تأثیر تیمار پس از برداشت فنیل‌آلانین بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه زغال‌اخته طی انبارمانی ‌سرد

سهیلا احمدخانی؛ علی سلیمانی؛ فرهنگ رضوی؛ عزیزاله خیری

دوره 53، شماره 2 ، شهریور 1401، ، صفحه 295-308

https://doi.org/10.22059/ijhs.2022.325698.1943

چکیده
  میوه زغال­اخته منبع مهمی از ویتامین­ها و ترکیبات آنتی­اکسیدانی بوده و حفظ ارزش غذایی، کیفیت ظاهری و سفتی بافت میوه در شرایط پس از برداشت از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش اثر تیمار پس­از برداشت فنیل­آلانین (صفر، 2، 4، 6 میلی­مولار) و زمان انبارمانی (7، 14 و 21 روز) بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه زغال­اخته طی مدت انبارمانی ...  بیشتر

تأثیر‎پذیری سرخارگل (‏Echinacea purpurea L. Moench‏) از الیسیتورهای اسیدسالیسیلیک و ‏متیل‎جاسمونات با پایش صفات مورفوفیزیولوژیک

محمود محبی؛ سید نجم الدین مرتضوی؛ عزیزاله خیری؛ جلال صبا

دوره 53، شماره 2 ، شهریور 1401، ، صفحه 405-422

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.308396.1835

چکیده
  پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعۀ تحقیقاتی دانشگاه زنجان در طی سال‎های زراعی ۱۳۹۷-1396 و ۱۳۹۸-1397 اجرا شد. تیمارهای اسیدسالیسیلیک در چهار سطح (صفر (شاهد)، 50، 100 و 150 میلی‎مول در لیتر) و متیل‎جاسمونات در چهار سطح (صفر‎ (شاهد)، 50، 100 و 200 میکرومول در لیتر) در سال‎های اول و دوم در دو مرحله ...  بیشتر

تأثیر گاما آمینو بوتیریک اسید و اسپرمین بر صفات مورفوفیزیولوژیکی و رنگیزه‌های گیاهی گل ‏محمدی

محمدامین میرزاابوالقاسمی؛ میترا اعلایی؛ عزیزاله خیری؛ زهرا قهرمانی

دوره 52، شماره 1 ، خرداد 1400، ، صفحه 47-60

https://doi.org/10.22059/ijhs.2019.272763.1575

چکیده
  به منظور ارزیابی تأثیر گاما آمینو بوتیریک اسید و اسپرمین بر برخی از ویژگی­های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل محمدی، آزمایشی بر پایه­ی طرح کاملا تصادفی در بهار و تابستان 1396 در دانشگاه زنجان در سه تکرار انجام گرفت. تیمار­های آزمایش شامل سه غلظت محلول‌پاشی گاما آمینو بوتیریک اسید (یک، پنج و 10 میلی‌مولار) و سه غلظت اسپرمین ( نیم، یک ...  بیشتر

اثر قارچ مایکوریزا بر ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی ‏Teucrium chamaedrys L.‎‏ در شرایط تنش ‏شوری

بیتا دیانتی؛ مسعود ارغوانی؛ عزیزاله خیری؛ ستاره امانی فر

دوره 51، شماره 3 ، آذر 1399، ، صفحه 621-632

https://doi.org/10.22059/ijhs.2019.275434.1598

چکیده
  Teucrium chamaedrys L. متعلق به تیره نعناع است و علاوه بر اینکه به­عنوان یک گیاه پوششی زینتی در فضای سبز می­تواند کاربرد داشته باشد، دارای خاصیت دارویی نیز می­باشد. این پژوهش گلخانه‌ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی به‌منظور بررسی اثر قارچ مایکوریزا (عدم­ تلقیح، تلقیح با سویهFunneliformis mosseaeو تلقیح با سویه Rhizophagus intraradices بر ویژگی‌های ...  بیشتر

تأثیر محلول‌پاشی کیتوزان بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک گیاه نعناع (‏Mentha spicata L.‎‏) تحت ‏تنش کم آبیاری

مهنوش رحمانی؛ عزیزاله خیری؛ محسن ثانی خانی؛ نجم الدین مرتضوی؛ نرجس فرزین

دوره 51، شماره 2 ، شهریور 1399، ، صفحه 479-492

https://doi.org/10.22059/ijhs.2019.271832.1565

چکیده
  به‌منظور بررسی اثر کم‌آبیاری و کیتوزان بر برخی صفات فیزیولوژیکی گیاه نعناع معمولی(Mentha spicata L.)  آزمایشی به‌صورت کرت‌های خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری در دو سطح (100 درصد و 60 درصد ظرفیت زراعی) به‌عنوان فاکتور اصلی و تیمار کیتوزان در سه سطح (صفر، 50 و 100 میلی‌گرم ...  بیشتر

علوم گیاهان زینتی
تأثیر اسید‌سالیسیلیک و متیل‌جاسمونات بر ویژگی‌های مورفولوژیکی، فعالیت آنزیمی‌های آنتی‌اکسیدانی و درصد اسانس گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea L.) در شرایط اقلیمی زنجان

یاسین دستیار؛ میترا اعلایی؛ عزیزاله خیری

دوره 50، شماره 1 ، خرداد 1398، ، صفحه 91-103

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.246348.1352

چکیده
  به­­منظور ارزیابی اثر اسید­سالیسیلیک و متیل­جاسمونات و اثرات متقابل آنها بر برخی از ویژگی­های گیاه سرخارگل، آزمایشی به­صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار، در شرایط اقلیمی زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح اسیدسالیسیلیک (صفر، 1 و 2 میلی­مولار) به­عنوان فاکتور اول و متیل­جاسمونات در ...  بیشتر

علوم گیاهان دارویی
اثر پرولین و اسید سالیسیلیک بر شاخص‌های مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی استویا (Stevia rebaudiana Bert.)

عارفه راستگو؛ محسن ثانی خانی؛ عزیزاله خیری؛ میترا اعلایی

دوره 50، شماره 1 ، خرداد 1398، ، صفحه 209-219

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.239138.1298

چکیده
  در این مطالعه به­منظور بررسی اثر پرولین و اسید سالیسیلیک بر صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه استویا آزمایشی به­صورت طرح فاکتوریل در قالب بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل پرولین در سه سطح (صفر، 1، 2 میلی­مولار) و اسید سالیسیلیک در سه سطح (صفر، 3/0، 6/0 میلی­مولار) ...  بیشتر

علوم میوه
اثر محلول‌پاشی قبل از برداشت فولویک اسید بر برخی ویژگی‌های کیفی و آنتی‌اکسیدانی انگور رقم فخری (Vitis vinifera cv Fakhri)

محسن مظفری؛ ولی ربیعی؛ فرهنگ رضوی؛ عزیزاله خیری؛ اکبر حسنی

دوره 49، شماره 3 ، آذر 1397، ، صفحه 813-825

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.256940.1445

چکیده
  استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی، مشکلات زیست­محیطی زیادی ایجاد کرده است؛ بنابراین به­کارگیری ترکیبات ارگانیک و هیومیکی، مخصوصا فولویک اسید، در تولید محصولات باغی مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش به­منظور بررسی تأثیر فولویک اسید بر صفات کیفی و آنتی­اکسیدانی انگور رقم فخری سفید در چهار سطح صفر، 5/2، 5 و 10 گرم در لیتر به­صورت ...  بیشتر