سمیه افسری یگانه؛ احمد گلچین؛ مجتبی دلشاد؛ وحید عبدوسی
چکیده
استفاده از ضایعات آلی کشاورزی در راستای تولید ورمیکمپوست و کمپوست روشی پایدار برای بهرهگیری مجدد از این ضایعات است. بهمنظور بررسی اثر انواع مختلف ورمیکمپوست و کمپوست غنی شده با روی بر عملکرد، کیفیت و محتوای عناصر غذایی کاهو آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. عامل اول بقایای مواد آلی در سه سطح (ورمیکمپوست ...
بیشتر
استفاده از ضایعات آلی کشاورزی در راستای تولید ورمیکمپوست و کمپوست روشی پایدار برای بهرهگیری مجدد از این ضایعات است. بهمنظور بررسی اثر انواع مختلف ورمیکمپوست و کمپوست غنی شده با روی بر عملکرد، کیفیت و محتوای عناصر غذایی کاهو آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. عامل اول بقایای مواد آلی در سه سطح (ورمیکمپوست ضایعات هویج و چغندرقند و کمپوست خرما)، عامل دوم غنیسازی با روی در سه سطح (صفر، 1000 و 2000 میلیگرم در کیلوگرم) و عامل سوم اختلاط با خاک ضعیف در چهار سطح (صفر، 2، 4 و 6 درصد به صورت وزنی) بودند. نتایج نشان داد اثر غنیسازی بقایای مواد آلی بر رشد و عملکرد کاهو مثبت بود و گیاهان رشد یافته در ورمیکمپوست حاصل از ضایعات هویج نتایج بهتری نسبت به ضایعات چغندر و کمپوست خرما داشتند. ضایعات هویج بیشترین میزان عناصر کم مصرف (Fe, Mn, Zn, Cu) را در بین سه ضایعات استفاده شده داشتند و بالاترین غلظت این عناصر در حالت غنیسازی این ضایعات با روی در غلظت 2000 میلیگرم در کیلوگرم مشاهده شد. بیشترین میزان فسفر (82/0 درصد) و سطح برگ (157 سانتیمتر مربع) در ضایعات هویج غنیشده با روی 2000 میلیگرم بر کیلوگرم بدست آمد. بین مقادیر مختلف بقایای آلی نیز، مقادیر 4 و 6 درصد بیشترین تأثیر را در رشد و عملکرد کاهو داشتند. به طور کلی غنیسازی بقایای مواد آلی با عناصر معدنی میتواند نیاز غذایی کاهو را در شرایط گلخانهای تامین کند.
محمد جواد بهمن زادگان جهرمی؛ وحید عبدوسی؛ سعید سماوات؛ علی محمدی ترکاشوند؛ حمید مظفری
چکیده
به منظور بررسی اثر کاربرد کود دامی بر گیاهپالایی گیاه رعنازیبا آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتور سال در کرتهای اصلی و فاکتورهای سرب در چهار سطح (صفر، 40، 80 و 120 میلیگرم بر کیلوگرم خاک) و فاکتور کاربرد کود دامی در سه سطح (صفر، 25 و 50 گرم بر کیلوگرم خاک) به صورت فاکتوریل ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر کاربرد کود دامی بر گیاهپالایی گیاه رعنازیبا آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتور سال در کرتهای اصلی و فاکتورهای سرب در چهار سطح (صفر، 40، 80 و 120 میلیگرم بر کیلوگرم خاک) و فاکتور کاربرد کود دامی در سه سطح (صفر، 25 و 50 گرم بر کیلوگرم خاک) به صورت فاکتوریل در کرتهای فرعی بودند. تنش اکسیداتیو ناشی از افزایش غلظت سرب در خاک باعث کاهش محتوای کلروفیل شد که در نهایت منجر به کاهش رشد و همچنین زیستتوده گیاه گردید. با افزایش غلظت سرب در خاک فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز در برگ ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت، در حالیکه فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز به بالاترین مقدار در بیشترین میزان غلظت سرب در خاک افزایش یافت. استفاده از کود دامی با بهبود کلروفیل و در نهایت رشد گیاه، سمیت سرب را در گیاهان کاهش داد. کاربرد کود دامی با افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی باعث کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای غشا و پراکسید هیدروژن در گیاه شد و در نتیجه شدت تنش را در گیاهان رعنازیبا کاهش داد. تیمار 50 گرم بر کیلوگرم کود دامی تحت 120 میلیگرم بر کیلوگرم سرب از بالاترین محتوای سرب اندام هوایی و ریشه به ترتیب با 72/0 و 96/1 میلیگرم بر کیلوگرم برخوردار بود و بالاترین محتوای پرولین برگ نیز در این تیمار حاصل شد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که تیمار کود دامی نقش امیدوارکنندهای در افزایش جذب سرب از خاک و کاهش اثرات سمی بر گیاه رعنازیبا دارد.
