بابک عدولی؛ بیژن مرادی؛ مرتضی گل محمدی
چکیده
ترکیدگی قبل از برداشت میوه مرکبات، عارضهای فیزیولوژیک است که هر ساله در رقم های حساس مانند نارنگی’پیج‘ باعث کاهش محصول قابل عرضه به بازار و افزایش آلودگیهای قارچی میوه در باغ و انبار میشود. با توجه به نقشی که سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر میتوانند در استحکام پوست میوه مرکبات داشته باشند، تحقیقی به منظور تعیین اثرات یک بار ...
بیشتر
ترکیدگی قبل از برداشت میوه مرکبات، عارضهای فیزیولوژیک است که هر ساله در رقم های حساس مانند نارنگی’پیج‘ باعث کاهش محصول قابل عرضه به بازار و افزایش آلودگیهای قارچی میوه در باغ و انبار میشود. با توجه به نقشی که سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر میتوانند در استحکام پوست میوه مرکبات داشته باشند، تحقیقی به منظور تعیین اثرات یک بار محلولپاشی برگی درختان نارنگی رقم پیج با نسبتهای مختلفی از سه ترکیب معدنی نیترات پتاسیم (1 درصد)، نیترات کلسیم (1 درصد) و اسید بوریک (5/0 درصد) در پایان ریزش جودرو روی شدت ترکیدگی، فعالیت آنزیم پلیگالاکتوروناز میوه و صفات عملکردی انجام شد. نتایج نشان داد تیمارها اثری بر فعالیت آنزیم پلیگالاکتوروناز نداشت، اما درصد ترکیدگی را از حدود 3/12 درصد به 3/8 درصد کاهش و موجب افزایش عملکرد، وزن میوه و درصد آب میوه شدند. بر اساس یافتههای حاصله، کمترین شدت ترکیدگی در تیمارهای ترکیبی کلسیمدار دیده شد. تیمارهای پتاسیمدار دارای بالاترین عملکرد، وزن تک میوه و محتوای آب میوه بودند. بنابراین میتوان محلولپاشی برگی درختان نارنگی’پیج‘ با ترکیبی از هر سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر را برای کاهش درصد ترکیدگی و بهبود کمیت و کیفیت محصول به تولیدکنندگان نارنگی رقم پیج پیشنهاد کرد.
سید عبدالحسین محمدی جهرمی؛ عبدالحسین ابوطالبی جهرمی؛ وحید عبدوسی؛ علی رضا طلایی
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر عناصر نیتروژن و آهن در جهت افزایش کمی و کیفی میوه، روی درختان لیموشیرین شش ساله با پایه مکزیکنلایم در جهرم انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار و هر تکرار شامل یک درخت لیموشیرین انجام شد. در مهرماه محلولپاشی اوره و سولفات آهن با غلظتهای صفر، 3 و 5 گرم ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر عناصر نیتروژن و آهن در جهت افزایش کمی و کیفی میوه، روی درختان لیموشیرین شش ساله با پایه مکزیکنلایم در جهرم انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار و هر تکرار شامل یک درخت لیموشیرین انجام شد. در مهرماه محلولپاشی اوره و سولفات آهن با غلظتهای صفر، 3 و 5 گرم درلیتر، هر یک به تنهایی و ترکیبی، قبل از وارد شدن درخت به مرحله گلانگیزی روی درختان هدف انجام گرفت. براساس نتایج، مقادیر مختلف اوره و نیز اثرمتقابل آن با سولفات آهن بر همه صفات کمی و کیفی میوه در سطح 5 درصد اثر معنیداری داشت. سولفات آهن بر pH، اسید کل، ویتامین ث، متوسط وزن میوه و عملکرد در سطح پنج درصد اثر معنیداری نشان داد. بیشترین میزان عملکرد تک درخت (203 کیلوگرم)، درصد آب میوه (4/45 درصد) و ویتامین ث (26/44 میلیگرم در 100 میلیلیتر آب میوه) از کاربرد ترکیبی اوره 5 و سولفات آهن 3 گرم درلیتر بهدست آمد.
