ارزیابی برخی پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی هفت رقم تجاری انگور به تنش سرما طی فصل ‏رشد

صمد مرادی حیدرآباد؛ احمد ارشادی

دوره 52، شماره 1 ، خرداد 1400، ، صفحه 213-224

https://doi.org/10.22059/ijhs.2020.290640.1729

چکیده
  در این پژوهش تحمل به سرمای هفت رقم تجاری انگور شامل خلیلی، بی‌دانه قرمز، فخری، ریش‌بابا، تامسون سیدلس، یاقوتی و روبی سیدلس طی فصل رشد ارزیابی شد و رابطه بین برخی پاسخ­های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی این رقم ها با تحمل به سرما بررسی شد. به همین منظور نهال­های یک ساله گلدانی این رقم ها در معرض تیمارهای دمایی 25، چهار، صفر و منفی چهار ...  بیشتر

برهم‌کنش اسید‌جیبرلیک و سولفات پتاسیم بر محتوای قند و ماده خشک، رسوراترول و ظرفیت ‏آنتی‌اکسیدانی حبه‌های انگور

روح الله کریمی؛ سعید زارعی

دوره 51، شماره 3 ، آذر 1399، ، صفحه 551-567

https://doi.org/10.22059/ijhs.2019.280128.1634

چکیده
  در این پژوهش، اثر کاربرد برگی سولفات­پتاسیم (صفر، 1500 و3000 میلی­گرم در لیتر) در ترکیب با اسید جیبرلیک (صفر، 30، 60 و 90 میلی‌گرم در لیتر) بر عملکرد و اجزای آن و شاخص­های کیفی و آنتی‌اکسیدانی میوه انگور رقم بیدانه­سفید بررسی شد. پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در یک تاکستان واقع در شهرستان ملایر اجرا ...  بیشتر

بررسی اثر چند رقم انگور بومی به‌عنوان پایه پیوندی و تریاکانتانول بر فیزیولوژی پیوندک انگور ‏بیدانه سفید (‏Vitis vinifera L.‎‏) تحت تنش خشکی‏

وهب اسدی؛ موسی رسولی؛ منصور غلامی؛ معصومه ملکی

دوره 51، شماره 2 ، شهریور 1399، ، صفحه 413-428

https://doi.org/10.22059/ijhs.2019.269570.1539

چکیده
  استفاده از پایه‌های انگور متحمل به تنش خشکی و کاربرد روش‌های به باغی مانند استفاده از تنظیم‌کننده‌های رشد می‌تواند برای دستیابی به روش‌های مقابله با کم‌آبی مؤثر باشد. به همین منظور پژوهشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در شرایط گلخانه‌ای جهت بررسی اثر تنظیم‌کننده رشد تریاکانتانول بر ویژگی‌های ...  بیشتر

اثرات تیمار قارچ میکوریزا بر رشد و جذب برخی از عناصر غذایی انگور دیم رقم رشه تحت شرایط ‏تنش کم آبیاری

حامد دولتی بانه؛ فرخ غنی شایسته؛ امیر نورجو

دوره 51، شماره 1 ، خرداد 1399، ، صفحه 109-121

https://doi.org/10.22059/ijhs.2019.267525.1520

چکیده
  به‏‌‏منظور تعیین اثر تلقیح ریشه انگور رقم رشه با سه گونه قارچ مایکوریزا (Glomus versiforme،Glomus etunicatum و Glomus intraradices) بر رشد رویشی شاخه، مقدار عناصر پر مصرف برگ، مقدار کلروفیل، دمای برگ، محتوای نسبی آب برگ، قندهای محلول و علایم خشکیدگی تحت تنش کم آبیاری (35، 55 و 75 درصد نیاز آبی)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی ...  بیشتر

اثر تیمار اسید سالیسیلیک بر تحمل یخ زدگی زمستانه در انگور رقم شاهانی ‏

علی عبادی؛ اسماء عباسی کاشانی؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ مجید شکرپور

