اسماعیل صادقی؛ مصباح بابالار؛ علی رضا طلایی
چکیده
کمبود آهن و روی در خاکهای آهکی در بیشتر خاکهای ایران شایع است. به منظور مطالعه اثر محلولپاشی آهن و روی بر غلظت عناصر غذایی برگ و میوه سیب رقم گالا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام گرفت. عامل اول محلولپاشی ...
بیشتر
کمبود آهن و روی در خاکهای آهکی در بیشتر خاکهای ایران شایع است. به منظور مطالعه اثر محلولپاشی آهن و روی بر غلظت عناصر غذایی برگ و میوه سیب رقم گالا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام گرفت. عامل اول محلولپاشی روی بهصورت سولفات روی در سه سطح (صفر، 10 و 100 میلیگرم بر لیتر) و عامل دوم محلولپاشی آهن بهصورت کلات آهن در سه سطح (صفر، 100 و 1000 میلیگرم بر لیتر) بودند. نتایج نشان داد محلولپاشی آهن و روی بر عملکرد و غلظت عناصر غذایی برگ و میوه معنیدار بود و باعث افزایش محتوای عناصر غذایی برگها و میوهها شد. با توجه به نتایج این آزمایش کاربرد آهن باعث افزایش عملکرد، وزن، محتوای آهن، روی و پتاسیم برگها شد و میزان آهن، روی، پتاسیم، کلسیم و فسفر میوهها را نیز افزایش داد. همچنین روی موجب افزایش عملکرد، مواد جامد محلول و محتوای روی برگها و محتوای آهن و روی میوهها شد. طبق نتایج بهدستآمده اثر تیمارهای استفادهشده بر محتوای نیتروژن برگها و میوهها معنیدار نبود. نتایج این پژوهش نشان داد محلول پاشی آهن و روی باعث افزایش عملکرد، کیفیت و غلظت عناصر غذایی برگ و میوه سیب رقم گالا شد.
روح الله کریمی؛ سعید زارعی
چکیده
در این پژوهش، اثر کاربرد برگی سولفاتپتاسیم (صفر، 1500 و3000 میلیگرم در لیتر) در ترکیب با اسید جیبرلیک (صفر، 30، 60 و 90 میلیگرم در لیتر) بر عملکرد و اجزای آن و شاخصهای کیفی و آنتیاکسیدانی میوه انگور رقم بیدانهسفید بررسی شد. پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در یک تاکستان واقع در شهرستان ملایر اجرا ...
بیشتر
در این پژوهش، اثر کاربرد برگی سولفاتپتاسیم (صفر، 1500 و3000 میلیگرم در لیتر) در ترکیب با اسید جیبرلیک (صفر، 30، 60 و 90 میلیگرم در لیتر) بر عملکرد و اجزای آن و شاخصهای کیفی و آنتیاکسیدانی میوه انگور رقم بیدانهسفید بررسی شد. پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در یک تاکستان واقع در شهرستان ملایر اجرا شد. تیمار محلولپاشی در سه مرحله شامل یک هفته قبل از گلدهی، دو و چهار هفته بعد از گلدهی اجرا شد. براساس نتایج بیشترین میزان مواد جامد محلول و محتوای آنتوسیانین، اسید آسکوربیک و ظرفیت آنتیاکسیدانی حبهها مربوط تاکهای تیمارشده با غلظت 3000 میلیگرم در لیتر سولفاتپتاسیم در ترکیب با غلظت 30 میلیگرم در لیتر اسیدجیبرلیک بود. بیشترین میزان فنول و فلاونوئیدکل حبهها به ترتیب مربوط به تاکهای تیمارشده با غلظت 3000 میلیگرم سولفات پتاسیم در ترکیب 60 میلیگرم در لیتر و 90 میلیگرم در لیتر اسیدجیبرلیک بود. همچنین بیشترین محتوای ساکاروز و گلوکز مربوط به میوه تاکهای تیمارشده با سطح سوم سولفاتپتاسیم در ترکیب با سطح دوم اسیدجیبرلیک بود. کاربرد برگی سولفاتپتاسیم منجر به افزایش رسوراترول و وینیفرین در تاکهای تیمارشده با اسیدجیبرلیک شد. همچنین بیشترین فعالیت آنزیمهای کاتالاز، گایاکولپراکسیداز و آسکورباتپراکسیداز در تاکهای تیمارشده با غلظت 90 میلیگرم در لیتر اسیدجیبرلیک در ترکیب با غلظت 3000 میلیگرم در لیتر سولفاتپتاسیم مشاهده شد. در مجموع کاربرد برگی 3000 میلیگرم در لیتر سولفاتپتاسیم بهویژه در ترکیب با سطوح متوسط اسیدجیبرلیک ضمن بهبود عملکرد و تجمع ماده خشک بیشتر منجر به افزایش قند و ظرفیت آنتیاکسیدانی حبهها شد.