علی اسدی کنگرشاهی؛ نگین اخلاقی امیری
چکیده
به منظور افزایش عملکرد و کاهش تناوب باردهی نارنگی ساتسوما، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به مدت هفت سال بر درختان نارنگی ساتسوما انجام شد. تیمارها شامل شاهد، محلولپاشی زمستانی اوره (قبل از تمایز جوانههای گل)، محلولپاشی اوره در زمان گلدهی (باز شدن حداقل 50 درصد گلها) و محلولپاشی تابستانی اوره (پس از ریزش تابستانه میوهچهها) ...
بیشتر
به منظور افزایش عملکرد و کاهش تناوب باردهی نارنگی ساتسوما، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به مدت هفت سال بر درختان نارنگی ساتسوما انجام شد. تیمارها شامل شاهد، محلولپاشی زمستانی اوره (قبل از تمایز جوانههای گل)، محلولپاشی اوره در زمان گلدهی (باز شدن حداقل 50 درصد گلها) و محلولپاشی تابستانی اوره (پس از ریزش تابستانه میوهچهها) بودند. نتایج نشان داد تفاوت میانگین عملکرد بین سال پرمحصول و کممحصول در سالهای اول و دوم آزمایش بسیار زیاد بود، بهطوری که عملکرد از 19/94 کیلوگرم به ازای هر درخت در سال پرمحصول به 69/13 کیلوگرم در کم محصول رسید که حدود 80 کیلوگرم تفاوت داشتند. اما تفاوت عملکرد بین سالهای پرمحصول و کممحصول بعدی (سالهای سوم و چهارم آزمایش) به حدود 40 کیلوگرم رسید که تقریباً نصف تفاوت عملکرد در تناوب اول (سالهای اول و دوم آزمایش) بود. بنابراین، محلولپاشی اوره به تدریج موجب تعدیل تناوب باردهی در سالهای آزمایش شده است. بین تیمارهای مختلف محلولپاشی اوره از نظر عملکرد تجمعی، تفاوت معنیداری وجود داشت، بهطوری که بیشترین عملکرد تجمعی از تیمارهای شاهد و محلولپاشی در زمان گلدهی حاصل شد. همچنین تأثیر تیمارهای مختلف محلولپاشی اوره بر شاخص تناوب باردهی از نظر آماری معنیدار بود. درختان در تیمار شاهد، بیشترین شاخص تناوب باردهی را داشتند و تیمارهای محلولپاشی زمستانی و محلولپاشی در زمان گلدهی از کمترین شاخص تناوبباردهی برخوردار بودند. همه تیمارهای محلولپاشی اوره وزن متوسط میوهها را نسبت به شاهد افزایش دادند. بنابراین براساس نتایج این آزمایش جهت تعدیل تناوب باردهی، محلولپاشی زمستانه و بهاری اوره توصیه میشود.
علوم میوه
نگین اخلاقی امیری
چکیده
تأثیر شش پایه مختلف (سوینگلسیتروملو؛ ترویرسیترنج؛ کاریزوسیترنج؛ سیترنج C-35؛ اسموتفلتسویل و گوتو) بر صفات رویشی نارنگی انشوی پیشرس میاگاوا طی 8 سال (1396-1389) مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار و چهار درخت در هر تکرار در ایستگاه تحقیقات باغبانی قائمشهر انجام شد. نتایج نشان داد که در پایان ...
بیشتر
تأثیر شش پایه مختلف (سوینگلسیتروملو؛ ترویرسیترنج؛ کاریزوسیترنج؛ سیترنج C-35؛ اسموتفلتسویل و گوتو) بر صفات رویشی نارنگی انشوی پیشرس میاگاوا طی 8 سال (1396-1389) مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار و چهار درخت در هر تکرار در ایستگاه تحقیقات باغبانی قائمشهر انجام شد. نتایج نشان داد که در پایان فاز رویشی (سال سوم)، درختان با پایه گوتو کمترین ارتفاع و حجم تاج را داشتند اما در سه سال پایانی، کمترین ارتفاع و حجم تاج به درختان با پایه C-35 اختصاص یافت. در مقابل درختان با پایه سوینگلسیتروملو بیشترین حجم تاج را داشتند. همچنین بیشترین محیط و سطح مقطع پایه از سوینگلسیتروملو و بیشترین محیط و سطح مقطع پیوندک از اسموتفلتسویل حاصل شد. نتایج تجانس پایه و پیوندک نیز نشان داد که این نسبت برای اسموتفلتسویل بیشتر از عدد یک، برای سیترنجها، حدود یک و در سیتروملو و گوتو کمتر از یک بود. به طور کلی نتایج نشان داد که سطح مقطع پایهها با حجم تاج و محیط تنه پیوندک با ارتفاع و همچنین عرض تاج بیشترین همبستگی را دارند بنابراین میتوانند برای تخمین حجم تاج استفاده شوند.
