سیده خدیجه عباس نیای زارع؛ محمد نقی پاداشت دهکایی؛ شهرام صداقت حور؛ داود هاشم آبادی
چکیده
گروه جدیدی از سایهبانهای رنگی به نام سایهبانهای نورگزین (Photo-Selective Netting) در حال گسترش هستند که میتوانند بر کیفیت و کمیت نور دریافتی توسط گیاهان مؤثر باشند و در عینحال حفاظت مطلوبی از آنها نیز به عمل آورند. لذا جهت بررسی کاربرد سایهبانهای رنگی (قرمز، سبز و زرد) بر ویژگیهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک همیشه بهار، بنفشه، کروتون ...
بیشتر
گروه جدیدی از سایهبانهای رنگی به نام سایهبانهای نورگزین (Photo-Selective Netting) در حال گسترش هستند که میتوانند بر کیفیت و کمیت نور دریافتی توسط گیاهان مؤثر باشند و در عینحال حفاظت مطلوبی از آنها نیز به عمل آورند. لذا جهت بررسی کاربرد سایهبانهای رنگی (قرمز، سبز و زرد) بر ویژگیهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک همیشه بهار، بنفشه، کروتون و آگلونما دو آزمایش جدا از هم در دو فصل زمستان و بهار در ایستگاه تحقیقات گل و گیاه زینتی لاهیجان انجام شد. صفات مورفولوژیکی مورد ارزیابی شامل ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک شاخساره و صفات فیزیولوژیک شامل کلروفیل، کاروتنوئید، آنتوسیانین، فلاونوئید، ظرفیت آنتیاکسیدانی، آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز بودند. نتایج نشان داد سایهبان زرد باعث افزایش قدرت رویشی گیاهان شد. اثرات متقابل سایهبان و گونه گیاه نشان داد بیشترین میزان ارتفاع گیاه، میزان کلروفیل و میزان کاروتنوئید گیاه مربوط به تیمار سایهبان زرد و بنفشه بود. بیشترین میزان آنتوسیانین، کاروتنوئید و کاتالاز تحت سایهبان قرمز و بیشترین میزان کلروفیل کل تحت سایه بانهای قرمز و زرد در کروتون و آگلونما به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد کاربرد سایهبانهای رنگی در مقایسه با عدم استفاده از سایهبان، شرایط رشد مطلوبتری را برای گیاهان بوجود آورد. همچنین سایهبانهای زرد و قرمز برای رشد گیاهان مورد آزمایش بهتر از سایهبان سبز و بدون سایهبان بود و تاثیر مطلوبتری بر رشد گیاهان داشته است.
شادی حسینپور بالو؛ پرویز نوروزی؛ افسانه انصاری
چکیده
ژربرا یکی از معروفترین گلهای شاخه بریده و جزو ده گل شاخه بریده برتر صنعت گلکاری محسوب میگردد. استفاده از برنامه غذایی مناسب یکی از فاکتورهای کلیدی در تولید محصولات گلخانهای می باشد. میزان و نسبت صحیح عناصر غذایی با یکدیگر در محلولهای غذایی تحت تاثیر برخی شرایط تولید و جذب مانند شدت نور، دمای محیط و نوع بستر کشت قرار میگیرد ...
بیشتر
ژربرا یکی از معروفترین گلهای شاخه بریده و جزو ده گل شاخه بریده برتر صنعت گلکاری محسوب میگردد. استفاده از برنامه غذایی مناسب یکی از فاکتورهای کلیدی در تولید محصولات گلخانهای می باشد. میزان و نسبت صحیح عناصر غذایی با یکدیگر در محلولهای غذایی تحت تاثیر برخی شرایط تولید و جذب مانند شدت نور، دمای محیط و نوع بستر کشت قرار میگیرد که در این میان نسبت برخی از عناصر پرمصرف مانند پتاسیم و نیتروژن از اهمیت چشمگیری برخوردار است. به منظور بررسی اثر نسبتهای مختلف پتاسیم به نیتروژن بر عملکرد و برخی ویژگیهای کمی و کیفی گل ژربرا رقم Dune، پژوهشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار نسبت کودی پتاسیم به نیتروژن (25/1 به 1، 5/1 به 1، 75/1 به 1 و 2 به 1) با سه تکرار و پنج مشاهده اجرا شد. نتایج نشان داد افزایش نسبت پتاسیم به نیتروژن تاثیر معنیداری در سطح یک درصد بر تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ، تعداد گل، ارتفاع ساقه گلدهنده، وزن تر ساقه گلدهنده، شاخص کلروفیل و قندهای محلول داشت. همچنین تاثیر معنیداری در سطح پنج درصد بر عمر گلجایی و آنتوسیانین گلبرگ مشاهده گردید. به طور کلی با درنظرگرفتن هزینه های تولید ژربرا در گلخانه و یافته های حاصل از این پژوهش کاربرد نسبت 75/1 به 1 پتاسیم به نیتروژن در مقایسه با سایر نسبتهای پتاسیم به نیتروژن مورد استفاده اثرات مثبت و مطلوب تری بر ویژگیهای کمی و کیفی گل ژربرا رقم Dune داشت و قابلتوصیه میباشد.
سپیده تقی پور جیردهی؛ معظم حسن پور اصیل
چکیده
بهمنظور بررسی تاثیر روش مصرف سایکوسل بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل آزالیا رقم ژاپونیکا قرمز، دو آزمایش مجزا هر کدام بهصورت طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار انجام شد. به این منظور، سایکوسل با دو روش محلولپاشی بوتهها با غلظتهای صفر (شاهد)، 1000، 2000، 3000 و 4000 میلیگرم در لیتر و از طریق ریشه با غلظتهای صفر ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تاثیر روش مصرف سایکوسل بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل آزالیا رقم ژاپونیکا قرمز، دو آزمایش مجزا هر کدام بهصورت طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار انجام شد. به این منظور، سایکوسل با دو روش محلولپاشی بوتهها با غلظتهای صفر (شاهد)، 1000، 2000، 3000 و 4000 میلیگرم در لیتر و از طریق ریشه با غلظتهای صفر (شاهد)، 750، 1500، 2000 و 2500 میلیگرم در لیتر استفاده شد. نتایج نشان داد که با روش محلولپاشی برگی، در غلظت 4000 میلیگرم در لیتر سایکوسل بیشترین تعداد گل (33/21 عدد)، تعداد شاخه (4/13 عدد)، کلروفیل کل (34 میکروگرم بر گرم وزن تر) و آنتوسیانین (29/16 میلیگرم بر گرم وزن تر) مشاهده شد. در روش تیمار از طریق ریشه نیز کاربرد 2500 میلیگرم در لیتر سایکوسل، موجب افزایش تعداد گل (66/16 عدد)، تعداد شاخه (7/8 عدد)، کلروفیل کل (49 میکروگرم بر گرم وزن تر) و آنتوسیانین (12/16 میلیگرم بر گرم وزن تر) گردید. حداکثر زمان باز شدن گلهای آزالیا در تیمار محلولپاشی با مصرف 1000 میلیگرم در لیتر سایکوسل طی 183 روز بهدست آمد، در حالی که در روش تیمار از طریق ریشه با مصرف 2500 میلیگرم در لیتر سایکوسل طی 210 روز اتفاق افتاد. به طور کلی در روش محلولپاشی با غلظت 4000 میلیگرم در لیتر سایکوسل در مقایسه با روش تیمار از طریق ریشه گیاه، شاخص مطلوب پاکوتاهی جهت افزایش بازار پسندی گیاه آزالیا مناسبتر بود.
