اثر تغذیه برگی نارنگی ‏‎’‎پیج‎‘‎‏ بر ترکیدگی قبل از برداشت میوه، فعالیت پلی‌گالاکتوروناز و صفات ‏عملکردی

بابک عدولی؛ بیژن مرادی؛ مرتضی گل محمدی

دوره 53، شماره 2 ، شهریور 1401، ، صفحه 333-340

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.314431.1878

چکیده
  ترکیدگی قبل از برداشت میوه مرکبات، عارضه‌ای فیزیولوژیک است که هر ساله در رقم های حساس مانند نارنگی’پیج‘ باعث کاهش محصول قابل عرضه به بازار و افزایش آلودگی‌های قارچی میوه در باغ و انبار می‌شود. با توجه به نقشی که سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر می‌توانند در استحکام پوست میوه مرکبات داشته باشند، تحقیقی به منظور تعیین اثرات یک بار ...  بیشتر

تأثیر اوره و سولفات ‌آهن بر عملکرد و‎ ‎کیفیت میوه لیموشیرین (‏Citrus limettioides Tan.‎‏) در ‏شرایط خاک‌های آهکی شهرستان جهرم

سید عبدالحسین محمدی جهرمی؛ عبدالحسین ابوطالبی جهرمی؛ وحید عبدوسی؛ علی رضا طلایی

دوره 52، شماره 4 ، بهمن 1400، ، صفحه 851-860

https://doi.org/10.22059/ijhs.2020.304001.1809

چکیده
  این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر عناصر نیتروژن و آهن در جهت افزایش کمی و کیفی میوه، روی درختان لیموشیرین شش ساله با پایه مکزیکن‌لایم در جهرم انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار و هر تکرار شامل یک درخت لیموشیرین انجام شد. در مهرماه محلول‌پاشی اوره و سولفات آهن با غلظت‌های صفر، 3 و 5 گرم ...  بیشتر

تأثیر محلول‌پاشی اوره متناسب با فنولوژی رشد بر عملکرد و تناوب باردهی نارنگی ساتسوما ‏‏(‏Citrus unshiu‏)‏

علی اسدی کنگرشاهی؛ نگین اخلاقی امیری

دوره 52، شماره 1 ، خرداد 1400، ، صفحه 99-111

https://doi.org/10.22059/ijhs.2020.282798.1661

چکیده
  به منظور افزایش عملکرد و کاهش تناوب باردهی نارنگی ساتسوما، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی به مدت هفت سال بر درختان نارنگی ساتسوما انجام شد. تیمارها شامل شاهد، محلولپاشی زمستانی اوره (قبل از تمایز جوانه‌های گل)، محلولپاشی اوره در زمان گلدهی (باز شدن حداقل 50 درصد گل‌ها) و محلولپاشی تابستانی اوره (پس از ریزش تابستانه میوه‌چه‌ها) ...  بیشتر

علوم میوه
مقایسه صفات رویشی نارنگی انشوی میاگاوا روی 6 پایه مختلف در شرق مازندران

نگین اخلاقی امیری

دوره 50، شماره 3 ، آذر 1398، ، صفحه 683-695

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.261277.1470

چکیده
  تأثیر شش پایه مختلف (سوینگل‌سیتروملو؛ ترویرسیترنج؛ کاریزوسیترنج؛ سیترنج C-35؛ اسموت‌فلت‌سویل و گوتو) بر صفات رویشی نارنگی انشوی پیش‌رس میاگاوا طی 8 سال (1396-1389) مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار و چهار درخت در هر تکرار در ایستگاه تحقیقات باغبانی قائم‌شهر انجام شد. نتایج نشان داد که در پایان ...  بیشتر

علوم میوه
بررسی چندشکلی نشانگرهای مولکولی SSR و ISSR در نژادگان‌های مختلف لیموترش بدون علائم بیماری جاروک

