1. ارزیابی عملکرد و فیتوشیمیایی ده توده بومی و واریته چای ترش (‏Hibiscus sabdariffa L.‎‏) در تاریخ‌های‌ ‏مختلف کاشت

حیدر مفتاحی زاده

دوره 52، شماره 3 ، آذر 1400، ، صفحه 711-720

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2020.300050.1781

چکیده
  به منظور بررسی اثر تاریخ کشت بر توده­های بومی و ژنوتیپ­های چای ترش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در شهرستان دلگان در سال زراعی 1398-1397 انجام گرفت. تاریخ کاشت به عنوان فاکتور اول در 5 سطح (15 اسفند، 15 فروردین، 15 اردیبهشت، 15خرداد و 10 تیر) و ژنوتیپ­ها و توده ها به عنوان فاکتور دوم در 10 سطح (توده­های جیرفت، ...  بیشتر

2. تأثیر محلول‌های غذایی و ورمی‌کمپوست بر رشد و گلدهی گل شیپوری ‎(Zantedeschia pentlandii cv. Allure)‎‏ در کشت بدون خاک

نیلوفر رجایی؛ معظم حسن پور اصیل؛ جمالعلی الفتی؛ اکبر نورسته نیا

دوره 52، شماره 3 ، آذر 1400، ، صفحه 755-766

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2020.293698.1743

چکیده
  این تحقیق با هدف بررسی تأثیر محلول­های مختلف غذایی و ورمی‌کمپوست بر رشد و گلدهی گل شیپوری گلدانی به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در بسترهای کشت بدون خاک انجام شد. آزمایش با 16 تیمار شامل 4 نوع محلول غذایی کوئیک تغییر یافته و4 نوع بستر کشت حاوی ورمی‌کمپوست بود که در 3 تکرار و هر تکرار شامل 4 گلدان انجام شد. نتایج ...  بیشتر

3. اثرات روکش لایه جمع‌شونده، پوشش واکس و روکش پوشال کاغذ بر ویژگی‌های کیفی انارهای‌ ‏(‏Punica granatum L.‎‏) رقم ’اشکفتو‘ و ’رباب‘ در طول انبارمانی سرد

محمد رضا صفی زاده

دوره 52، شماره 2 ، شهریور 1400، ، صفحه 405-418

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2021.322813.1924

چکیده
  این پژوهش برای ارزیابی اثرات شش تیمار پس از برداشت شامل 1- روکش لایه جمع‌شونده، 2- پوشش واکس، 3- روکش پوشال کاغذ، 4- پوشش واکس+ روکش لایه، 5- پوشش واکس+ روکش پوشال کاغذ، 6- بدون پوشش، بر ویژگی‌های کیفی فیزیکی-شیمیایی رقم‌های ’رباب‘ و ’اشکفتو‘ انار انجام شد. میوه‌های تیمار شده در دمای 5/3 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی حدود 85 درصد ...  بیشتر

4. اثر سالیسیلیک‌اسید‌ و متیل‎ ‎‏‌جاسمونات بر تولید فنل، فلاونوئید و رنگدانه‌های کالوس گیاه پروانش ‏‏(‏Catharanthus roseus L.‎‏)‏

عطیه نیازآذری؛ ویدا چالوی؛ سارا کبیرنتاج

دوره 52، شماره 1 ، خرداد 1400، ، صفحه 1-10

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2019.263384.1496

چکیده
  محرک­های غیر زیستی سالیسیلیک‌اسید (SA) و متیل جاسمونات (MJ) می‌توانند سبب افزایش تولید متابولیت­های ثانویه گیاهان شوند. در این پژوهش، اثر SA و MJ بر وزن تر، میزان فلاونوئید، فنل کل و رنگدانه­های کالوس پروانش در دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مطالعه شد. فاکتور اول در هر آزمایش غلظت­ محرک غیر­زیستی SA یا MJ در چهار سطح ...  بیشتر

5. اثر باکتری‌های تأمین‌کننده نیتروژن و فسفر بر ویژگی‌های نشای گوجه‌فرنگی

کامبیز مشایخی؛ ایوب قربانی دهکردی؛ سید جواد موسوی زاده؛ کامران رهنما

دوره 52، شماره 1 ، خرداد 1400، ، صفحه 113-123

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2019.282291.1650

چکیده
  به منظور بررسی اثر باکتری­های تأمین‌کننده­ی نیتروژن و فسفر بر ویژگی­های نشاء گوجه‌فرنگی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در اسفند و فروردین ماه سال 139۵-۱۳۹۴ در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. عامل اول، تیمار کود بیولوژیک در پنج سطح (بدون مصرف، آزوسپریلیوم بذرمال، سودوموناس ...  بیشتر

