روح اله علی؛ سیامک کلانتری؛ سید محمود سمر؛ حسین صفّاری
چکیده
تغذیۀ مؤثر درختان میوه با کمترین نهاده میتواند کمک قابلتوجهی در مصرف بهینۀ کودهای شیمیایی و کاهش هزینهها داشته باشد. از طرف دیگر، نوع مدیریت خاک نیز نقش غیرقابل انکاری در قابلیت دسترسی ریشههای گیاهان به مواد مغذی ایفا میکند. بنابراین، یک پژوهش سه ساله (1396، 1397 و 1398) برای ارزیابی اثر نوع مدیریت خاک (خاکورزی مرسوم و بدونخاکورزی) ...
بیشتر
تغذیۀ مؤثر درختان میوه با کمترین نهاده میتواند کمک قابلتوجهی در مصرف بهینۀ کودهای شیمیایی و کاهش هزینهها داشته باشد. از طرف دیگر، نوع مدیریت خاک نیز نقش غیرقابل انکاری در قابلیت دسترسی ریشههای گیاهان به مواد مغذی ایفا میکند. بنابراین، یک پژوهش سه ساله (1396، 1397 و 1398) برای ارزیابی اثر نوع مدیریت خاک (خاکورزی مرسوم و بدونخاکورزی) و نوع کوددهی (شاهد، هیدروژل، کود کامل، کود کامل + هیدروژل و اسید هیومیک) بر شاخصهای فتوسنتزی و عناصر غذایی برگ در سیب رقم دلبار استیوال پیوند شده روی پایۀ مالینگ مرتون 106 واقع در کمالشهر شهرستان کرج انجام شد. نتایج نشان داد بیشترین درصد نیتروژن برگ (74/2%) در تیمار بدونخاکورزی × هیدروژل و کمترین درصد نیتروژن برگ (14/2%) نیز در تیمار خاکورزی متداول × هیدروژل مشاهده شد. بیشترین درصد فسفر برگ (22/0%) متعلق به تیمار خاکورزی مرسوم در سال 1398 بود، در حالیکه کمترین درصد فسفر برگ (18/0%) متعلق به تیمار بدونخاکورزی در سال 1398 بود. بیشترین مقدار مس برگ (4/40 میلیگرم/کیلوگرم وزن خشک) متعلق به تیمار ترکیبی هیدروژل× بدونخاکورزی در سال 1398 بود. همچنین، کمترین مقدار مس برگ (9/9 میلیگرم/کیلوگرم وزن خشک) متعلق به اثر متقابل سهگانه اسید هیومیک × خاکورزی مرسوم در سال 1397 بود. در کل، به نظر میرسد که در کوتاه مدت اثرات مثبت بدونخاکورزی در باغ قابلدستیابی نبوده و مرحلۀ گذار از خاکورزی متداول به بدونخاکورزی باید سپری شود.
علوم میوه
زهرا جلیلی مقدم؛ سیامک کلانتری؛ ابوالقاسم حسن پور اصطهباناتی؛ دانیل والروگاریدو
چکیده
در این پژوهش، تأثیر اسیدهای آمینه و پپتون بر ویژگیهای کیفی و عمر انبارمانی میوه انار رقم ملس ساوه بررسی گردید. این آزمایش در دو سال، در طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار شاهد، آسیدهایآمینه، پپتون (پروتئین هیدرولیزشده سویا) در سه تکرار بر روی میوه انجام شد. محلولپاشی با اسیدهایآمینه و پپتون با غلظت دو در هزار، در سه ...
