سعادت ساریخانی خرمی؛ کورش وحدتی
چکیده
برآورد ضرایب همبستگی بین صفات مختلف، نهتنها میتواند سبب تسریع برنامههای اصلاحی گردو شود، بلکه امکان بهبود سایر صفات را در کنار اصلاح برای صفات موردنظر فراهم میکند. بدین منظور، دادههای حاصل از دو سال ارزیابی مورفولوژیک 325 ژنوتیپهای انتخابی از استانهای فارس، مازندران و ایلام جهت مطالعه همبستگی بین صفات مورفولوژیک ...
بیشتر
برآورد ضرایب همبستگی بین صفات مختلف، نهتنها میتواند سبب تسریع برنامههای اصلاحی گردو شود، بلکه امکان بهبود سایر صفات را در کنار اصلاح برای صفات موردنظر فراهم میکند. بدین منظور، دادههای حاصل از دو سال ارزیابی مورفولوژیک 325 ژنوتیپهای انتخابی از استانهای فارس، مازندران و ایلام جهت مطالعه همبستگی بین صفات مورفولوژیک مورد استفاده قرار گرفت. همچنین به منظور مطالعه همبستگی بین صفات بیوشیمیایی و مورفولوژیک، خصوصیات بیوشیمیایی تعداد 52 ژنوتیپ برتر از 325 ژنوتیپ اولیه مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی نتایج این پژوهش نشان داد که رابطهی خطی و معنیداری بین صفات فنولوژیک بهویژه تاریخ برگدهی با تاریخ برداشت وجود داشت که از آن میتوان جهت تعیین تاریخ برداشت بر مبنای تاریخ برگدهی استفاده کرد. عملکرد با تاریخ برگدهی (**58/0)، وزن میوه (**64/0) و مغز (*46/0)، اندازه میوه (**56/0) و عادت باردهی جانبی (**53/0) همبستگی مثبت و با رنگ مغز (*38/0-) همبستگی منفی داشت که با توجه به نتایج حاصل رگرسیون گام به گام، عادت باردهی جانبی، وزن میوه و شاخص اندازه میوه از اجزای اصلی تعیین کننده عملکرد گردو بودند. بررسی همبستگی بین صفات بیوشیمیایی با ارتفاع از سطح دریا و صفات مورفولوژیک نشان داد که درصد روغن و پروتئین موجود در مغز گردو تحت تأثیر خصوصیات فیزیکی میوه (اندازه و وزن میوه و مغز) نمیباشد. در مقابل، با افزایش ارتفاع از سطح دریا، درصد روغن و پروتئین موجود در مغز افزایش یافت. همبستگی منفی و معنیداری بین میزان اسیدهای چرب غیراشباع با یک باند مضاعف (MUFA) و اسیدهای چرب غیراشباع با چند باند مضاعف (PUFA) و همچنین بین نسبت PUFA:SFA با ضخامت پوست سخت مشاهده شد.
علوم میوه
اعظم سیدی؛ محمود قاسم نژاد؛ یوسف حمیداوغلی
چکیده
پسماند کارخانههای روغنکشی زیتون غنی از مواد آلی و عنصرهای غذایی است، که میتوان از آن برای بهبود حاصلخیزی خاک پس از کمپوستسازی استفاده و مشکل بازیافت آن را نیز حل کرد. بدین منظور، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در سالهای 1392 تا 1394 در منطقۀ منجیل انجام گرفت. تیمارها شامل سطوح مختلف کمپوست تفالۀ زیتون (12، 24 و 36 کیلوگرم به ازای ...