6. اثر نیتروژن بر برخی صفات کمی و کیفی گیاه دارویی زرین گیاه

علی حیدرزاده؛ سید علی محمد مدرس ثانوی؛ علی مختصی بیدگلی

دوره 51، شماره 3 ، آذر 1399، ، صفحه 705-717

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2019.284713.1674

چکیده
  به‌منظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف نیتروژن روی صفات کمی و کیفی گیاه دارویی زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss)، آزمایشی در سال زراعی 1397-1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس به مرحله اجرا در آمد. این آزمایش در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سطوح کودی صفر، 50، 100، 150، 200، 250، 300 و 350 کیلوگرم نیتروژن در ...  بیشتر

7. اثر کاربرد قبل از برداشت منابع مختلف کلسیم بر کیفیت گل شاخه‌بریده ژربرا (‏Gerbera jamesonii ‎L.‎‏) در دو رقم ‏Intense‏ و ‏Rosalin

مارال اقدم؛ معظم حسن پور اصیل؛ محمود قاسم نژاد؛ سید امیر عباس موسوی

دوره 51، شماره 2 ، شهریور 1399، ، صفحه 329-345

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2018.254135.1419

چکیده
  گل ژربرا به تیره کلاهپرک­سانان تعلق دارد و یکی از پنج گل برتر دنیا از لحاظ میزان تولید و مصرف محسوب می­شود که ارزش اقتصادی زیادی در صنعت بین‌المللی گل­های شاخه‌بریده دارد. در این مطالعه کاربرد قبل از برداشت کلسیم از منابع کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در چهار غلظت 0، 5/0، 1 و 5/1 درصد به صورت محلول پاشی برگی در سه مرحله، بر کیفیت پس از ...  بیشتر

8. خواص آنتی‏‌‏اکسیدانی برخی از ژنوتیپ‏‌های زرشک بومی ایران

سمیه طالبی؛ مهدی علیزاده؛ سیده ساناز رمضانپور؛ عظیم قاسم نژاد

دوره 51، شماره 1 ، خرداد 1399، ، صفحه 91-107

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2019.266392.1514

چکیده
   در این پژوهش توانمندی آنتی‏‌‏اکسیدانی 15 ژنوتیپ‏ مختلف زرشک به روش­های چهارگانه DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید و فعالیت آنتی‏‌‏اکسیدانی براساس روش TFPL در سال 1396 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان مورد بررسی قرار گرفت. 14 ژنوتیپ دانه‏دار وحشی و یک ژنوتیپ بی‏دانه زراعی زرشک از استان‏های شمال ...  بیشتر

علوم میوه
9. اثر پوشش خوراکی آلژینات‌سدیم بر ماندگاری میوه توت‌فرنگی رقم گاویوتا (Fragaria ananassa)

سولماز پورعزیز؛ فاطمه ناظوری؛ سید حسین میردهقان؛ مجید اسماعیلی زاده

دوره 50، شماره 3 ، آذر 1398، ، صفحه 515-526

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2018.255508.1435

چکیده
  مصرف توت‎فرنگی تازه به‌دلیل داشتن ویتامین، فنل، آنتوسیانین‌ و دیگر مواد پاداکسنده که در پیشگیری از سرطان و بیماری‌های مختلف مؤثر است افزایش بسیاری داشته، ولی کاهش ویژگی‌های کمی و کیفی این محصول در طی نگهداری و عرضه به بازار، یکی از چالش‌های مهم محسوب می‌شود. استفاده از فیلم‌ها و پوشش‌های خوراکی، به­دلیل دارا بودن مواد طبیعی ...  بیشتر

علوم میوه
10. اثر محلول پاشی با اسیدهای آمینه و پپتون بر کیفیت و ماندگاری میوه انار رقم ملس ساوه

زهرا جلیلی مقدم؛ سیامک کلانتری؛ ابوالقاسم حسن پور اصطهباناتی؛ دانیل والروگاریدو

دوره 50، شماره 3 ، آذر 1398، ، صفحه 527-537

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2018.261060.1465

چکیده
  در این پژوهش، تأثیر اسیدهای آمینه و پپتون بر ویژگی‌های کیفی و عمر انبارمانی میوه انار رقم ملس ساوه بررسی گردید. این آزمایش در دو سال، در طرح آماری بلوک­های کامل تصادفی با سه تیمار شاهد، آسیدهای‌آمینه، پپتون (پروتئین هیدرولیزشده سویا) در سه تکرار بر روی میوه انجام شد. محلول­پاشی با اسیدهای‌آمینه و پپتون با غلظت دو در هزار، در سه ...  بیشتر

11. کاهش آسیب سرمازدگی و بهبود ویژگی‌های پاداکسندگی میوۀ انار با تیمارهای پیش و پس از برداشت با کاربرد متیل‌جاسمونات