دوره 50، شماره 4 ، اسفند 1398، ، صفحه 911-933

https://doi.org/10.22059/ijhs.2019.270202.1544

چکیده
  به‌منظور ارزیابی اثر اسیدسالیسیلیک ‌در افزایش تحمل یخ‌زدگی در انگور رقم‌ شاهانی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل‌در قالب طرح ‌بلوک‌های کامل‌تصادفی با سه‌تکرار انجام شد. عامل‌اول اسیدسالیسیلیک در سه ‌سطح (صفر، 5/0و ۱ میلی‌مولار)، عامل‌دوم زمان محلول‌پاشی در چهار سطح (مرحله رنگ‌گیری‌حبه‌ها، زمان ‌برداشت، یک‌ماه پس ‌از برداشت ...  بیشتر

علوم میوه
بررسی سازگاری و مقایسه صفات کمی و کیفی میوه چند رقم انگور تجاری خارجی و داخلی در منطقه ارومیه

حامد دولتی بانه؛ محمد علی نجاتیان

دوره 49، شماره 3 ، آذر 1397، ، صفحه 681-692

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.231217.1237

چکیده
  انگور بیدانه سفید، یکی از ارقام غالب مورد کشت در استان آذربایجان­غربی است. به­دلیل تولید زیاد این محصول و میان­رس بودن میوه، هر سال مشکلات زیادی از لحاظ بازاریابی ایجاد می­شود. بر این اساس لازم است از ارقام تجاری با عملکرد و کیفیت مناسب و زودرس برای توسعه باغات جدید و یا جایگزین استفاده شود. به­منظور بررسی سازگاری و مقایسه ...  بیشتر

علوم میوه
تأثیر اسید سالیسیلیک بر ویژگی‌های پاداکسندگی انگور رقم‌های ‌"شاهانی" و ‌"فخری"

فاطمه نظری؛ موسی رسولی؛ معصومه ملکی

دوره 49، شماره 2 ، شهریور 1397، ، صفحه 301-312

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.204984.993

چکیده
  انگور (Vitis vinifera L.) ترکیب‌های پاداکسندۀ (آنتی­اکسیدان) بسیار سودمندی برای انسان دارد. متأسفانه اغلب ترکیب‌های پاداکسنده مانند فلاونوئیدها در هنگام رسیدگی انگور کاهش می­یابد. در این زمینه بررسی تیمار محرک (الیسیتور)هایی برای افزایش این ترکیب‌ها در هنگام مصرف لازم است. در این تحقیق تأثیر تیمار اسید سالیسیلیک در سه غلظت 0(شاهد)، 1/0 ...  بیشتر

علوم میوه
تأثیر سه روش خشک‌کردن بر ویژگی‌های بیوفیزیکی و بیوشیمیایی کشمش

روح الله کریمی؛ فرزاد میرزایی

دوره 49، شماره 2 ، شهریور 1397، ، صفحه 475-491

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.232628.1249

چکیده
  کشمش مهم‌ترین فرآوردۀ انگور در ایران است که در فرآیند خشک شدن حبه­ها به­دست می­آید. با توجه به تولید بالای انگور در کشور بهینه‌سازی روش­های تهیۀ کشمش به‌منظور افزایش تقاضا در بازارهای جهانی ضروری است. در این بررسی تأثیر سه روش تهیۀ کشمش شامل سایه­خشک، آفتاب­خشک و تیزابی (کربنات­پتاسیم+ اتیل­اولئات) بر ویژگی‌های بیوفیزیکی ...  بیشتر

بررسی شاخص‌های اکسیداتیو در سه رقم انگور (Vitis vinifera L.) در شرایط تنش خشکی

رضا سوخت سرایی؛ علی عبادی؛ سید علیرضا سلامی؛ حسین لسانی

دوره 48، شماره 1 ، خرداد 1396، ، صفحه 85-98

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.106884.592

چکیده
  به‌منظور بررسی واکنش­های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برخی رقم‌های انگور تحت تنش خشکی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه رقم انگور غیرپیوندی بی‌دانۀ سفید، چفته و یاقوتی و چهار تیمار خشکی در حد 3/0- (شاهد)، 6/0- ( ملایم)، 1- (متوسط) و 5/1- (شدید) مگاپاسکال پتانسیل آب خاک، در سه تکرار در سال 1392 به اجرا درآمد. در ...  بیشتر