علوم میوه
سمانه راهب؛ محمود قاسم نژاد؛ بهروز گلعین؛ مرتضی گل محمدی؛ عاطفه صبوری
چکیده
لایمها به دلیل کیفیت و اسیدیتۀ بالای عصارۀ میوه، بهصورت تازه خوری و فرآوری شده استفاده میشود. در سالهای اخیر، رخداد بیماری جاروک، باعث بین رفتن هزاران اصله درخت لایم در جنوب ایران شده است. مهمترین روش کنترل این بیماری، کاشت نژادگان (ژنوتیپ)های متحمل است. بنابراین، در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 33 نژادگان مختلف لایم بدون علائم ...
بیشتر
لایمها به دلیل کیفیت و اسیدیتۀ بالای عصارۀ میوه، بهصورت تازه خوری و فرآوری شده استفاده میشود. در سالهای اخیر، رخداد بیماری جاروک، باعث بین رفتن هزاران اصله درخت لایم در جنوب ایران شده است. مهمترین روش کنترل این بیماری، کاشت نژادگان (ژنوتیپ)های متحمل است. بنابراین، در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 33 نژادگان مختلف لایم بدون علائم بیماری جاروک در مزرعه یا پس از آزمایشهای مقدماتی، بههمراه ده رقم تجاری مرکبات بهعنوان شاهد با 17 جفت آغازگر SSR و 11 آغازگر ISSR بررسی شد. با توجه به محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) نشانگرهای ریزماهواره TAA1 و TC26 به ترتیب به میزان 72/0 و 68/0 و همچنین در نشانگرهای ISSR، آغازگرهای ISSR1، 809 و 810 هر سه به میزان 49/0 بهعنوان مناسبترین نشانگرهای متمایزکننده شناسایی شدند. نتایج نشان داد، بین لایمها و دیگر انواع مرکبات از لحاظ نشانگرهای مورد بررسی تفاوتهایی وجود دارد. از سوی دیگر همۀ نژادگانهای لایم بر پایۀ هر دو نشانگر، قرابت بالایی با رقمهای مکزیکن لایم و پرشین لایم نشان دادند و در یک خوشه قرار گرفتند. بنابراین، بیشتر نژادگانهای لیموترش در جنوب کشور متعلق به گروه لایمها هستند.
علوم میوه
رضا فیفائی؛ هرمز عبادی
چکیده
آب، عامل اصلی فعالیتهای کشاورزی است و حدود 70 درصد آب مصرفی جهان به آبیاری اختصاص دارد. این پژوهش بهمنظور بررسی واکنش مرکبات به خشکی، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و دو دانهال در هر واحد آزمایشی انجام شد. فاکتورها شامل پایههای مختلف مرکبات در 10 سطح (نارنج، پونسیروس، ترویرسیترنج، مکزیکنلایم، ...
بیشتر
آب، عامل اصلی فعالیتهای کشاورزی است و حدود 70 درصد آب مصرفی جهان به آبیاری اختصاص دارد. این پژوهش بهمنظور بررسی واکنش مرکبات به خشکی، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و دو دانهال در هر واحد آزمایشی انجام شد. فاکتورها شامل پایههای مختلف مرکبات در 10 سطح (نارنج، پونسیروس، ترویرسیترنج، مکزیکنلایم، سیتروملو، رافلمون، بکرایی، ماکروفیلا، کلئوپاترا ماندارین و شانگشا) و آبیاری در دو سطح شامل آبیاری بهینه (حفظ رطوبت بستر در حد ظرفیت گلدانی) و تنش شدید (قطع آبیاری) بودند. نتایج نشان داد در اثر خشکی، درصد نشت یونی در تمامی پایههای مورد بررسی و نسبت وزن خشک ریشه به شاخه در پایههای پونسیروس، ماکروفیلا و بکرایی افزایش و محتوی نسبی آب برگ در همه پایهها، وزن تر برگ در نارنج، وزن تر ساقه در سیتروملو، وزن تر ریشه در ترویرسیترنج، نارنج، سیتروملو و ماکروفیلا، وزن تر شاخه در نارنج و سیتروملو، وزن تر کل در نارنج، سیتروملو و ماکروفیلا، نسبت وزن تر ریشه به شاخه در ترویرسیترنج، سیتروملو، ماکروفیلا و کلئوپاتراماندارین کاهش یافت. بنابراین ترویرسیترنج با نشت یونی کمتر، شانگشا با نگهداری بیشتر آب در برگها و پونسیروس با وزن خشک ریشه به شاخه بیشتر، تحمل بهتری به خشکی از خود نشان دادند.