جعفر عباسی؛ معظم حسن پور اصیل؛ جمالعلی الفتی
چکیده
این تحقیق بهمنظور کاهش اثر شوری بر صفات مورفوفیزیولوژیک گل ژربرا با استفاده از تغذیه شیمیایی در سال 1396 انجام گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه عامل تغذیه عناصر معدنی، زمان تغذیه و استفاده از آب شور اجرا شد. نتایج نشان داد با افزایش میزان شوری، کاهش معنیداری در خصوصیات رشدی بهویژه ارتفاع ...
بیشتر
این تحقیق بهمنظور کاهش اثر شوری بر صفات مورفوفیزیولوژیک گل ژربرا با استفاده از تغذیه شیمیایی در سال 1396 انجام گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه عامل تغذیه عناصر معدنی، زمان تغذیه و استفاده از آب شور اجرا شد. نتایج نشان داد با افزایش میزان شوری، کاهش معنیداری در خصوصیات رشدی بهویژه ارتفاع بوته، قطر گل و دمگل، تعداد و سطح برگ، طول ریشه، وزن تر و خشک اندامهای مذکور و غلظت عناصر نیتروژن و کلسیم مشاهده شد. با افزایش سطح شوری آب از ds/m 2 به ds/m 3، مقدار عنصر سیلیسیم نیز از mg/kg 93/0 به mg/kg 98/0 وزن خشک افزایش یافت. مقدار سیلیسیم در تیمارهای کودی 1 گرم NPK در گلدان + محلولپاشی 1 سیلیکات کلسیم در 100 میلیلیتر آب ، 2 گرم NPK در گلدان + محلولپاشی 5/0 گرم سیلیکات کلسیم در 100 میلیلیتر آب و 2 گرم NPK در گلدان + محلولپاشی 1 گرم سیلیکات کلسیم در 100 میلی لیتر آب و در زمان 30 و 45 روز بعد از کاشت بیشترین مقدار بود و با تاخیر کوددهی به 60 روز بعد از کاشت مقدار سیلیسیم برگ، کاهش نشان داد. در نهایت نتایج نشان داد تغذیه با کودهای NPK، کلسیم و سیلیسیم توانست سبب حفظ رشد گیاه در شرایط شوری شوند حتی در برخی تیمارها، سبب افزایش رشد نسبت به شاهد گردد.
علوم میوه
فاطمه کرم نژاد؛ نوراله معلمی؛ اسماعیل خالقی
چکیده
نیتروژن نقش مهمی در مدیریت تغذیه درخت در مرکبات ایفا میکند. آزمایشی بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف اوره (صفر، 75/0%، 5/1%)، و زمانهای مختلف محلولپاشی اوره (اول دیماه، 15 دیماه، 30 دیماه)، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بر میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم، برگ و گره و خصوصیات گل و عملکرد گیاه نارنگی رقم ...
بیشتر
نیتروژن نقش مهمی در مدیریت تغذیه درخت در مرکبات ایفا میکند. آزمایشی بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف اوره (صفر، 75/0%، 5/1%)، و زمانهای مختلف محلولپاشی اوره (اول دیماه، 15 دیماه، 30 دیماه)، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بر میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم، برگ و گره و خصوصیات گل و عملکرد گیاه نارنگی رقم کینو، صورت گرفت. در این آزمایش از برگ و گره در 1، 3 و 5 هفته بعد از محلولپاشی نمونهبرداری انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که سه هفته بعد از محلولپاشی 1 دی، بیشترین مقدار نیتروژن برگ (5/2%) مربوط به گیاهان محلولپاشیشده با غلظت 5/1% اوره بود درحالیکه بیشترین مقدار نیتروژن گره (73/1%) در گیاهان تیمارشده در 30 دیماه با غلظت 5/1% اوره بهدست آمد. بیشترین مقدار پتاسیم و فسفر برگ گیاهان محلولپاشی در 30 دیماه با غلظت 5/1% اوره گزارش شد. همچنین غلظتهای مختلف اوره موجب افزایش تعداد گل، تحریک رشد تخمدان و افزایش عملکرد شد و بیشترین تأثیر مربوط به بالاترین غلظت اوره (5/1%) گزارش شد.
