مقاله پژوهشی
مهسا همدانی؛ ولی ربیعی؛ حسین مرادی؛ علی قنبری
چکیده
کیفیت و میزان رنگ در گوشت پرتقالهای خونی پس از برداشت به دما و شرایط نگهداری بستگی دارد. بدینمنظور اثر دماهای مختلف (8، 15 و 22 درجة سانتیگراد) و زمانهای مختلف انبارمانی (0، 25، 50 و 75 روز) بر میزان مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، ویتامین ث، مقدار فنل کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی، میزان آنتوسیانین، فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز ...
بیشتر
کیفیت و میزان رنگ در گوشت پرتقالهای خونی پس از برداشت به دما و شرایط نگهداری بستگی دارد. بدینمنظور اثر دماهای مختلف (8، 15 و 22 درجة سانتیگراد) و زمانهای مختلف انبارمانی (0، 25، 50 و 75 روز) بر میزان مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، ویتامین ث، مقدار فنل کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی، میزان آنتوسیانین، فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز (PAL) و پروتئین کل در میوههای رسیدة پرتقال خونی رقم مورو، براساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1390، بررسی شد. نتایج نشان داد که در دمای 8 درجة سانتیگراد، مقدار پروتئین کل و فعالیت آنزیم PAL همزمان با تجمع آنتوسیانین کل، پس از 75 روز انبارمانی افزایش یافت، اما مقدار فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی کاهش یافت. بهعلاوه در درجة حرارتهای دیگر این روند، کاهشی بوده است. بیشترین میزان ویتامین ث، اسیدیتۀ قابل تیتراسیون و مواد جامد محلول، قبل از نگهداری میوه در انبار بود که در پایان 75 روز انبارمانی این مقدار به حداقل رسید. بهطورکلی، مشخص شد که با افزایش درجة حرارت و مدت انبارمانی کاهش چشمگیری در صفات ارزیابیشده مشاهده میشود.
مقاله پژوهشی
ملیحه صیادعالیان؛ روحانگیز نادری؛ محمد رضا فتاحی مقدم؛ محمد تقی پاداشت دهکائی
چکیده
گیاه سوسن (Lilium spp.) متعلق به خانوادة لاله (Liliaceae) است و به دلیل دارابودن گلهای درشت و جذاب در ردیف یکی از سه گیاه پیازی عمدة صنعت گلکاری قرار دارد. گونة سوسن چلچراغ (L. ledebourii (Baker) Boiss.) که تنها در منطقۀ لنکران جمهوری آذربایجان و نواحی بسیار محدودی از ایران مثل داماش، کلاردشت، اسالم، کجور، درفک و اردبیل پراکنش دارد، نادرترین گونة گیاه سوسن ...
بیشتر
گیاه سوسن (Lilium spp.) متعلق به خانوادة لاله (Liliaceae) است و به دلیل دارابودن گلهای درشت و جذاب در ردیف یکی از سه گیاه پیازی عمدة صنعت گلکاری قرار دارد. گونة سوسن چلچراغ (L. ledebourii (Baker) Boiss.) که تنها در منطقۀ لنکران جمهوری آذربایجان و نواحی بسیار محدودی از ایران مثل داماش، کلاردشت، اسالم، کجور، درفک و اردبیل پراکنش دارد، نادرترین گونة گیاه سوسن بهشمار میرود. منطقه کجور برای اولین توسط این پژوهش شناسایی گردید [S1] و پیشازاین گزارشی مبنی بر حضور این گیاه در این منطقه اعلام نشده بود. متأسفانه این گیاه با پتانسیل بالای زینتی در معرض انقراض قرار گرفته است. ارزیابی اگرومورفولوژیکی و میزان و پراکنش تنوع ژنتیکی خویشاوندان گیاهان زراعی به عنوان ذخائر ژنتیکی ارزشمند نهتنها موقعیتی را برای حفاظت و نگهداری آنها فراهم میکند، بلکه میتواند