علوم میوه
رضا غلامی؛ نوراله معلمی؛ اسمعیل خالقی؛ سید منصور سید نژاد
چکیده
بررسی تأثیر محلولپاشی برگی پتاسیم، روی و بور بر پروفیل اسیدهای چرب میوه سه رقم زیتون کرونایکی، کایلت و میشن در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در باغ زیتون دانشگاه شهید چمران صورت گرفت. درختان چهار مرحله، یک هفته قبل از تمام گل، دو هفته بعد از تمام گل، مرحله سختشدن هسته و مرحله تجمع ...
بیشتر
بررسی تأثیر محلولپاشی برگی پتاسیم، روی و بور بر پروفیل اسیدهای چرب میوه سه رقم زیتون کرونایکی، کایلت و میشن در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در باغ زیتون دانشگاه شهید چمران صورت گرفت. درختان چهار مرحله، یک هفته قبل از تمام گل، دو هفته بعد از تمام گل، مرحله سختشدن هسته و مرحله تجمع و سنتز روغن، با آب مقطر (شاهد) (T0)، ترکیب سولفاتپتاسیم، سولفاتروی و اسید بوریک از هر کدام 1000 میلیگرم در لیتر (T1) و ترکیب 2000 میلیگرم در لیتر از هر کدام آنها (T2) محلولپاشی شدند. بین تیمارهای محلولپاشی از نظر میزان اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید لینولئیکو نسبت اسید اولئیک به اسید لینولئیک اختلاف معنیداری مشاهده گردید، همچنین ترکیب اسیدهای چرب در ارقام مختلف، متفاوت بود و شرایط محل رشد بهویژه، تغذیه طی رشد میوه در ترکیب اسیدهای چرب تأثیر داشت و تیمار T2بیشترین تأثیر مثبت در بهبود کیفیت روغن نسبت بهسایر تیمارها بهخصوص در رقم کایلت داشت؛ بنابراین در شرایط اهواز با ارتفاع پایین و دمای زیاد، محلولپاشی برگی در طی رشد میوه میتواند با تغییر در میزان اسیدهای چرب با افزایش اسیداولئیک و کاهش اسیدپالمیتیکمنجر به بهبود کیفیت روغن میوه زیتون گردد.
علوم میوه
فاطمه کرم نژاد؛ نوراله معلمی؛ اسماعیل خالقی
چکیده
نیتروژن نقش مهمی در مدیریت تغذیه درخت در مرکبات ایفا میکند. آزمایشی بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف اوره (صفر، 75/0%، 5/1%)، و زمانهای مختلف محلولپاشی اوره (اول دیماه، 15 دیماه، 30 دیماه)، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بر میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم، برگ و گره و خصوصیات گل و عملکرد گیاه نارنگی رقم ...
بیشتر
نیتروژن نقش مهمی در مدیریت تغذیه درخت در مرکبات ایفا میکند. آزمایشی بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف اوره (صفر، 75/0%، 5/1%)، و زمانهای مختلف محلولپاشی اوره (اول دیماه، 15 دیماه، 30 دیماه)، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بر میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم، برگ و گره و خصوصیات گل و عملکرد گیاه نارنگی رقم کینو، صورت گرفت. در این آزمایش از برگ و گره در 1، 3 و 5 هفته بعد از محلولپاشی نمونهبرداری انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که سه هفته بعد از محلولپاشی 1 دی، بیشترین مقدار نیتروژن برگ (5/2%) مربوط به گیاهان محلولپاشیشده با غلظت 5/1% اوره بود درحالیکه بیشترین مقدار نیتروژن گره (73/1%) در گیاهان تیمارشده در 30 دیماه با غلظت 5/1% اوره بهدست آمد. بیشترین مقدار پتاسیم و فسفر برگ گیاهان محلولپاشی در 30 دیماه با غلظت 5/1% اوره گزارش شد. همچنین غلظتهای مختلف اوره موجب افزایش تعداد گل، تحریک رشد تخمدان و افزایش عملکرد شد و بیشترین تأثیر مربوط به بالاترین غلظت اوره (5/1%) گزارش شد.
علوم میوه
نرگس شفیعی؛ اسمعیل خالقی؛ نوراله معلمی
چکیده
پژوهشی بهمنظور بررسی اثر چهار سطح مختلف اسید سالیسیلیک (صفر، نیم، یک و دو میلیمولار) و سه سطح آبیاری (100، 66 و 33 درصد تبخیر و تعرق گیاه) بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی زیتون رقم کنسروالیا، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایهای بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار (هر تکرار شامل دو گلدان)، در سال 1394-1395 در گلخانه دانشکده ...
