حمید دهقانی؛ رسول محمدی
چکیده
آگاهی بهنژادگران از ساختار و چگونگی مدیریت و مهار ژنتیکی هر صفتی، موجب انتخاب بهترین روش بهنژادی و موفقیت در برنامههای بهنژادی خواهد شد. در این راستا مدیریت و مهار ژنتیکی سه صفت مهم عملکرد، زودرسی و میزان مواد جامد محلول، در قالب طرح تلاقی دیآلل کامل برای هفت تودۀ طالبی ایرانی بررسی شد. نتایج نشان داد، والد دستجردی قابلیت ترکیبپذیری ...
بیشتر
آگاهی بهنژادگران از ساختار و چگونگی مدیریت و مهار ژنتیکی هر صفتی، موجب انتخاب بهترین روش بهنژادی و موفقیت در برنامههای بهنژادی خواهد شد. در این راستا مدیریت و مهار ژنتیکی سه صفت مهم عملکرد، زودرسی و میزان مواد جامد محلول، در قالب طرح تلاقی دیآلل کامل برای هفت تودۀ طالبی ایرانی بررسی شد. نتایج نشان داد، والد دستجردی قابلیت ترکیبپذیری عمومی (GCA) بالایی برای صفت زودرسی میوه داشت که با توجه به معنیدار بودن قابلیت ترکیبپذیری عمومی برای این صفت در هر سال ( 97/3- و 78/3-)، میتوان اظهار داشت که اثر افزایشی ژنها در مدیریت و مهار این صفت نقش مهمی دارند، بنابراین میتوان از این والد در برنامههای بهنژادی آینده برای تولید رقمهای زودرس استفاده کرد. والدهای ساوهای و مگسی نیز برای صفت مواد جامد محلول بالاترین قابلیت ترکیبپذیری عمومی را داشتند و میتوانند برای تولید رقمهای با قند بالا مورد توجه قرار گیرند. والد شاهآبادی با محک (تستر) ریشبابا و والد ریشبابا با محک تیلطرق در هر دو سال جفت مناسبی برای تولید دورگهای شاهآبادی × ریشبابا و ریشبابا × تیلطرق برای تولید رقمهای با عملکرد بالا مورد توجه قرار گیرند. همچنین والد ساوهای با والدهای شاهآبادی، تیلطرق و دستجردی و والد مگسی با والدهای ساوهای، ریشبابا در ردیف جفت مناسب برای تولید دورگهای با میزان قند بالا قرار گرفتند. نتایج نشان داد، انتخاب والدین برای دو صفت زودرسی و مواد جامد محلول و همچنین تولید دورگ برای صفت عملکرد، میتواند در برنامههای بهنژادی طالبی مؤثر باشد.
مجید اسمعیلی؛ رضا صالحی؛ مصباح بابالار؛ محمدرضا طاهری؛ حسین محمدی
چکیده
در این پژوهش تأثیر پایة Ace و سطوح مختلف نیتروژن (60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار) بر رشد رویشی، عملکرد، ویژگیهای کیفی میوه، غلظت نیتروژن برگ و میوة طالبی رقم سمسوری در شرایط مزرعه ای بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سال 1392 ارزیابی شد. افزایش میزان نیتروژن از 60 کیلوگرم به 120 کیلوگرم، موجب 4/23درصد افزایش در عملکرد ...