حیدر مفتاحی زاده
چکیده
به منظور بررسی اثر تاریخ کشت بر تودههای بومی و ژنوتیپهای چای ترش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در شهرستان دلگان در سال زراعی 1398-1397 انجام گرفت. تاریخ کاشت به عنوان فاکتور اول در 5 سطح (15 اسفند، 15 فروردین، 15 اردیبهشت، 15خرداد و 10 تیر) و ژنوتیپها و توده ها به عنوان فاکتور دوم در 10 سطح (تودههای جیرفت، ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر تاریخ کشت بر تودههای بومی و ژنوتیپهای چای ترش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در شهرستان دلگان در سال زراعی 1398-1397 انجام گرفت. تاریخ کاشت به عنوان فاکتور اول در 5 سطح (15 اسفند، 15 فروردین، 15 اردیبهشت، 15خرداد و 10 تیر) و ژنوتیپها و توده ها به عنوان فاکتور دوم در 10 سطح (تودههای جیرفت، دلگان، بمپور، ایرانشهر، نیکشهر، رودبار جنوب، سراوان و قلعهگنج و دو واریته تجاری HA و HS-24) در نظر گرفته شدند. صفات ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﺷﺎﻣﻞ قطر ساقه، وزن تر و خشک غوزه گل، وزن خشک کاسبرگ، میزان آنتوسیانین و … بودند. نتایج نشان داد اثر تاریخ کاشت بر کلیه صفات مورد بررسی در سطح 1 درصد معنیدار بود. اثر ژنوتیپ بر تعداد روز تا آغاز غوزهدهی، تعداد برگ، تعداد روز تا 50 درصد گلدهی و وزن خشک کاسبرگ در گیاه معنیدار بود. اثر متقابل تاریخ کشت و ژنوتیپ بر وزن خشک کاسبرگ، آنتوسیانین، بذر در گیاه و عملکرد ماده خشک معنیدار بود. بیشترین وزن خشک کاسبرگ در گیاه، در تاریخ کاشت 15 اردیبهشت به دست آمد. همچنین توده بومی دلگان و سراوان به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان وزن کاسبرگ خشک بودند. وزن تر و خشک غوزه، تعداد برگ، قطر ساقه، میزان بذر در گیاه و میزان آنتوسیانین با وزن خشک کاسبرگ همبستگی معنیداری داشتند. به طور کلی، تاریخ کاشت 15 اردیبهشت و توده بومی دلگان عملکرد بهتری نشان دادند.
نیلوفر رجایی؛ معظم حسن پور اصیل؛ جمالعلی الفتی؛ اکبر نورسته نیا
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر محلولهای مختلف غذایی و ورمیکمپوست بر رشد و گلدهی گل شیپوری گلدانی به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در بسترهای کشت بدون خاک انجام شد. آزمایش با 16 تیمار شامل 4 نوع محلول غذایی کوئیک تغییر یافته و4 نوع بستر کشت حاوی ورمیکمپوست بود که در 3 تکرار و هر تکرار شامل 4 گلدان انجام شد. نتایج ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر محلولهای مختلف غذایی و ورمیکمپوست بر رشد و گلدهی گل شیپوری گلدانی به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در بسترهای کشت بدون خاک انجام شد. آزمایش با 16 تیمار شامل 4 نوع محلول غذایی کوئیک تغییر یافته و4 نوع بستر کشت حاوی ورمیکمپوست بود که در 3 تکرار و هر تکرار شامل 4 گلدان انجام شد. نتایج نشان داد تفاوت معنیداری در بین تیمارهای مختلف از نظر طول ساقه، تعداد برگ، سطح برگ، تعداد گل، طول و عرض چمچه، طول ریشه، طول دوره گلدهی، ماندگاری گلدانی، میزان کلروفیلهایa ، b و کل و آنتوسیانین چمچه وجود داشت. بیشترین تعداد برگ و میزان سبزینههای برگی در اثر محلول غذایی یک و ورمیکمپوست 5 درصد به دست آمد. بیشترین طول ریشه در اثر محلول غذایی 2 و ورمیکمپوست 5 درصد مشاهده شد. تیمار با محلول غذایی 2 و ورمیکمپوست 15 درصد بیشترین طول دوره گلدهی را نشان داد. ماندگاری گلدانی گل در اثر محلول غذایی 1 و بدون ورمیکمپوست بیشتر از سایر تیمارها بود. بیشترین تعداد گل در اثر محلول غذایی 4 و ورمیکمپوست 5 درصد مشاهده شد. میزان آنتوسیانین در اثر محلول غذایی 4 و ورمیکمپوست 10 درصد بالاتر از تیمارهای دیگر بود. بیشترین قطر ساقه نیز در اثر تیمار محلول غذایی 2 و ورمیکمپوست 15 درصد ایجاد شد. همچنین نتیجهگیری شد که محلول غذایی 1 به دلیل دارا بودن بیشترین نیترات آمونیم نسبت به سایر محلولها، بر صفات رویشی برگها تأثیر گذار بود و محلول غذایی 2 به دلیل دارا بودن بیشترین نیترات پتاسیم نسبت به دیگر محلولها، بر صفات زایشی تأثیر معنیداری داشت.
محمد رضا صفی زاده
چکیده
این پژوهش برای ارزیابی اثرات شش تیمار پس از برداشت شامل 1- روکش لایه جمعشونده، 2- پوشش واکس، 3- روکش پوشال کاغذ، 4- پوشش واکس+ روکش لایه، 5- پوشش واکس+ روکش پوشال کاغذ، 6- بدون پوشش، بر ویژگیهای کیفی فیزیکی-شیمیایی رقمهای ’رباب‘ و ’اشکفتو‘ انار انجام شد. میوههای تیمار شده در دمای 5/3 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی حدود 85 درصد ...
بیشتر
این پژوهش برای ارزیابی اثرات شش تیمار پس از برداشت شامل 1- روکش لایه جمعشونده، 2- پوشش واکس، 3- روکش پوشال کاغذ، 4- پوشش واکس+ روکش لایه، 5- پوشش واکس+ روکش پوشال کاغذ، 6- بدون پوشش، بر ویژگیهای کیفی فیزیکی-شیمیایی رقمهای ’رباب‘ و ’اشکفتو‘ انار انجام شد. میوههای تیمار شده در دمای 5/3 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی حدود 85 درصد برای مدت حداکثر 12 هفته نگهداری شدند. میانگین کاهش وزن انارهای رقم ’اشکفتو‘ و ’رباب‘ در مقایسه با شاهد 61/۹ درصد بهترتیب در میوههای روکش لایه جمعشونده 19/1 درصد، پوشش واکس+ روکش پوشال کاغذ 94/1 درصد، پوشش واکس 67/۳ درصد و روکش پوشال کاغذ 27/۴ درصد کمتر بود. راندمان کم کردن کاهش وزن پوشش واکس+ روکش لایه )01/۱ درصد( برتر از روکش لایه به تنهایی )19/۱ درصد( نبود. محتوای فنلی کل و فعالیت آنتیاکسیدانی میوههای رقم҆ اشکفتو҅ در تیمارهای روکش لایه و همچنین پوشش واکس+ روکش لایه بهطور معنیدار بیشتر از شاهد بود، اما در رقم ’رباب‘ فقط آنتوسیانین کل میوه این تیمارها با شاهد تفاوت معنیدار نشان داد. روکش لایه+ پوشش واکس نیز در کاهش نشت الکترولیت پوست میوهها خیلی موثر بود و ممکن است مقاومت به دمای سرد را در انارها افزایش داده باشد. رقم҆ اشکفتو҅ دارای بیشترین میزان محتوای فنلی کل، آنتوسیانین کل، اسید قابل تیتر، اتانول، مواد جامد محلول کلو فعالیت آنتیاکسیدانی بود.
