اثر تنش شوری بر ویژگی‌های رشدی، مقدار سدیم و کلر برگ قلمه‌های ریشه‌دار شده تعدادی از ‏ارقام انار در منطقه اصفهان

اسماعیل جدیدی؛ محمود قاسم نژاد؛ مریم تاتاری؛ حمید رضا سالمی

دوره 53، شماره 1 ، خرداد 1401، ، صفحه 271-283

https://doi.org/10.22059/ijhs.2019.260896.1464

چکیده
  در این پژوهش، تاثیر غلظت‌های مختلف کلریدسدیم (شاهد، 3، 6، 9 و 12 دسی‌زیمنس بر­متر) بر برخی ویژگی­های رشدی و مقدار کلر و سدیم برگ نهال­های هشت رقم انار (ملس ساوه، ملس اصفهان، رباب قرمز شیراز، گبری یزد، گبری ترش یزد، زاغ سفید یزد، زاغ ترش یزد و ملس طوق پیشوا) بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­ کامل تصادفی با سه تکرار ...  بیشتر

اثر کم‌آبیاری بعد از شروع رنگ‌گیری بر عمکلرد، کیفیت حبه‌ها و کارایی مصرف آب انگور رقم های ‏کشمشی و صاحبی ‏

مرجان آشوری؛ محمود قاسم نژاد؛ محمدحسن بیگلوئی

دوره 52، شماره 2 ، شهریور 1400، ، صفحه 305-315

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.236292.1276

چکیده
  در این پژوهش، تاثیر تیمار کم­آبیاری پس از شروع رنگ­گیری بر عملکرد و کیفیت حبه­های انگور رقم های کشمشی و صاحبی به‌صورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی ارزیابی شد. تیمارها شامل آبیاری 100 درصد نیاز تبخیر و تعرق گیاه (شاهد) و کم‌آبیاری در سه سطح 40، 60 و 80 درصد از شاهد پس از تغییر رنگ حبه­ها تا برداشت بودند. نتایج ...  بیشتر

اثر کم‌آبیاری تنظیم‌شده بر عملکرد و کیفیت روغن زیتون (‏Olea europea L.‎‏)‏‎ ‎رقم ʼزردʻ ‏

رویا نظامیوند چگینی؛ محمود قاسم نژاد؛ محمد حسن بیگلوئی

دوره 51، شماره 1 ، خرداد 1399، ، صفحه 67-77

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.217386.1094

چکیده
  در­این پژوهش، اثر کم­آبیاری تنظیم­شده از زمان تشکیل میوه تا رسیدن میوه زیتون بررسی شد. تیمارها شامل تیمار شاهد (تأمین100% تبخیر ­و­ تعرق گیاه)، کم­آبیاری تنظیم­شده­ی نوع یک (تأمین 100% نیاز آبی از مرحله تشکیل میوه ­نهایی تا آغاز رسیدن و 50% نیاز آبی پس از ­آن تا برداشت)، نوع دو (تأمین100% نیاز آبی از مرحله تشکیل میوه ­نهایی ...  بیشتر

علوم میوه
اثر سوپرجاذب و شرایط کم‌آبیاری تنظیم‌شده بر کیفیت انبارمانی میوه آلوی ژاپنی (Prunus salicina) رقم سانتاروزا

یاسر خندانی؛ رضا فتوحی قزوینی؛ محمود قاسم نژاد؛ محمدرضا خالدیان

دوره 50، شماره 2 ، شهریور 1398، ، صفحه 255-263

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.224023.1155

چکیده
  حدود 75 درصد وسعت کشور ایران مناطق خشک و نیمه­خشک است؛ بنابراین استفاده از روش­های آبیاری با بازده بالا در بخش کشاورزی حائز اهمیت است. به­منظور مطالعه اثر کم­آبیاری تنظیم­شده (RDI) و سوپرجاذب (SA) بر کیفیت انبارمانی میوه آلو ژاپنی Prunus salicina)) رقم سانتاروزا، درختان از مرحله سخت­شدن هسته (7 هفته بعد از تمام­گل) در شرایط سه سطح آبیاری(ETc100%، ...  بیشتر

علوم میوه
بررسی چندشکلی نشانگرهای مولکولی SSR و ISSR در نژادگان‌های مختلف لیموترش بدون علائم بیماری جاروک