علوم میوه
مژده یوسفی؛ فاطمه ناظوری؛ سید حسین میردهقان؛ محمد حسین شمشیری
چکیده
میوه لیموترش بهدلیل داشتن ارزش اقتصادی و ترکیبات مفید تغذیهای حائز اهمیت میباشد. عدم وجود امکانات انبارداری و بستهبندی مناسب منجر به کاهش مصرف لیموی تازه نسبت به سایر روشهای فرآوری میشود. این تحقیق بهمنظور بررسی اثر غلظتهای 0، 1، 2 و 3 میلیمولار سالیسیلیکاسید بر انبارمانی (0، 20، 40 و 60 روز) میوه لیموترش در قالب آزمایش ...
بیشتر
میوه لیموترش بهدلیل داشتن ارزش اقتصادی و ترکیبات مفید تغذیهای حائز اهمیت میباشد. عدم وجود امکانات انبارداری و بستهبندی مناسب منجر به کاهش مصرف لیموی تازه نسبت به سایر روشهای فرآوری میشود. این تحقیق بهمنظور بررسی اثر غلظتهای 0، 1، 2 و 3 میلیمولار سالیسیلیکاسید بر انبارمانی (0، 20، 40 و 60 روز) میوه لیموترش در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. بر اساس یافتههای این تحقیق، طی دوره انبارمانی، روند افزایشی برخی از شاخصها از جمله کروما (5/5درصد)، کاهش وزن (9 درصد) و ویتامینث (66 درصد) نسبت به زمان برداشت مشاهده شد؛ ولی سفتی گوشت (52 درصد)، اسید کل (24 درصد) و تازگی پوست (37 درصد) کاهش یافتند. تیمارهای سالیسیلیکاسید قادر به حفظ وزن میوه نشد؛ ولی سالیسیلیکاسید 1 میلیمولار از نظر حفظ خواص پاداکسندگی و سالیسیلیکاسید 1 و 2 میلیمولار در حفظ سفتی پوست نسبت به تیمار شاهد مؤثر بودند. در پایان دوره انبار، بیشترین سفتی گوشت و ویتامینث در تیمار سالیسیلیکاسید 2 میلیمولار و بیشترین میزان مواد جامد محلول و اسید در تیمار سالیسیلیکاسید 1 میلیمولار ثبت شد. بهنظر میرسد نگهداری لیموترش در ظروف بستهبندی با استفاده از سالیسیلیکاسید 1 و 2 میلیمولار قادر به حفظ کیفیت لیموترش تا 60 روز باشد.
علوم میوه
هرمز عبادی؛ محمود رائینی سرجاز؛ محمد علی غلامی سفید کوهی
چکیده
تغییرات اقلیمی و تقاضای رو به افزایش آب برای تولید کشاورزی، استفاده بهینه از منابع آب را ناگزیر کرده است. در این آزمایش اثرگذاریهای پارهخشکیدگی ناحیۀ ریشه (PRD) و کاربرد آن همراه با سایهاندازی بر رشد و کارایی مصرف آب دانهالهای دوساله نارنج در رامسر بررسی شد. این آزمایش بهصورت گلدانی و در قالب طرح کامل تصادفی انجام شد. تیمارهای ...