سمانه راهب؛ محمود قاسم نژاد؛ بهروز گلعین؛ مرتضی گل محمدی؛ عاطفه صبوری

دوره 50، شماره 1 ، خرداد 1398، ، صفحه 1-11

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.215996.1086

چکیده
  لایم‌ها به دلیل کیفیت و اسیدیتۀ بالای عصارۀ میوه، به‌صورت تازه خوری و فرآوری شده استفاده می‌شود. در سال‌های اخیر، رخداد بیماری جاروک، باعث بین رفتن هزاران اصله درخت لایم در جنوب ایران ‌شده است. مهم‌ترین روش کنترل این بیماری، کاشت نژادگان (ژنوتیپ)های متحمل است. بنابراین، در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 33 نژادگان مختلف لایم بدون علائم ...  بیشتر

علوم میوه
نقش خشکی در تغییر برخی از ویژگی‌های مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی پایه‌های مرکبات

رضا فیفائی؛ هرمز عبادی

دوره 49، شماره 4 ، اسفند 1397، ، صفحه 949-958

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.239714.1305

چکیده
  آب، عامل اصلی فعالیت‌های کشاورزی است و حدود 70 درصد آب مصرفی جهان به آبیاری اختصاص دارد. این پژوهش به­منظور بررسی واکنش مرکبات به خشکی، به­صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و دو دانهال در هر واحد آزمایشی انجام شد. فاکتورها شامل پایه‌های مختلف مرکبات در 10 سطح (نارنج، پونسیروس، ترویرسیترنج، مکزیکن‌لایم، ...  بیشتر

علوم میوه
ارزیابی تأثیر سالیسیلیک‌اسید بر انبارمانی میوه لیمو‌ترش (Citrus aurantifolia cv. Mexican lime)

مژده یوسفی؛ فاطمه ناظوری؛ سید حسین میردهقان؛ محمد حسین شمشیری

دوره 49، شماره 4 ، اسفند 1397، ، صفحه 1045-1059

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.246332.1351

چکیده
  میوه لیموترش به‌دلیل داشتن ارزش اقتصادی و ترکیبات مفید تغذیه‌ای حائز اهمیت می‌باشد. عدم وجود امکانات انبارداری و بسته‌بندی مناسب منجر به کاهش مصرف لیموی تازه نسبت به سایر روش‌های فرآوری می‌شود. این تحقیق به­منظور بررسی اثر غلظت‌های 0، 1، 2 و 3 میلی‌مولار سالیسیلیک‌­اسید بر انبارمانی (0، 20، 40 و 60 روز) میوه لیموترش در قالب آزمایش ...  بیشتر

علوم میوه
رشد رویشی و کارایی مصرف آب دانهال‌های مرکبات در کاربرد همزمان سایه‌اندازی و پاره‌خشکیدگی ناحیۀ ریشه

هرمز عبادی؛ محمود رائینی سرجاز؛ محمد علی غلامی سفید کوهی

دوره 49، شماره 2 ، شهریور 1397، ، صفحه 417-428

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.230309.1218

چکیده
  تغییرات اقلیمی و تقاضای رو به افزایش آب برای تولید کشاورزی، استفاده بهینه از منابع آب را ناگزیر کرده است. در این آزمایش اثرگذاری‌های پاره‌خشکیدگی ناحیۀ ریشه (PRD) و کاربرد آن همراه با سایه‌اندازی بر رشد و کارایی مصرف آب دانهال‌های دوساله نارنج در رامسر بررسی شد. این آزمایش به‌صورت گلدانی و در قالب طرح کامل تصادفی انجام شد. تیمارهای ...  بیشتر

علوم میوه
بررسی تأثیر تناوب باردهی و محلول‌پاشی 2,4-D بر روند تغییر اندوختۀ‌ نشاسته و فعالیت آنزیم‌های ریزشی در نارنگی انشو