علوم میوه
محسن مظفری؛ ولی ربیعی؛ فرهنگ رضوی؛ عزیزاله خیری؛ اکبر حسنی
چکیده
استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی، مشکلات زیستمحیطی زیادی ایجاد کرده است؛ بنابراین بهکارگیری ترکیبات ارگانیک و هیومیکی، مخصوصا فولویک اسید، در تولید محصولات باغی مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر فولویک اسید بر صفات کیفی و آنتیاکسیدانی انگور رقم فخری سفید در چهار سطح صفر، 5/2، 5 و 10 گرم در لیتر بهصورت ...
بیشتر
استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی، مشکلات زیستمحیطی زیادی ایجاد کرده است؛ بنابراین بهکارگیری ترکیبات ارگانیک و هیومیکی، مخصوصا فولویک اسید، در تولید محصولات باغی مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر فولویک اسید بر صفات کیفی و آنتیاکسیدانی انگور رقم فخری سفید در چهار سطح صفر، 5/2، 5 و 10 گرم در لیتر بهصورت محلولپاشی برگی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تاکها بهصورت خزنده سنتی پرورش یافته بودند. محلولپاشی تاکها در سه مرحله 1- تشکیل میوه 2- ساچمهایشدن حبهها 3- زمان تغییر رنگ حبهها انجام شد. پس از برداشت (با درجه بریکس 20)، ویژگیهای کیفی و آنتیاکسیدانی میوهها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که تیمار 5/2 گرم در لیتر فولویک اسید بهطور معنیداری مواد جامد محلول، ویتامین ث، قندهای محلول، فنل کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی میوهها، میزان کلروفیل و پتاسیم برگ را افزایش داد و تیمار 10 گرم در لیتر فولویک اسید، فقط باعث افزایش اسید قابل تیتراسیون میوهها شد. با افزایش غلظت فولویک اسید، اثر آن بر صفات ارزیابیشده کاهش یافت؛ بهطوریکه تیمار 10 گرم در لیتر، اثر معنیداری در بهبود کیفیت و ویژگیهای آنتیاکسیدانی میوه نداشت. همچنین تیمار فولویک اسید بر فلاونوئید کل میوه، کارتنوئید، فسفر و نیتروژن برگ مؤثر نبود. بهعنوان نتیجه نهائی، تیمار فولویک اسید اثر مهمی بر بهبود خواص کیفی و آنتیاکسیدانی انگور رقم فخری سفید داشت و غلظت 5/2 گرم در لیتر بر صفات تأثیر بیشتری داشت.
علوم گیاهان زینتی
مهرداد رسولی؛ عبدالله حاتم زاده؛ محمود قاسم نژاد؛ حبیب الله سمیع زاده
چکیده
تنظیمکنندههای رشد گیاهی در شرایط تنشزا میتوانند سبب بهبود رشد گیاه شوند. در این آزمایش میزان رشد، قند محلول، پرولین، تجمع یونهای سدیم و پتاسیم تحت تأثیر کاربرد ترینگزاپک اتیل در تیمارهای مختلف شوری بررسی شد. تیمارها شامل چهار سطح شوری شاهد، 5، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر با استفاده از کلرید سدیم و تیمارهای ترینگزاپک اتیل در چهار ...