بیشتر
تغییرات اقلیمی و تقاضای رو به افزایش آب برای تولید کشاورزی، استفاده بهینه از منابع آب را ناگزیر کرده است. در این آزمایش اثرگذاریهای پارهخشکیدگی ناحیۀ ریشه (PRD) و کاربرد آن همراه با سایهاندازی بر رشد و کارایی مصرف آب دانهالهای دوساله نارنج در رامسر بررسی شد. این آزمایش بهصورت گلدانی و در قالب طرح کامل تصادفی انجام شد. تیمارهای این آزمایش شامل آبیاری کامل(FI)، پارهخشکیدگی ناحیۀ ریشه (PRD) و دو تیمار پارهخشکیدگی ناحیۀ ریشه همراه با سایهاندازی متوسط (MShPRD) و بالا (HShPRD) بود که به مدت هفت ماه در سال 1394 اجرا شد. مقدار آب آبیاری بر پایۀ کمبود رطوبت خاک تعیین شد. کاهش آب مصرفی در تیمار PRD بیسایهاندازی، 6/29 درصد و در تیمارهای با سایهاندازی متوسط و بالا بهترتیب 2/36 و 2/39 درصد بود. مقایسۀ میانگینها نشان داد، در تیمار HShPRD اندازههای قطر تنه، وزن، حجم، طول، سطح و تراکم طولی ریشه و نسبت ریشه بهکل گیاه کمتر از دیگر تیمارها بود و نیز حجم و وزن ساقه و شاخه و تولید مادۀ خشک، کمتر از آبیاری کامل بود. ولی نسبتهای وزن خشک برگ و همۀ اندامهای هوایی بهکل گیاه و نیز نسبت اندامهای هوایی به ریشه (S/R) در این تیمار بیش از دیگر تیمارها بود. تفاوت تیمارها از نظر شمار، سطح و وزن خشک و تر برگ، ارتفاع گیاه، طول شاخهها، قطر ریشه، سطح ویژه و طول ویژۀ ریشه معنیدار نبود. درنتیجه، بیشترین کارایی مصرف آب آبیاری در تیمار MShPRD دیده شد ولی این برتری تنها نسبت به آبیاری کامل معنیدار بود.
علوم میوه
بابک عدولی؛ ذبیح اله زمانی؛ محمد رضا فتاحی مقدم؛ بهروز گلعین؛ کرامت اله رضایی
چکیده
بررسی الگوی تغییر فصلی محتوای کربوهیدراتی درخت بر گلانگیزی و تشکیل و نمو میوه موضوعی پراهمیت در فیزیولوژی باردهی و مدیریت باغهای میوه است. بنابراین و بهمنظور کنترل تناوب باردهی، آزمایشی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با درختان 24 سالۀ نارنگی انشو در شرایط دیم در شهرستان رامسر انجام شد. هدفهای عمدۀ این پژوهش شامل بررسی جزءبندی ...
بیشتر
بررسی الگوی تغییر فصلی محتوای کربوهیدراتی درخت بر گلانگیزی و تشکیل و نمو میوه موضوعی پراهمیت در فیزیولوژی باردهی و مدیریت باغهای میوه است. بنابراین و بهمنظور کنترل تناوب باردهی، آزمایشی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با درختان 24 سالۀ نارنگی انشو در شرایط دیم در شهرستان رامسر انجام شد. هدفهای عمدۀ این پژوهش شامل بررسی جزءبندی ذخایر کربوهیدراتی درخت در سالهای آور و نیاور، ارزیابی رابطۀ اندوختههای قندی با تولید گل و میوه، همچنین، تعیین تأثیر محلولپاشی 2,4-D در سالِ آور بر الگوی تغییر قندها، فعالیت آنزیمهای ریزشی، تعدیل تناوب باردهی و کمیت و کیفیت محصول بوده است. نتایج بهدستآمده مؤید تأثیر بارز میزان بارآوری بر جزءبندی و نوسان فصلی کربوهیدراتها بود و نشان داد، فعالیت آنزیمهای ریزشی متأثر از سطح بارآوری است. نتایج همچنین نشان داد، 2,4-D ضمن تعدیل تناوب باردهی نارنگی انشو توانست سبب بهبود وزن میوه شود. بر پایۀ دادههای بهدستآمده، میزان نشاستۀ برگ در پایان ریزش جودرو را میتوان بهعنوان یک سنجۀ بیوشیمیایی برای پیشگویی وزن نهایی تک میوه در همان سال و نیز تراکم گلها در سال بعد استفاده کرد.