بیشتر
در این پژوهش تأثیر پایة Ace و سطوح مختلف نیتروژن (60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار) بر رشد رویشی، عملکرد، ویژگیهای کیفی میوه، غلظت نیتروژن برگ و میوة طالبی رقم سمسوری در شرایط مزرعه ای بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سال 1392 ارزیابی شد. افزایش میزان نیتروژن از 60 کیلوگرم به 120 کیلوگرم، موجب 4/23درصد افزایش در عملکرد کل بازارپسند شد، درحالیکه با افزایش میزان نیتروژن از 120 کیلوگرم به 180 کیلوگرم در هکتار، عملکرد بازارپسند 7/19درصد کاهش یافت. عملکرد کل بازارپسند در گیاهان پیوندی در مقایسه با گیاهان غیرپیوندی، 85/18درصد بیشتر بود. عملکرد تک بوته، شمار میوه و عملکرد بازارپسند در بوته در گیاهان پیوندی بالاتر از گیاهان غیرپیوندی بود. سفتی گوشت میوه در پاسخ به افزایش میزان نیتروژن، کاهش یافت و بالاترین میزان سفتی گوشت میوه در تیمار 60 کیلوگرم نیتروژن خالص به دست آمد. درصد مادة خشک در میوههای برداشتشده از گیاهان پیوندی بهطور معنیداری بالاتر از گیاهان غیرپیوندی بود. مواد جامد محلول وpH تحت تأثیر پیوند و میزان نیتروژن قرار نگرفت. طول ساقه نیز تحت تأثیر تیمار پیوند قرار گرفت و بالاترین طول ساقه (17/212 سانتیمتر) در گیاهان پیوندی به دست آمد، درحالیکه کمترین طول ساقه (56/173 سانتیمتر) در گیاهان غیرپیوندی ثبت شد. غلظت نیتروژن در برگ و میوة گیاهان پیوندی در مقایسه با گیاهان غیرپیوندی بیشتر بود. بر پایة نتایج، کاربرد روش پیوند و سطح بهینة نیتروژن (120کیلوگرم) میتواند موجب بهبود رشد و عملکرد در گیاه طالبی شود.
رسول محمدی؛ حمید دهقانی؛ قاسم کریم زاده؛ Fenny Dane؛ محمود اکرامی
چکیده
بررسی رابطة بین عملکرد و اجزای عملکرد، راندمان برنامههای اصلاحی را با تعیین معیار انتخاب مناسب، بهبود میبخشد. در این پژوهش، ارتباط بین عملکرد و اجزای آن در طالبی، با استفاده از تجزیة ضرایب مسیر ترتیبی بررسی شد. برای تعیین اجزای مهم عملکرد در طالبی، 49 ژنوتیپ تولیدشده در یک طرح تلاقی دیآلل 7×7، در قالب یک طرح لاتیس ساده با سه ...
بیشتر
بررسی رابطة بین عملکرد و اجزای عملکرد، راندمان برنامههای اصلاحی را با تعیین معیار انتخاب مناسب، بهبود میبخشد. در این پژوهش، ارتباط بین عملکرد و اجزای آن در طالبی، با استفاده از تجزیة ضرایب مسیر ترتیبی بررسی شد. برای تعیین اجزای مهم عملکرد در طالبی، 49 ژنوتیپ تولیدشده در یک طرح تلاقی دیآلل 7×7، در قالب یک طرح لاتیس ساده با سه تکرار ارزیابی شدند. بیشترین مقدار همبستگی بین صفات وزن میوه و تعداد میوه با عملکرد مشاهده شد. از روش رگرسیون چندگانه گامبهگام برای قراردادن صفات پیشبینی کننده در مسیرهای رتبة اول، دوم و سوم براساس سهم صفات در توجیه تنوع موجود در عملکرد و نیز حداقل همراستایی انجام شد. براساس مقادیر تورم واریانس و بزرگی اثرات مستقیم، صفات میانگین وزن میوهها و تعداد میوه بهمنزلة متغیرهای رتبة اول انتخاب و 96درصد از تغییرات عملکرد را توجیه کردند. آزمون t با استفاده از مقادیر اشتباه معیار بهدستآمده از تحلیل بوت استرپ انجام شد که نشاندهندة معناداربودن تمامی اثرات مستقیم بود. نتایج همچنین نشان داد که دو صفت میانگین وزن و تعداد میوهها میتوانند بهعنوان شاخص انتخاب برای افزایش عملکرد در طالبی در نظر گرفته شوند.
محمود اکرمی؛ حمید دهقانی؛ مختار جلالی جواران؛ رسول محمدی
چکیده
مطالعه ترکیبپذیری و اثرات ژنی که با استفاده از طرح تلاقی دیآلل بدست میآیند، اطلاعات قابل ملاحظهای را درباره طراحی برنامههای اصلاحی در اختیار متخصصین اصلاح نباتات قرار میدهد. در این پژوهش، نحوه توارث و کنترل ژنتیکی عملکرد و اجزای آن در یک طرح تلاقی دیآلل کامل برای هفت رقم ایرانی طالبی ریشبابا، شاهآبادی، ...