بیشتر
تنظیمکنندههای رشد گیاهی در شرایط تنشزا میتوانند سبب بهبود رشد گیاه شوند. در این آزمایش میزان رشد، قند محلول، پرولین، تجمع یونهای سدیم و پتاسیم تحت تأثیر کاربرد ترینگزاپک اتیل در تیمارهای مختلف شوری بررسی شد. تیمارها شامل چهار سطح شوری شاهد، 5، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر با استفاده از کلرید سدیم و تیمارهای ترینگزاپک اتیل در چهار سطح 0، 60، 120 و 240 میلیگرم در 100 مترمربع بود که سه مرتبه و هر 14 روز یکبار اعمال شد. شوری باعث افزایش معنیداری در میزان قندهای محلول، پرولین، غلظت یون سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم ریشه و اندامهای هوایی، غلظت یون پتاسیم اندامهای هوایی شد ولی موجب کاهش میزان غلظت یون پتاسیم ریشه، عمق توسعۀ ریشه و محتوای نسبی آب شد. همچنین، محلولپاشی ترینگزاپک اتیل موجب افزایش محتوای نسبی آب برگ، توسعۀ ریشه، قند محلول، پرولین، غلظت یون سدیم و پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم در ریشه و اندامهای هوایی شد. بنابر نتایج مشخص شد، در شرایط شوری تجمع میزان بالاتر یون پتاسیم در اندامهای هوایی و کاهش انتقال یون سدیم از ریشه به اندامهای هوایی میتواند یک سازوکار مهم چمن آگروستیس برای تنظیم یونی و افزایش مقاومت به شرایط شوری باشد.
داود عسگری؛ محسن کافی؛ روح انگیز نادری؛ رسول راهنمایی
چکیده
تولید گل رز تابعی از صفات ژنتیکی و ویژگیهای محیطی از جمله کمیت و کیفیت آب آبیاری است. با توجه به محدودیت دسترسی به منابع آب با کیفیت در اغلب دشتهای کشور، در این پژوهش تأثیر هدایت الکتریکی آب آبیاری ناشی از افزایش غلظت سدیمکلراید بر عملکرد کمی و کیفی گل رز رقم دولسویتا در نظام آبکشت (هیدروپونیک) بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل ...
بیشتر
تولید گل رز تابعی از صفات ژنتیکی و ویژگیهای محیطی از جمله کمیت و کیفیت آب آبیاری است. با توجه به محدودیت دسترسی به منابع آب با کیفیت در اغلب دشتهای کشور، در این پژوهش تأثیر هدایت الکتریکی آب آبیاری ناشی از افزایش غلظت سدیمکلراید بر عملکرد کمی و کیفی گل رز رقم دولسویتا در نظام آبکشت (هیدروپونیک) بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل محلول غذایی با چهار سطح هدایت الکتریکی 6/1، 8/1، 0/2 و 2/2 دسیزیمنس بر متر، به ترتیب 18/3، 57/4، 69/5 و 87/6 میلیمولار سدیم و 58/1، 71/2، 76/3 و 11/5 میلیمولار کلراید، داشت. نتایج نشان داد، در صورت تنظیم بهینۀ غلظت و نسبت یونها در فرمول محلول غذایی، تیمارهای آزمایشی نهتنها بر عملکرد کمی و کیفی گل رز رقم دولسویتا تأثیر معنیداری ندارند، بلکه با افزایش هدایت الکتریکی سنگگیری گلبرگها مقداری بهبود مییابد. بهرغم اعمال 40 درصد کسر آبشویی، هدایت الکتریکی زهاب گلدانها بهتدریج افزایش یافت. همچنین با افزایش غلظت یونهای سدیم و کلراید، تنها غلظت کلراید در بافت برگها بهطور معنیداری افزایش یافت. درمجموع نتایج این پژوهش نشان داد، با بهینهسازی فرمول محلول غذایی، گل رز رقم دولسویتا تغییر در هدایت الکتریکی محلول غذایی در بازۀ 6/1 تا 2/2 دسیزیمنس بر متر (ناشی از افزایش سدیم کلراید) را بدون کاهش در عملکرد و یا کیفیت تحمل میکند.
علوم گیاهان زینتی
سعید ریزی؛ لیلا محمدی؛ رحیم برزگر
چکیده
سیلیسیم بهعنوان یک عنصر سودمند تأثیر چندی بر رشد، عملکرد، بهبود تحمل به تنشهای محیطی و بهبود تعادل عنصرهای غذایی در گیاهان دارد. به همین منظور در تابستان سال 1393 آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار سطح محلولپاشی سیلیسیم شامل 0، 40، 80 و 120 میلیگرم بر لیتر و سه تکرار (هر تکرار شامل پنج گلدان 7/0 لیتری) به مدت دو ماه روی گل حنای ...