علی محمد خورشید دوست؛ فریبرز زارع نهندی؛ اعظم خلیلی
چکیده
در این پژوهش دادههای اقلیمی سال 1389 از ایستگاههای هواشناسی ساری، آمل، قراخیل، بابلسر و گلوگاه شامل فراسنجههای اقلیمی دما، بارش، رطوبت نسبی، بیشینه سرعت باد، شمار ساعتهای آفتابی و روزهای یخبندان گردآوری شد. برخی دادههای کیفیت میوه شامل وزن، حجم، اسیدیته و غیره نیز در آزمایشگاه اندازهگیری شد. بررسی ویژگیهای ...
بیشتر
در این پژوهش دادههای اقلیمی سال 1389 از ایستگاههای هواشناسی ساری، آمل، قراخیل، بابلسر و گلوگاه شامل فراسنجههای اقلیمی دما، بارش، رطوبت نسبی، بیشینه سرعت باد، شمار ساعتهای آفتابی و روزهای یخبندان گردآوری شد. برخی دادههای کیفیت میوه شامل وزن، حجم، اسیدیته و غیره نیز در آزمایشگاه اندازهگیری شد. بررسی ویژگیهای کیفی میوه در ایستگاههای مورد بررسی نشان داد، ویژگیهای اندازهگیریشده تحت تأثیر فراسنجههای دما، بارش و رطوبت نسبی قرار گرفتند. ایستگاههای مورد بررسی بر پایۀ ویژگیهای کیفی میوه و فراسنجههای اقلیمی در دو گروه A (گلوگاه و قراخیل) و B (ساری، آمل و بابلسر) جای گرفتند. میوههای تولیدی از باغهای مرکبات ایستگاههای گروه A اسیدیته، وزن و ضخامت پوست بیشتری نسبت به گروه B داشتند، درحالیکه میوههای تولیدی از باغهای گروه B، ویتامین ث، وزن گوشت، حجم و وزن میوه بیشتری نسبت به گروه A داشتند. دیگر ویژگیهای اندازهگیریشده تحت تأثیر فراسنجههای اقلیمی قرار نگرفتند.
عبدالحسین ابوطالبی؛ بهنام بهروزنام؛ زهرا پشنگه
چکیده
در این مطالعه اثر سطوح مختلف سالیسیلیک اسید بر القای مقاومت به سرمازدگی و کیفیت میوه لیموشیرین مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور میوه لیموشیرین در غلظتهای صفر (آب مقطر)، 200، 400 و 600 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید به صورت غوطهوری به مدت 5 دقیقه تیمار و پس از بستهبندی در کیسه پلاستیکی بصورت تکی به انبار سرد ( 1±4درجه سانتیگراد) منتقل ...
بیشتر
در این مطالعه اثر سطوح مختلف سالیسیلیک اسید بر القای مقاومت به سرمازدگی و کیفیت میوه لیموشیرین مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور میوه لیموشیرین در غلظتهای صفر (آب مقطر)، 200، 400 و 600 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید به صورت غوطهوری به مدت 5 دقیقه تیمار و پس از بستهبندی در کیسه پلاستیکی بصورت تکی به انبار سرد ( 1±4درجه سانتیگراد) منتقل و مدت دو ماه نگهداری شدند. یک گروه میوه نیز بدون اعمال هیچ تیماری به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. پس از پایان مدت آزمایش، میوهها به مدت 5 روز به دمای 25 درجه سانتی گراد منتقل و اثر تیمارها بر درصد میوههای سرمازده، کل مواد جامد محلول، درصد نشت یونی، ویتامین ث و درصد میوههای پوسیده بررسی شد. بر اساس نتایج سالیسیلیک اسید باعث کاهش سرمازدگی، حفظ کیفیت ظاهری و جلوگیری از آب از دستدهی میوه گردید، بدون آنکه اثر نامطلوب بر کیفیت محصول داشته باشد. بیشترین درصد میوه سرمازده در تیمار شاهد و آب مقطر و کمترین آن در تیمار 400 میلیگرمدرلیتر سالیسیلیک اسید وجود داشت. از لحاظ میزان کاهش وزن، ویتامین ث و اسید کل، تفاوت معنیداری بین میوههای تیمار شده با سالیسیلیک اسید و شاهد وجود داشت اما هیچگونه اختلاف معنیداری بین آنها از لحاظ میزان مواد جامد محلول و pH عصاره دیده نشد. در مجموع، تیمار 400 میلیگرمدرلیتر سالیسیلیک اسید، میوههای با بالاترین کیفیت ظاهری و بیشترین اثر بازدارندگی بر سرمازدگی داشت.