در استفادة آنها در برنامههای آتی اصلاح این گیاهان مفید واقع شود. بنابراین مطالعة حاضر با هدف ارزیابی جمعیتهای مختلف گیاه سوسن چلچراغ با استفاده از ویژگیهای مورفولوژیکی و آنالیزهای آماری چندمتغیره صورت گرفت. مطابق نتایج حاصل، تنوع درخور ملاحظهای میان صفات مطالعهشده شامل ارتفاع گیاه، طول غنچه، طول خامه و غیره در بین ژنوتیپهای بررسیشده وجود داشت که امکان گزینش گیاهانی با صفات مطلوب را فراهم میکند. از سوی دیگر، نتایج تجزیة همبستگی ساده صفات در اکثر موارد همبستگیهای معنادار و زیادی را میان صفات بررسیشده نشان داد که بیشترین آن (930/0r =) مربوط به ارتفاع گیاه و قطر ساقه بود. به منظور تشخیص مهمترین صفات تأثیرگذار در تفکیک ژنوتیپها، در این مطالعه از تجزیة عاملها استفاده شد و مطابق آن پنج عامل اصلی توانستند در مجموع 13/81درصد واریانس کل را توجیه کنند. مطابق نتایج تجزیة تریپلات، ژنوتیپهای آزمایششده در قالب دو گروه تقریباً مجزا قرار گرفتند که در اکثر موارد بهخوبی با نتایج حاصل از تجزیة کلاستر مطابقت داشت. درنهایت، تجزیة کلاستر جمعیتها منجر به گروهبندی آنها در قالب دو گروه اصلی شد بهطوریکه، گروه اول شامل گیاهان کشتشدة درفک، کشتشدة اردبیل و کشتشدة داماش در کنار گیاهان جمعیت کجور و گروه دوم شامل جمعیتهای اردبیل، داماش، کلاردشت و اسالم بود.
مقاله پژوهشی
روح اله رنجبر؛ سعید عشقی
چکیده
رقمسیاه سمرقندی یکی از رقمهای مهم انگور در استان فارس است. از مشکلات این رقم تولید خوشههای تنک با حبههای کوچک و همزمان نرسیدن حبهها است. این پژوهش با استفاده از آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سال 1387 و 1388 طی دو سال متوالی انجام شد. در این پژوهش از ترکیب کودی (اوره، سولفاتروی، اسیدبوریک بهترتیب ...
بیشتر
رقمسیاه سمرقندی یکی از رقمهای مهم انگور در استان فارس است. از مشکلات این رقم تولید خوشههای تنک با حبههای کوچک و همزمان نرسیدن حبهها است. این پژوهش با استفاده از آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سال 1387 و 1388 طی دو سال متوالی انجام شد. در این پژوهش از ترکیب کودی (اوره، سولفاتروی، اسیدبوریک بهترتیب 4، 3، 1 گرم در لیتر) و مولیبدات سدیم 0، 5/0، 1 و 5/1 گرم در لیتر در شروع دورة رشد (قبل از گلدهی) و در زمان شکوفایی گل به صورت محلولپاشی استفاده شد. میزان عملکرد، درصد ساچمهایشدن ویتامین ث، اسید کل، درصد مواد جامد محلول، میزان کلروفیل، طول شاخه و سطح برگ ارزیابی شد. نتایج نشان داد که عملکرد با محلولپاشی ترکیب کودی (اوره، سولفات روی، اسیدبوریک به ترتیب 4، 3، 1 گرم در لیتر) و با افزایش سطوح مولیبدن که در زمان گلدهی محلولپاشی شده بودند افزایش یافت. بیشترین درصد ساچمهایشدن (شاتبری) در تیمار بدون مولیبدن و بدون تیمار کودی و کمترین میزان در تیمار مولیبدن 5/0گرم در لیتر که با تیمار کودی محلولپاشی شده بودند اندازهگیری شد. بیشترین میزان سطح برگ و طول شاخه در تیمار شاهد مولیبدن به دست آمد که نسبت به تیمارهای مولیبدن 1 گرم در لیتر افزایش معناداری را نشان داد. غلظتهای پایین مولیبدن سبب افزایش ویتامین ث شد. بهطورکلی، محلولپاشی ترکیب کودی همراه با سطوح مختلف مولیبدن در زمان گلدهی اثر مثبتی بر رشد، عملکرد و کاهش عارضة حبة ساچمهای داشت.