بیشتر
سیلیسیم بهعنوان یک عنصر سودمند تأثیر چندی بر رشد، عملکرد، بهبود تحمل به تنشهای محیطی و بهبود تعادل عنصرهای غذایی در گیاهان دارد. به همین منظور در تابستان سال 1393 آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار سطح محلولپاشی سیلیسیم شامل 0، 40، 80 و 120 میلیگرم بر لیتر و سه تکرار (هر تکرار شامل پنج گلدان 7/0 لیتری) به مدت دو ماه روی گل حنای گینهنو Impatiens hawkeri W. Bull.در شرایط گلخانه اجرا شد. در پایان آزمایش، میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سیلیسیم برگ، آنتوسیانینها، سبزینه (کلروفیل)هایa، bو کل اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد، بیشترین نیتروژن بافت (8/2%)، فسفر (41/0%) و پتاسیم (68/2%) مربوط به تیمار سیلیسیم 40 میلیگرم بر لیتر بود. همچنین، بیشترین میزان کلسیم (75/3%) و منیزیم (81/1%) مربوط به تیمار سیلیسیم 80 میلیگرم بر لیتر و بیشترین میزان سیلیسیم برگ (6/15 میلیگرم بر کیلوگرم وزن تر) در تیمار سیلیسیم 120 میلیگرم بر لیتر مشاهده شد. بیشترین میزان سبزینهها (76/20 میلیگرم بر گرم وزن تر) و آنتوسیانینهای گلبرگها (1/32 میلیگرم بر گرم وزن تر) در تیمار 120 میلیگرم بر لیتر سیلیسیم به دست آمد. بهطورکلی، کاربرد سیلیسیم 120 میلیگرم بر لیتر باعث بهبود گل حنای گینهنو شده و بهعنوان عنصری سودمند در پرورش این گیاه توصیه میشود.
فاطمه حسنوند؛ عبدالحسین رضایی نژاد
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر سیلیکات پتاسیم بر واکنش گیاه شمعدانی معطر به تنش شوری در سال 1393 انجام شد. آزمایش بهصورت گلدانی، آبکشتی (هیدروپونیک) درون ماسه و بر پایۀ فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی شامل چهار واحد آزمایشی و هر واحد شامل 9 ترکیب تیماری و درمجموع 36 گلدان انجام شد. عاملها شامل شوری ناشی از کلریدسدیم با ایجاد سه سطح ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر سیلیکات پتاسیم بر واکنش گیاه شمعدانی معطر به تنش شوری در سال 1393 انجام شد. آزمایش بهصورت گلدانی، آبکشتی (هیدروپونیک) درون ماسه و بر پایۀ فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی شامل چهار واحد آزمایشی و هر واحد شامل 9 ترکیب تیماری و درمجموع 36 گلدان انجام شد. عاملها شامل شوری ناشی از کلریدسدیم با ایجاد سه سطح هدایت الکتریکی 8/1 (ناشی از محلول غذایی بهعنوان شاهد، بدون کلرید سدیم)، 4 و 6 دسیزیمنس بر متر و کاربرد هفتگی سیلیکات پتاسیم در سه سطح 0، 5/0 و 1 میلیمولار بود. نتایج نشان دادند، با افزایش شوری، فراسنجه (پارامتر)های رشد گیاه، میزان اسانس، محتوای نسبی آب و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز کاهش یافت درحالیکه میزان مالوندیآلدئید، نشت الکترولیتها و میزان پرولین افزایش یافتند. سیلیکات پتاسیم در بهبود رشد و ویژگیهای بیوشیمیایی گیاه در شرایط شوری مؤثر بود. همچنین با افزایش سطح شوری میزان سدیم افزایش پیدا کرد و میزان پتاسیم کاهش یافت و کاربرد سیلیکات پتاسیم باعث کاهش سدیم و افزایش پتاسیم در اندامهای هوایی گیاه شد. در بیشتر ویژگیها از جمله سطح برگ، وزن تر و خشک گیاه کاربرد سیلیکات پتاسیم با غلظت 1 میلیمولار عملکردی همانند به شاهد را نشان داد. بهطورکلی نتایج نشان داد، افزایش شوری باعث تشدید تنش شده و کاربرد هفتگی سیلیکات پتاسیم بهویژه با غلظت 1 میلیمولار باعث کاهش تأثیر تنش شد.