عبدالحسین ابوطالبی؛ حامد حسن زاده؛ محمدصادق عربزادگان
دوره 40، شماره 4 ، اسفند 1388
چکیده
در این پژوهش تاثیر چهار پایه مرکبات شامل نارنج (Citrus aurantium)، بکرائی(C. reticulata × C. auralimetta)، لیموآب (C. aurantifolia) و ولکامرلمون(C. volkameriana)? بر میزان کلروفیل و غلضت عناصر معدنی (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، آهن، روی، مس، منگنز، کلر و بور) برگ پیوندک لیموشیرین رشد یافته در گلدانهای حاوی خاک آهکی در گلخانه در قالب طرح کاملاً تصادفی ...
بیشتر
در این پژوهش تاثیر چهار پایه مرکبات شامل نارنج (Citrus aurantium)، بکرائی(C. reticulata × C. auralimetta)، لیموآب (C. aurantifolia) و ولکامرلمون(C. volkameriana)? بر میزان کلروفیل و غلضت عناصر معدنی (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، آهن، روی، مس، منگنز، کلر و بور) برگ پیوندک لیموشیرین رشد یافته در گلدانهای حاوی خاک آهکی در گلخانه در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج نوع پایه تاثیر معنیداری بر میزان کلروفیل برگ پیوندک داشت و بیشترین میزان کلروفیل روی پایه لیموآب بدست آمد. تحت تاثیر نوع پایه، غلظت سایر عناصر، به غیر از بور، در برگ پیوندک اختلاف معنیدار داشت. غلظت نیتروژن در برگ پیوندک روی همه پایهها کمتر از حد مطلوب بود و پایه نارنج بالاترین غلظت کلر و سدیم را در برگ پیوندک داشت.
داوود خوشبخت؛ علی اکبر رامین؛ بهرام بانی نسب؛ سیروس آقاجان زاده
دوره 40، شماره 4 ، اسفند 1388
چکیده
شوری یکی از بزرگترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان و تولید محصول در بسیاری از نقاط جهان میباشد که از دیر باز مورد توجه بوده است. مرکبات جزء گیاهان حساس به شوری میباشند. از آنجا که گونههای تجاری مرکبات به صورت پیوندی تکثیر میشوند؛ میزان تحمل پیوندک به شوری، بستگی زیادی به نوع پایه مورد استفاده دارد. پژوهش گلخانهای با هدف ارزیابی ...
بیشتر
شوری یکی از بزرگترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان و تولید محصول در بسیاری از نقاط جهان میباشد که از دیر باز مورد توجه بوده است. مرکبات جزء گیاهان حساس به شوری میباشند. از آنجا که گونههای تجاری مرکبات به صورت پیوندی تکثیر میشوند؛ میزان تحمل پیوندک به شوری، بستگی زیادی به نوع پایه مورد استفاده دارد. پژوهش گلخانهای با هدف ارزیابی تحمل به شوری نه پایه مرکبات شامل: پایههای نارنج، بکرائی، کلئوپاترا، رانگپورلایم، رافلمون، ماکروفیلا و سیتروملو، سیترنج و پونسیروس بصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار و چهار سطح شوری شامل: شاهد، 25، 50 و 75 میلیمول در لیتر نمک NaCl، با هدایت الکتریکی به ترتیب 5/1، 5/4، 79/6 و 06/9 دسیزیمنس بر متر در دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری، شاخصهای تعداد برگ، ارتفاع گیاه، سطح برگ، وزن تر و خشک برگ، ساقه و ریشه، تعداد و طول ریشه کاهش مییابد. نتایج مقایسات میانگین صفات مورد بررسی نشان داد که اختلافهای معنیداری بین پایههای مرکبات وجود دارد. در بین پایهها، نارنج، کلئوپاترا و رانگ پورلایم کمترین و پونسیروس، سیترنج و سیتروملو بیشترین کاهش در شاخصهای رشدی اندام هوایی و ریشه را نشان دادند.