سمانه راهب؛ محمود قاسم نژاد؛ بهروز گلعین؛ مرتضی گل محمدی؛ عاطفه صبوری

دوره 50، شماره 1 ، خرداد 1398، ، صفحه 1-11

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.215996.1086

چکیده
  لایم‌ها به دلیل کیفیت و اسیدیتۀ بالای عصارۀ میوه، به‌صورت تازه خوری و فرآوری شده استفاده می‌شود. در سال‌های اخیر، رخداد بیماری جاروک، باعث بین رفتن هزاران اصله درخت لایم در جنوب ایران ‌شده است. مهم‌ترین روش کنترل این بیماری، کاشت نژادگان (ژنوتیپ)های متحمل است. بنابراین، در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 33 نژادگان مختلف لایم بدون علائم ...  بیشتر

علوم گیاهان زینتی
پاسخ‌های رشدی و تنظیم یونی Agrostis stolonifera L. به ترینگزاپک اتیل در تنش شوری

مهرداد رسولی؛ عبدالله حاتم زاده؛ محمود قاسم نژاد؛ حبیب الله سمیع زاده

دوره 49، شماره 2 ، شهریور 1397، ، صفحه 529-538

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.224415.1163

چکیده
  تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی در شرایط تنش­زا می­توانند سبب بهبود رشد گیاه شوند. در این آزمایش میزان رشد، قند محلول، پرولین، تجمع یون­های سدیم و پتاسیم تحت تأثیر کاربرد ترینگزاپک اتیل در تیمارهای مختلف شوری بررسی شد. تیمارها شامل چهار سطح شوری شاهد، 5، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر با استفاده از کلرید سدیم و تیمارهای ترینگزاپک اتیل در چهار ...  بیشتر

علوم گیاهان زینتی
بررسی پاسخ‌های ریخت‌شناختی و بیوشیمیایی برخی گونه‌های چمن تلقیح شده با قارچ قارچریشه‌ای در شرایط تنش عنصر سرب

کمال غلامی پور فرد؛ هدایت زکی زاده؛ محمود قاسم نژاد؛ محسن کافی؛ فرهاد رجالی

دوره 49، شماره 1 ، خرداد 1397، ، صفحه 57-68

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.207959.1021

چکیده
  کشت گیاهان پوششی مناسب در مدیریت خاک‌ و آب‌های آلوده به فلزهای سنگین می‌تواند مهم باشد. در این پژوهش، دو گونه قارچ قارچریشه‌ای یا مایکوریزا (Glomus mosseae ﻭ Glomus intraradices) بر جذب عنصر سرب، بهبود ویژگی‌های رشدی و تقویت سامانۀ پاداکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) چهار گونه چمن سردسیری، فستوکای پابلند (Festuca aurandiance)، فستوکای آبی (Festuca ovina)، چچم چندساله ...  بیشتر

علوم میوه
همبستگی بین میزان و نسبت عنصرهای کانی میوه با رنگ‌گیری پوست میوۀ سیب رقم ʼرد دلیشزʻ

مهشید دریانی زاده؛ محمود قاسم نژاد؛ عاطفه صبوری

دوره 48، شماره 3 ، دی 1396، ، صفحه 565-574

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.203180.979

چکیده
  رنگ‌گیری ناقص پوست میوۀ سیب می‌تواند یکی از دلایل اصلی کاهش بازارپسندی رقم‌های قرمز باشد. در این پژوهش، همبستگی بین میزان آنتوسیانین کل و شاخص رنگ پوست میوه با میزان و نسبت عنصرهای کانی در بیست باغ سیب رقم ʼرد دلیشزʻ بررسی شد. برای این منظور، از هر باغ سه گروه بیست‌تایی میوه با سه رنگ قرمز تند، متوسط و ضعیف در مرحلۀ بلوغ تجاری برداشت ...  بیشتر

ارزیابی قابلیت انبارمانی و کیفیت پس از برداشت میوۀ انار رقم رباب شیراز تولیدشده در نظام کشت متداول، تلفیقی و ارگانیک