بررسی وضعیت عنصرهای غذایی در تاکستان‌های شهرستان خدابنده با کاربرد شاخص‌های تغذیه‌ای

مهدی طاهری

دوره 47، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 703-715

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.123762.764

چکیده
  با توجه به افزایش نیاز و تقاضا به مواد غذایی بیشتر و کاهش منابع آب‌وخاک، حفظ اراضی و ارتقا کمی و کیفی عملکرد گیاهان در واحد سطح با تأمین مواد موردنیاز خاک و گیاه تحقق می­یابد. شناسایی وضعیت عنصرهای غذایی در گیاهان، راه­کاری مؤثر در تعیین الگوی مصرفی عنصرهای غذایی و افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی است. ازاین‌رو در این ...  بیشتر

تأثیر محلول‌پاشی سیلیکات پتاسیم و سولفات روی بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک دو رقم انگور در شرایط تنش شوری

حسین عزیزی؛ عباس حسنی؛ میرحسن رسولی صدقیانی؛ ناصر عباسپور؛ حامد دولتی بانه

دوره 47، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 797-810

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.130208.828

چکیده
  به‌منظوربررسیتأثیر تنش شوری بربرخی ازویژگی‌های فیزیولوژیک انگورو تأثیرمحلول‌پاشی سیلیکات پتاسیم و سولفات روی در تعدیل اثرگذاری‌های شوری، یک آزمایش گلدانی در شرایط گلخانه انجام گرفت. برای این منظور نهال‌های ریشه‌دار رقم‌های انگور رشه (متحمل به شوری) و بی‌دانۀ قرمز (نیمه حساس به شوری) تحتتیمارهای شوری(0، 50 و 100  میلی‌مولار ...  بیشتر

تأثیر قارچ‌ریشة آربسکولار بر برخی شاخص‌های رشدی و فیزیولوژیکی در انگور رقم پرلت در شرایط دمای بالا

فاطمه شاهسوندی؛ سعید عشقی

دوره 47، شماره 3 ، آذر 1395، ، صفحه 553-559

https://doi.org/10.22059/ijhs.2016.59817

چکیده
  دمای بالا از جمله عامل‌های محیطی محدودکنندۀ رشد گیاه در بسیاری از مناطق است. بنابراین با روند رو به افزایش پدیدۀ گرم شدن کرۀ زمین در سال‌های اخیر، بررسی تأثیر دمای بالا در رقم‌ها و گونه‌های مختلف و ارائۀ راهکارهایی در جهت بهبود تحمل گیاهان اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش تأثیر قارچ‌ریشة (میکوریزا) آربسکولار بر برخی صفات فیزیولوژیکی ...  بیشتر

بررسی توزیع عناصر (پتاسیم، سدیم و کلر) در برخی ژنوتیپ‌های انگور (Vitis vinifera) در شرایط شوری

حمیدرضا طحانیان؛ علی عبادی؛ مریم شهبازی؛ حسین لسانی

دوره 47، شماره 1 ، خرداد 1395، ، صفحه 1-9

https://doi.org/10.22059/ijhs.2016.63835

چکیده
  شوری به‌عنوان یکی از مهم‌ترین تنش‌های محیطی، تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی را با مخاطره روبرو کرده است. آیندۀ تولید انگور (Vitis vinifera L.) به‌عنوان یکی از مهم‌ترین محصولات اقتصادی بخش باغبانی درگرو اصلاح و استفاده از پایه‌های مقاوم به­شوری است. هدف از این پژوهش بررسی تحمل شوری و چگونگی توزیع یون‌های مرتبط با تنش شوری در شش ...  بیشتر