بیشتر
در این پژوهش، تأثیر اسیدهای آمینه و پپتون بر ویژگیهای کیفی و عمر انبارمانی میوه انار رقم ملس ساوه بررسی گردید. این آزمایش در دو سال، در طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار شاهد، آسیدهایآمینه، پپتون (پروتئین هیدرولیزشده سویا) در سه تکرار بر روی میوه انجام شد. محلولپاشی با اسیدهایآمینه و پپتون با غلظت دو در هزار، در سه مرحله نمو میوه انار (از اول خرداد ماه، پس از تشکیل میوه گل اول، با فواصل یک ماه) انجام شد و صفات کمی وکیفی میوه، بلافاصله پس از برداشت و نیز پس از سه ماه نگهداری میوه در سردخانه در شرایط دمای 1±5 درجه سانتیگراد و رطوبت 85 درصد اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد محلولپاشی با اسیدهای آمینه و پپتون تأثیر معنیداری بر وزن، اندازه طول و قطره میوه، درصد آب میوه و شاخص طعم نداشته است. کمترین میزان درصد آریل سفید در میوههای تیمارشده با اسیدهایآمینه مشاهده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی کل بهطور معنیداری در نتیجه کاربرد پپتون در مقایسه با شاهد و اسیدهایآمینه افزایش یافت. پس از دوره انبارمانی، از منظر ارزیابی حسی، میوههای تیمارشده با اسیدهایآمینه بازارپسندی بیشتری به لحاظ کیفیت پوست (رنگ وتازگی)، رنگ آریلها و مزه آریل، نسبت به دیگر تیمارها داشته و کمترین میزان خسارت سرمازدگی در این میوهها مشاهده شد. بر اساس نتایج این آزمایش کاربرد پپتون ، بهعنوان یک منبع تأمینکننده اسیدهایآمینه ، نتوانست نتایج مورد انتظار از اسیدهای آمینه را در افزایش کیفیت و ماندگاری میوه انار محقق سازد.
علوم سبزی
بشری علی بیگی؛ فروزنده سلطانی صالح آبادی؛ سیامک کلانتری
چکیده
عاملهای مهم مدیریتی پیش از برداشت تأثیر مهمی بر عمر انبارمانی و کیفیت پس از برداشت محصولات دارد. یکی از موارد مهم در این راستا میزان آبیاری محصول است. این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر میزان آبیاری در مزرعه روی کیفیت و مدت نگهداری قطعههای برش خوردۀ هندوانۀ رقم کریمسون سوییت انجام شد. تیمار آبیاری در دو سطح 100 درصد (شاهد) و 75درصد آب ...
بیشتر
عاملهای مهم مدیریتی پیش از برداشت تأثیر مهمی بر عمر انبارمانی و کیفیت پس از برداشت محصولات دارد. یکی از موارد مهم در این راستا میزان آبیاری محصول است. این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر میزان آبیاری در مزرعه روی کیفیت و مدت نگهداری قطعههای برش خوردۀ هندوانۀ رقم کریمسون سوییت انجام شد. تیمار آبیاری در دو سطح 100 درصد (شاهد) و 75درصد آب قابلدسترس و مدت نگهداری در پنج سطح 0، 5، 10، 15 و 20 روز در دمای 5 درجۀ سلسیوس در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد، تیمار کم آبیاری باعث افزایش مواد جامد محلول، فنول کل، کاروتنویید کل و کاهش سفتی بافت شد. در طی بیست روز نگهداری برشهای تازۀ میوه، مواد جامد محلول، pH، شاخص طعم، سفتی، a*، خلوص رنگ (کروما)، میزان لیکوپن و ترکیبهای کاروتنوییدی کاهش معنیداری داشتند، اما در همۀ این صفات بهجز خلوص رنگ تفاوت معنیداری بین روز صفر و پنج دیده نشد؛ درحالیکه اسید قابل عیارسنجی (تیتراسیون)، کاهش وزن، L*، زاویۀ هیو و فنول کل بهطور معنیداری افزایش یافتند. هرچند نمونههای تنش دیده در روزهای صفر و پنج نگهداری مواد جامد محلول بیشتری داشتند، اما از لحاظ آماری تفاوت معنیداری بین نمونههای شاهد و تیمار کم آبیاری در روزهای صفر و پنج نگهداری مشاهده نشد. بنا بر این نتایج تنش کم آبیاری موجب بهبود برخی شاخصهای کیفیت محصول و حفظ آنها در مدت نگهداری شد، بنابراین آبیاری به میزان 75درصد آب قابلدسترس و 5 روز نگهداری برای قطعههای نیمه برش خوردۀ هندوانه با بیشینه حفظ کیفیت توصیه میشود
سیروان منصوری؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری؛ محمدعلی عسگری سرچشمه
چکیده
افزون بر شرایط انبار، عاملهای پیش از برداشت از جمله تغذیه بر کیفیت تازهخوری و افزایش ماندگاری میوه دخالت دارد. در این پژوهش، تأثیر محلولپاشی آهن (سکوسترین 138) در سه سطح (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) و کاربرد خاکی نیتروژن بهصورت نیترات آمونیوم در سه سطح (20، 40 و 60 میلیگرم در لیتر) روی برخی از ویژگیهای کیفی میوۀ سیب رقم دلباراستیوال ...
