تأثیر اسید سالیسیلیک بر برخی از خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی زیتون رقم کنسروالیا تحت شرایط کم‌آبی

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

2 استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

3 استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

پژوهشی به‌منظور بررسی اثر چهار سطح مختلف اسید سالیسیلیک (صفر، نیم، یک و دو میلی‌مولار) و سه سطح آبیاری (100، 66 و 33 درصد تبخیر و تعرق گیاه) بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی زیتون رقم کنسروالیا، به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه‌ای بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار (هر تکرار شامل دو گلدان)، در سال 1394-1395 در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل اسید سالیسیلیک در آبیاری بر وزن ‌تر و خشک‌ ریشه، ساقه و برگ، سطح برگ و ارتفاع گیاه، در سطح 1 درصد مؤثر بود. همچنین نتایج مقایسه میانگین داده‌ها نشان داد که در سه سطح آبیاری (ETc 100%، ETc 66% و ETc 33%)، مقدار وزن ‌تر و خشک ‌ریشه، ساقه و برگ در گیاهان تیمار‌شده با اسید سالیسیلیک نسبت به گیاهان تیمار‌نشده با اسید سالیسیلیک، از مقادیر بالاتری برخوردار بود. کمترین مقدار محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آب ساقه و بیشترین مقاومت روزنه‌ای، مربوط به تیمار آبیاری 33 درصد تبخیر و تعرق و بیشترین مقدار محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آب ساقه و کمترین مقاومت روزنه‌ای، مربوط به تیمار آبیاری 100 درصد تبخیر و تعرق گیاه بود. همچنین مشخص شد که در شرایط تنش کم‌آبی (ETc66% و ETc33%)، محلول‎پاشی با 2 میلی‌مولار اسید سالیسیلیک، سبب بهبود و افزایش پتانسیل آب ساقه، محتوای نسبی آب برگ و سبب کاهش مقاومت روزنه‎ای گردید. لذا پیشنهاد می‌گردد که به‌منظور تعدیل تنش خشکی در نهال‌های جوان زیتون، از اسید سالیسیلیک با غلظت 2 میلی‌مولار استفاده گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of salicylic acid on some morphological and physiological characteristics of olive cv. ‘Konservalia’ under water deficit condition

نویسندگان [English]

  • Narges Shafiei 1
  • Esmaeil Khaleghi 2
  • Noorollah Moallemi 3
1 Former M. Sc. Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
2 Assistant Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
3 Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
چکیده [English]

An experimental was conducted in order to investigate the effect of different levels of salicylic acid (0, 0.5, 1 and 2 mM) and three levels of irrigation [100, 66 and 33 percent evapotranspiration] on some morphological and physiological characteristics of olive cv. ‘Konsevalia as factorial based on a randomized complete block design with three replications in greenhouse of Agricultural Faculty of Shahid Chamran University of Ahvaz in 2015-2016. Results of ANOVA table showed that interaction of salicylic acid and irrigation had significan effect on fresh and dry root weight, stem and leaf, leaf area and plant height at P

کلیدواژه‌ها [English]