عطیه نیازآذری؛ ویدا چالوی؛ سارا کبیرنتاج
چکیده
محرکهای غیر زیستی سالیسیلیکاسید (SA) و متیل جاسمونات (MJ) میتوانند سبب افزایش تولید متابولیتهای ثانویه گیاهان شوند. در این پژوهش، اثر SA و MJ بر وزن تر، میزان فلاونوئید، فنل کل و رنگدانههای کالوس پروانش در دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مطالعه شد. فاکتور اول در هر آزمایش غلظت محرک غیرزیستی SA یا MJ در چهار سطح ...
بیشتر
محرکهای غیر زیستی سالیسیلیکاسید (SA) و متیل جاسمونات (MJ) میتوانند سبب افزایش تولید متابولیتهای ثانویه گیاهان شوند. در این پژوهش، اثر SA و MJ بر وزن تر، میزان فلاونوئید، فنل کل و رنگدانههای کالوس پروانش در دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مطالعه شد. فاکتور اول در هر آزمایش غلظت محرک غیرزیستی SA یا MJ در چهار سطح صفر، 50، 100 و 200 میکرومولار و فاکتور دوم، مدت زمان استفاده از غلظتهای مختلف محرکها در دو سطح 5 و 10 روز بود که هر دو آزمایش با سه تکرار انجام شدند. بر اساس نتایج اثر متقابل زمان و SA بر کلیه صفات، بهغیر از وزن تر کالوس و آنتوسیانین، معنیدار شد و اثر متقابل زمان و MJ بر میزان فنل کل، کلروفیل و کاروتنوئید معنیدار گردید (01/0P<). بیشترین میزان فنل کل (123/55 میلیگرم در گرم وزن تر) مربوط به تیمار 100 میکرومولار MJ در 5 روز بود و بیشترین میزان فلاونوئید (467/21 میلیگرم در گرم وزن تر) در تیمار 50 میکرومولار SA در 5 روز بهدست آمد. بنابراین، غلظتهای 50 و 100 میکرومولار محرکهای غیرزیستی SA و MJ در 5 روز میتوانند برای افزایش میزان فلاونوئید و فنل کل کالوس پروانش مورد استفاده قرار گیرند.
کامبیز مشایخی؛ ایوب قربانی دهکردی؛ سید جواد موسوی زاده؛ کامران رهنما
چکیده
به منظور بررسی اثر باکتریهای تأمینکنندهی نیتروژن و فسفر بر ویژگیهای نشاء گوجهفرنگی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در اسفند و فروردین ماه سال 139۵-۱۳۹۴ در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. عامل اول، تیمار کود بیولوژیک در پنج سطح (بدون مصرف، آزوسپریلیوم بذرمال، سودوموناس ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر باکتریهای تأمینکنندهی نیتروژن و فسفر بر ویژگیهای نشاء گوجهفرنگی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در اسفند و فروردین ماه سال 139۵-۱۳۹۴ در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. عامل اول، تیمار کود بیولوژیک در پنج سطح (بدون مصرف، آزوسپریلیوم بذرمال، سودوموناس بذرمال، آزوسپریلیوم خاک مصرف، سودوموناس خاک مصرف) و عامل دوم، آبیاری در دو سطح (چهار نوبت در روز و دو نوبت در روز) بود. در این پژوهش از باکتریهای آزوسپریلیوم براسیلنس سویه (of) و سودوموناس فلورسنس سویه (p-169) استفاده شد. نتایج نشان داد استفاده از کودهای بیولوژیک آزوسپریلیوم براسیلنس و سودوموناس فلورسنس به صورت خاک مصرف، توانست نسبت به تیمار بدون مصرف باکتری، بسیاری از خصوصیات مطلوب رشد مانند درصد جوانهزنی، طول ساقه، وزن خشک اندامهوایی، وزن تر ریشه، کاهش زمان تا ظهور برگ ششم و افزایش آنتوسیانین بافت (به ترتیب به میزان 67/1، 9/2، 05/19، 25/9، 38/3 و 42/18 درصد نسبت به شاهد) را بهبود دهد. بنابراین میتوان تیمارهای آزوسپریلیوم براسیلنس و سودوموناس فلورسنس خاک مصرف را تحت شرایط رژیم آبیاری معمولی در جهت بهبود کیفیت، کوتاه کردن دوره پرورش، کاهش خسارت تنش آبی و افزایش تحمل به تنش ناشی از انتقال از خزانه به زمین اصلی در تولید نشاء گوجهفرنگی توصیه نمود.
علی حیدرزاده؛ سید علی محمد مدرس ثانوی؛ علی مختصی بیدگلی
چکیده
بهمنظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف نیتروژن روی صفات کمی و کیفی گیاه دارویی زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss)، آزمایشی در سال زراعی 1397-1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس به مرحله اجرا در آمد. این آزمایش در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سطوح کودی صفر، 50، 100، 150، 200، 250، 300 و 350 کیلوگرم نیتروژن در ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف نیتروژن روی صفات کمی و کیفی گیاه دارویی زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss)، آزمایشی در سال زراعی 1397-1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس به مرحله اجرا در آمد. این آزمایش در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سطوح کودی صفر، 50، 100، 150، 200، 250، 300 و 350 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بود. از اوره به عنوان کود نیتروژن و از نشاء زرین گیاه اکوتیپ فریدونشهر برای کشت استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع (63/29 سانتیمتر) از کاربرد 6/132 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بهدست آمد. بیشترین وزن تر کل با 2966 کیلوگرم در هکتار با کاربرد 8/126 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل شد. بیشترین وزن تر ساقه و برگ بهترتیب با کاربرد 69/112 و 69/162 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مشاهده شد. کاربرد 69/112 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بیشترین فلاونوئید کل (69/7 میکرومول بر گرم وزن تر برگ) را داشت و بیشترین عملکرد اسانس از کاربرد 5/126 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بهدست آمد. بهخاطر اینکه هدف از کشت گیاهان اسانسدار، تولید عملکرد اسانس بیشتری میباشد لذا مقدار نیتروژن توصیهشده برای زرین گیاه برای دستیابی به حداکثر عملکرد اسانس، 5/126 کیلوگرم در هکتار میباشد.