بیشتر
افزون بر شرایط انبار، عاملهای پیش از برداشت از جمله تغذیه بر کیفیت تازهخوری و افزایش ماندگاری میوه دخالت دارد. در این پژوهش، تأثیر محلولپاشی آهن (سکوسترین 138) در سه سطح (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) و کاربرد خاکی نیتروژن بهصورت نیترات آمونیوم در سه سطح (20، 40 و 60 میلیگرم در لیتر) روی برخی از ویژگیهای کیفی میوۀ سیب رقم دلباراستیوال در زمان برداشت و در مدت انبارمانی آزمایش شده است. نتایج نشان داد، سطوح مختلف نیتروژن استفادهشده منجر به افزایش میزان فنولهای کل و در سطوح بالا باعث افزایش درصد کاهش وزن میوهها طی انبارمانی شد. سطوح آهن بهکار برده شده نیز منجر به افزایش مواد جامد محلول (TSS)، محتوای فنولی و پاداکسنده (آنتیاکسیدان)های کل شد و درصد کاهش وزن در فرآیند انبارمانی را نیز کاهش داد. اثر متقابل تیمارهای آهن و نیتروژن موجب حفظ بیشتر ویتامین ث، افزایش میزان فنول کل، کاهش سفتی بافت میوه شده است. تأثیر انبارمانی بر برخی شاخصها مانند سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، ویتامین ث، محتوای فنولی و پاداکسندههای کل معنیدار بود و منجر به کاهش کلی کیفیت میوهها شد، اما تغذیۀ مناسب موجب حفظ بهتر کیفیت پس از برداشت میوهها شد. درمجموع، میتوان غلظت 100 میلیگرم در لیتر آهن را برای بهبود ویژگیهای کیفی این رقم مناسب دانست.
علوم گیاهان زینتی
خسرو بالی لاشکی؛ روح انگیز نادری؛ سیامک کلانتری
چکیده
ارکیدهها یکی از مهمترین و معروفترین گیاهان عمومی و موردپسند مردم جهان هستند که در میان آنها جنس فالانوپسیس بیشترین میزان تولید و فروش را دارد. از مهمترین چالشهای ارکیدهها دشواری افزونش آنهاست. به همین منظور آزمایشی برای افزایش و آسانگری افزونش این گیاه طراحی شد. در آغاز برای تولید کپسول بذر، گلهای فالانوپسیس در ...