بابک عدولی؛ ذبیح اله زمانی؛ محمد رضا فتاحی مقدم؛ بهروز گلعین؛ کرامت اله رضایی

دوره 48، شماره 3 ، دی 1396، ، صفحه 479-486

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.202638.974

چکیده
  بررسی الگوی تغییر فصلی‌ محتوای کربوهیدراتی درخت بر گل‌انگیزی و تشکیل و نمو میوه‌‌ موضوعی پراهمیت در فیزیولوژی باردهی و مدیریت باغ‌های میوه است. بنابراین و به‌منظور کنترل تناوب باردهی، آزمایشی در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با درختان 24 سالۀ نارنگی انشو در شرایط دیم در شهرستان رامسر انجام شد. هدف‌های عمدۀ این پژوهش شامل بررسی جزء‌بندی ...  بیشتر

تأثیر عامل‌های اقلیمی بر برخی ویژگی‌های کیفی میوۀ پرتقال تامسون ناول در استان مازندران

علی محمد خورشید دوست؛ فریبرز زارع نهندی؛ اعظم خلیلی

دوره 48، شماره 1 ، خرداد 1396، ، صفحه 39-47

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.30975.347

چکیده
  در این پژوهش داده­های اقلیمی سال 1389 از ایستگاه­های هواشناسی ساری، آمل، قراخیل، بابلسر و گلوگاه شامل فراسنجه‌­های اقلیمی دما، بارش، رطوبت نسبی، بیشینه سرعت باد، شمار ساعت‌های آفتابی و روز­های یخبندان گرد­آوری شد. برخی داده­های کیفیت میوه شامل وزن، حجم، اسیدیته و غیره نیز در آزمایشگاه اندازه­گیری شد. بررسی ویژگی‌های ...  بیشتر

اثر سالیسیلیک اسید در القای مقاومت به سرمازدگی، کنترل پوسیدگی و حفظ کیفیت میوه لیموشیرین (Citrus limetta)

عبدالحسین ابوطالبی؛ بهنام بهروزنام؛ زهرا پشنگه

دوره 43، شماره 2 ، مهر 1391، ، صفحه 211-216

https://doi.org/10.22059/ijhs.2012.25112

چکیده
  در این مطالعه اثر سطوح مختلف سالیسیلیک اسید بر القای مقاومت به سرمازدگی و کیفیت میوه لیموشیرین مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور میوه لیموشیرین در غلظت‌های صفر (آب مقطر)، 200، 400 و 600 میلی‌گرم در لیتر سالیسیلیک اسید به صورت غوطه‌وری به مدت 5 دقیقه تیمار و پس از بسته‌بندی در کیسه پلاستیکی بصورت تکی به انبار سرد ( 1±4درجه سانتی‌گراد) منتقل ...  بیشتر

تأثیر نوع پایه بر غلظت عناصر معدنی و محتوای کلروفیل برگ پیوندک لیموشیرین (Citrus limettiodes)

عبدالحسین ابوطالبی؛ حامد حسن زاده؛ محمدصادق عربزادگان

دوره 40، شماره 4 ، اسفند 1388

چکیده
  در این پژوهش تاثیر چهار پایه مرکبات شامل نارنج (Citrus aurantium)، بکرائی(C. reticulata × C. auralimetta)، لیموآب (C. aurantifolia) و ولکامرلمون(C. volkameriana)? بر میزان کلروفیل و غلضت عناصر معدنی (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، آهن، روی، مس، منگنز، کلر و بور) برگ پیوندک لیموشیرین رشد یافته در گلدان‌های حاوی خاک آهکی در گلخانه در قالب طرح کاملاً تصادفی ...  بیشتر

تأثیر شوری بر شاخص‌های رشد در نه پایه مرکبات

داوود خوشبخت؛ علی اکبر رامین؛ بهرام بانی نسب؛ سیروس آقاجان زاده

دوره 40، شماره 4 ، اسفند 1388

چکیده
  شوری یکی از بزرگترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان و تولید محصول در بسیاری از نقاط جهان می‎باشد که از دیر باز مورد توجه بوده است. مرکبات جزء گیاهان حساس به شوری می‌باشند. از آنجا که گونه‌های تجاری مرکبات به صورت پیوندی تکثیر می‎شوند؛ میزان تحمل پیوندک به شوری، بستگی زیادی به نوع پایه مورد استفاده دارد. پژوهش گلخانه‎ای با هدف ارزیابی ...  بیشتر