حسین میغانی؛ محمود قاسم‌نژاد؛ میثم احمدی

دوره 48، شماره 3 ، دی 1396، ، صفحه 635-644

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.139906.914

چکیده
  در سال‌های اخیر تقاضا برای محصولات ارگانیک به دلیل ارزش غذایی بالا و سالم‌تر بودن آن‌ها به‌سرعت در حال افزایش است. در این پژوهش تأثیر نظام مدیریت باغ به روش‌های ارگانیک، تلفیقی و متداول بر قابلیت انبارمانی و کیفیت پس از برداشت میوۀ انار رقم رباب شیراز طی 90 روز انبارداری در دمای 5 درجۀ سلسیوس بررسی شد. صفاتی مانند کاهش وزن، ویژگی‌های ...  بیشتر

علوم میوه
تأثیر کمپوست پسماند جامد کارخانۀ روغن‌کشی زیتون بر درصد و کیفیت روغن‌زیتون رقم‌های ’زردʻ و ’روغنیʻ در منطقۀ منجیل

اعظم سیدی؛ محمود قاسم نژاد؛ یوسف حمیداوغلی

دوره 48، شماره 3 ، دی 1396، ، صفحه 645-653

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.203028.976

چکیده
   پسماند‌ کارخانه‌های روغن‌کشی زیتون غنی از مواد آلی و عنصرهای غذایی است، که می‌توان از آن برای بهبود حاصل‌خیزی خاک پس از کمپوست‌سازی استفاده و مشکل بازیافت آن را نیز حل کرد. بدین منظور، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در سال‌های 1392 تا 1394 در منطقۀ منجیل انجام گرفت. تیمارها شامل سطوح مختلف کمپوست تفالۀ زیتون (12، 24 و 36 کیلوگرم به ازای ...  بیشتر

تأثیر پوشش‌های مختلف پس از برداشت بر میزان رنگ و آنتوسیانین انار ملس ساوه در دورة انبارداری سرد

حسین میغانی؛ محمود قاسم‌نژاد؛ داود بخشی

دوره 47، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 753-762

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.127226.794

چکیده
  رنگ پوست و بذر پوشینة (آریل) انار (بخش خوراکی) از شاخص‌هایی است که کیفیت میوه و انتخاب مصرف‌کننده را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در این پژوهش تأثیر سه نوع پوشش (کیتوزان 1 و 2 درصد، واکس ژداسول و واکس بریتکس) بر شاخص‌های رنگ آریل و آنتوسیانین‌های موجود در آب انار رقم ملس ساوه در دورة 120 روز انبارداری در دمای 5/4 درجۀ سلسیوس بررسی شد. شاخص‌های ...  بیشتر

بررسی تأثیر کائولین بر میزان آفتاب‌سوختگی و شاخص‌های کیفی انار رقم ملس ترش ساوه

حسین میغانی؛ محمود قاسم نژاد؛ داود بخشی

دوره 47، شماره 3 ، آذر 1395، ، صفحه 491-499

https://doi.org/10.22059/ijhs.2016.59811

چکیده
  آفتاب‌سوختگی عارضه‌ای فیزیولوژیکی است که با کاهش کیفیت میوة انار، سالانه آسیب و زیان زیادی به باغداران وارد می‌کند. در این پژوهش، تأثیر کائولین بر حفظ کیفیت و کاهش آفتاب‌سوختگی میوة انار رقم ملس ترش ساوه بررسی شد. درختان انار طی فصل رشد در سه مرحله به ترتیب 45، 75 و 105 روز پس از تشکیل میوه با چهار سطح کائولین فرآوری شده (0، 5/2، 5 و 10 درصد) ...  بیشتر

اثر سیستم‌های تربیت و سطوح هرس بر عملکرد و کیفیت کیوی

مهتاب مرادی دیگه سرا؛ عبدالعلی حسامی؛ محمود قاسم نژاد

دوره 46، شماره 1 ، اردیبهشت 1394، ، صفحه 87-97

https://doi.org/10.22059/ijhs.2015.54128

چکیده
  باردهی مداوم و تولید میوه‌های باکیفیت در کیوی، مستلزم تربیت صحیح اولیه و هرس سالیانۀ منظم است. این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر سه نوع سیستم تربیت شامل تی‌بار (T-bar) به‌منزلۀ سیستم تربیت رایج، تی- وای تغییریافته (MTY) و وای شکل (Y)، و دو سطح شدت هرس (60 و 80 جوانه به‌ازای هر درخت) بر عملکرد و کیفیت میوۀ کیوی رقم هایوارد انجام شد. آزمایش به‌صورت ...  بیشتر