بیشتر
ارکیدهها یکی از مهمترین و معروفترین گیاهان عمومی و موردپسند مردم جهان هستند که در میان آنها جنس فالانوپسیس بیشترین میزان تولید و فروش را دارد. از مهمترین چالشهای ارکیدهها دشواری افزونش آنهاست. به همین منظور آزمایشی برای افزایش و آسانگری افزونش این گیاه طراحی شد. در آغاز برای تولید کپسول بذر، گلهای فالانوپسیس در طی ماههای مختلف سال بهصورت دستی گردهافشانی شد و در مرحلۀ بعد برای مقایسۀ میانگین درصد جوانهزنی بذرها از سه محیط کشت 1/2 MS، Vacin-Went و Chen استفاده شد و بهترین عملکرد (37/83درصد جوانهزنی) با استفاده از محیط Chen به دست آمد. در مرحلۀ بعد شاخهزایی با استفاده از ریز نمونۀ گرههای روی ساقۀ گل بررسی شد. بهترین نتیجه با تولید 3/15 گیاهچه به ازای هر گره در محیط MS محتوای 40/4 میلیگرم در لیتر BA و 1 میلیگرم در لیتر NAA به دست آمد. برگهای گیاهچههای بهدستآمده از کشت گره برای تولید گیاهچه در محیط Chen و غلظتهای مختلف TDZ، BA و NAA کشت شدند و بهترین نتیجه (26/58 پداژهنما (پروتوکورم) به ازای هر ریز نمونه) در تیمار محتوای 3 میلیگرم در لیتر TDZ به دست آمد. در مرحلۀ سازگاری، گیاهان به گلخانه منتقل و در دو بستر متفاوت کشت شدند و هریک از گیاهچههای بهدستآمده از بذر، گره و برگ بیشترین زندهمانی را در محیط حاوی کوکوپیت + زغال+ پوکههای صنعتی+ خردههای یونولیت (به نسبت1:1:2:4) نشان دادند. همچنین کوتاهترین دورۀ زمانی از آغاز سازگاری تا گلدهی گیاهچهها به مدت شانزده ماه و متعلق به گیاهان ناشی از کشت گرههای ساقۀ گل بود.
خسرو بالی لاشکی؛ روح انگیز نادری؛ سیامک کلانتری؛ ابوذر سورنی
چکیده
گلهای ارکیده بهدلیل زیبایی منحصر به فرد، از گلهای پرتقاضا در دنیا هستند. در بین جنسهای ارکیده، از جنس فالانوپسیس استقبال بیشتری شده است و بخش عمدهای از فروش جهانی به آن اختصاص دارد. سختی تکثیر بهدلیل مشکلات جوانهزنی بذور و فیزیولوژی پیچیدۀ این گیاه از مشکلات تولید انبوه آن است. تعیین بهترین زمان گردهافشانی برای ...
بیشتر
گلهای ارکیده بهدلیل زیبایی منحصر به فرد، از گلهای پرتقاضا در دنیا هستند. در بین جنسهای ارکیده، از جنس فالانوپسیس استقبال بیشتری شده است و بخش عمدهای از فروش جهانی به آن اختصاص دارد. سختی تکثیر بهدلیل مشکلات جوانهزنی بذور و فیزیولوژی پیچیدۀ این گیاه از مشکلات تولید انبوه آن است. تعیین بهترین زمان گردهافشانی برای تولید کپسول بذر و تأثیر آن بر جوانهزنی بذور، تعیین بهترین غلظت هیپوکلریدسدیم برای ضد عفونی کپسولهای تولیدی و مقایسۀ سه محیط کشت chen، ½MS و Vacin&Went بر جوانهزنی بذور فالانوپسیس از آزمایشهای بررسیشده در این مطالعه بود. نتایج نشان داد بیشترین کپسول بذر از گلهای گردهافشانی شده در دیماه با میانگین07/4 کپسول بهازای هر پنج گلچه به دست میآید. بهترین نتیجۀ ضد عفونی نیز از تیمار حاوی 4درصد هیپوکلریدسدیم به دست آمد. بیشترین جوانهزنی با 97درصد در محیط chen و از کپسولهای تولیدی از گلهای گردهافشانی شده در بهمنماه حاصل شد. گیاهچههای تولیدشده پس از کشت در محیط حاوی کوکوپیت، زغال، پوکههای صنعتی و خردههای یونولیت به نسبت حجمی 1:1:2:4 زندهمانی 99درصد نشان دادند.
معصومه کریمی؛ سیامک کلانتری؛ روح انگیز نادری؛ محمد رضا شفیعی
چکیده
خصوصیات کیفی پداژه، یکی از عوامل اثرگذار بر کیفیت گل بریدة گلایل است، ازاینرو شرایط نگهداری پداژه در انبار در زمان استراحت و هنگام جابهجایی بر روی کیفیت گل تأثیرگذار است. در این پژوهش اثر التیامدهی پداژه قبل از انبار و شرایط مختلف نگهداری پداژه بر صفات رویشی، زایشی، کیفیت و عمر پس از برداشت دو رقم گل گلایل سفید و صورتی بررسی ...