مارال اقدم؛ معظم حسن پور اصیل؛ محمود قاسم نژاد؛ سید امیر عباس موسوی
چکیده
گل ژربرا به تیره کلاهپرکسانان تعلق دارد و یکی از پنج گل برتر دنیا از لحاظ میزان تولید و مصرف محسوب میشود که ارزش اقتصادی زیادی در صنعت بینالمللی گلهای شاخهبریده دارد. در این مطالعه کاربرد قبل از برداشت کلسیم از منابع کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در چهار غلظت 0، 5/0، 1 و 5/1 درصد به صورت محلول پاشی برگی در سه مرحله، بر کیفیت پس از ...
بیشتر
گل ژربرا به تیره کلاهپرکسانان تعلق دارد و یکی از پنج گل برتر دنیا از لحاظ میزان تولید و مصرف محسوب میشود که ارزش اقتصادی زیادی در صنعت بینالمللی گلهای شاخهبریده دارد. در این مطالعه کاربرد قبل از برداشت کلسیم از منابع کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در چهار غلظت 0، 5/0، 1 و 5/1 درصد به صورت محلول پاشی برگی در سه مرحله، بر کیفیت پس از برداشت گل شاخهبریده ژربرا در سیستم کشت هیدروپونیک مورد ارزیابی قرارگرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. بهمنظور ارزیابی اثر تیمارها بر ماندگاری، گلهای تولیدی در محلول گلجای حاوی 200 میلیگرم در لیتر هیدروکسی کوینولین سولفات در دمای 20 درجه سلسیوس قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کاربرد 1 درصد کلرید کلسیم بهترتیب سبب افزایش معنیدار 13/6 و 5 روز ماندگاری بیشتر نسبت به شاهد در ارقام اینتنس و رزالین شد. تیمارهای کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در افزایش وزن تر نسبی به دلیل افزایش جذب محلول مؤثر بودند. همچنین نتایج نشان داد که کاربرد هر دو منبع کلسیم سبب تأخیر پیری در گل و افزایش پروتئین، آنتوسیانین و محتوای کلسیم ساقه و کاهش نشت یونی و مالوندیآلدهید در انتهای دوره نگهداری شدند. تیمار قبل از برداشت کلسیم سبب افزایش معنیدار فعالیت آنزیمهای پراکسیداز (POD) و فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) در هر دو رقم ژربرا شد و بیشترین و کمترین فعالیت POD و PAL بهترتیب در رقمهای اینتنس و رزالین بهدست آمد. درمجموع نتایج نشان داد که تیمارهای کلسیم قبل از برداشت (بهخصوص غلظت 1 درصد کلرید کلسیم) سبب افزایش معنیدار در ماندگاری و حفظ کیفیت پس از برداشت دو رقم گل شاخهبریده ژربرا گردید.
سمیه طالبی؛ مهدی علیزاده؛ سیده ساناز رمضانپور؛ عظیم قاسم نژاد
چکیده
در این پژوهش توانمندی آنتیاکسیدانی 15 ژنوتیپ مختلف زرشک به روشهای چهارگانه DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید و فعالیت آنتیاکسیدانی براساس روش TFPL در سال 1396 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان مورد بررسی قرار گرفت. 14 ژنوتیپ دانهدار وحشی و یک ژنوتیپ بیدانه زراعی زرشک از استانهای شمال ...
بیشتر
در این پژوهش توانمندی آنتیاکسیدانی 15 ژنوتیپ مختلف زرشک به روشهای چهارگانه DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید و فعالیت آنتیاکسیدانی براساس روش TFPL در سال 1396 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان مورد بررسی قرار گرفت. 14 ژنوتیپ دانهدار وحشی و یک ژنوتیپ بیدانه زراعی زرشک از استانهای شمال شرق ایران جمعآوری و بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد ژنوتیپ دارای اثر معنیداری بر میزان فنل، فلاونوئید، آنتوسیانین و توانمندی آنتیاکسیدانی میوه با استفاده از روشهای DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید و TFPL بود. در این پژوهش بیشترین و کمترین میزان فنل کل به ترتیب به مقدار 169و 149 میلیگرم بر گرم (وزن خشک) در ژنوتیپهای درگز1 و بیرجند بیدانه حاصل شد. همچنین ژنوتیپهای گلستان1 و شیروان 5 به ترتیب بالاترین میزان فلاونوئید (6/88 میلیگرم بر گرم وزن خشک) و آنتوسیانین (619 میکروگرم بر گرم وزن خشک) را دارا بودند. همچنین نتایج نشان داد فعالیت آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL اندازهگیری شده میوهی ژنوتیپهای زرشک در روشهای مختلف اندازهگیری متفاوت بودند. توانمندی آنتیاکسیدانی اندازهگیری شده با روشهای مختلف از قبیل روش DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید اسید به ترتیب در ژنوتیپهای شیروان4 (7/63 میلیگرم بر گرم)، بیرجند بیدانه (5/54 میکرومول بر گرم)، درگز2 (78 درصد) بیشترین میزان بود. همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL در ژنوتیپ گلستان3 (9/29 میکروگرم بر میلی لیتر) بیشتر از سایر ژنوتیپها بود. نتایج نشان داد توانمندی آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL در ژنوتیپهای مختلف زرشک با ترکیبات فنلی رابطه مستقیم دارد و ژنوتیپهایی که دارای بالاترین میزان ترکیبات فنلی به خصوص فنل کل هستند، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالاتری نیز میباشند. نتایج مقایسه روشهای اندازهگیری فعالیت آنتیاکسیدانی ژنوتیپهای مختلف زرشک نشان داد روش میزان فعالیت آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL به دلیل ارتباط بیشتر با ترکیبات آنتیاکسیدانت از قبیل فنل کل روش بهتری برای اندازهگیری میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در ژنوتیپهای زرشک بود و ژنوتیپ درگز1 با مقادیر بالای فنل کل دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بالایی است که میتوان از این ژنوتیپ در مطالعات بالینی استفاده نمود.
علوم میوه
سولماز پورعزیز؛ فاطمه ناظوری؛ سید حسین میردهقان؛ مجید اسماعیلی زاده
چکیده
مصرف توتفرنگی تازه بهدلیل داشتن ویتامین، فنل، آنتوسیانین و دیگر مواد پاداکسنده که در پیشگیری از سرطان و بیماریهای مختلف مؤثر است افزایش بسیاری داشته، ولی کاهش ویژگیهای کمی و کیفی این محصول در طی نگهداری و عرضه به بازار، یکی از چالشهای مهم محسوب میشود. استفاده از فیلمها و پوششهای خوراکی، بهدلیل دارا بودن مواد طبیعی ...