بیشتر
پژوهشی بهمنظور بررسی اثر چهار سطح مختلف اسید سالیسیلیک (صفر، نیم، یک و دو میلیمولار) و سه سطح آبیاری (100، 66 و 33 درصد تبخیر و تعرق گیاه) بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی زیتون رقم کنسروالیا، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایهای بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار (هر تکرار شامل دو گلدان)، در سال 1394-1395 در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل اسید سالیسیلیک در آبیاری بر وزن تر و خشک ریشه، ساقه و برگ، سطح برگ و ارتفاع گیاه، در سطح 1 درصد مؤثر بود. همچنین نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد که در سه سطح آبیاری (ETc 100%، ETc 66% و ETc 33%)، مقدار وزن تر و خشک ریشه، ساقه و برگ در گیاهان تیمارشده با اسید سالیسیلیک نسبت به گیاهان تیمارنشده با اسید سالیسیلیک، از مقادیر بالاتری برخوردار بود. کمترین مقدار محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آب ساقه و بیشترین مقاومت روزنهای، مربوط به تیمار آبیاری 33 درصد تبخیر و تعرق و بیشترین مقدار محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آب ساقه و کمترین مقاومت روزنهای، مربوط به تیمار آبیاری 100 درصد تبخیر و تعرق گیاه بود. همچنین مشخص شد که در شرایط تنش کمآبی (ETc66% و ETc33%)، محلولپاشی با 2 میلیمولار اسید سالیسیلیک، سبب بهبود و افزایش پتانسیل آب ساقه، محتوای نسبی آب برگ و سبب کاهش مقاومت روزنهای گردید. لذا پیشنهاد میگردد که بهمنظور تعدیل تنش خشکی در نهالهای جوان زیتون، از اسید سالیسیلیک با غلظت 2 میلیمولار استفاده گردد.
زهره صداقت کیش؛ نوراله معلمی؛ مجید راحمی؛ سید محمد حسن مرتضوی؛ اسماعیل خالقی
چکیده
شناخت و تنظیم توزیع عناصر غذایی بین اندامهای منبع و مخزن در بهبود رشد و نمو درختان میوه مؤثر است. هدف از این پژوهش مطالعة اثر اوره و سولفات روی بر میزان ذخیره و جابهجایی عناصر نیتروژن و روی در برگ و میوة انار رقم رباب نیریز بود. بنابراین در سال 1388، سولفات روی (غلظتهای 0، 3 در هزار و 6 در هزار) در زمان کاملشدن سطح برگهای ...
بیشتر
شناخت و تنظیم توزیع عناصر غذایی بین اندامهای منبع و مخزن در بهبود رشد و نمو درختان میوه مؤثر است. هدف از این پژوهش مطالعة اثر اوره و سولفات روی بر میزان ذخیره و جابهجایی عناصر نیتروژن و روی در برگ و میوة انار رقم رباب نیریز بود. بنابراین در سال 1388، سولفات روی (غلظتهای 0، 3 در هزار و 6 در هزار) در زمان کاملشدن سطح برگهای جوان با عمر کمتر از 20 روز و اوره (غلظتهای 0، 5/1درصد و 3درصد) دو هفته بعد از اوج گلدهی محلولپاشی شدند. آزمایش بهصورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام گرفت و مقایسة میانگینها با آزمون دانکن در سطح احتمال 1 و 5درصد صورت پذیرفت. نتایج نشان دادند هر دو غلظت تیمار اوره بهتنهایی موجب کاهش نیتروژن درون برگ و تنها غلظت 3درصد آن موجب افزایش میزان نیتروژن پوست میوه شد. هر دو غلظت تیمار سولفاتروی سبب افزایش میزان عنصر روی درون برگ و میوه شدند. افزایش غلظت کود سولفاتروی، در افزایش انتقال عنصر روی از برگ (اندام محلولپاشی شده) به میوه (اندام محلولپاشی نشده) مؤثر بود.
لیلا برمه؛ نوراله معلمی؛ سیدمحمدحسن مرتضوی
چکیده
به منظور جلوگیری از چروکیدگی میوه زیتون و حفظ شادابی آنها، همچنین افزایش ماده خشک و محتوای روغن آنها اثرات ضدتعرقی کائولین در سه سطح (0، 5/2% و 5%) بر چهار رقم زیتون (میشن، کنسروالیا، کایلت و بلیدی) در یک دوره چهار ماهه با سه تکرار در اهواز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد کائولین اثر معنیداری بر اندازه میوه، نسبت وزن تر گوشت به ...
بیشتر
به منظور جلوگیری از چروکیدگی میوه زیتون و حفظ شادابی آنها، همچنین افزایش ماده خشک و محتوای روغن آنها اثرات ضدتعرقی کائولین در سه سطح (0، 5/2% و 5%) بر چهار رقم زیتون (میشن، کنسروالیا، کایلت و بلیدی) در یک دوره چهار ماهه با سه تکرار در اهواز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد کائولین اثر معنیداری بر اندازه میوه، نسبت وزن تر گوشت به هسته، نسبت وزن خشک گوشت به هسته و درصد روغن در ماده خشک میوه داشت. هیچ کدام از سطوح کائولین اثر معنیداری بر درصد روغن در ماده تر میوه نشان ندادند. بیشترین اندازه میوه با غلظت 5/2% کائولین و بیشترین نسبت وزن خشک گوشت به هسته میوه با هر دو غلظت کائولین و کمترین اندازه و نسبت وزن خشک گوشت به هسته میوه با تیمار شاهد بدست آمد. بالاترین و پایینترین نسبت وزن تر گوشت به هسته میوه نیز بترتیب به غلظت 5% کائولین و شاهد اختصاص یافت. بیشترین محتوای روغن در ماده خشک میوه به تیمار شاهد و سطح 5% کائولین و کمترین آن به سطح 5/2% کائولین تعلق گرفت.