علوم میوه
بررسی تحمل سرما در چند رقم انگور و ارتباط آن با بافت‌مردگی جوانه

سعید عشقی؛ مسلم کیامرثی

دوره 47، شماره 1 ، خرداد 1395، ، صفحه 105-117

https://doi.org/10.22059/ijhs.2016.58216

چکیده
  به­منظور بررسی میزان تحمل سرما در جوانه­های انگور­ آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 80 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 رقم (ریش­بابا، سیاه شیراز، عسکری و بواناتی)، 4 تاریخ نمونه­برداری (15آذر، 15دی، 15بهمن و 15اسفند سال­های 1389 و 1390) و 5 دما (5+، 7-، 15- ، 22- و30- درجۀ سلسیوس) بود. از قلمه‌های تک­گرۀ این رقم‌ها استفاده ...  بیشتر

مقایسۀ کمّی بیان ژن‏ های CBF1 و CBF4 تحت تنش سرما در ارقام انگور وینیفرا (Vitis vinifera L.) خلیلی دانه ‏دار، شاهرودی و گونۀ ریپاریا (Vitis riparia)

علی عبادی؛ مریم کریمی علویجه؛ سید امیر موسوی؛ سید علی رضا سلامی

دوره 46، شماره 3 ، آبان 1394، ، صفحه 379-386

https://doi.org/10.22059/ijhs.2015.55859

چکیده
  با توجه به اینکه انگور از جنبۀ اقتصادی اهمیت خاصی دارد، انجام مطالعاتی برای بررسی جنبه‏های متفاوت فرایند‏‏هایی که منجر به ایجاد مقاومت در برابر سرماهای غیر‏منتظرۀ پاییز یا دیررس بهاره می‏شود، ضروری به نظر می‏رسد. در این راستا بررسی بیان ژن‏هایی که موجب افزایش تحمل به سرما می‏شوند اهمیت ویژه‏ای دارد. لازمۀ بیان ژن‏های ...  بیشتر

تولید جنین سوماتیکی و باززایی گیاه با استفاده از ریزنمونۀ تخمدان در ارقام انگور یاقوتی، بی‌دانۀ سفید، شاهرودی و فلیم سیدلس‌

امیر جمال محمود؛ علی عبادی؛ مسعود میر معصومی؛ منصور امیدی

دوره 45، شماره 4 ، بهمن 1393، ، صفحه 345-352

https://doi.org/10.22059/ijhs.2015.53484

چکیده
  به‌منظور تولید کالوس جنین‏زا در چهار رقم انگور شامل یاقوتی، بی‌دانۀ سفید، شاهرودی و فلیم سیدلس، ریزنمونه‏های تخمدان در دو مرحلۀ III و V جمع‏آوری و در محیط کشت MS با غلظت‏های متفاوت 2,4-D و BAP کشت شدند. برای تمایزیابی جنین از محیط کشت MS با غلظت‏های مختلف IAA و BAP استفاده شد. نتایج نشان داد که جمع‏آوری ریزنمونه‏های تخمدان در مرحلۀ ...  بیشتر

اثر نسبت‏ های مختلف پتاسیم به منیزیم بر خشکیدگی خوشه و ویژگی‏ های کیفی انگور کشمشی بی‏ دانه

محمد دیلمقانی حسنلویی؛ سیاوش همتی عسگرآبادتپه؛ حامد دولتی؛ ولی عاقلی مغانجوقی؛ یوسف نیکخواهی دستجردی

دوره 45، شماره 2 ، تیر 1393، ، صفحه 207-216

https://doi.org/10.22059/ijhs.2014.51962

چکیده
  مدیریت باغ، تغذیۀ گیاه، آبیاری، ژنوتیپ، آفات و بیماری‏ها از عوامل تأثیر‏گذار بر کمّیت و کیفیت محصول به شمار می‏روند. تغذیۀ گیاه بین عوامل ذکر‏شده اهمیت زیادی دارد و نبود تعادل عناصر غذایی در خاک می‏تواند کمّیت و کیفیت انگور را تحت‏تأثیر قرار دهد. خشکیدگی خوشه‏های انگور در زمان تغییر رنگ میوه از ناهنجاری‏های مهم در تاکستان‏هاست ...  بیشتر

تأثیر سطوح مختلف رطوبت خاک بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی سه رقم انگور (Vitis vinifera L.)