بیشتر
مصرف توتفرنگی تازه بهدلیل داشتن ویتامین، فنل، آنتوسیانین و دیگر مواد پاداکسنده که در پیشگیری از سرطان و بیماریهای مختلف مؤثر است افزایش بسیاری داشته، ولی کاهش ویژگیهای کمی و کیفی این محصول در طی نگهداری و عرضه به بازار، یکی از چالشهای مهم محسوب میشود. استفاده از فیلمها و پوششهای خوراکی، بهدلیل دارا بودن مواد طبیعی و عدم ایجاد آلودگیهای زیستمحیطی، رو به گسترش است و نتایج مثبتی ازجمله کاهش افت وزن، سرعت رسیدن، حفظ رنگ و خواص حسی و ظاهری میوهها و سبزیها را بهدنبال داشته است. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر پوشش خوراکی آلژیناتسدیم بر ماندگاری میوه توتفرنگی نگهداریشده در دمای 1±4 درجه سلسیوس انجام گرفت. تیمارها شامل شاهد (آب مقطر)، آلژیناتسدیم یک، دو و سه درصد و دوره انبارمانی بهمدت 7 و 14 روز با 4 تکرار تهیه شدند. طی انبارمانی، شاخصهای درخشندگی، کروما، میزان سفتی، اسید کل، ویتامینث، فنل، فعالیت پاداکسندگی و آنتوسیانین کاهش یافت؛ اما کاربرد پوشش، سبب حفظ این شاخصها گردید؛ بهطوریکه در بین تیمارهای این آزمایش، تیمار آلژینات دو درصد تأثیر بیشتری در حفظ این صفات داشت؛ علاوه بر این، با گذشت زمان انبارمانی، فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز، کاهش وزن و pH افزایش یافت. کاربرد پوشش خوراکی آلژیناتسدیم دو درصد تا 14 روز سبب حفظ سطوح پایینتر pH و فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز شده و کاهش وزن را نیز بهطور مؤثری کنترل نمود.
علوم میوه
زهرا جلیلی مقدم؛ سیامک کلانتری؛ ابوالقاسم حسن پور اصطهباناتی؛ دانیل والروگاریدو
چکیده
در این پژوهش، تأثیر اسیدهای آمینه و پپتون بر ویژگیهای کیفی و عمر انبارمانی میوه انار رقم ملس ساوه بررسی گردید. این آزمایش در دو سال، در طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار شاهد، آسیدهایآمینه، پپتون (پروتئین هیدرولیزشده سویا) در سه تکرار بر روی میوه انجام شد. محلولپاشی با اسیدهایآمینه و پپتون با غلظت دو در هزار، در سه ...
بیشتر
در این پژوهش، تأثیر اسیدهای آمینه و پپتون بر ویژگیهای کیفی و عمر انبارمانی میوه انار رقم ملس ساوه بررسی گردید. این آزمایش در دو سال، در طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار شاهد، آسیدهایآمینه، پپتون (پروتئین هیدرولیزشده سویا) در سه تکرار بر روی میوه انجام شد. محلولپاشی با اسیدهایآمینه و پپتون با غلظت دو در هزار، در سه مرحله نمو میوه انار (از اول خرداد ماه، پس از تشکیل میوه گل اول، با فواصل یک ماه) انجام شد و صفات کمی وکیفی میوه، بلافاصله پس از برداشت و نیز پس از سه ماه نگهداری میوه در سردخانه در شرایط دمای 1±5 درجه سانتیگراد و رطوبت 85 درصد اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد محلولپاشی با اسیدهای آمینه و پپتون تأثیر معنیداری بر وزن، اندازه طول و قطره میوه، درصد آب میوه و شاخص طعم نداشته است. کمترین میزان درصد آریل سفید در میوههای تیمارشده با اسیدهایآمینه مشاهده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی کل بهطور معنیداری در نتیجه کاربرد پپتون در مقایسه با شاهد و اسیدهایآمینه افزایش یافت. پس از دوره انبارمانی، از منظر ارزیابی حسی، میوههای تیمارشده با اسیدهایآمینه بازارپسندی بیشتری به لحاظ کیفیت پوست (رنگ وتازگی)، رنگ آریلها و مزه آریل، نسبت به دیگر تیمارها داشته و کمترین میزان خسارت سرمازدگی در این میوهها مشاهده شد. بر اساس نتایج این آزمایش کاربرد پپتون ، بهعنوان یک منبع تأمینکننده اسیدهایآمینه ، نتوانست نتایج مورد انتظار از اسیدهای آمینه را در افزایش کیفیت و ماندگاری میوه انار محقق سازد.
مصباح بابالار؛ فرهاد پیرزاد؛ محمد علی عسکری سرچشمه؛ علیرضا طلایی؛ حسین لسانی
چکیده
انار از جمله میوههای حساس به سرمازدگی است و نگهداری آن در دمای پایینتر از 5 درجۀ سلسیوس منجر به ظهور نشانههای سرمازدگی میشود. این پژوهش بهصورت یک آزمایش ترکیبی از تیمار پیش و پس از برداشت غلظتهای مختلف متیلجاسمونات (0 (شاهد)، 1/0، 2/0 و 3/0 میلیمولار) بر کاهش سرمازدگی و ترکیبهای پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) و ارزش تغذیهای میوۀ ...
بیشتر
انار از جمله میوههای حساس به سرمازدگی است و نگهداری آن در دمای پایینتر از 5 درجۀ سلسیوس منجر به ظهور نشانههای سرمازدگی میشود. این پژوهش بهصورت یک آزمایش ترکیبی از تیمار پیش و پس از برداشت غلظتهای مختلف متیلجاسمونات (0 (شاهد)، 1/0، 2/0 و 3/0 میلیمولار) بر کاهش سرمازدگی و ترکیبهای پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) و ارزش تغذیهای میوۀ انار رقم ملس ساوه انجام شد. میوهها در دمای 1±4 درجۀ سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 4 ماه نگهداری شدند. تیمار 2/0 میلیمولار متیلجاسمونات بهطور معنیداری سبب کاهش شاخص سرمازدگی، میزان نشت یونی و مالوندیآلدئید به ترتیب به میزان 54، 20 و 27 درصد شد. میوههای تیمارشده با سطح 2/0 میلیمولار متیلجاسمونات دارای ترکیبهای فنلی، آنتوسیانینهای کل، ظرفیت پاداکسندگی و فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز بیشتری در مقایسه با شاهد داشتند. همچنین میوههای انار تیمارشده با متیلجاسمونات درصد کاهش وزن، مواد جامد محلول کل و pH کمتر، ویتامین ث و اسید کل بیشتری در مقایسه با میوههای شاهد داشتند. بهطورکلی متیلجاسمونات را میتوان بهعنوان یک روش سودمند و کاربردی برای افزایش مقاومت میوههای انار به آسیب سرمازدگی و بازدارندۀ کاهش ارزش تغذیهای میوهها در مدت انبارمانی و انتقال آنها به بازار، بهکار برد.
علوم میوه
حامد دولتی بانه؛ رضا زارعی؛ محسن اسمعیلی
چکیده
یکی از عاملهای مهم تعیینکنندۀ کیفیت و بازارپسندی انگور رنگ حبۀ آن است. عاملهای چندی بر رنگگیری حبه تأثیر دارند. بهمنظور بررسی تأثیر حلقهبرداری شاخههای سال جاری و محلولپاشی اتفن با غلظتهای 150 و 300 میلیگرم در لیتر در مرحلۀ تغییر رنگ حبهها بر رنگگیری و کمیت و کیفیت میوۀ انگور ریشبابا قرمز این پژوهش بهصورت ...