مصباح بابالار؛ فرهاد پیرزاد؛ محمد علی عسکری سرچشمه؛ علیرضا طلایی؛ حسین لسانی

دوره 49، شماره 2 ، شهریور 1397، ، صفحه 335-349

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.217536.1099

چکیده
  انار از جمله میوه‌های حساس به سرمازدگی است و نگهداری آن در دمای پایین‌تر از 5 درجۀ سلسیوس منجر به ظهور نشانه‌های سرمازدگی می‌شود. این پژوهش به‌صورت یک آزمایش ترکیبی از تیمار پیش و پس از برداشت غلظت‌های مختلف متیل‌جاسمونات (0 (شاهد)، 1/0، 2/0 و 3/0 میلی‌مولار) بر کاهش سرمازدگی و ترکیب‌های پاداکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) و ارزش تغذیه‌ای میوۀ ...  بیشتر

علوم میوه
12. بررسی تأثیر اتفن و حلقه‌برداری بر ویژگی‌های کمی و کیفی میوۀ انگور رقم ریش‌بابا قرمز

حامد دولتی بانه؛ رضا زارعی؛ محسن اسمعیلی

دوره 48، شماره 4 ، اسفند 1396، ، صفحه 791-799

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.207271.1015

چکیده
  یکی از عامل‌های مهم تعیین‌کنندۀ کیفیت و بازارپسندی انگور رنگ حبۀ آن است. عامل‌های چندی بر رنگ­گیری حبه تأثیر دارند. به‌منظور بررسی تأثیر حلقه­برداری شاخه­های سال جاری و محلول­پاشی اتفن با غلظت­های 150 و 300 میلی­گرم در لیتر در مرحلۀ تغییر رنگ حبه­ها بر رنگ­گیری و کمیت و کیفیت میوۀ­ انگور ریش‌بابا قرمز این پژوهش به‌صورت ...  بیشتر

علوم میوه
13. بررسی تأثیر شرایط اقلیمی بر صفات فیزیکوشیمیایی میوۀ انار رقم‌های ملس ساوه و ملس یوسف‌خانی

فهیمه فیضی؛ اسماعیل سیفی؛ فریال وارسته؛ خدایار همتی؛ حسین فریدونی

دوره 48، شماره 4 ، اسفند 1396، ، صفحه 833-843

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2018.210126.1036

چکیده
  در این پژوهش صفات فیزیکوشیمیایی میوۀ رقم‌های ملس ساوه و ملس یوسف‌خانی پرورش‌یافته در مناطق ساری، علی‌آباد و ساوه در سال زراعی 93-92 بررسی شد. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد، رقم و منطقۀ رشد تأثیر معنی‌داری بر میزان فلاونوئید کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) آب‌میوه نداشتند، امّا ...  بیشتر

علوم میوه
14. تأثیر پوشش‌های خوراکی بر حفظ ترکیب‌های زیست ‏فعال و طولانی کردن دورۀ نگهداری اناردانۀ رقم رباب نی‌ریز

اصغر رمضانیان؛ پگاه احمدی؛ فریبرز حبیبی

دوره 48، شماره 4 ، اسفند 1396، ، صفحه 943-952

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.220093.1123

چکیده
  در این پژوهش، تأثیر پوشش­های خوراکی کیتوزان، نانوکیتوزان، متیل­سلولز و پکتین بر حفظ ترکیب‌های زیست فعال و افزایش ماندگاری اناردانۀ رقم رباب نی­ریز (Punica granatum L. cv. Rabbab-e-Neyriz) بررسی شد. اناردانه­ها با محلول کیتوزان 5/1 درصد، متیل­سلولز 3 درصد، پکتین 3 درصد و نانوکیتوزان خالص (100 درصد) پوشانده شدند و در دمای 5 درجۀ سلسیوس به مدت 16 روز ...  بیشتر

علوم میوه
15. همبستگی بین میزان و نسبت عنصرهای کانی میوه با رنگ‌گیری پوست میوۀ سیب رقم ʼرد دلیشزʻ

مهشید دریانی زاده؛ محمود قاسم نژاد؛ عاطفه صبوری

دوره 48، شماره 3 ، دی 1396، ، صفحه 565-574

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.203180.979

چکیده
  رنگ‌گیری ناقص پوست میوۀ سیب می‌تواند یکی از دلایل اصلی کاهش بازارپسندی رقم‌های قرمز باشد. در این پژوهش، همبستگی بین میزان آنتوسیانین کل و شاخص رنگ پوست میوه با میزان و نسبت عنصرهای کانی در بیست باغ سیب رقم ʼرد دلیشزʻ بررسی شد. برای این منظور، از هر باغ سه گروه بیست‌تایی میوه با سه رنگ قرمز تند، متوسط و ضعیف در مرحلۀ بلوغ تجاری برداشت ...  بیشتر

