علوم میوه
حامد دولتی بانه؛ محمد علی نجاتیان
چکیده
انگور بیدانه سفید، یکی از ارقام غالب مورد کشت در استان آذربایجانغربی است. بهدلیل تولید زیاد این محصول و میانرس بودن میوه، هر سال مشکلات زیادی از لحاظ بازاریابی ایجاد میشود. بر این اساس لازم است از ارقام تجاری با عملکرد و کیفیت مناسب و زودرس برای توسعه باغات جدید و یا جایگزین استفاده شود. بهمنظور بررسی سازگاری و مقایسه ...
بیشتر
انگور بیدانه سفید، یکی از ارقام غالب مورد کشت در استان آذربایجانغربی است. بهدلیل تولید زیاد این محصول و میانرس بودن میوه، هر سال مشکلات زیادی از لحاظ بازاریابی ایجاد میشود. بر این اساس لازم است از ارقام تجاری با عملکرد و کیفیت مناسب و زودرس برای توسعه باغات جدید و یا جایگزین استفاده شود. بهمنظور بررسی سازگاری و مقایسه صفات میوه ارقام انگور ایرانی (بیدانه سفید قزوین و خلیلی سفید) با ارقام خارجی (Thompson seedless, Ruby seedless, Black seedless, Perlette, Flame seedless, Fiesta)، این پژوهش بهمدت سه سال در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی RCBD با 4 تکرار، در ایستگاه کهریز ارومیه به اجرا درآمد. نهالها بهصورت سیستم کوردون دوطرفه تربیت شدند. در مراحل فنولوژیکی، صفات عملکرد، طول، عرض و وزن خوشه و حبه، میزان قند، اسید و pH آب میوه و میزان بروز ناهنجاریهای شاتبری و نکروز چوب خوشه و زمان مراحل فنولوژیکی اندازهگیری و ثبت شدند. سال و رقم، اثر معنیداری روی اغلب صفات داشتند. بیشترین عملکرد در خلیلی سفید وجود داشت و پس از آن ارقام تامسون، فلیم و فیستا، بهترتیب بیشترین عملکرد را داشتند. بیشترین وزن خوشه و حبه نیز در ارقام فیستا و رابیسیدلس بهدست آمد. انگور بیدانه سفید، بیشترین مقدار قند میوه را داشت. انگور پرلت، بسیار مستعد برای تولید شاتبری در مقایسه با ارقام دیگر بود. بر اساس نتایج بهدست آمده، انگور تامسونسیدلس، بهواسطه زودرسبودن، عملکرد پایدار و بالا و بازارپسندی مطلوب بهعنوان رقم برتر و سازگار برای منطقه ارومیه معرفی میگردد.
علوم میوه
سجاد قاصدی یولقونلو؛ حمید زارع ابیانه؛ محمد علی نجاتیان؛ معصومه ملکی؛ روح اله کریمی
چکیده
بهمنظور ارزیابی اثر تغییر شیوه آبیاری جویچهای به قطرهای، بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی انگور بیدانه سفید، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار و در طی سالهای زراعی 94-93 و 95-94 روی تاکهای 14 ساله اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل: آبیاری جویچهای1 (I1)، قطرهای بههمراه جویچهای (2I)، بابلر (3I)، قطرهای1 ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی اثر تغییر شیوه آبیاری جویچهای به قطرهای، بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی انگور بیدانه سفید، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار و در طی سالهای زراعی 94-93 و 95-94 روی تاکهای 14 ساله اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل: آبیاری جویچهای1 (I1)، قطرهای بههمراه جویچهای (2I)، بابلر (3I)، قطرهای1 (4I)، ترکیب قطرهای سطحی و زیر سطحی (I5)، قطرهای2 (I6)، قطرهای3 (I7) و جویچهای2 (I8) بودند. نتایج نشان داد که کلروفیل کل در تیمارهای قطرهای کاهش و اسیدآمینه پرولین و گلایسینبتائین افزایش یافت. تیمار قطرهای1 (I4) بیشترین غلظت کربوهیدراتهای محلول برگ و از طرفی پایداری غشای کمتری داشت. از نظر عملکرد، تیمارهای جویچهای2، قطرهای2 (I6) و قطرهای3 (I7)، به ترتیب با 43، 31 و 28 تن در هکتار، بیشترین عملکرد محصول را به خود اختصاص داده بودند. همچنین تیمار قطرهای3 I7 با 2/1 گرم بیشترین وزن حبه را داشت. از نظر کارایی مصرف آب ،(WUE)، تیمار قطرهای2 (I6) با 3/10 کیلوگرم انگور بر مترمکعب آب، مصرف آب بهینهتری نسبت به سایر تیمارهای آبیاری بهویژه جویچهای1 و جویچهای2 داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که تغییر شیوه آبیاری جویچهای1 به قطرهای، باعث اعمال تنش خشکی در تاکهای مسن میگردد؛ اما عملکرد کاهش نمییابد.