بیشتر
یکی از عاملهای مهم تعیینکنندۀ کیفیت و بازارپسندی انگور رنگ حبۀ آن است. عاملهای چندی بر رنگگیری حبه تأثیر دارند. بهمنظور بررسی تأثیر حلقهبرداری شاخههای سال جاری و محلولپاشی اتفن با غلظتهای 150 و 300 میلیگرم در لیتر در مرحلۀ تغییر رنگ حبهها بر رنگگیری و کمیت و کیفیت میوۀ انگور ریشبابا قرمز این پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط آب هوایی ارومیه در تاکهای 25 ساله با تربیت کوردون دوسویه اجرا شد. در هنگام برداشت صفات کمی و کیفی میزان قند، اسید میوه، وزن حبه و خوشه، سفتی و ریزش حبه، میزان فنول کل، مواد پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) و ویژگیهای رنگ حبه اندازهگیری شدند. حلقهبرداری و اتفن باعث بهبود میزان قند و کاهش اسید میوه شدند. وزن حبهها و خوشهها در تاکهای حلقهبرداریشده افزایش نشان داد، اما اتفن تأثیری نداشت. ریزش حبه در تاکهای حلقهبرداریشده کمتر از شاهد بود ولی اتفن باعث تشدید ریزش و کاهش میزان سفتی بافت حبه شد. هر دو تیمار باعث افزایش تولید مواد فنولی و پاداکسندگی میوه شدند. بیشترین میزان فنل در تاکهای حلقهبرداریشده و اتفن در زمان تغییر رنگ حبهها بود. حلقهبرداری تاکها در آغاز تغییر رنگ حبهها به همراه کاربرد اتفن باعث بهبود رنگگیری و قرمزتر شدن حبهها شدند.
علوم میوه
فهیمه فیضی؛ اسماعیل سیفی؛ فریال وارسته؛ خدایار همتی؛ حسین فریدونی
چکیده
در این پژوهش صفات فیزیکوشیمیایی میوۀ رقمهای ملس ساوه و ملس یوسفخانی پرورشیافته در مناطق ساری، علیآباد و ساوه در سال زراعی 93-92 بررسی شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد، رقم و منطقۀ رشد تأثیر معنیداری بر میزان فلاونوئید کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) آبمیوه نداشتند، امّا ...
بیشتر
در این پژوهش صفات فیزیکوشیمیایی میوۀ رقمهای ملس ساوه و ملس یوسفخانی پرورشیافته در مناطق ساری، علیآباد و ساوه در سال زراعی 93-92 بررسی شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد، رقم و منطقۀ رشد تأثیر معنیداری بر میزان فلاونوئید کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) آبمیوه نداشتند، امّا چگالی و طول میوه، نسبت طول به قطر میوه، اسیدیته (pH) و هدایت الکتریکی آبمیوه، مواد جامد محلول، شمار و درصد وزنی آریل، قطر و نسبت طول به قطر آریل، قطر و درصد وزنی بذر تحت تأثیر اثر متقابل قرار گرفتند. در رقم ملس یوسفخانی بذر کشیدهتر و آنتوسیانین آبمیوه بیشتر بود امّا درصد آبمیوه، وزن صد آریل، وزن آب صد آریل و طول آریل کمتری نسبت به رقم ملس ساوه داشت. در بین مناطق، ساری و علیآباد با شرایط آبوهوایی مرطوبتر میوههایی با بیشترین درصد آبمیوه، آنتوسیانین و ویتامین ث را داشتند. منطقۀ ساوه نیز با شرایط آبوهوایی نیمهخشک و کویری میوههایی با بیشترین وزن و حجم و کمترین نسبت طول به قطر بذر و درصد رطوبت بذر را تولید کرد. افزون بر این، بیشترین وزن صد آریل، وزن صد بذر، طول آریل و بذر در میوههای پرورشیافته در منطقۀ ساری بهدست آمد. منطقۀ علیآباد نیز میوههایی با بیشترین میزان فنل کل را تولید کرد. بهطورکلی، یافتههای این پژوهش نشان داد، شرایط اقلیمی متفاوت میتواند بر کیفیت میوه، آریل و بذر انار تأثیر چشمگیری داشته باشد و انتخاب رقمها باید با توجه به این اثرگذاریها باشد.
علوم میوه
اصغر رمضانیان؛ پگاه احمدی؛ فریبرز حبیبی
چکیده
در این پژوهش، تأثیر پوششهای خوراکی کیتوزان، نانوکیتوزان، متیلسلولز و پکتین بر حفظ ترکیبهای زیست فعال و افزایش ماندگاری اناردانۀ رقم رباب نیریز (Punica granatum L. cv. Rabbab-e-Neyriz) بررسی شد. اناردانهها با محلول کیتوزان 5/1 درصد، متیلسلولز 3 درصد، پکتین 3 درصد و نانوکیتوزان خالص (100 درصد) پوشانده شدند و در دمای 5 درجۀ سلسیوس به مدت 16 روز ...
بیشتر
در این پژوهش، تأثیر پوششهای خوراکی کیتوزان، نانوکیتوزان، متیلسلولز و پکتین بر حفظ ترکیبهای زیست فعال و افزایش ماندگاری اناردانۀ رقم رباب نیریز (Punica granatum L. cv. Rabbab-e-Neyriz) بررسی شد. اناردانهها با محلول کیتوزان 5/1 درصد، متیلسلولز 3 درصد، پکتین 3 درصد و نانوکیتوزان خالص (100 درصد) پوشانده شدند و در دمای 5 درجۀ سلسیوس به مدت 16 روز نگهداری و با فاصلۀ زمانی هر چهار روز یکبار ارزیابی شدند. در پایان 16 روز نگهداری در دمای 5 درجۀ سلسیوس در همۀ نمونهها بهجز نمونههای تیمارشده با کیتوزان 5/1 درصد، آلودگی قارچی مشاهده شد. بیشترین و کمترین کاهش وزن اناردانهها به ترتیب در تیمار شاهد و تیمار کیتوزان 5/1 درصد به دست آمد. پوششهای خوراکی بهویژه کیتوزان بهطور معنیداری از کاهش میزان آنتوسیانین کل و اسید آسکوربیک اناردانهها جلوگیری کردند. فنول کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) آبمیوه در مدت انبارداری کاهش یافت، هرچند پوشش کیتوزان بهطور معنیداری باعث حفظ ترکیبهای زیست فعال شد. پوششهای خوراکی بهویژه کیتوزان باعث حفظ مواد جامد محلول، اسیدیتۀ کل و شاخص طعم آبمیوه در مقایسه با شاهد شد. در کل، تیمار کیتوزان بهطور مؤثری باعث کاهش از دست دادن آب، کاهش ضایعات اناردانهها و حفظ ترکیبهای زیست فعال در مدت انبارداری شد.
علوم میوه
مهشید دریانی زاده؛ محمود قاسم نژاد؛ عاطفه صبوری
چکیده
رنگگیری ناقص پوست میوۀ سیب میتواند یکی از دلایل اصلی کاهش بازارپسندی رقمهای قرمز باشد. در این پژوهش، همبستگی بین میزان آنتوسیانین کل و شاخص رنگ پوست میوه با میزان و نسبت عنصرهای کانی در بیست باغ سیب رقم ʼرد دلیشزʻ بررسی شد. برای این منظور، از هر باغ سه گروه بیستتایی میوه با سه رنگ قرمز تند، متوسط و ضعیف در مرحلۀ بلوغ تجاری برداشت ...