بیشتر
مطالعه ترکیبپذیری و اثرات ژنی که با استفاده از طرح تلاقی دیآلل بدست میآیند، اطلاعات قابل ملاحظهای را درباره طراحی برنامههای اصلاحی در اختیار متخصصین اصلاح نباتات قرار میدهد. در این پژوهش، نحوه توارث و کنترل ژنتیکی عملکرد و اجزای آن در یک طرح تلاقی دیآلل کامل برای هفت رقم ایرانی طالبی ریشبابا، شاهآبادی، سمسوری، دستجردی، مگسی نیشابور، تیلطرق و ساوهای مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه واریانس، اختلاف معنیدار بین ژنوتیپهای مورد مطالعه را نشان داد. همچنین اثرات ترکیبپذیری عمومی، ترکیبپذیری خصوصی و اثر تلاقیهای معکوس برای تمام صفات معنیدار بود. والد ریشبابا دارای بالاترین میزان ترکیبپذیری عمومی مثبت برای صفات تعداد میوه، ضخامت گوشت و عملکرد بود. همچنین دورگ ریشبابا × ساوهای بیشترین ترکیبپذیری خصوصی مثبت و معنیدار را برای عملکرد و تعداد میوه داشت. هتروزیس مطلوب بر اساس والد برتر برای صفات عملکرد، وزن میوه، تعداد میوه و طول میوه مشاهده شد. اثرات افزایشی، در کنترل صفات طول میوه، عرض میوه و ضخامت گوشت مهمتر بودند.
علی فرهادی؛ صادق جلالی؛ محمدرضا نعمت اللهی
دوره 40، شماره 3 ، آذر 1388
چکیده
طالبی یکی از گیاهان خانواده کدوئیان است که در نقاط مختلف کشور کشت و کار میشود. مالچ یا خاکپوش پلیاتیلن طی سالیان اخیر برای کشتهای سبزی و صیفی و با اهداف مختلفی توسعه یافته است. به منظور بررسی اثر رنگ مالچ بر کمیت و کیفیت میوه طالبی این تحقیق طی سه سال (84، 85 و 86) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوتر آباد اصفهان اجرا گردید. آزمایش در قالب ...
بیشتر
طالبی یکی از گیاهان خانواده کدوئیان است که در نقاط مختلف کشور کشت و کار میشود. مالچ یا خاکپوش پلیاتیلن طی سالیان اخیر برای کشتهای سبزی و صیفی و با اهداف مختلفی توسعه یافته است. به منظور بررسی اثر رنگ مالچ بر کمیت و کیفیت میوه طالبی این تحقیق طی سه سال (84، 85 و 86) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوتر آباد اصفهان اجرا گردید. آزمایش در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار و با شش تیمار شامل خاکپوش پلیاتیلن مشکی با رگه آلومینیومی، براق (آلومینیومی)، شفاف، قرمز، مشکی و بدون خاکپوش (شاهد) بود. پس از پهن کردن ورقه پلاستیک کشت بذر صورت گرفت. در مراحل مختلف رشد بوته مراقبت زراعی و مدیریت مزرعه اعمال شد. رشد رویشی بوته، زودرسی محصول، عملکرد کل و خصوصیات کیفی بررسی و اندازهگیری شد. تعیین کیفیت میوه با استفاده از تست پانل یا ارزیابی حسی از روش آماری مقایسه چندگانه روی خصوصیات ظاهر میوه، عطر، طعم، تردی بافت و پذیرش کلی انجام گردید. همچنین اندازهگیری میزان مواد جامد محلول میوه صورت پذیرفت. نتایج نشان داد نوع پوشش خاک تاثیر معنیداری بر عملکرد محصول داشته است. میانگین عملکرد کل سه ساله 6/48، 8/47، 7/46، 6/45، 8/44 و 6/37 تن در هکتار به ترتیب در تیمارهای مالچ پلی اتیلن مشکی با رگه آلومینیوم، مشکی، قرمز، براق (آلومینیوم)، شفاف و شاهد (بدون مالچ) حاصل شد. بیشترین میزان محصول اول فصل (پیشرس) به ترتیب مربوط به تیمارهای خاکپوش پلیاتیلن براق (آلومینیوم)، مشکی با نوار آلومینیوم، شفاف، قرمز و مشکی بوده است و نزدیک به 4 برابر میوه نوبرانه بیشتری نسبت به تیمار شاهد (بدون مالچ) تولید شده ...