مقاله پژوهشی
شهرام بهروزی؛ یونس مستوفی؛ ذبیح اله زمانی؛ اسحاق رنجبر
چکیده
هلوی رقم زعفرانی یکی از میوههای مهم بومی ایران است. این میوه بسیار فسادپذیر است و ماندگاری کمی دارد. در پژوهش حاضر تأثیر بستهبندی در اتمسفر تعدیلیافته با سه ترکیب گازی ( O22درصد + CO2 10درصد و O22درصد + CO2 5درصد و Air) و دو نوع پوشش پلاستیکی (پلیاتیلن با دانسیتة کم و پلیپروپیلن) بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و انبارمانی هلوی رقمزعفرانی ...
بیشتر
هلوی رقم زعفرانی یکی از میوههای مهم بومی ایران است. این میوه بسیار فسادپذیر است و ماندگاری کمی دارد. در پژوهش حاضر تأثیر بستهبندی در اتمسفر تعدیلیافته با سه ترکیب گازی ( O22درصد + CO2 10درصد و O22درصد + CO2 5درصد و Air) و دو نوع پوشش پلاستیکی (پلیاتیلن با دانسیتة کم و پلیپروپیلن) بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و انبارمانی هلوی رقمزعفرانی در طول 9 هفته انبار مطالعه شد. میوهها بعد از بستهبندی در سردخانه در دمای 1 درجة سانتیگراد با رطوبت نسبی 90درصد نگهداری شدند. هر هفته میوههای بستهبندیشده از انبار خارج شدند و به دنبال 24 ساعت نگهداری در دمای اتاق، از نظر فاکتورهای مختلف کیفی از قبیل کاهش وزن، سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون، pH، ویتامین ث، اتیلن تولیدشده و شاخص TSS/TA میوة اندازهگیریشده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در طول انبارداری سفتی، TA و ویتامین ث کاهش و بقیة فاکتورها افزایش یافتند. پوشش پلیاتیلن pH، TA و ویتامین ث را بهتر از پوشش پلیپروپیلن حفظ کرد. در حفظ سفتی میوه و TSS پوشش پلیپروپیلن بهتر بود. ترکیب گازی (O22درصد + CO2 10درصد) در حفظ سفتی، pH، TA و شاخص TSS/TA بهتر از (O22درصد + CO2 5درصد) بود و بین ترکیبات گازی از نظر محتوای ویتامین ث اختلاف معنادار وجود نداشت. تولید اتیلن در ترکیب گازی (O22درصد +CO2 10درصد) کمتر از سایر تیمارها بود. درمجموع پوشش پلیاتیلن با ترکیب گازی (O22درصد +CO2 10درصد) سبب حفظ بهتر فاکتورهای کیفی pH، TA، ویتامین ث و شاخص TSS/TA میوة هلوی رقمزعفرانی شد.
مقاله پژوهشی
معظم حسن پور اصیل؛ داریوش رمضان
چکیده
خراشدهی [1] عملی است که در آن خاک پوششیحاویمیسلیوم، کاملاً به هم زده میشود. به منظور بررسی تأثیر خراشدهی خاکهای پوششی مختلف قارچ دکمهای آزمایشی با سه سطح خراشدهی (بدون خراشدهی، خراشدهی عمقی و خراشدهی سطحی) و هشت خاک پوششی مختلف شامل خاک هلندی (1c)، پیت شمال (2c)، پیت جنوب (3c)، کمپوست مصرفشده (4c)، ترکیب رس و شن (65درصد و 35درصد) ...
بیشتر
خراشدهی [1] عملی است که در آن خاک پوششیحاویمیسلیوم، کاملاً به هم زده میشود. به منظور بررسی تأثیر خراشدهی خاکهای پوششی مختلف قارچ دکمهای آزمایشی با سه سطح خراشدهی (بدون خراشدهی، خراشدهی عمقی و خراشدهی سطحی) و هشت خاک پوششی مختلف شامل خاک هلندی (1c)، پیت شمال (2c)، پیت جنوب (3c)، کمپوست مصرفشده (4c)، ترکیب رس و شن (65درصد و 35درصد) (5c)، ضایعات کارخانههای چایسازی و خاک لوم (50درصد و50درصد) (6c)، کود دامی پوسیده (7c) و ترکیب خاک رس و پیت شمال (65 و 35درصد) (8c) در سه تکرار بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی طی سال 1389 در کارگاه تولیدی قارچ پارسیان، واقع در شهرستان شهریار انجام شد. نتایج نشان داد که تأثیر خراشدهی بر صفات اندازهگیریشده در سطح احتمال یکدرصد معنادار بود. همچنین خراشدهی عمیق بهطور معناداری سبب افزایش میزان محصول (عملکرد کل قارچ) در خاکهای هلندی (65/16درصد) و پیت شمال (11/14درصد) شد. از طرفی نتایج آزمایش نشان داد که خراشدهی تعداد قارچ های درشت (کلاهک بزرگتر از 4 سانتیمتر) را بهطور معناداری افزایش داد. همچنین شروع تشکیل سرسنجاقیها در تیمار خاک پوششی که خراشدهی در آن انجام شده بود، در زمان طولانیتری ایجاد شد.