اثر سیستم تربیت و محلول‌پاشی با کلسیم در بهبود رنگ و ترکیب عناصر غذایی میوۀ سیب رقم «گالا» و «دلبار استیوال»

عرفان سپهوند؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ محمود قاسم نژاد؛ علیرضا طلایی؛ محمد علی عسکری سرچشمه

دوره 46، شماره 1 ، اردیبهشت 1394، ، صفحه 131-140

https://doi.org/10.22059/ijhs.2015.54132

چکیده
  سیستم‌های تربیت و محلول‌پاشی با کلسیم می‌تواند با تغییر ترکیب معدنی میوه رنگ‌گیری میوه‌های سیب را بهبود بخشد. در این پژوهش، اثر محلول‌پاشی کلرید‌کلسیم با غلظت‌های مختلف (صفر، 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر) طی 2، 4 و 6 هفته قبل از برداشت بر غلظت عناصر غذایی و شاخص‌های رنگ میوۀ سیب رقم‌های «گالا» و «دلبار استیوال» تربیت‌شده با ...  بیشتر

اثر هرس تابستانه و محلول‌پاشی با کلسیم بر ترکیبات معدنی و کیفیت میوه‌ی کیوی رقم ’هایوارد‘

سیده معصومه حیدری برکادهی؛ محمود قاسم نژاد؛ یونس ابراهیمی

دوره 45، شماره 4 ، بهمن 1393، ، صفحه 335-343

https://doi.org/10.22059/ijhs.2015.53483

چکیده
  انجام هرس تابستانه و محلول‏پاشی کلسیمی می‏تواند کیفیت میوه‏های کیویرا بهبود بخشد. در این پژوهش، اثر هرس تابستانه در دو زمان، 2 و 15 روز بعد از ریزش گلبرگ‏ها به‌تنهایی یا همراه با محلول‏پاشی کلرید کلسیم 1‌درصد بر کیفیتو مقدار عناصر معدنی میوۀ کیوی رقم ’هایوارد‘ بررسی شده است. محلول‏پاشی کلسیمی 90 روز بعد از ریزش گلبرگ‏ها، ...  بیشتر

اثر پیش تیمار خشکی روی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و کاهش خسارت تنش خشکی در دو گونه چمن بنت گراس خزنده Agrostis stolonifera cv. Palustris) و فستوکای پا بلند (Festuca arundinacea cv. Greystone)

کامران امیری نسب؛ محمود قاسم نژاد؛ هدایت زکی زاده؛ محمد حسن بیگلویی

دوره 45، شماره 4 ، بهمن 1393، ، صفحه 429-440

https://doi.org/10.22059/ijhs.2015.53494

چکیده
  پیش‌تیمار خشکی، یعنی آبیاری با تکرار کم و با فواصل طولانی، که به‌منظور گسترش سیستم ریشه‏ای و کاهش خسارت خشکی در گیاهان استفاده‏ می‏شود. در پژوهش حاضر، اثر پیش‌تیمار خشکی به مدت 30 روز در افزایش تحمل به خشکی دو گونه چمن بنت‌گراس خزنده و فستوکای پابلند ارزیابی شد. گیاهان پیش‌تیمارشده و شاهد سپس به مدت 50 روز در معرض تنش خشکی با ...  بیشتر

بررسی آثار فیزیولوژیک برخی اسانس‏های گیاهی در مقایسه با 8-‌هیدروکسی‏کوئینولین در گل شاخه‌بریدة لیزیانتوس (Eustoma grandiflorum L.)