بیشتر
رنگگیری ناقص پوست میوۀ سیب میتواند یکی از دلایل اصلی کاهش بازارپسندی رقمهای قرمز باشد. در این پژوهش، همبستگی بین میزان آنتوسیانین کل و شاخص رنگ پوست میوه با میزان و نسبت عنصرهای کانی در بیست باغ سیب رقم ʼرد دلیشزʻ بررسی شد. برای این منظور، از هر باغ سه گروه بیستتایی میوه با سه رنگ قرمز تند، متوسط و ضعیف در مرحلۀ بلوغ تجاری برداشت شدند. شاخص رنگ پوست میوه مانند زاویۀ هیو (h°)، روشنی (L*)، خلوص رنگ یا کروما (C)، قرمز- سبز (a*) و زرد- آبی (b*)، آنتوسیانین کل پوست و میزان N، P، K، Ca و Mg و نسبت بین عنصرهای میوه اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد، بین آنتوسیانین کلبا شاخص L*، h° ، b*و C همبستگی منفی معنیداری، اما با a* همبستگی مثبت معنیداری وجود دارد. همچنین، همبستگی منفی معنیداری بین میزان N میوه با آنتوسیانین و a* مشاهده شد، اما با L*و h° همبستگی مثبت و معنیداری وجود داشت. یک همبستگی منفی بین Ca میوه با L* و بین Mg با آنتوسیانین مشاهده شد. همچنین، همبستگی مثبت معنیداری بین نسبت N+K:Ca با شاخصهای L*، h° و b* وجود داشت، اما نسبت Mg:Ca همبستگی منفی معنیداری با میزان آنتوسیانین، a* و همبستگی مثبت معنیداری با L*و h° وb* داشت. بین نسبت N:Ca همبستگی منفی معنیداری با میزان آنتوسیانین کل و a* و همبستگی مثبت معنیداری با شاخصL*،h° و b* مشاهده شد. درمجموع نتایج نشان داد، افزون بر عاملهای آب و هوایی، تغذیۀ بهینۀ درختان بهویژه نیتروژن و کلسیم میتواند در رنگگیری میوۀ سیب قرمز بسیار مؤثر باشد.
سمانه فتح اللهی؛ معظم حسن پور اصیل؛ هدایت زکی زاده؛ جمالعلی الفتی
چکیده
تأثیر محلولهای مختلف غذایی بر رشد و گلدهی گیاه زینتی آنتوریوم گلدانی (Anthurium andreanum cv. Lentini Red) در کشت بدون خاک از آبان سال 93 تا تیر سال 94، در گلخانۀ تحقیقاتی دانشگاه گیلان، در قالب طرح کامل تصادفی با چهار نوع محلول غذایی (تیمار) و چهار تکرار (هر تکرار شامل پنج گلدان)، مقایسه شد. محلولهای غذایی یک (نیترات: نیتروژن کل، 5/3: 5/3)، و دو (نیترات: ...
بیشتر
تأثیر محلولهای مختلف غذایی بر رشد و گلدهی گیاه زینتی آنتوریوم گلدانی (Anthurium andreanum cv. Lentini Red) در کشت بدون خاک از آبان سال 93 تا تیر سال 94، در گلخانۀ تحقیقاتی دانشگاه گیلان، در قالب طرح کامل تصادفی با چهار نوع محلول غذایی (تیمار) و چهار تکرار (هر تکرار شامل پنج گلدان)، مقایسه شد. محلولهای غذایی یک (نیترات: نیتروژن کل، 5/3: 5/3)، و دو (نیترات: نیتروژن کل، 3: 3) بدون آمونیوم و محلولهای غذایی سه (نیترات: نیتروژن کل، 4: 5/4 و آمونیوم به نیتروژن کل، 5/0: 5/4) و چهار (نیترات: نیتروژن کل، 5/3: 4 و آمونیوم به نیتروژن کل، 5/0: 4)، حاوی آمونیوم بودند. محلولهای غذایی یک و سه حاوی 9/2 و محلولهای غذایی دو و چهار حاوی 4/2 میلیاکی والان پتاسیم در لیتر محلول بود. نتایج نشان داد، از نظر شمار برگ، شمار گل، زمان گلدهی، میزان آنتوسیانینهای برگوارههای بزرگ و رنگی به نام چمچه (Spathes)، سبزینه (کلروفیل)های a و b، کاروتنوئیدها، غلظت عنصرهای نیتروژن، پتاسیم، منیزیم، کلسیم و آهن برگ اختلاف معنیداری وجود داشت و از نظر ارتفاع بوته، طول و عرض چمچۀ گل، طول، عرض و سطح برگ و غلظت فسفر برگ اختلاف معنیدار نبود. بیشترین شمار برگ و گل، مربوط به گیاهان تغذیهشده با محلول غذایی سه بود. گلدهی در گیاهان تیمارهای سه و چهار بهطور معنیداری سریعتر رخ داد. بیشترین میزان آنتوسیانینها در چمچۀ گیاهان تغذیهشده با محلول غذایی دو و بیشترین میزان سبزینههای a و کاروتنوئیدها، مربوط به تیمارهای یک و سه بود. کاربرد آمونیوم بهعنوان منبع نیتروژن، منجر به کاهش غلظت کاتیونها و افزایش غلظت آهن برگ شد.
حسین میغانی؛ محمود قاسم نژاد؛ داود بخشی
چکیده
آفتابسوختگی عارضهای فیزیولوژیکی است که با کاهش کیفیت میوة انار، سالانه آسیب و زیان زیادی به باغداران وارد میکند. در این پژوهش، تأثیر کائولین بر حفظ کیفیت و کاهش آفتابسوختگی میوة انار رقم ملس ترش ساوه بررسی شد. درختان انار طی فصل رشد در سه مرحله به ترتیب 45، 75 و 105 روز پس از تشکیل میوه با چهار سطح کائولین فرآوری شده (0، 5/2، 5 و 10 درصد) ...
بیشتر
آفتابسوختگی عارضهای فیزیولوژیکی است که با کاهش کیفیت میوة انار، سالانه آسیب و زیان زیادی به باغداران وارد میکند. در این پژوهش، تأثیر کائولین بر حفظ کیفیت و کاهش آفتابسوختگی میوة انار رقم ملس ترش ساوه بررسی شد. درختان انار طی فصل رشد در سه مرحله به ترتیب 45، 75 و 105 روز پس از تشکیل میوه با چهار سطح کائولین فرآوری شده (0، 5/2، 5 و 10 درصد) محلولپاشی شدند. نتایج نشان داد که کائولین بهطور معنیداری آفتابسوختگی میوه را کاهش داد. میزان مواد جامد محلول (TSS)، فلاونوئید کل و آنتوسیانین کل و میزان فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز در میوههای تیمارشده کمتر از شاهد بود. همچنین میزان سیانیدین 3- گلوکوزید، سیانیدین 3و5- دیگلوکوزید، دلفینیدین 3و5- دیگلوکوزید و پلارگونیدین 3و5- دیگلوکوزید در میوههای تیمارشده با کائولین بهطور معنیداری در مقایسه با شاهد کاهش یافت. در مقابل، میزان فنل کل میوه افزایش یافت، اما تغییر معنیداری در ظرفیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) کل و میزان TA، pH، TSS/TA و دلفینیدین 3-گلوکوزید و پلارگونیدین 3-گلوکوزید آب انار مشاهده نشد. در کل، سه بار محلولپاشی درختان انار با غلظت 5 درصد کائولین با فاصلة سی روز برای جلوگیری از آسیب و زیان آفتابسوختگی میوة انار توصیه میشود.