بیشتر
خصوصیات کیفی پداژه، یکی از عوامل اثرگذار بر کیفیت گل بریدة گلایل است، ازاینرو شرایط نگهداری پداژه در انبار در زمان استراحت و هنگام جابهجایی بر روی کیفیت گل تأثیرگذار است. در این پژوهش اثر التیامدهی پداژه قبل از انبار و شرایط مختلف نگهداری پداژه بر صفات رویشی، زایشی، کیفیت و عمر پس از برداشت دو رقم گل گلایل سفید و صورتی بررسی شد. نتایج نشان داد با التیامدهی قبل از انبار و اعمال دمای 5 درجة سانتیگراد بهمدت یک و دو ماه قبل از کشت پداژه، درصد جوانهزنی، رشد رویشی و زایشی گیاهان بهدستآمده بهبود پیدا میکند. همچنین تعداد روز از کشت تا جوانهزنی و گلدهی در این پداژهها کاهش یافت و پداژههای تولیدشده و گلهای شاخهبریده در این گیاهان نیز از کیفیت بهتری برخوردار بود. پداژههایی که تا انتهای دورة انبارمانی در دمای 5 درجة سانتیگراد نگهداری شدند، بیشترین تعداد روز از کشت تا گلدهی را داشتند ولی گلهای بهدستآمده از این پداژهها کیفیت بسیار خوبی داشتند. گیاهان و گلهای تولیدشده از پداژههایی که تا انتهای دورة انبارمانی در دمای 13 درجة سانتیگراد قرار داشتند پایینترین کیفیت را داشتند. نگهداری پداژهها در انبار معمولی بدون کنترل دما به تأخیر جوانهزنی و رشدی بینابین تیمارهای بالا و تولید گیاهانی با کیفیت متوسط منجر شد. نتایج بهدستآمده در هر دو رقم روند مشابهی را نشان داد.
سعید ریزی؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری؛ سید محمود اخوت
چکیده
به منظور ارزیابی اثر تغذیه سیلیسیم (Si) در رفع اثرهای زیان آور شوری بر صفات کمی و کیفی و انباشتگی برخی از یون¬ها، رقم Hot Lady گل رز شاخه بریده در محیط آبکشت پرورش یافت و غلظت¬های مختلف عنصر سیلیسیم (0،50، 100 و 150میلی¬گرم در لیتر) از منبع سیلیکات پتاسیم، همراه با اثر متقابل آن با 28 میلی مولار NaCl (dS m-18/3EC≈) با سه تکرار در یک طرح بلوک کامل ...
بیشتر
به منظور ارزیابی اثر تغذیه سیلیسیم (Si) در رفع اثرهای زیان آور شوری بر صفات کمی و کیفی و انباشتگی برخی از یون¬ها، رقم Hot Lady گل رز شاخه بریده در محیط آبکشت پرورش یافت و غلظت¬های مختلف عنصر سیلیسیم (0،50، 100 و 150میلی¬گرم در لیتر) از منبع سیلیکات پتاسیم، همراه با اثر متقابل آن با 28 میلی مولار NaCl (dS m-18/3EC≈) با سه تکرار در یک طرح بلوک کامل تصادفی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که سیلیسیم در دو غلظت 50 و 100 میلی¬گرم در لیتر اثر سودمندی بر رشد و کیفیت گل¬های رز تحت شرایط آبکشت دارد. همچنین سیلیسیم توانست کیفیت ظاهری و عمر سردخانه ای گل را از طریق حفظ نفوذپذیری غشاهای سلولی بهبود بخشد و اثر سوء تنش شوری را در این رقم به حداقل برساند. افزایش جذب پتاسیم، کلسیم و فسفر وکاهش انتقال سدیم در بین تیمارهای در معرض شوری، مربوط به تیمار 50 و 100 میلی¬گرم در لیتر می¬باشد که هم در مورد ساقه و هم برگ صادق است.
عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی؛ سیامک کلانتری؛ مصباح بابالار؛ ذبیح اله زمانی
چکیده
در دو آزمایش جداگانه اثرات مختلف مراحل رسیدن (سبز رسیده، تا 20% تغییر رنگ و تا 40% تغییر رنگ)، تیمارهای آب سرد (5 درجه سانتی گراد برای 5 دقیقه و 10 درجه سانتی گراد برای 15 دقیقه)، تیمارهای آب گرم (50 درجه سانتی گراد برای 15 دقیقه و 55 درجه سانتی گراد برای 5 دقیقه)، دمای انبار (10 و 14 درجه سانتی گراد) و دوره نگهداری (صفر، 5، 10 و 15، 20 و 25 روز) بر عمر قفسه ...
بیشتر
در دو آزمایش جداگانه اثرات مختلف مراحل رسیدن (سبز رسیده، تا 20% تغییر رنگ و تا 40% تغییر رنگ)، تیمارهای آب سرد (5 درجه سانتی گراد برای 5 دقیقه و 10 درجه سانتی گراد برای 15 دقیقه)، تیمارهای آب گرم (50 درجه سانتی گراد برای 15 دقیقه و 55 درجه سانتی گراد برای 5 دقیقه)، دمای انبار (10 و 14 درجه سانتی گراد) و دوره نگهداری (صفر، 5، 10 و 15، 20 و 25 روز) بر عمر قفسه ای و انبارمانی میوه انبه رقم لانگرا بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش مرحله رسیدن و دوره نگهداری مقدار اسید قابل تیتر و سفتی میوه بطور معنی داری کاهش یافتند و میزان شاخص طعم و ارزیابی حسی مانند رنگ پوست، عطر، مزه و کیفیت میوه بطور معنی داری افزایش یافتند. تیمارهای آب سرد نسبت به تیمارهای آب گرم و شاهد، بیشترین میزان سفتی میوه و کمترین میزان شاخص طعم، رنگ پوست و عطر را داشتند. هر دو دمای انبار 10 و 14 درجه سانتی گراد، رسیدن میوه را محدود کردند، اما دمای 10 درجه سانتی گراد نسبت به دمای 14 درجه سانتی گراد، منجر به کاهش بیشتر شاخص طعم، pH ، رنگ پوست، عطر، مزه، کیفیت میوه و افزایش بیشتر اسید قابل تیتر و سفتی میوه شدند. داده های این مقاله توصیه می کند که برداشت در مرحله سبز رسیده، استفاده از تیمارهای آب سرد و نگهداری در دمای 10 درجه سانتی گراد منجر به تاخیر رسیدن میوه های انبه می شوند.
پرویز نوروزی؛ روح انگیز نادری؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری؛ محسن کافی
چکیده
در این تحقیق اثر محلولپاشی با غلظتهای مختلف اسید جیبرلیک1 (GA3) بر روی برخی شاخصهای گلدهی در سال دوم گلدهی سیکلمن مورد بررسی قرار گرفت. غلظتهای مورد استفادة GA3، پنج غلظت صفر، 20، 30، 40 و 50 میلیگرم در لیتر بودند. این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. شاخصهای تعداد کلِ گل در یک دورة گلدهی، تعداد گل در اوج ...
بیشتر
در این تحقیق اثر محلولپاشی با غلظتهای مختلف اسید جیبرلیک1 (GA3) بر روی برخی شاخصهای گلدهی در سال دوم گلدهی سیکلمن مورد بررسی قرار گرفت. غلظتهای مورد استفادة GA3، پنج غلظت صفر، 20، 30، 40 و 50 میلیگرم در لیتر بودند. این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. شاخصهای تعداد کلِ گل در یک دورة گلدهی، تعداد گل در اوج گلدهی، تعداد روز از محلولپاشی تا اوج گلدهی، طول گلبرگ، قطر دهانة گل و طول دمگل در این تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که غلظتهای مختلف GA3، تأثیر معنیداری بر روی تعداد کل گل در یک دورة گلدهی نداشته است. تیمار 40 میلیگرم در لیتر GA3، باعث تولید حداکثر تعداد گل در اوج گلدهی شده و نمای گلی2 را به طرز قابل توجهی افزایش داد. با افزایش غلظت GA3، تعداد روز از زمان محلولپاشی تا اوج گلدهی بتدریج کاهش یافت. حداقل تعداد روز از زمان محلولپاشی تا اوج گلدهی با استفاده از غلظت 50 میلیگرم در لیتر GA3 حاصل گردید. از طرف دیگر این تیمار با افزایش بیش از حد طول دمگل، باعث افزایش درصد دمگلهای خوابیده گردید و نمای گلی را کاهش داد. در این آزمایش، اندازة گلبرگها و قطر دهانة گل، تحت تأثیر غلظتهای مختلف GA3 قرار نگرفت.