بیشتر
پسماند کارخانههای روغنکشی زیتون غنی از مواد آلی و عنصرهای غذایی است، که میتوان از آن برای بهبود حاصلخیزی خاک پس از کمپوستسازی استفاده و مشکل بازیافت آن را نیز حل کرد. بدین منظور، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در سالهای 1392 تا 1394 در منطقۀ منجیل انجام گرفت. تیمارها شامل سطوح مختلف کمپوست تفالۀ زیتون (12، 24 و 36 کیلوگرم به ازای هر درخت به همراه 15 کیلوگرم کود دامی بهعنوان شاهد) که روی دو رقم زیتون ’زردʻ و ’روغنیʻ بررسی شد. نتایج نشان داد، بین سطوح مختلف کمپوست و شاهد از نظر درصد روغن اختلاف معنیداری در سال اول وجود نداشت، اما در سال دوم درختانی که با 36 کیلوگرم کمپوست تیمار شدند، با افزایش 71/5 درصد روغن، اختلاف معنیداری نسبت به شاهد نشان دادند. بین سطوح مختلف کمپوست و شاهد تفاوت معنیداری از نظر اسیدهای چرب آزاد و جذب در طولموجهای فرابنفش (K232 و K270) روغن در هر دو سال وجود نداشت. در سال دوم، درختانی که با 24 و 36 کیلوگرم کمپوست تیمار شدند از نظر ارزش پراکسید کیفیت بهتری (میزان کمتری) نسبت به دیگر تیمارها داشتند. در سال دوم کیفیت روغن از نظر میزان فلاونوئید، درختانی که با کمپوست تیمار شدند با اختلاف معنیدار بهتر از شاهد بود. هرچند، در این سال میزان سبزینه (کلروفیل) و کاروتنوئید کل روغن در شاهد بالاتر بود، اما نسبت سبزینه به کاروتنوئید روغن در درختان تیمارشده با کمپوست و شاهد اختلاف معنیداری نداشتند. دو رقم زرد و روغنی اختلافهای معنیداری از نظر اسید چرب آزاد، ارزش پراکسید روغن، K232و K270، فنل، فلاونوئید، سبزینه و کاروتنوئید کل روغن نشان دادند. بهطورکلی، کیفیت روغن هر دو رقم زیتون که با کود دامی و یا کمپوست تفالۀ زیتون تیمار شدند در طی دو سال بر پایۀ استانداردهای شورای بینالمللی روغنزیتون در محدودۀ روغنزیتون طبیعی فوق ممتاز بود.
علوم میوه
مجید جامی؛ ولی ربیعی؛ مهدی طاهری
چکیده
به منظور بررسی تأثیر زمان برداشت بر وزن میوه، مقدار روغن و باردهی سال آیندة چند رقم زیتون (کنسروالیا، آمیگدالولیا، کاریدولیا، کرونائیکی، آربکین، زرد و روغنی) آزمایشی بهصورت اسپلیتپلات در زمان در قالب طرح پایة کاملاً تصادفی در سه تکرار در سالهای 1392 و 1393 در ایستگاه تحقیقات زیتون (طارم - زنجان) اجرا شد. نتایج نشان داد که از بین ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر زمان برداشت بر وزن میوه، مقدار روغن و باردهی سال آیندة چند رقم زیتون (کنسروالیا، آمیگدالولیا، کاریدولیا، کرونائیکی، آربکین، زرد و روغنی) آزمایشی بهصورت اسپلیتپلات در زمان در قالب طرح پایة کاملاً تصادفی در سه تکرار در سالهای 1392 و 1393 در ایستگاه تحقیقات زیتون (طارم - زنجان) اجرا شد. نتایج نشان داد که از بین رقمهای مورد آزمایش رقم آمیگدالولیا بیشترین (شمار گلآذین و گل در شاخه، وزن میوه و مقدار روغن در ماده خشک) را داشت. همچنین بیشترین درصد تشکیل (گل کامل، میوة اولیه و میوة نهایی) در رقم آربکین ارزیابی شد. بنا بر نتایج تأثیر زمان برداشت، بیشترین وزن میوه در برداشت سوم مشاهده شد. مقدار روغن در مادة خشک در برداشت پنجم به بیشترین مقدار خود رسید. همچنین تأثیر زمان برداشت بر صفات مربوط به گلدهی و میوهدهی سال آینده نشان داد که بیشترین شمار گلآذین در برداشت چهارم، بیشترین شمار گل در شاخه در برداشت دوم و بیشترین درصد تشکیل (گل کامل، میوة اولیه و میوة نهایی) در برداشت سوم بهدست آمد. اثر متقابل زمان برداشت و رقم بر وزن تر میوه، درصد روغن، شمار گلآذین و گل در شاخه و درصد تشکیل گلهای کامل، میوة اولیه و میوة نهائی در سطح 1درصد معنیدار شد. با توجه به صفات ارزیابیشده، برداشت میوة زیتون برای تهیة کنسرو اوایل مهرماه و برای استخراج روغن اواخر مهرماه قابل توصیه است.