مقاله پژوهشی
اعظم سیدی مرغکی؛ علی عبادی؛ مصباح بابالار
چکیده
این پژوهش بهمنظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف پتاسیم محلول غذایی، فصول برداشت و تراکم کشت بر کیفیت و کمیت میوة توتفرنگی رقمسلوا در سیستم کشت هیدروپونیک، در گلخانه و آزمایشگاههای گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی، دانشگاه تهران اجرا شد. در این پژوهش تأثیر چهار سطح پتاسیم در محلول غذایی نیمکوئیک(5/1، 6/2، 3 و 5/4 میلیاکیوالان در ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف پتاسیم محلول غذایی، فصول برداشت و تراکم کشت بر کیفیت و کمیت میوة توتفرنگی رقمسلوا در سیستم کشت هیدروپونیک، در گلخانه و آزمایشگاههای گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی، دانشگاه تهران اجرا شد. در این پژوهش تأثیر چهار سطح پتاسیم در محلول غذایی نیمکوئیک(5/1، 6/2، 3 و 5/4 میلیاکیوالان در لیتر) بررسی شد. در این بررسی محلول غذایی نصف غلظت کوئیک با 6/2 میلیاکیوالان در لیتر پتاسیم بهمنزلة شاهد استفاده شد. سه تراکم گیاهی(12، 16 و 20 بوته در مترمربع) و دو فصل برداشت (پاییز و زمستان) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار بر صفات کمی و کیفی توتفرنگی رقمسلوا ارزیابی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افزایش پتاسیم تا 3 میلیاکیوالان در لیتر در محلول غذایی سبب افزایش مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و ویتامین ث میوه شد و همچنین درصد پتاسیم میوه با افزایش پتاسیم از 6/2 تا 5/4 میلیاکیوالان در لیتر در محلول غذایی افزایش یافت. تراکمهای اعمالشده در این آزمایش تأثیر معناداری بر کیفیت و کمیت میوة توتفرنگی نداشتند. تأثیر برداشت پاییزه روی طعم میوه (TSS/TA)، درصد مادة خشک و وزن میوة حاصل از شاهگل بیشتر از برداشت زمستانه بود. در فصل زمستان عملکرد بیشتری از هر بوته نسبت به فصل پاییز به دست آمد و مواد جامد محلول و سطح اسیدیته قابل تیتراسیون بیشتر بود. براساس نتایج فوق، محلول غذایی تغییریافتة نیمکوئیک با 3 میلیاکیوالان در لیتر پتاسیم بهمنزلة بهترین محلول غذایی شناخته شد، اما تراکمهای کاشت آزمایششده تأثیری بر صفات کمی و کیفی آزمایششده نداشتند.
مقاله پژوهشی
مهسا عاشوری واجاری؛ محمود قاسم نژاد؛ رضا ابراهیمی؛ عاطفه صبوری
چکیده
آنالیز برگ روشی متداول برای برآورد نیاز کودی در درختان میوه است، اما ارتباط ضعیفی با کیفیت میوه دارد. در این پژوهش میوههای 13 باغ کیوی تجاری در شرق استان گیلان، که تغذیة معدنی متفاوتی داشتند، 10 هفته پس از تمامگل و نیز در مرحلة بلوغ تجاری (2/6 درجة بریکس) برداشت شدند. پس از برداشتها میزان عناصر معدنی شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم ...