علوم میوه
سکینه حسن زاده؛ فریبرز حبیبی؛ محمد اسماعیل امیری؛ محمدرضا نائینی
چکیده
بهمنظور بررسی ترکیب عنصرهای کانی اناردانه و برگ انار رقم نادری با محلولپاشی کود آمینواسیددار در شرایط تنش خشکی پژوهشی انجام شد. آزمایش بهصورت کرتهای خردشده (اسپلیت پلات) در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. تیمار آبیاری در سه سطح (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی) و تیمار کود آمینواسیددار در چهار سطح (0، 2، 3 و 4 میلیلیتر در ...
بیشتر
بهمنظور بررسی ترکیب عنصرهای کانی اناردانه و برگ انار رقم نادری با محلولپاشی کود آمینواسیددار در شرایط تنش خشکی پژوهشی انجام شد. آزمایش بهصورت کرتهای خردشده (اسپلیت پلات) در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. تیمار آبیاری در سه سطح (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی) و تیمار کود آمینواسیددار در چهار سطح (0، 2، 3 و 4 میلیلیتر در لیتر) اعمال شد. محلولپاشی در چهار مرحله (پیش از باز شدن گلها، پس از تشکیل میوه، مرحلۀ رشد سریع و دو هفته پیش از برداشت) انجام شد. نتایج نشان داد، افزایش تنش آبی موجب کاهش نیتروژن (97/5 درصد)، فسفر (37/0 درصد) و پتاسیم (07/0 درصد) اناردانه و افزایش میزان آهن (230 قسمت در میلیون) اناردانه و پتاسیم (08/0 درصد) و آهن (84/348 قسمت در میلیون) برگ در مقایسه با شاهد شد. افزایش سطوح کود آمینواسیددار موجب افزایش نیتروژن (75/8 درصد)، پتاسیم (1/0 درصد) و آهن (92/235 قسمت در میلیون) اناردانه و فسفر (64/0 درصد) برگ شد، ولی میزان پتاسیم (07/0 درصد) و آهن (19/324 قسمت در میلیون) برگ را کاهش داد. نتایج بهدستآمده نشان داد که محلولپاشی با کود آمینواسیددار میتواند بهطور معنیداری ارزش تغذیهای اناردانه را بهبود بخشد و اثرگذاری زیانبار تنش خشکی را کاهش دهد.
شهره خوش بین؛ موسی سلگی؛ مینا تقی زاده؛ ابوالفضل براتی
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر نانوچندسازة (کامپوزیت) حاوی نانوذرات زئولیت و برخی عنصرهای غذایی بر ویژگیهای رشدی گل بنفشۀ آفریقایی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه اراک در سال 1394 انجام گرفت. بنفشۀ آفریقایی (Saintpaulia inonatha Wendl) در کنار محبوبیتی که بهعنوان گیاه گلدانی در جهان دارد، ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر نانوچندسازة (کامپوزیت) حاوی نانوذرات زئولیت و برخی عنصرهای غذایی بر ویژگیهای رشدی گل بنفشۀ آفریقایی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه اراک در سال 1394 انجام گرفت. بنفشۀ آفریقایی (Saintpaulia inonatha Wendl) در کنار محبوبیتی که بهعنوان گیاه گلدانی در جهان دارد، به نوع آبیاری حساسیت بالایی دارد. تماس مداوم آب با اندامهای گیاه باعث پوسیدگی و پدیدار شدن لکههای سفید و زرد روی برگها میشود. در این تحقیق تأثیر کاربرد نانوچندسازة حاوی نانوذرات زئولیت و برخی عنصرهای غذایی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) در چهار سطح (0، 1، 2 و 3 گرم در هر گلدان) و سه دور آبیاری (5، 10 و 15 روزه) بر برخی شاخصهای ریختشناختی (مورفولوژیکی) و فیزیولوژیکی بنفشۀ آفریقایی بررسی شد. نتایج نشان داد که نانوچندسازة مورد استفاده بهویژه در بیشترین میزان بهکاررفته (3 گرم در هر گلدان) افزون بر کاهش تأثیر منفی کمآبیاری، باعث افزایش چند برابری جذب عنصرهای فسفر و پتاسیم در تیمارهای حاوی آنها شد. همچنین افزایش معنیدار ویژگیهای ریختشناختی (مانند طول و عرض برگها، تاجپوشش (کانوپی) و وزن تر) و کاهش برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی مانند نشت یونی مشاهده شد.