رسول جلیلی مرندی؛ عباس حسنی؛ حامد دولتی بانه؛ حسین عزیزی؛ رامین حاجی تقی لو

دوره 42، شماره 1 ، تیر 1390، ، صفحه 31-40

چکیده
  در این تحقیق تحمل به خشکی سه رقم انگور غیرپیوندی (رشه، قزل‌ازوم و بیدانه قرمز) براساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای تنش به صورت سطوح مختلف رطوبتی خاک (40 ، 60 ، 80 و 100 ظرفیت مزرعه) به مدت 3 ماه اعمال گردید. نتایج نشان داد که، اثر رقم، سطوح رطوبتی خاک و اثر متقابل رقم × سطوح ...  بیشتر

بررسی جنین‌زایی سوماتیکی توسط ریزنمونه برگ در دو رقم انگور بیدانه قرمز و فلیم سیدلس (Red Sultanina, Flame Seedless)

مریم کریمی علویجه؛ علی عبادی؛ منصور امیدی

دوره 41، شماره 4 ، اسفند 1389، ، صفحه 319-326

چکیده
  تولید جنین‌های سوماتیکی در انگور بیشتر با کشت اندام‌های زایشی مانند بساک و تخمدان معمول است. با این حال استفاده از اندام‌هایی مانند برگ به عنوان ریزنمونه، به علت محدودیت زمانی جمع‌آوری اندام‌های زایشی در طی سال مورد توجه می‌باشد. در این آزمایش از دو رقم انگور بیدانه قرمز و فلیم سیدلس ریزنمونه برگ تهیه و در محیط پایه MS به همراه 2,4-D ...  بیشتر

تأثیر تنش خشکی و آبیاری مجدد بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی سه رقم انگور ساهانی، فرخی و بیدانه سفید

ناصر قادری؛ علیرضا طلایی؛ علی عبادی؛ حسین لسانی

دوره 41، شماره 2 ، شهریور 1389

چکیده
  به منظور بررسی اثر تنش‌های مختلف آبی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی سه رقم زراعی انگور (ساهانی، فرخی و بیدانه سفید) آزمایشی با چهار تیمار شامل پتانسیل آب خاک در حد 2/0- مگاپاسکال (شاهد)، 6/0-، 1- و 5/1- مگاپاسکال پتانسیل آب خاک (تیمارهای تنش) و سه تکرار در سال 1387 به اجرا درآمد. در این آزمایش گیاهان 2 ساله انگور در گلدان‌های 18 لیتری محتوی خاک لومی ...  بیشتر

اثر پرتو فرابنفش بر تولید رسوراترول در برگ و میوه دو رقم انگور (Vitis vinifera L.) ایرانی

عقیل محمودی پور؛ محمود اثنی عشری؛ منصور غلامی؛ امید کرمی

دوره 39، شماره 1 ، اسفند 1387

چکیده
  رسوراترول (3،5،'4- تری هیدروکسی استیلبن) یک ترکیب آروماتیک ارزشمند است که از سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی در انسان جلوگیری می‌کند. این ماده از میوه (در سه مرحله) و برگ دو رقم انگور ایرانی (رجبی سفید شیراز و کشمشی قرمز) با پیرایش یک شیوه عمومی استخراج و با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا مورد ارزیابی کمی قرار گرفت. مقدار ...  بیشتر

بررسی پارامترهای ژنتیکی در اصلاح انگورهای تازه خوری

جواد عرفانی مقدم؛ علی عبادی؛ محمدرضا فتاحی مقدم

دوره 39، شماره 1 ، اسفند 1387

چکیده
  انگور یکی از مهمترین محصولات میوه در ایران است که اهمیت زیادی در مصارف تازه خوری و کشمشی دارد. در این تحقیق پارامترهای ژنتیکی (همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی، وراثت پذیری و تکرار پذیری) برخی از صفات مهم در انگورهای تازه خوری شامل: تاریخ رسیدگی، وزن، طول و عرض حبه، قند، اسید و نسبت آنها، تراکم حبه در خوشه و استحکام حبه به خوشه برآورد شده اند. ...  بیشتر