بیشتر
آنالیز برگ روشی متداول برای برآورد نیاز کودی در درختان میوه است، اما ارتباط ضعیفی با کیفیت میوه دارد. در این پژوهش میوههای 13 باغ کیوی تجاری در شرق استان گیلان، که تغذیة معدنی متفاوتی داشتند، 10 هفته پس از تمامگل و نیز در مرحلة بلوغ تجاری (2/6 درجة بریکس) برداشت شدند. پس از برداشتها میزان عناصر معدنی شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم، مقدار مادة خشک بهعلاوة سفتی بافت میوهها (فقط در برداشت دوم) اندازهگیری شد. برای ارزیابی عمر انبارمانی، فقط میوههای بالغ به سردخانه با دمای صفر درجة سانتیگراد و رطوبت نسبی 90درصد منتقل و بعد از 105 روز سفتی بافت میوهها اندازهگیری شد. نتایج همبستگی معناداری را بین سفتی بافت میوه در زمان برداشت با میزان پتاسیم میوهچهها و میزان کلسیم، نیتروژن و مادة خشک میوهها در زمان بلوغ نشان دادند. در پایان دورة انبارمانی میزان سفتی بافت میوهها همبستگی معناداری با میزان پتاسیم و نیتروژن میوهچهها، همچنین با میزان نیتروژن، کلسیم و مادة خشک میوههای بالغ نشان دادند. میوههایی که سفتی بافت بیشتری در زمان برداشت داشتند، در پایان انبارمانی نیز سفتی خود را بهتر حفظ کردند. همچنین براساس نتایج تجزیة خوشهای، باغهای کیوی به دو گروه اصلی تفکیک شدند. درمجموع، نتایج نشان داد که با تعیین ترکیب معدنی میوهچهها و میوههای بالغ میتوان سفتی بافت و عمر انبارمانی میوههای کیوی را ارزیابی کرد.
مقاله پژوهشی
زهرا شهبانی؛ محسن کافی؛ روح انگیز نادری؛ تکتم السادات تقوی
چکیده
نور یکی از عوامل محیطی تأثیرگذار بر فیزیولوژی رشد گیاهان است. برای دسترسی ریشهها در سیستم اروپونیک، در این پژوهش اثر پرتوهای مختلف نوری در محیط ریشة گیاه آنتوریوم مطالعه شد. بهدلیل اهمیت عنصر کلسیم در افزایش عمر و استحکام گلهای بریده و حساسیت گل آنتوریوم به کمبود کلسیم و عارضة رنگپریدگی اسپات، از محلولپاشی برگی نیترات ...
بیشتر
نور یکی از عوامل محیطی تأثیرگذار بر فیزیولوژی رشد گیاهان است. برای دسترسی ریشهها در سیستم اروپونیک، در این پژوهش اثر پرتوهای مختلف نوری در محیط ریشة گیاه آنتوریوم مطالعه شد. بهدلیل اهمیت عنصر کلسیم در افزایش عمر و استحکام گلهای بریده و حساسیت گل آنتوریوم به کمبود کلسیم و عارضة رنگپریدگی اسپات، از محلولپاشی برگی نیترات کلسیم استفاده شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سال 1389-1390 در گلخانة گروه علوم و مهندسی باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در شهر کرج انجام شد. برای بررسی اثر پرتوهای مختلف نوری در محیط ریشه، از رنگهای مختلف ظروف کشت (مشکی، آبی و قرمز) استفاده شد. تیمار محلولپاشی برگی در دو مقدار (محلولپاشی با آب مقطر "بدون کلسیم" و محلولپاشی با نیترات کلسیم با غلظت 10 میلیمولار) بهکار برده شد. نتایج نشان داد که پرتوهای مختلف نوری بر صفات تعداد برگها، وزن تر و خشک شاخساره، طول و عرض پهنک در سطح احتمال 1 درصد و روی صفات وزن تر و خشک ریشه در سطح احتمال 5 درصد معنادار بود و رنگ مشکی محیط ریشه با افزایش وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه و تعداد برگ بهترین تیمار از نظر پرتوهای نوری در محیط ریشه بود. کاربرد محلولپاشی برگی نیترات کلسیم فقط بر صفت تعداد برگ در سطح احتمال 1درصد اثر معنادار داشت و سبب کاهش تعداد برگها شد. رنگ مشکی محیط ریشه و محلولپاشی برگی با آب مقطر در بین تیمارهای بررسیشده بهترین تأثیر را بر ویژگیهای رشدی گیاه آنتوریوم مطالعهشده داشت.