علوم میوه
مه جبین عادل؛ محمد اسماعیل امیری؛ محمد علی نجاتیان؛ مریم عادل
چکیده
پاداکسنده (آنتیاکسیدان)ها، سامانههای ضداکسایشی گیاهان عالی به شمار میآیند و تحریک تولید یا کاربرد مصنوعی آنها میتواند در غلبه بر تنشها مؤثر واقع شود. این ترکیبها شامل انواع آنزیمی و غیر آنزیمی مانند ویتامینها، رنگریزهها و غیره هستند. در این پژوهش، تأثیر اسید سالیسیلیک و سولفات منیزیم کلاته بر تحریک یا جلوگیری ...
بیشتر
پاداکسنده (آنتیاکسیدان)ها، سامانههای ضداکسایشی گیاهان عالی به شمار میآیند و تحریک تولید یا کاربرد مصنوعی آنها میتواند در غلبه بر تنشها مؤثر واقع شود. این ترکیبها شامل انواع آنزیمی و غیر آنزیمی مانند ویتامینها، رنگریزهها و غیره هستند. در این پژوهش، تأثیر اسید سالیسیلیک و سولفات منیزیم کلاته بر تحریک یا جلوگیری از تولید پاداکسندههای مختلف در برگ گلابی بررسی شد. آزمایش در شرایط اقلیمی استان قزوین در قالب طرح بلوک کامل تصادفی روی درختان گلابی رقم لوئیزبون انجام شد. صفات مورد بررسی در این پژوهش شامل پاداکسندههای آلفا- توکوفرول، کاروتنوئید و سبزینۀ (کلروفیل) a، سبزینۀ b و سبزینۀ کل بود. نتایج نشان داد، اسید سالیسیلیک و سولفات منیزیم کلاته تأثیر معنیداری بر میزان پاداکسندۀ آلفا- توکوفرول، سبزینه و کاروتنوئید داشتند. بهطوریکه دامنۀ تغییرپذیری بین تیمارهای مختلف در مورد رنگریزۀ سبزینه بین 03/1 تا 27/6 و کاروتنوئید بین 06/0 تا 985/1 میلیگرم بر گرم و آلفا- توکوفرول بین 03/0 تا 30/2 قسمت در میلیون (PPM) متغیر بود. مقایسۀ میانگینها نشان داد، تیمار همزمان اسید سالیسیلیک با غلظت 5/0 و سولفات منیزیم کلاته با غلظت 7/0 گرم در لیتر بیشترین میزان پاداکسندۀ آلفا- توکوفرول را به خود اختصاص داد که از نقش مثبت تیمار یادشده در تحریک تولید این پاداکسنده حکایت میکند.
علوم میوه
محمد علی نجاتیان؛ حامد دولتی بانه
چکیده
حفاظت و جلوگیری از خروج غیرقانونی ذخایر ژنتیکی (ژرمپلاسم) انگور بهعنوان مهمترین سرمایههای کشور، نیازمند شناسهدار کردن رقمهای تجاری و بومی و ثبت آنها در مراکز بینالمللی است. این پروژه برای تمایز و ارزیابی مهمترین رقمهای تجاری انگور ایران (فخری، پیکانی کاشمر، خوشناو، ریشبابای سفید و قرمز، بیدانۀ سفید و قرمز، ...
بیشتر
حفاظت و جلوگیری از خروج غیرقانونی ذخایر ژنتیکی (ژرمپلاسم) انگور بهعنوان مهمترین سرمایههای کشور، نیازمند شناسهدار کردن رقمهای تجاری و بومی و ثبت آنها در مراکز بینالمللی است. این پروژه برای تمایز و ارزیابی مهمترین رقمهای تجاری انگور ایران (فخری، پیکانی کاشمر، خوشناو، ریشبابای سفید و قرمز، بیدانۀ سفید و قرمز، شاهرودی، شصت عروس، یاقوتی، عسکری و میش پستان) بر پایۀ صفتهای ریختشناختی (مورفولوژیک) یا ساختار ظاهری و فیزیولوژیک با هدف ثبت آنها در مرکز بینالمللی حفاظت از رقمهای گیاهی (UPOV) در استانهای قزوین و آذربایجان غربی انجام شد. صفتهای رویشی و زایشی بنا بر دستورکار آزمونهای تمایز، یکنواختی و پایداری (DUS) طی دو سال در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد صفتهای کمی یا کیفی به تنهایی قادر به تمایز رقمهای انگور موردبررسی از یکدیگر نیستند. لیکن استفاده از ترکیب برخی از ویژگیهای کمی و کیفی بهعنوان صفتهای کلیدی،کارایی کامل دارد. بهطوریکه با کاربرد امتیازهای یازده صفت شامل شمار پیچکهای متوالی، شکل پهنک برگ کامل، مقطع عرضی برگ کامل، شمار پارپهنک (lobe)، شکل دندانه، زمان آغاز رسیدن حبه، اندازه، شکل و رنگ پوست حبه، میزان آنتوسیانین گوشت و تشکیل دانه، بهعنوان یک "گیاه کد" و یا بروز چهار صفت شامل رنگ میوه، تشکیل دانه، طول پیچک و مقطع عرضی برگ کامل، رقمها بهطور دقیق از همدیگر متمایز شدند. بنابراین ثبت صفتهای ظاهری، راهکاری ساده و مناسب برای جداسازی رقمهای انگور است و جز در موارد خاص، نیاز به انگشتنگاری ژنتیکی نیست.