16. بررسی تأثیر محلول‌های غذایی بر آنتوریوم گلدانی (Anthurium andreanum cv. LentiniRed) در کشت بدون خاک

سمانه فتح اللهی؛ معظم حسن پور اصیل؛ هدایت زکی زاده؛ جمالعلی الفتی

دوره 48، شماره 2 ، شهریور 1396، ، صفحه 305-315

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.138050.888

چکیده
  تأثیر محلول­های مختلف غذایی بر رشد و گلدهی گیاه زینتی آنتوریوم گلدانی (Anthurium andreanum cv. Lentini Red) در کشت بدون خاک از آبان سال 93 تا تیر سال 94، در گلخانۀ تحقیقاتی دانشگاه گیلان، در قالب طرح کامل تصادفی با چهار نوع محلول غذایی (تیمار) و چهار تکرار (هر تکرار شامل پنج گلدان)، مقایسه شد. محلول­های غذایی یک (نیترات: نیتروژن کل، 5/3: 5/3)، و دو (نیترات: ...  بیشتر

17. بررسی تأثیر کائولین بر میزان آفتاب‌سوختگی و شاخص‌های کیفی انار رقم ملس ترش ساوه

حسین میغانی؛ محمود قاسم نژاد؛ داود بخشی

دوره 47، شماره 3 ، آذر 1395، ، صفحه 491-499

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2016.59811

چکیده
  آفتاب‌سوختگی عارضه‌ای فیزیولوژیکی است که با کاهش کیفیت میوة انار، سالانه آسیب و زیان زیادی به باغداران وارد می‌کند. در این پژوهش، تأثیر کائولین بر حفظ کیفیت و کاهش آفتاب‌سوختگی میوة انار رقم ملس ترش ساوه بررسی شد. درختان انار طی فصل رشد در سه مرحله به ترتیب 45، 75 و 105 روز پس از تشکیل میوه با چهار سطح کائولین فرآوری شده (0، 5/2، 5 و 10 درصد) ...  بیشتر

علوم میوه
18. تأثیر خاکپوش‌های بازتابندة نور آلومینیومی و پلی‌اتیلنی بر خواص ریخت‌شناختی و بیوشیمیایی میوة شلیل رقم 'سان کینگ'

محبوبه یزدان پناه؛ حسین صادقی؛ حسین مرادی

دوره 47، شماره 2 ، شهریور 1395، ، صفحه 297-306

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2016.58529

چکیده
  کیفیت خوراکی، بازارپسندی، مواد جامد محلول، اندازه و رنگ‌گیری میوة شلیل تحت تأثیر شدت و میزان نور مستقیم خورشید قرار دارد. به‌طورمعمول میوه‌های نواحی بیرونی درخت نور کافی دریافت کرده و رنگ مناسبی به خود می‌گیرند اما میوه‌های موجود در قسمت میانی و پایینی درخت که به دلیل سایه‌اندازی برگ‌های بالایی نور کمتری دریافت می‌کنند رنگ ...  بیشتر

19. اثر دما و مدت انبارمانی بر تغییرات بیوشیمیایی و کیفیت پس از برداشت میوة پرتقال خونی مورو (Citrus sinensis cv. Moro)

مهسا همدانی؛ ولی ربیعی؛ حسین مرادی؛ علی قنبری

دوره 44، شماره 4 ، دی 1392، ، صفحه 367-377

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2013.50361

چکیده
  کیفیت و میزان رنگ در گوشت پرتقال‌های خونی پس از برداشت به دما و شرایط نگهداری بستگی دارد. بدین‌منظور اثر دماهای مختلف (8، 15 و 22 درجة سانتی‌گراد) و زمان‌های مختلف انبارمانی (0، 25، 50 و 75 روز) بر میزان مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، ویتامین ث، مقدار فنل کل، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، میزان آنتوسیانین، فعالیت آنزیم فنیل‌آلانین‌آمونیالیاز ...  بیشتر

20. مطالعه تغییرات فصلی در رنگ گیری، فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و کیفیت ماندگاری گل های بریده آلسترومریا

سمیه قاسمی عمران؛ محمود قاسم نژاد؛ عبداله حاتم زاده؛ داود بخشی

دوره 43، شماره 2 ، مهر 1391، ، صفحه 189-198

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2012.25110

چکیده
  عدم امکان کنترل صحیح دما و شدت نور، عامل اصلی محدوده کننده پرورش گیاهان در گلخانه‌های پلاستیکی است. کیفیت و عمر گلجایی گل‌های بریده بیشتر تحت تاثیر دمای گلخانه قرار می گیرند. آلسترومریا برای رشد و گلدهی به دمای خنک نیاز دارد. در این پ‍ژوهش،‌ تغییرات در ماندگاری و‌ کیفیت گل‌ها از جمله طول ساقه، تعداد گلچه در هر گل آذین و‌ رنگ‌گیری ...  بیشتر