)، هفتم (0 Mg600 K) و هشتم بیشترین مقدار خشکیدگی را در مقایسه با سایر تیمارها داشتند. در نسبتهای مختلف پتاسیم و منیزیم بیشترین مقدار پتاسیم مربوط به تیمار نهم (200 Mg600 K) بود که در مقایسه با شاهد 7درصد افزایش نشان داد. بیشترین مقدار منیزیم از تیمار سوم (200 Mg0K) به دست آمد که در مقایسه با شاهد اختلاف معنادار نبود، ولی در مقایسه با تیمارهای هشتم و هفتم اختلاف معنادار بود، بهطوریکه در مقایسه با تیمار هشتم 21درصد و در مقایسه با تیمار هفتم 16درصد افزایش جذب منیزیم داشت. نتایج نشان داد که با کاربرد پتاسیم و استفادهنکردن از منیزیم در باغهای انگور، تعادل این دو عنصر بهدلیل جذب زیاد پتاسیم و افزایش نسبت پتاسیم به منیزیم بههم میخورد و بیشتر صفات کیفی این محصول دچار تغییر میشود.
رسول جلیلی مرندی؛ عباس حسنی؛ حامد دولتی بانه؛ حسین عزیزی؛ رامین حاجی تقی لو
دوره 42، شماره 1 ، تیر 1390، ، صفحه 31-40
چکیده
در این تحقیق تحمل به خشکی سه رقم انگور غیرپیوندی (رشه، قزلازوم و بیدانه قرمز) براساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای تنش به صورت سطوح مختلف رطوبتی خاک (40 ، 60 ، 80 و 100 ظرفیت مزرعه) به مدت 3 ماه اعمال گردید. نتایج نشان داد که، اثر رقم، سطوح رطوبتی خاک و اثر متقابل رقم × سطوح ...
بیشتر
در این تحقیق تحمل به خشکی سه رقم انگور غیرپیوندی (رشه، قزلازوم و بیدانه قرمز) براساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای تنش به صورت سطوح مختلف رطوبتی خاک (40 ، 60 ، 80 و 100 ظرفیت مزرعه) به مدت 3 ماه اعمال گردید. نتایج نشان داد که، اثر رقم، سطوح رطوبتی خاک و اثر متقابل رقم × سطوح رطوبتی خاک بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در سطح 1 درصد معنیدار بود. اما دمای برگ بین ارقام معنیدار نبود. با کاهش رطوبت خاک، طول ساقه، تعداد برگ در هر بوته، سطح برگ، وزن تازه برگ، وزن خشک ساقه و ریشه، محتوای نسبی آب و میزان کلروفیل به طور معنیدار کاهش یافت. اما دمای برگ، میزان پرولین و قندهای محلول افزایش یافت. تمامی صفات مورد اندازهگیری به غیر از دمای برگ و قندهای محلول در رقم رشه بیشتر بود. اما میزان قندهای محلول در رقم قزلازوم نسبت به دیگر ارقام بیشتر بود. بیشترین شاخص کلروفیل برگها در 100، 80 و 60 درصد ظرفیت مزرعه در رقم رشه بود و کمترین میزان کلروفیل در 40 درصد ظرفیت مزرعه ارقام انگور قزلازوم و بیدانه قرمز مشاهده گردید. در 40 درصد ظرفیت مزرعه، دمای برگ رقم بیدانه قرمز، میزان پرولین رقم رشه و قندهای محلول قزلازوم در مقایسه با ارقام دیگر بیشتر بود. براساس نتایج به دست آمده، رشه و بیدانه قرمز به ترتیب، ارقام متحمل و حساس به تنش خشکی بود.
مریم کریمی علویجه؛ علی عبادی؛ منصور امیدی
دوره 41، شماره 4 ، اسفند 1389، ، صفحه 319-326
چکیده
تولید جنینهای سوماتیکی در انگور بیشتر با کشت اندامهای زایشی مانند بساک و تخمدان معمول است. با این حال استفاده از اندامهایی مانند برگ به عنوان ریزنمونه، به علت محدودیت زمانی جمعآوری اندامهای زایشی در طی سال مورد توجه میباشد. در این آزمایش از دو رقم انگور بیدانه قرمز و فلیم سیدلس ریزنمونه برگ تهیه و در محیط پایه MS به همراه 2,4-D ...