محسن حاتمی؛ سیامک کلانتری؛ مجتبی دلشاد
چکیده
حساسیت میوه های گوجه فرنگی به دمای پایین و خسارت سرمازدگی، انبارمانی، بازاررسانی و قابلیت فروش میوهها را محدود میکند. در این تحقیق اثر تیمار آب گرم به عنوان یک تیمار پس از برداشت توصیه شده، بر کاهش بروز خسارت سرمازدگی و تغییر خصوصیات کیفی میوه گوجه فرنگی طی دوره انبارمانی بررسی شد. میوههای گوجه فرنگی در مرحله رسیده سبز برداشت ...
بیشتر
حساسیت میوه های گوجه فرنگی به دمای پایین و خسارت سرمازدگی، انبارمانی، بازاررسانی و قابلیت فروش میوهها را محدود میکند. در این تحقیق اثر تیمار آب گرم به عنوان یک تیمار پس از برداشت توصیه شده، بر کاهش بروز خسارت سرمازدگی و تغییر خصوصیات کیفی میوه گوجه فرنگی طی دوره انبارمانی بررسی شد. میوههای گوجه فرنگی در مرحله رسیده سبز برداشت و با آب گرم ?C 45 به مدت 15 دقیقه تیمار گردیدند. سپس میوه ها به سه شرایط دمایی مختلف نگهداری شامل ?C 5، ?C 13 و شرایط دمایی شبیه سازی شده (SC) در محدوده زمانی بین برداشت و مصرف گوجه فرنگی توسط مصرف کننده، منتقل شدند. مدت نگهداری برای میوه ها 43 روز در نظر گرفته شد. رنگ میوه، رنگیزه لیکوپن، درصد کاهش وزن، سفتی، فعالیت آنزیم پلی گالاکتوروناز، میزان اسید آسکوربیک و خسارت سرمازدگی (CI) در مدت نگهداری، اندازهگیری و ارزیابی شد. در حالیکه میوههای گوجهفرنگی انبار شده در دمای ?C 13 بصورت تقریباً طبیعی رسیدند، انبارداری در دمای ?C 5 و شرایط دمایی شبیه سازی شده (SC) در رسیدن طبیعی میوه ها اختلال ایجاد کرد. تیمار گرمایی باعث تاخیر نسبی در توسعه رنگ میوه، کم شدن درصد کاهش وزن، افزایش اسید آسکوربیک و لیکوپن، همچنین کاهش فعالیت آنزیم پلی گالاکتوروناز شد. تیمار گرمایی همچنین اثر تعیین کننده مهمی بر کاهش بروز خسارت سرمازدگی در میوههای رسیده سبز داشت. نتایج نشان داد که در گوجهفرنگی به عنوان یک میوه فرازگرا، تیمار آب گرم و دمای نگهداری اثر مهمی بر عمر انباری و عمر قفسه ای آن داشت. این مطالعه تایید کرد که 13 درجه سانتی گراد یک دمای بهینه برای نگهداری و تیمار آب گرم یک تیمار پس از برداشت مناسب برای گوجه فرنگی است.