معصومه سهیلا اتقائی؛ فاطمه سفیدکن؛ علی درینی؛ سعید صادق زاده حمایتی؛ وحید عبدوسی
چکیده
گلآذین خرما (Phoenix dactylifera L.) در پوششی بنام اسپات قرار دارد که حاوی اسانس است. در این مطالعه تأثیر منطقه رویش (بم و جیرفت) بر میزان و اجزای اسانس اسپات رقمهای خرما (پیارم، زاهدی، مضافتی و هلیلهای) ارزیابی شد. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و آنالیز آن توسط دستگاه های GC و GC/MS انجام شد. نتایج نشان داد اثر رقم بر ویژگیهای ریختشناسی ...
بیشتر
گلآذین خرما (Phoenix dactylifera L.) در پوششی بنام اسپات قرار دارد که حاوی اسانس است. در این مطالعه تأثیر منطقه رویش (بم و جیرفت) بر میزان و اجزای اسانس اسپات رقمهای خرما (پیارم، زاهدی، مضافتی و هلیلهای) ارزیابی شد. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و آنالیز آن توسط دستگاه های GC و GC/MS انجام شد. نتایج نشان داد اثر رقم بر ویژگیهای ریختشناسی بیش از اثر مکان بود و رقمهای مضافتی (06/55 سانتیمتر) و هلیلهای (80/48 سانتیمتر) بیشترین طول اسپات نشان دادند. بیشترین عرض اسپات در رقمهای مضافتی (52/11 سانتیمتر) و پیارم (83/10 سانتیمتر) ثبت شد و رقم زاهدی بیشترین تعداد اسپات در نخل (83/14 عدد) را داشت. از طرف دیگر، وزن تر و خشک اسپات و عملکرد ماده خشک اسپات در بم (بهترتیب 30/235 و 66/67 گرم در اسپات و 906/747 گرم در نخل) بهترتیب معادل 38، 48 و 41 درصد بیش از جیرفت شد. میزان اسانس هر اصله نخل در منطقه بم (246/1 گرم) 26/2 برابر جیرفت (551/0 گرم) شد. رقم مضافتی بیشترین وزن تر، خشک و عملکرد مادهخشک اسپات را داشت. بیشترین درصد اسانس (168/0-148/0 درصد) نیز به دو رقم زاهدی و پیارم تعلق داشت. اسانس هر چهار رقم در هر دو مکان رویش حاوی 3و4 ـ دی متوکسی تولوئن (2/71-7/58 درصد)، پاراـ متیل انیسول (0/30-2/4 درصد)، 2و6 ـ دی متوکسی تولوئن (8/16-6/8 درصد)، ان ـ نونانال (1/4-6/0 درصد) و اورتوـ وانیلین (6/2-5/0 درصد) بودند. رقمهای مورد مطالعه از لحاظ اثرپذیری از مکان رویش به دو دسته تقسیم شدند. رقمهای هلیلهای و مضافتی از ثبات نسبی بیشتری برخوردار بودند.
سید مهدی نبئی؛ محمد رضا حسندخت؛ وحید عبدوسی؛ محمدرضا اردکانی
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر بیوچار در ترکیب با کود تازه مرغی و سطوح مختلف چای کمپوست کود مرغی بر واکنشهای تغذیهای و صفات رشدی گوجهفرنگی گلخانهای صورت گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل بیوچار در دو سطح (صفر و 10 تن در هکتار)و تغذیه آلی و شیمیایی در شش سطح (کود ...
بیشتر
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر بیوچار در ترکیب با کود تازه مرغی و سطوح مختلف چای کمپوست کود مرغی بر واکنشهای تغذیهای و صفات رشدی گوجهفرنگی گلخانهای صورت گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل بیوچار در دو سطح (صفر و 10 تن در هکتار)و تغذیه آلی و شیمیایی در شش سطح (کود مرغی تازه به میزان 30 تن در هکتار، چای کمپوست مرغی شامل سه سطح 4/1، 8/1 و 12/1 حجم کود به حجم آب و کود شیمیایی ماکرومیکس و پلیمیکرو به میزان 1 لیتر در هکتار و آب به عنوان شاهد) بود. نتایج نشان داد بین تیمارهای مختلف از لحاظ میزان نیتروژن کل، آهن، منگنز، مس و روی خاک تفاوت معنیداری. وجود داشت. بیشترین غلظت نیتروژن برگ، وزن خشک بوته و عملکرد میوه مربوط به تیمار T1B1(بیوچار + کود شیمیایی) و بیشترین میزان غلظت منگنز، روی، مس و آهن برگ بهترتیب مربوط به تیمار T3B1 (چای کمپوست 4/1 و بیوچار )و T4B1(چای کمپوست 8/1 و بیوچار ) بهدست آمد. در تیمار T3B1 (چای کمپوست 4/1 و بیوچار)، بیشترین ظرفیت پاداکسنده (75/3IC50= ) و میزان ویتامین ث (03/29 میلی گرم بر 100 گرم میوه تازه) نسبت به شاهد حاصل شد، ولی در بین تیمارهای بیوچار و بیوچار توام با تغذیه از نظر میزان مواد جامد محلول و اسید قابل عیارسنجی تفاوت معنیداری مشاهده نشد.