علوم میوه
محبوبه یزدان پناه؛ حسین صادقی؛ حسین مرادی
چکیده
کیفیت خوراکی، بازارپسندی، مواد جامد محلول، اندازه و رنگگیری میوة شلیل تحت تأثیر شدت و میزان نور مستقیم خورشید قرار دارد. بهطورمعمول میوههای نواحی بیرونی درخت نور کافی دریافت کرده و رنگ مناسبی به خود میگیرند اما میوههای موجود در قسمت میانی و پایینی درخت که به دلیل سایهاندازی برگهای بالایی نور کمتری دریافت میکنند رنگ ...
بیشتر
کیفیت خوراکی، بازارپسندی، مواد جامد محلول، اندازه و رنگگیری میوة شلیل تحت تأثیر شدت و میزان نور مستقیم خورشید قرار دارد. بهطورمعمول میوههای نواحی بیرونی درخت نور کافی دریافت کرده و رنگ مناسبی به خود میگیرند اما میوههای موجود در قسمت میانی و پایینی درخت که به دلیل سایهاندازی برگهای بالایی نور کمتری دریافت میکنند رنگ و کیفیت مناسبی نداشته و بازارپسندی مطلوبی ندارند. بهمنظور بهبود کیفیت میوههایی که در وسط و پایین تاجپوشش درخت قرار دارند، پژوهشی با استفاده از خاکپوش (مالچ)های بازتابکنندة آلومینیومی و پلیاتیلنی سفید و شفاف در یکی از باغهای تجاری شلیل در شهر ساری انجام شد. صفات موردنظر در دو بخش بیوشیمیایی شامل آنتوسیانین، پاداکسنده (آنتیاکسیدان)، مواد جامد محلول، اسیدیته، فنول و ریختشناختی (مورفولوژیکی) شامل وزن کل، وزن گوشت میوه، وزن هستة میوه، سفتی، حجم و قطر میوه ارزیابی شدند. بر پایة نتایج بهدستآمده میزان نور بازتابشده از خاکپوشهای بازتابندة آلومینیومی و پلیاتیلنی باعث افزایش بهتر نفوذ نور به درون شاخساره شدند. افزایش نور تأثیر معنیداری بر وزن میوه، وزن گوشت، قطر میوه، آنتوسیانین، پاداکسنده و فنول میوهها داشتند. در مقایسة کارایی خاکپوشهای بازتابندة آلومینیومی در رنگگیری، افزایش قند، افزایش وزن و میزان فنول میوه بیشتر از خاکپوشهای بازتابندة پلیاتیلنی بوده است. بهطورکلی نتایج این بررسیها نشان داد که میتوان از خاکپوشهای بازتابنده برای بهبود میوههایی که برای افزایش کیفیت به دریافت نور مستقیم خورشید وابستهاند استفاده کرد.
مهسا همدانی؛ ولی ربیعی؛ حسین مرادی؛ علی قنبری
چکیده
کیفیت و میزان رنگ در گوشت پرتقالهای خونی پس از برداشت به دما و شرایط نگهداری بستگی دارد. بدینمنظور اثر دماهای مختلف (8، 15 و 22 درجة سانتیگراد) و زمانهای مختلف انبارمانی (0، 25، 50 و 75 روز) بر میزان مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، ویتامین ث، مقدار فنل کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی، میزان آنتوسیانین، فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز ...
بیشتر
کیفیت و میزان رنگ در گوشت پرتقالهای خونی پس از برداشت به دما و شرایط نگهداری بستگی دارد. بدینمنظور اثر دماهای مختلف (8، 15 و 22 درجة سانتیگراد) و زمانهای مختلف انبارمانی (0، 25، 50 و 75 روز) بر میزان مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، ویتامین ث، مقدار فنل کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی، میزان آنتوسیانین، فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز (PAL) و پروتئین کل در میوههای رسیدة پرتقال خونی رقم مورو، براساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1390، بررسی شد. نتایج نشان داد که در دمای 8 درجة سانتیگراد، مقدار پروتئین کل و فعالیت آنزیم PAL همزمان با تجمع آنتوسیانین کل، پس از 75 روز انبارمانی افزایش یافت، اما مقدار فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی کاهش یافت. بهعلاوه در درجة حرارتهای دیگر این روند، کاهشی بوده است. بیشترین میزان ویتامین ث، اسیدیتۀ قابل تیتراسیون و مواد جامد محلول، قبل از نگهداری میوه در انبار بود که در پایان 75 روز انبارمانی این مقدار به حداقل رسید. بهطورکلی، مشخص شد که با افزایش درجة حرارت و مدت انبارمانی کاهش چشمگیری در صفات ارزیابیشده مشاهده میشود.
سمیه قاسمی عمران؛ محمود قاسم نژاد؛ عبداله حاتم زاده؛ داود بخشی
چکیده
عدم امکان کنترل صحیح دما و شدت نور، عامل اصلی محدوده کننده پرورش گیاهان در گلخانههای پلاستیکی است. کیفیت و عمر گلجایی گلهای بریده بیشتر تحت تاثیر دمای گلخانه قرار می گیرند. آلسترومریا برای رشد و گلدهی به دمای خنک نیاز دارد. در این پژوهش، تغییرات در ماندگاری و کیفیت گلها از جمله طول ساقه، تعداد گلچه در هر گل آذین و رنگگیری ...
بیشتر
عدم امکان کنترل صحیح دما و شدت نور، عامل اصلی محدوده کننده پرورش گیاهان در گلخانههای پلاستیکی است. کیفیت و عمر گلجایی گلهای بریده بیشتر تحت تاثیر دمای گلخانه قرار می گیرند. آلسترومریا برای رشد و گلدهی به دمای خنک نیاز دارد. در این پژوهش، تغییرات در ماندگاری و کیفیت گلها از جمله طول ساقه، تعداد گلچه در هر گل آذین و رنگگیری گل ها در ارتباط با غلظت آنتوسیانین و فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) در سه رقم آلسترومریا، ‘سوکاری’، ‘بوردو’ و ‘مدنا’ طی ماه های تابستان و پاییز در گلخانه پلاستیکی بررسی شد. نتایج نشان داد که بالا رفتن دما در ماههای تابستان بطور معنی داری باعث کاهش کیفیت و ماندگاری گل ها شده است، اما خنک شدن دما در آخر تابستان و پاییز سنتز آنتوسیانین و رنگگیری گل ها را بهبود بخشید. همچنین معلوم شد که حساسیت ارقام مختلف آلسترومریا نسبت به دمای بالای فصل تابستان بطور معنی داری با یکدیگر متفاوت میباشند. در این پژوهش، افزایش دما منجر به افزایش فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) در گلبرگ ها شده است، بنابراین آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) ممکن است بهعنوان آنزیم کلیدی سنتز کننده آنتوسیانین در گل های آلسترومریا نباشد. افزایش دما در رقم ‘بوردو’ باعث کاهش تعداد گلچه در گل آذین شد.