  • Drought stress
  • evapotraspiration
  • relative water content
  • stomatal resistance
  • stem water potential
  1. Ahmadi, A. (2000). Stomatal and nonstomatal limitations of photosynthesis under water stress conditions in wheat plant. Iranian Journal of Agricultural Sciences, 31(4), 813-825. (in Farsi)
  2. Anonymous. (2011). Statistics on agriculture. Office of Statistics and Information Technology of Agriculture Ministry. Ministry of Agriculture Press, Tehran.
  3. Arji, I., Arzani, K. & Ebrahidzadeh, H. (2004). Quantitative study of proline and soluble sugars of five olive (Olea europaea L.) cultivars under drought stress conditions. Iranian Journal of Biology, 16(4), 47-59. (in Farsi)
  4. Arji, I., Arzani, K. & Mirlatifi, M. (2002). Effect of different irrigation amounts on physiological and anatomical responses of olive (Olea europaea L. cv. Zard). Journal of Soil and Plant Sciences, 16(1), 112-120. (in Farsi)
  5. Arzani, K. & Argi, I. (2000). The effect of water stress and deficit irrigation on young potted olive cv “Local-Roghani Roodbar”. Acta Horticulturae, 537(2), 879-875.
  6. Arzani, K. & Argi, I. (2002). The response of young potted olive plants cv. `Zard' to water stress and deficit irrigation. Acta Horticulturae, 586, 419-422.
  7. Bastam, N. (2011). Effect of salicylic acid and ascorbic acid on pistachio seedligs growth under salinity stress. M.S. Thesis. Faculty of Agriculture Isfahan University of Technology, Iran.
  8. Cameron, R. W., Harrison- Murray, R. S. & Seott, M. A. (1999). The use of controlled water stress to manipulate growth of container- grown Rhododendron CV. Happy. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 47, 161-169.
  9. Delavari Parizi, M., Baghizadeh, A., Enteshari, S. H. & Khosrow Manouchehri Kalantari, K. (2012). The study of the interactive effects of salicylic acid and salinity stress on induction of oxidative stress and mechanisms of tolerance in Ocimum basilicum L. Journal of Plant Biology, 4(12), 25-36. (in Farsi)
  10. Di Vaio, C., Marrab, F. P., Scaglione, G., La Manti, M. & Caruso, T. (2012). The effect of different vigour olive clones on growth dry matter partitioning and gas exchange under water deficit. Scientia Horticulturae, 134, 72-78.
  11. Dolatabadian, A., Modarres Sanavy, S. A. M. & Sharifi, M. (2009). Effect of water deficit stress and foliar application of ascorbic acid on antioxidants enzymes activity and some biochemical's changes in leaves of grain corn (Zea maize L.). Iranian Journal of Biology, 22, 408-422. (in Farsi)
  12. Flexas, J. & Medrano, H. (2002). Drought inhibition of photosynthesis in C3 plants: Stomatal and nonstomatal limitation revisited. Annals of Botany, 89,183-189.
  13. Ghaderi, N., Normohammadi, S. & Javadi, T. (2015). Morpho-physiological responses of strawberry (Fragaria×ananassa) to exogenous salicylic acid application under drought stress. Journal of Agricultural Science and Technology, 17, 167-178
  14. Glenn, D. M., Cooley, N., Rob Walker, R. & Clingeleffer, P. (2010). Impact of kaolin particle film and water deficit on wine grape water use efficiency and plant water relations. Hortscience, 45(8), 1178-1187.
  15. Hamada, A. M. & Al-Hakimi, A. M. A. (2001). Salicylic acid versus salinity drought induced stress on wheat seedlings. Rostlina Vyroba, 47, 444-450.
  16. Horvath, E., Szalai, G. & Janda, T. (2007). Induction of abiotic stress tolerance by salicylic acid signaling. Journal of Plant Growth Regulation, 26, 290-300.
  17. Kabiri, R., Nasibi, F. & Farahbakhsh, H. (2014). Effect of exogenous salicylic acid on some physiological parameters and alleviation of drought stress in nigella sativa plant under hydroponic culture. Plant Protection Science, 50(1), 43-51.
  18. Khaleghi, E. (2012). Response of young olive plants cv. `Dezful' to Kaolin and water stress and mature olive trees cv. `Zard' to Kaolin under specific environmental conditions of Fasa city. Ph.D. Thesis. Faculty of Agriculture Tarbiat Modares University, Iran.
  19. Khaleghi E., Arzani, K., Moallemi, M. & Barzegar, M. (2014). Studying the Effect of Using Kaolin on Fluorescence and Chlorophyll Content in Leaves of Olive Seedling (Olea Europaea L. CV Dezful) under Water Deficit Stress. Journal of Plant Production, 37(2), 127-139. (in Farsi)
  20. Khan, W., Prithiviraj, B. & Smith, D. L. (2003). Photosynthetic response of corn and soybean to foliar application of salicylates. Journal of Plant Physiology, 160, 485-492.
  21. Mehrabian Moghaddam, N., Arvin, M. J., Khajuee Nezhad, Gh. R. & Maghsoudi, K. (2011). Effect of Salicylic Acid on Growth and Forage and Grain Yield of Maize under Drought Stress in Field Conditions. Seed and Plant Production Journal, 27(1), 41-55. (in Farsi)
  22. Mohamed, A. & Ahmed, L. (2010). Response of wheat cultivars to drought and salicylic acid. American-Eurasian Journal of Agronomy, 3(1), 1-7.
  23. Nazar, R., Umar, S., Khan, N. A. & Sareer, O. (2015). Salicylic acid supplementation improves photosynthesis and growth in mustard through changes in proline accumulation and ethylene formation under drought stress. South African Journal of Botany, 98, 84-94.
  24. Nazari Kia, H. (2011). Effect of salicylic acid on morpholoagical and physiological traits of two olive cultivars (Koronaki and Dezphul) under drought stress. M.Sc. thesis. Faculty of Agriculture Urmia University, Iran.
  25. Normohamadi, S. (2011). Effect of salicylic acid application on some physiological traits of strawberry under drought stress. M.S. Thesis. Faculty of Agriculture. University of Kurdistan, Iran.
  26. Raskin, I. (1992). Role of salicylic acid in plants. Journal of of Plant Physiology and Plant Molecular Biology, 43, 439-463.
  27. Rozban, M. R. (2009). Investigating of physiological mechanisms of drought tolerance in three pistachio seedling rootstocks (Pistacia vera L.). Ph.D. thesis. Faculty of Agriculture Tarbiat Modares University, Iran.
  28. Salarpour Ghoraba, F. & Farahbakhsh, H. (2014). Effects of drought stress and salicylic acid on morphological and physiological traits of (Foeniculum vulgare Mill.). Journal of Crops Improvement, 1(3), 765-778. (in Farsi)
  29. Sadeghi, H. (2010). Management of olive orchards. Avaye Masih Press.
  30. Sadrzadeh, M. & Moallemi, N. (2006). Effect of water stress and potassium on growth traties of two olive cultivars ‘Zard’ and ‘Baghmalek’. Agricultural Research, 6(4), 2-10.
  31. Singh, B. & Usha, K. (2003). Salicylic acid induced physiological and biochemical changes in wheat seedlings under water stress. Plant Growth Regulation, 39, 37-141.
  32. Yazdani, N., Arzani, K. & Arji, I. (2007). The amelioration effect of paclobutrazol on water stress on olives (Olea europaea) cv. Blidi and Mission. Iranian Journal of Agricultural Science, 38(2), 287-296. (in Farsi)