بیشتر
تولید جنینهای سوماتیکی در انگور بیشتر با کشت اندامهای زایشی مانند بساک و تخمدان معمول است. با این حال استفاده از اندامهایی مانند برگ به عنوان ریزنمونه، به علت محدودیت زمانی جمعآوری اندامهای زایشی در طی سال مورد توجه میباشد. در این آزمایش از دو رقم انگور بیدانه قرمز و فلیم سیدلس ریزنمونه برگ تهیه و در محیط پایه MS به همراه 2,4-D با غلظت 5/4 میکرومولار و BAP با غلظت 1/1 میکرومولار، 1 گرم در لیتر کازئین هیدرولیزات، 20 گرم در لیتر ساکاروز و 7 گرم در لیتر آگار کشت گردید. کالوسهای تولید شده بعد از دو ماه به محیط کشت مشابه دارای 5/0 میکرومولار NAA به جای 2,4-D منتقل شدند. این کالوسها بعد از سه ماه از کشت ریزنمونهها به محیط کشت MS با تنظیمکننده-های IAA به میزان 1، 2 و 5/3 میلیگرم در لیتر و BAP به میزان 2، 5 و 10 میلیگرم در لیتر برای انگیزش جنینزایی زیرکشت شدند. نتایج نشان داد که رقم فلیم سیدلس در تیمار تنظیمکنندههای رشدIAA با غلظت دو میلیگرم در لیتر و BAP با غلظت پنج میلیگرم در لیتر بیشترین میزان جنینزایی را داشت.
ناصر قادری؛ علیرضا طلایی؛ علی عبادی؛ حسین لسانی
دوره 41، شماره 2 ، شهریور 1389
چکیده
به منظور بررسی اثر تنشهای مختلف آبی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی سه رقم زراعی انگور (ساهانی، فرخی و بیدانه سفید) آزمایشی با چهار تیمار شامل پتانسیل آب خاک در حد 2/0- مگاپاسکال (شاهد)، 6/0-، 1- و 5/1- مگاپاسکال پتانسیل آب خاک (تیمارهای تنش) و سه تکرار در سال 1387 به اجرا درآمد. در این آزمایش گیاهان 2 ساله انگور در گلدانهای 18 لیتری محتوی خاک لومی ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر تنشهای مختلف آبی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی سه رقم زراعی انگور (ساهانی، فرخی و بیدانه سفید) آزمایشی با چهار تیمار شامل پتانسیل آب خاک در حد 2/0- مگاپاسکال (شاهد)، 6/0-، 1- و 5/1- مگاپاسکال پتانسیل آب خاک (تیمارهای تنش) و سه تکرار در سال 1387 به اجرا درآمد. در این آزمایش گیاهان 2 ساله انگور در گلدانهای 18 لیتری محتوی خاک لومی کاشته شدند. هر واحد آزمایشی شامل 2 گلدان و هر گلدان دارای یک گیاه بود. آزمایش سه بار پشت سر هم تکرار گردید. زمانی که پتانسیل آب خاک به تیمارهای موردنظر رسید و همچنین یک و چهار روز بعد از آبیاری مجدد محتوای نسبی آب برگ (RWC)، پایداری نسبی غشاء سلولی (MSI)، فتوسنتز (A)، هدایت روزنهای (gs)، تعرق (E)، میزان CO2 زیر روزنهای (Ci) و کارآیی مصرف آب (A/gs) اندازهگیری شدند. بر اساس نتایج بدست آمده در این پژوهش میزان RWC در تیمار 5/1- مگاپاسکال پتانسیل آب خاک در ارقام ساهانی، فرخی و بیدانهسفید و میزان MSI در ارقام ساهانی و بیدانه سفید در همان تیمار نسبت به تیمار شاهد کاهش یافتند. همچنین تعداد برگهای تولید شده در طول دورة تنش در هر سه رقم نسبت به تیمار شاهد کاهش نشان داد. میزان A، gs و E در هر سه رقم همراه با افزایش شدت تنش خشکی کاهش یافتند. رقم ساهانی از نظر تغییرات تبادلات گازی ثبات بیشتری نسبت به دو رقم دیگر به نمایش گذاشت. میزان Ci در هر سه رقم با افزایش شدت تنش ابتدا کاهش و سپس افزایش یافت. کارآیی مصرف آب (A/gs) در هر سه رقم با افزایش شدت تنش تا تیمار 1- مگاپاسکال پتانسیل آب خاک افزایش و سپس کاهش یافت. رابطه نزدیکی بین A و gs در هرسه رقم مشاهده شد. براساس نتایج این پژوهش در شرایط تنش کم و متوسط بازیابی تبادلات گازی نسبتاً سریع اتفاق میافتد ولی در شرایط تنش شدید حداقل به چهار روز جهت بازیابی کامل نیاز میباشد. با توجه به نتایج این پژوهش به نظر میرسد که رقم ساهانی برای کشت در شرایط کم آب مناسبتر از دو رقم دیگر میباشد.