صادق کاظمی؛ معظم حسن پور اصیل؛ محمود قاسم نژاد

دوره 45، شماره 2 ، تیر 1393، ، صفحه 185-195

https://doi.org/10.22059/ijhs.2014.51960

چکیده
  به‌منظور بررسی آثار فیزیولوژیک برخی اسانس‏های گیاهی در مقایسه با 8-هیدروکسی‏کوئینولین در گل بریدة لیزیانتوس (Eustoma grandiflorumL.)، آزمایشی به‌صورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها عبارت بود از 8-هیدروکسی‏کوئینولین، اسانس میخک هندی (Pittosporum undudatum) و اسانس رزماری (Rosmarinus officinalis) در دو غلظت 200 و 300 میلی‏گرم در لیتر و اسانس آویشن ...  بیشتر

ارزیابی عمر انبارمانی میوة کیوی رقم«هایوارد» بر‌اساس ترکیب معدنی میوه‌چه‌ها و میوه‌های بالغ

مهسا عاشوری واجاری؛ محمود قاسم نژاد؛ رضا ابراهیمی؛ عاطفه صبوری

دوره 44، شماره 4 ، دی 1392، ، صفحه 431-441

https://doi.org/10.22059/ijhs.2013.50367

چکیده
  آنالیز برگ روشی متداول برای برآورد نیاز کودی در درختان میوه است، اما ارتباط ضعیفی با کیفیت میوه دارد. در این پژوهش میوه‌های 13 باغ کیوی تجاری در شرق استان گیلان، که تغذیة معدنی متفاوتی داشتند، 10 هفته پس از تمام‌گل و نیز در مرحلة بلوغ تجاری (2/6 درجة بریکس) برداشت شدند. پس از برداشت‏ها میزان عناصر معدنی شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم ...  بیشتر

مطالعه تغییرات فصلی در رنگ گیری، فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و کیفیت ماندگاری گل های بریده آلسترومریا

سمیه قاسمی عمران؛ محمود قاسم نژاد؛ عبداله حاتم زاده؛ داود بخشی

دوره 43، شماره 2 ، مهر 1391، ، صفحه 189-198

https://doi.org/10.22059/ijhs.2012.25110

چکیده
  عدم امکان کنترل صحیح دما و شدت نور، عامل اصلی محدوده کننده پرورش گیاهان در گلخانه‌های پلاستیکی است. کیفیت و عمر گلجایی گل‌های بریده بیشتر تحت تاثیر دمای گلخانه قرار می گیرند. آلسترومریا برای رشد و گلدهی به دمای خنک نیاز دارد. در این پ‍ژوهش،‌ تغییرات در ماندگاری و‌ کیفیت گل‌ها از جمله طول ساقه، تعداد گلچه در هر گل آذین و‌ رنگ‌گیری ...  بیشتر

مقایسه ارزش غذایی و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی میوه کیوی رقم ‘هایوارد’ در روش‌های کشاورزی ارگانیک، تلفیقی و متداول

مصطفی عشور نژاد؛ محمود قاسم نژاد؛ سیروس آقاجانزاده؛ داود بخشی؛ جواد فتاحی مقدم

دوره 42، شماره 4 ، اسفند 1390، ، صفحه 413-422

چکیده
  در این پژوهش، اثر تیمارهای ارگانیک، تلفیقی و متداول بر کیفیت میوه کیوی رقم ‘هایوارد’ در زمان برداشت بررسی شد. صفاتی مانند اندازه میوه، سفتی بافت، مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، کلروفیل کل، کارتنوئید کل، ویتامین C، فنل کل، ترکیبات فلاونوئیدی (کاتچین، کوئرستین 3- گالاکتوزاید، کوئرستین کل و کلروژنیک اسید) و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی ...  بیشتر

افزایش عمر انبارمانی کیوی فروت رقم هایوارد با تیمار بخار متیل سالیسیلات

مرتضی سلیمانی اقدم؛ یونس مستوفی؛ علیرضا مطلبی آذر؛ جواد فتاحی مقدم؛ محمود قاسم نژاد

دوره 40، شماره 1 ، خرداد 1388

چکیده
  برای بررسی اثر بخار متیل سالیسیلات(MeSA) بر روی خصوصیات کیفی کیوی فروت رقم هایوارد، از پنج غلظت متیل سالیسیلات (0، 8، 16، 24و 32 میکرولیتر به ازای هر لیتر فضای ظرف) و پنج ماه طول دوره انبارمانی میوه به صورت کرت‌های خردشده در زمان بر پایه طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار استفاده شد. این تحقیق در موسسه تحقیقات مرکبات کشور واقع در رامسر در سال 86-85 ...  بیشتر