اعظم سیدی مرغکی؛ علی عبادی؛ مصباح بابالار
چکیده
این پژوهش بهمنظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف پتاسیم محلول غذایی، فصول برداشت و تراکم کشت بر کیفیت و کمیت میوة توتفرنگی رقمسلوا در سیستم کشت هیدروپونیک، در گلخانه و آزمایشگاههای گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی، دانشگاه تهران اجرا شد. در این پژوهش تأثیر چهار سطح پتاسیم در محلول غذایی نیمکوئیک(5/1، 6/2، 3 و 5/4 میلیاکیوالان در ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف پتاسیم محلول غذایی، فصول برداشت و تراکم کشت بر کیفیت و کمیت میوة توتفرنگی رقمسلوا در سیستم کشت هیدروپونیک، در گلخانه و آزمایشگاههای گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی، دانشگاه تهران اجرا شد. در این پژوهش تأثیر چهار سطح پتاسیم در محلول غذایی نیمکوئیک(5/1، 6/2، 3 و 5/4 میلیاکیوالان در لیتر) بررسی شد. در این بررسی محلول غذایی نصف غلظت کوئیک با 6/2 میلیاکیوالان در لیتر پتاسیم بهمنزلة شاهد استفاده شد. سه تراکم گیاهی(12، 16 و 20 بوته در مترمربع) و دو فصل برداشت (پاییز و زمستان) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار بر صفات کمی و کیفی توتفرنگی رقمسلوا ارزیابی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افزایش پتاسیم تا 3 میلیاکیوالان در لیتر در محلول غذایی سبب افزایش مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و ویتامین ث میوه شد و همچنین درصد پتاسیم میوه با افزایش پتاسیم از 6/2 تا 5/4 میلیاکیوالان در لیتر در محلول غذایی افزایش یافت. تراکمهای اعمالشده در این آزمایش تأثیر معناداری بر کیفیت و کمیت میوة توتفرنگی نداشتند. تأثیر برداشت پاییزه روی طعم میوه (TSS/TA)، درصد مادة خشک و وزن میوة حاصل از شاهگل بیشتر از برداشت زمستانه بود. در فصل زمستان عملکرد بیشتری از هر بوته نسبت به فصل پاییز به دست آمد و مواد جامد محلول و سطح اسیدیته قابل تیتراسیون بیشتر بود. براساس نتایج فوق، محلول غذایی تغییریافتة نیمکوئیک با 3 میلیاکیوالان در لیتر پتاسیم بهمنزلة بهترین محلول غذایی شناخته شد، اما تراکمهای کاشت آزمایششده تأثیری بر صفات کمی و کیفی آزمایششده نداشتند.
سمیه کوکبی؛ سید جلال طباطبایی؛ رحیم نقشبند حسنی
دوره 42، شماره 3 ، دی 1390، ، صفحه 227-236
چکیده
تأثیر نسبتهای مختلف پتاسیم به کلسیم بر رشد، عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیکی خربزه گالیا (Cucumis melo var. reticulatus L. Naud. cv. Galia) رشد یافته در آبکشت مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار (در هر تکرار 48 گیاه) انجام گرفت. بذور خربزه گالیا در کانالهای حاوی پرلیت و ورمیکولیت (به نسبت V:V 3:1) کاشته شده و با نسبتهای مختلف ...
بیشتر
تأثیر نسبتهای مختلف پتاسیم به کلسیم بر رشد، عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیکی خربزه گالیا (Cucumis melo var. reticulatus L. Naud. cv. Galia) رشد یافته در آبکشت مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار (در هر تکرار 48 گیاه) انجام گرفت. بذور خربزه گالیا در کانالهای حاوی پرلیت و ورمیکولیت (به نسبت V:V 3:1) کاشته شده و با نسبتهای مختلف K/Ca (4، 5/3، 3، 5/2، 2، 5/1) تغذیه گردیدند. عملکرد خربزه و خصوصیات فیزیولوژیکی از جمله شاخص کلروفیل و نیترات دمبرگ مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان آزمایش کل گیاهان از بستر خارج شده و خصوصیات رویشی شامل سطح برگ، وزن تر و خشک اندامهای هوایی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که محلولهای غذایی با نسبتهای مختلف K/Ca تأثیر معنیداری (01/0p?) بر عملکرد خربزه گالیا داشت به طوری که حداکثر عملکرد 65/9 کیلوگرم در بوته در نسبت 3 و حداقل 25/6 کیلوگرم در بوته در نسبت K/Ca برابر 4 به دست آمد. تأثیر تیمارها بر سطح برگ معنیدار شد و حداکثر سطح برگ در نسبت 3 مشاهده گردید. یک رابطه مثبت (62/0=R2) بین سطح برگ و عملکرد به دست آمد. حداکثر شاخص کلروفیل نیز در نسبت 3 دیده شد. همچنین تأثیر تیمارها بر وزن تر و خشک برگها و ساقهها و میزان نیترات دمبرگ معنیدار بود. تأثیر تیمارها بر درصد مواد جامد محلول (TSS) میوهها معنیدار شد و حداکثر TSS در نسبت 4 مشاهده گردید. به این ترتیب به نظر میرسد که نسبت پتاسیم به کلسیم برابر 3 باعث افزایش رشد، عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیکی خربزه گالیا گردید بنابراین، تنظیم نسبت K/Ca در محلول غذایی برای حصول حداکثر عملکرد ضروری بنظر میرسد.