عقیل محمودی پور؛ محمود اثنی عشری؛ منصور غلامی؛ امید کرمی
دوره 39، شماره 1 ، اسفند 1387
چکیده
رسوراترول (3،5،'4- تری هیدروکسی استیلبن) یک ترکیب آروماتیک ارزشمند است که از سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی در انسان جلوگیری میکند. این ماده از میوه (در سه مرحله) و برگ دو رقم انگور ایرانی (رجبی سفید شیراز و کشمشی قرمز) با پیرایش یک شیوه عمومی استخراج و با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا مورد ارزیابی کمی قرار گرفت. مقدار ...
بیشتر
رسوراترول (3،5،'4- تری هیدروکسی استیلبن) یک ترکیب آروماتیک ارزشمند است که از سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی در انسان جلوگیری میکند. این ماده از میوه (در سه مرحله) و برگ دو رقم انگور ایرانی (رجبی سفید شیراز و کشمشی قرمز) با پیرایش یک شیوه عمومی استخراج و با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا مورد ارزیابی کمی قرار گرفت. مقدار رسوراترول موجود در میوه و برگ رقم رجبی سفید شیراز بیش از رقم کشمشی قرمز و میزان این ماده در میوههای هر دو رقم بیش از برگهای آنها بود. میزان تجمع رسوراترول در هر دو رقم در ابتدای رشد و نمو میوه (4 هفته پس از مرحله تمام گل) بیشتر از مراحل بعد (8 هفته پس از مرحله تمام گل و رسیدن کامل میوه) اندازهگیری شد بطوریکه مقدار تجمع آن از ابتدای رشد و نمو میوه تا مرحله رسیدن کامل سیر نزولی داشت و در موقع رسیدن کامل میوه به کمترین میزان خود رسید. میوهها و برگهای دو رقم مورد آزمایش تحت تأثیر تیمار پرتو فرابنفش (با طول موج 254 نانومتر) قرار گرفت و میزان رسوراترول آنها پس از تیمار اندازهگیری شد و این میزان بطور معنیداری نسبت به شاهد افزایش یافت. میوههای هر دو رقم تحت تأثیر تیمارهای مذکور در مرحله 4 هفته پس از تمام گل واکنش بهتری نشان داده و رسوراترول بیشتری انباشته کردند، اما میزان تجمع این ماده در مراحل بعدی (8 هفته پس از مرحله تمام گل و رسیدن کامل میوه) سیر نزولی داشت بطوریکه اثر تیمارهای یاد شده روی تولید رسوراترول در میوههای کاملا" رسیده به حداقل خود رسید.
جواد عرفانی مقدم؛ علی عبادی؛ محمدرضا فتاحی مقدم
دوره 39، شماره 1 ، اسفند 1387
چکیده
انگور یکی از مهمترین محصولات میوه در ایران است که اهمیت زیادی در مصارف تازه خوری و کشمشی دارد. در این تحقیق پارامترهای ژنتیکی (همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی، وراثت پذیری و تکرار پذیری) برخی از صفات مهم در انگورهای تازه خوری شامل: تاریخ رسیدگی، وزن، طول و عرض حبه، قند، اسید و نسبت آنها، تراکم حبه در خوشه و استحکام حبه به خوشه برآورد شده اند. ...
بیشتر
انگور یکی از مهمترین محصولات میوه در ایران است که اهمیت زیادی در مصارف تازه خوری و کشمشی دارد. در این تحقیق پارامترهای ژنتیکی (همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی، وراثت پذیری و تکرار پذیری) برخی از صفات مهم در انگورهای تازه خوری شامل: تاریخ رسیدگی، وزن، طول و عرض حبه، قند، اسید و نسبت آنها، تراکم حبه در خوشه و استحکام حبه به خوشه برآورد شده اند. نتایج نشان داد برخی از صفات دارای وراثت پذیری بالایی می باشند. وراثت پذیری برای وزن، طول و عرض حبه به ترتیب65/0، 67/0 و 54/0 برآورد شد. وراثت پذیری برای تاریخ رسیدگی، قند، اسید و نسبت قند به اسید به ترتیب 60/0، 29/0، 37/0 و 28/0 برآورد شد. نتایج مربوط به همبستگی نشان داد که همبستگی وزن حبه با درصد قند و اسید بیشتر تحت تاثیر عوامل ژنتیکی قرار دارد و همبستگی فنوتیپی بین آنها نسبتا پایین است. تکرار پذیری اغلب صفات مورد مطالعه بالا بود و تکرار پذیری برای صفت رنگ حبه 98/0 برآورد شد. صفات مرتبط با عصاره شامل: قند، اسید و نسبت آنها دارای کمترین مقدار تکرارپذیری بودند.