تأثیر نگهداری در انبار سرد بر فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی برخی ملون‌ها

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی،دانشگاه تهران، کرج، ایران

3 گروه علوم باغبانی ،، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج،ایران

چکیده

در محصولات حساس به سرما، دمای پایین منجر به بروز آسیب سرمازدگی می‌شود. تحت شرایط تنش سرمازدگی، تولید گونه‌های اکسیژن فعال افزایش می‌یابد و باعث تنش اکسیداتیو می‌شود. گیاهان یک سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی کارآمد به منظور جلوگیری از تجمع و حذف گونه‌های اکسیژن فعال ایجاد کرده‌اند.در این پژوهش با هدف بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی ملون‌ها تحت شرایط دمای پایین، هفت ژنوتیپ ملون شامل 4 والد (آبادان، خاتونی، دستنبو، ژاپن) و 3 هیبرید (خاتونی×آبادان، دستنبو×خاتونی، ژاپن×خاتونی) در سال‌های 1398و 1399 در مرکز تحقیقات علوم باغبانی کشت شدند. میوه‌ها بعد از برداشت به سردخانه گروه علوم باغبانی منتقل و در سه دمای (4،1و 13درجه سانتی‌گراد) به مدت سی روز نگه-داری شدند. نتایج پژوهش نشان داد که میزان سفتی بافت و مواد جامد محلول کل در نمونه‌های "ژاپن" و "ژاپن×خاتونی" نسبت به سایر ملون‌ها بالاتر بود. هم‌چنین در این ملون‌ها، شاخص سرمازدگی بعد از سی روز در دماهای 1و 4 درجه سانتی‌گراد پایین بود. پایین‌ترین میزان سفتی و مواد جامد محلول و بالاترین شاخص سرمازدگی و محتوای مالون دی آلدهید در "دستنبو×خاتونی" و "خاتونی ×آبادان" دیده شد. میزان فعالیت آنزیم-های آنتی اکسیدانی (کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسید دیس موتاز) در ملون‌هایی که شاخص سرمازدگی بالاتری داشتند، پایین‌تر بود. بالاترین فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی در "ژاپن" و "ژاپن×خاتونی" دیده شد. به نظر می‌رسد که محتوای بالاتر آنزیم‌های کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسید دیس موتاز در بهبود مقاومت به سرما در این نمونه‌های ملون نقش دارند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The impact of cold storage on antioxidant enzymes activity of some melons

نویسندگان [English]

  • maryam karbasi 1
  • Forouzandeh Soltani 2
  • Siamak Kalantari 3
1 Department of Horticuitural Science, Faculty of Agricultural & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
2 Department of Horticuitural Science, Faculty of Agricultural & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Department of Horticuitural Science, Faculty of Agricultural & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]

In cold-sensitive products, low temperature leads to chilling injury. Under chilling stress conditions, the production of reactive oxygen species increases and causes oxidative stress. Plants have developed an efficient antioxidant defense system to prevent the accumulation and elimination of reactive oxygen species. In this study, with the aim of investigating the antioxidant activity of melons under low temperature conditions, seven melon genotypes including 4 parents (“Abadan”, “Khatouni”, “Dudaim”, “Japan”) and 3 hybrids (“Khatouni×Abadan”, “Dudaim×Khatoni”, “Japan × Khatouni”) in the year 2018 and 2019 were cultivated in Horticultural science Research Center. After harvesting, the fruits were transferred to the cold room of Horticultural Science Department and kept at three temperatures (1, 4 and 13° C) for thirty days. The results of the research showed that the firmness of the tissue and the total soluble solids were higher in the samples of “Japan” and “Japan×Khatouni” compared to other melons. Also, in these melons, the chilling index was low after thirty days at temperatures of 1 and 4°C. The lowest firmness and soluble solids and the highest chilling index and malondialdehyde content were seen in “Dudaim ×Khatouni” and “Khatouni × Abadan”. The amount of activity of antioxidant enzymes (catalase, peroxidase and superoxide dismutase) was higher in melons that had a lower chilling index. The highest activity of antioxidant enzymes was seen in “Japan” and “Japan×Khatouni”. It seems that the elevated levels of catalase, peroxidase, and superoxide dismutase enzymes contribute to improving cold resistance in this samples of melons.

کلیدواژه‌ها [English]

  • "Active oxygen"
  • "Chilling"
  • "Hybrid"
  • " Melon"
  • "Storage"

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 20 خرداد 1403
  • تاریخ دریافت: 22 شهریور 1402
  • تاریخ بازنگری: 27 دی 1402
  • تاریخ پذیرش: 01 بهمن 1402