حمید ظفری نیا؛ کاظم ارزانی؛ ایوبعلی قاسمی
دوره 41، شماره 3 ، آذر 1389، ، صفحه 209-221
چکیده
در راستای بررسی سازگاری ارقام گلابی آسیایی با شرایط آب و هوایی ایران که توسط گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس در دست انجام است پژوهش حاضر به منظور بررسی اولیه سازگاری 9 رقم گلابی آسیایی در دو منطقه اصفهان انجام شد. بدین منظور ارقام گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rehd.) پیوند شده بر روی پایههای دانهالی گلابی اروپایی (Pyrus communis L.) در فصل رویشی ...
بیشتر
در راستای بررسی سازگاری ارقام گلابی آسیایی با شرایط آب و هوایی ایران که توسط گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس در دست انجام است پژوهش حاضر به منظور بررسی اولیه سازگاری 9 رقم گلابی آسیایی در دو منطقه اصفهان انجام شد. بدین منظور ارقام گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rehd.) پیوند شده بر روی پایههای دانهالی گلابی اروپایی (Pyrus communis L.) در فصل رویشی 1387 در منطقه پیر بکران اصفهان جهت اندازهگیری میزان عناصر غذایی ازت، فسفر و پتاسیم و میزان کربوهیدرات کل در 3 مرحله رشد رویشی بر روی برگهای برداشت شده مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین این اندازهگیریها در منطقه کبوترآباد اصفهان و بر روی ریشه و قسمتهای هوایی (برگ و شاخه) و بصورت تخریبی بر روی نهالهای پیوند شده و در طی فصل رشد رویشی در سال 1388 تکرار شد. نتایج نشان داد که ارقام گلابی آسیایی از نظر صفات یاد شده به صورت معنیداری تحت تأثیر قرار گرفتند و در مقایسه با ارقام بومی این منطقه یعنی سبری (SB) و شاه میوه (SH) در شرایط بسیار مناسب قرار دارد. نتایج تجزیه عناصر غذایی ازت، فسفر و پتاسیم برگ و نیز کربوهیدرات محلول برگ در هر دو سال و در هر سه مرحله نمونهگیری نشان از تفاوت معنیدار در بین ارقام گلابی داد. در طول فصل میزان ازت و فسفر برگ به طور معنیداری کاهش یافت اما میزان پتاسیم به طور معنیداری افزایش داشت. کربوهیدرات محلول برگ نیز در هر سه مرحله نمونهگیری تفاوت معنیداری نشان داد، به طوری که مقدار کربوهیدرات برگ در سال اول به طور معنیداری به تدریج از اوایل فصل تا اواسط فصل رو به افزایش گذاشته و از این زمان تا اواخر فصل مقدار آن کاهش پیدا نمود. اگرچه میزان کربوهیدرات برگ در سال دوم تا اواسط فصل رو به کاهش گذاشته و سپس مقدار آن اواخر فصل افزایش داشت. ریشهها مهمترین اندام ذخیره کننده کربوهیدرات بوده و مقدار کربوهیدرات محلول ساقه، ریشه و نیز فسفر و پتاسیم ریشه در طول فصل رشد شروع به کاهش کرد. مقدار درصد ازت و پتاسیم ساقه در طول فصل کاهش یافته و مقدار فسفر آن ابتدا کاهش و سپس افزایش پیدا کرد. مقدار ازت ریشه نیز در طول فصل افزایش پیدا کرد.