محمد سیاری؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری
دوره 42، شماره 4 ، اسفند 1390، ، صفحه 339-347
چکیده
به منظور کاهش سرمازدگی میوههای انار رقم رباب فارس در سردخانه، میوهها قبل از انبار در غلظتهای 7/0، 4/1 و 2 میلیمولار اسید سالیسیلیک به مدت 10 دقیقه غوطهور شدند. میوهها به مدت 4 ماه در انبار سرد (دمای °C2 و رطوبت نسبی 85 تا 90 درصد) نگهداری و در فواصل زمانی 1 ماه، از انبار خارج و میزان سرمازدگی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی آنها مورد ارزیابی ...
بیشتر
به منظور کاهش سرمازدگی میوههای انار رقم رباب فارس در سردخانه، میوهها قبل از انبار در غلظتهای 7/0، 4/1 و 2 میلیمولار اسید سالیسیلیک به مدت 10 دقیقه غوطهور شدند. میوهها به مدت 4 ماه در انبار سرد (دمای °C2 و رطوبت نسبی 85 تا 90 درصد) نگهداری و در فواصل زمانی 1 ماه، از انبار خارج و میزان سرمازدگی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش دوره نگهداری میزان سرمازدگی و نشت یونی افزایش یافت اما در میوههای تیمار شده روند افزایش بسیار کندتر از میوههای شاهد بود. با افزایش دوره انبارمانی و غلظت اسید سالیسیلیک، فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز افزایش یافت. در طول دوره انبارمانی فعالیت آنتیاکسیدانی و میزان ویتامین ث در میوههای شاهد کاهش شدیدی داشت اما در میوههای تیمار شده این کاهش بسیار اندک بود. همچنین مواد جامد محلول و pH میوهها در طول دوره انبارمانی افزایش و اسیدیته قابل تیتراسیون کاهش یافت. اسید سالیسیلیک از میان صفات مربوط به کیفیت میوه، تنها بر اسیدیته قابل تیتراسیون اثر داشت و باعث کاهش آن شد. در کاهش میزان سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه، تیمار 4/1 میلیمولار اسید سالیسیلیک بهتر از دیگر تیمارها تشخیص داده شد. نتایج این آزمایش بیانگر تأثیر مثبت اسید سالیسیلیک در کاهش سرمازدگی و حفظ ظرفیت آنتیاکسیدانی انار رقم رباب فارس در سردخانه میباشد.
محمد سیاری؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری؛ هوشنگ علیزاده؛ محمدعلی عسگری
دوره 40، شماره 3 ، آذر 1388
چکیده
کاربرد قبل از انبار اسید سالیسیلیک و دوره نگهداری روی فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز، سرمازدگی و کیفیت میوه رقم ملس ساوه مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک شاخص سرمازدگی و نشت یونی کاهش یافت و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز افزایش پیدا کرد. کمترین میزان نشت یونی و شاخص سرمازدگی ...
بیشتر
کاربرد قبل از انبار اسید سالیسیلیک و دوره نگهداری روی فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز، سرمازدگی و کیفیت میوه رقم ملس ساوه مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک شاخص سرمازدگی و نشت یونی کاهش یافت و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز افزایش پیدا کرد. کمترین میزان نشت یونی و شاخص سرمازدگی و بیشترین میزان فعالیت آنزیم در غلظت 2 میلیمولار اسید سالیسیلیک مشاهده شد. محتوای ویتامین ث و اسیدیته قابل تیتراسیون میوههای تیمار شده با غلظتهای بالای اسید سالیسیلیک نسبت به میوههای شاهد بیشتر بود. در طول دوره انبارمانی، نشت یونی، شاخص سرمازدگی، فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز، مواد جامد محلول و pH افزایش یافت اما محتوای ویتامین ث و اسیدیته قابل تیتراسیون کاهش یافت. این نتایج نشان میدهد که در طول دوره انبارداری، به خصوص پس از دو ماه انبارمانی سرمازدگی میوهها افزایش پیدا میکند اما تیمار قبل از انبار میوهها با غلظت دو میلی مولار اسید سالیسیلیک میتواند سرمازدگی را با افزایش فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و تقویت سیستم دفاعی کنترل نماید.