مقاله پژوهشی
مرتضی پوزش شیرازی؛ مختار زلفی باوریانی؛ محمد مدرسی؛ بهرام بهزادی
چکیده
تنشهای غیرزنده از جمله تنش خشکی ناشی از کمبود آب، یکی از تهدیدهای جدی تولیدات کشاورزی در سراسر جهان به شمار میرود و یافتن مکان بدون تنشی که گیاهان بتوانند به سطح پتانسیل عملکردی خود برسند بسیار مشکل است. تنش خشکی خصوصاً در مرحلة میوهدهی با تخصیص بیش از 17درصد کاهش عملکرد ناشی از تنشهای غیرزنده به خود از اهمیت خاصی برخوردار است. ...
بیشتر
تنشهای غیرزنده از جمله تنش خشکی ناشی از کمبود آب، یکی از تهدیدهای جدی تولیدات کشاورزی در سراسر جهان به شمار میرود و یافتن مکان بدون تنشی که گیاهان بتوانند به سطح پتانسیل عملکردی خود برسند بسیار مشکل است. تنش خشکی خصوصاً در مرحلة میوهدهی با تخصیص بیش از 17درصد کاهش عملکرد ناشی از تنشهای غیرزنده به خود از اهمیت خاصی برخوردار است. ازاینرو بهمنظور بررسی تأثیر زمان و مقدار آب استفادهشده بر واکنش مراحل مختلف رشد رویشی و زایشی و کیفیت محصول تولیدی گوجهفرنگی آزمایشی در مزرعة تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی مدت دو سال انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل: 1. آبیاری کامل در کل دورة رشد(I1)؛2. آبیاری کامل تا شروع زمان میوهدهی و اعمال تنش آبی تخلیه 65درصدی رطوبت قابل استفاده (AW) خاک(I2)؛ 3. آبیاری کامل تا شروع میوهدهی و اعمال تنش آبی تخلیه 80درصدی رطوبت قابل استفاده خاک(I3)؛ 4. اعمال تنش آبی تخلیه 65درصدی رطوبت قابل استفاده خاک تا شروع میوهدهی و سپس آبیاری کامل تا پایان دورة رشد(I4)؛ 5. اعمال تنش آبی تخلیه 80درصدی رطوبت قابل استفادة خاک تا شروع میوهدهی و سپس آبیاری کامل تا پایان دورة رشد(I5)، بهدقت اجرا و صفات مورد نظر شامل عملکرد در واحد سطح، وزن تکمیوه، کارایی مصرف آب، اسید غالب (اسیدسیتریک)، ویتامین ث، مواد جامد محلول و pH اندازهگیری شد. نتایج آزمایش حاکی از وجود اختلاف معنادار ناشی از تأثیر تیمارهای مختلف بر عملکرد محصول و کارایی مصرف آب، مواد جامد محلول و اسیدیته (pH) بود. اختلاف معناداری برای اسید غالب، ویتامین ث و وزن تکمیوه مشاهده نشد. درمجموع براساس صفات بررسیشده، تیمار شمارة 4 با مصرف 6336 مترمکعب آب در هکتار در سال، برتری خود را نشان داد.
مقاله پژوهشی
محمد رجب زاده؛ علی وزوایی؛ علی عبادی؛ بهمن پناهی
چکیده
این آزمایش برای تعیین الگوی تشکیل میوه در چهار رقم پستة اکبری، احمدآقایی، کلهقوچی و اوحدی و ارتباط تشکیل میوة نهایی با تکامل و باروری اولیة کیسههای جنینی طی سالهای1381-1382 انجام شد که در آن خوشههای گزینششدۀ چهار رقم پسته یک هفته پس از گلدهی علامتگذاری شدند. شکل گلآذین و موقعیت گلها با درجات مختلف تکاملی (براساس اندازة تخمدان) ...
بیشتر
این آزمایش برای تعیین الگوی تشکیل میوه در چهار رقم پستة اکبری، احمدآقایی، کلهقوچی و اوحدی و ارتباط تشکیل میوة نهایی با تکامل و باروری اولیة کیسههای جنینی طی سالهای1381-1382 انجام شد که در آن خوشههای گزینششدۀ چهار رقم پسته یک هفته پس از گلدهی علامتگذاری شدند. شکل گلآذین و موقعیت گلها با درجات مختلف تکاملی (براساس اندازة تخمدان) یادداشت شد و در پایان فصل رشد هم موقعیت و میزان میوهبندی نهایی ثبت شد. تخمکها از تخمدانهای با اندازههای مختلف استخراج شدند و پس از فیکسشدن، برش خوردند و رنگآمیزی شدند و اطلاعات مربوط به کیسة جنینی آنها ثبت شد. نتایج نشان داد گلهایی که در ناحیة بالای خوشه و خوشهچه قرار میگیرند، از درصد میوهبندی بالاتری برخوردارند (بهترتیب 5/20 و44/27 درصد). اگرچه فقط حدود 11درصد از گلهای گلآذین، انتهایی هستند، حدود 45درصد آنها به میوه تبدیل شدند. حدود 89درصد گلها جانبی بودند که فقط 8درصد آنها به میوه تبدیل شدند. بیشتر میوهها در قسمتهای بیرونی گلآذین قرار داشتند. میوهبندی درگلهای با اندازههای یک، دو و سه بهترتیب 32، 17 و 5/6 بود. اختلاف معناداری بین ارقام از لحاظ درصد تشکیل میوه وجود نداشت. تشکیل میوه در سال پربار و کمبار اختلاف معناداری نشان نداد، ولی درصد پوکی کل در سال کمبار بهطور معناداری بیشتر از سال پربار بود (18/45درصد در سال کمبار و14/8درصد در سال پربار). ارقام از لحاظ تکامل کیسة جنینی با هم اختلاف معناداری نداشتند، هرچند که رقم احمدآقایی، درصد کیسۀ جنینی کامل بیشتری از سایر ارقام داشت. با اینکه رقم احمدآقایی بیشترین باروری کیسة جنینی را داشته است( 25درصد)، باروری کیسة جنینی ارقام مختلف اختلاف معناداری نداشتند. گلهای درجة یک بیشترین درصد کیسههای جنینی تکاملیافته (5/87درصد) و بارور(35درصد) را داشتند. درصد باروری برای گلهای درجه 2 و3 برابر 75/18 و 5/12درصد بود که با درصد تشکیل میوة آنها تا حدودی هماهنگی دارد.
مقاله پژوهشی
زهره صداقت کیش؛ نوراله معلمی؛ مجید راحمی؛ سید محمد حسن مرتضوی؛ اسماعیل خالقی
چکیده
شناخت و تنظیم توزیع عناصر غذایی بین اندامهای منبع و مخزن در بهبود رشد و نمو درختان میوه مؤثر است. هدف از این پژوهش مطالعة اثر اوره و سولفات روی بر میزان ذخیره و جابهجایی عناصر نیتروژن و روی در برگ و میوة انار رقم رباب نیریز بود. بنابراین در سال 1388، سولفات روی (غلظتهای 0، 3 در هزار و 6 در هزار) در زمان کاملشدن سطح برگهای ...
بیشتر
شناخت و تنظیم توزیع عناصر غذایی بین اندامهای منبع و مخزن در بهبود رشد و نمو درختان میوه مؤثر است. هدف از این پژوهش مطالعة اثر اوره و سولفات روی بر میزان ذخیره و جابهجایی عناصر نیتروژن و روی در برگ و میوة انار رقم رباب نیریز بود. بنابراین در سال 1388، سولفات روی (غلظتهای 0، 3 در هزار و 6 در هزار) در زمان کاملشدن سطح برگهای جوان با عمر کمتر از 20 روز و اوره (غلظتهای 0، 5/1درصد و 3درصد) دو هفته بعد از اوج گلدهی محلولپاشی شدند. آزمایش بهصورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام گرفت و مقایسة میانگینها با آزمون دانکن در سطح احتمال 1 و 5درصد صورت پذیرفت. نتایج نشان دادند هر دو غلظت تیمار اوره بهتنهایی موجب کاهش نیتروژن درون برگ و تنها غلظت 3درصد آن موجب افزایش میزان نیتروژن پوست میوه شد. هر دو غلظت تیمار سولفاتروی سبب افزایش میزان عنصر روی درون برگ و میوه شدند. افزایش غلظت کود سولفاتروی، در افزایش انتقال عنصر روی از برگ (اندام محلولپاشی شده) به میوه (اندام محلولپاشی نشده) مؤثر بود.