علوم میوه
محبوبه یزدان پناه؛ حسین صادقی؛ حسین مرادی
چکیده
کیفیت خوراکی، بازارپسندی، مواد جامد محلول، اندازه و رنگگیری میوة شلیل تحت تأثیر شدت و میزان نور مستقیم خورشید قرار دارد. بهطورمعمول میوههای نواحی بیرونی درخت نور کافی دریافت کرده و رنگ مناسبی به خود میگیرند اما میوههای موجود در قسمت میانی و پایینی درخت که به دلیل سایهاندازی برگهای بالایی نور کمتری دریافت میکنند رنگ ...
بیشتر
کیفیت خوراکی، بازارپسندی، مواد جامد محلول، اندازه و رنگگیری میوة شلیل تحت تأثیر شدت و میزان نور مستقیم خورشید قرار دارد. بهطورمعمول میوههای نواحی بیرونی درخت نور کافی دریافت کرده و رنگ مناسبی به خود میگیرند اما میوههای موجود در قسمت میانی و پایینی درخت که به دلیل سایهاندازی برگهای بالایی نور کمتری دریافت میکنند رنگ و کیفیت مناسبی نداشته و بازارپسندی مطلوبی ندارند. بهمنظور بهبود کیفیت میوههایی که در وسط و پایین تاجپوشش درخت قرار دارند، پژوهشی با استفاده از خاکپوش (مالچ)های بازتابکنندة آلومینیومی و پلیاتیلنی سفید و شفاف در یکی از باغهای تجاری شلیل در شهر ساری انجام شد. صفات موردنظر در دو بخش بیوشیمیایی شامل آنتوسیانین، پاداکسنده (آنتیاکسیدان)، مواد جامد محلول، اسیدیته، فنول و ریختشناختی (مورفولوژیکی) شامل وزن کل، وزن گوشت میوه، وزن هستة میوه، سفتی، حجم و قطر میوه ارزیابی شدند. بر پایة نتایج بهدستآمده میزان نور بازتابشده از خاکپوشهای بازتابندة آلومینیومی و پلیاتیلنی باعث افزایش بهتر نفوذ نور به درون شاخساره شدند. افزایش نور تأثیر معنیداری بر وزن میوه، وزن گوشت، قطر میوه، آنتوسیانین، پاداکسنده و فنول میوهها داشتند. در مقایسة کارایی خاکپوشهای بازتابندة آلومینیومی در رنگگیری، افزایش قند، افزایش وزن و میزان فنول میوه بیشتر از خاکپوشهای بازتابندة پلیاتیلنی بوده است. بهطورکلی نتایج این بررسیها نشان داد که میتوان از خاکپوشهای بازتابنده برای بهبود میوههایی که برای افزایش کیفیت به دریافت نور مستقیم خورشید وابستهاند استفاده کرد.
مهتاب مرادی دیگه سرا؛ عبدالعلی حسامی؛ محمود قاسم نژاد
چکیده
باردهی مداوم و تولید میوههای باکیفیت در کیوی، مستلزم تربیت صحیح اولیه و هرس سالیانۀ منظم است. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر سه نوع سیستم تربیت شامل تیبار (T-bar) بهمنزلۀ سیستم تربیت رایج، تی- وای تغییریافته (MTY) و وای شکل (Y)، و دو سطح شدت هرس (60 و 80 جوانه بهازای هر درخت) بر عملکرد و کیفیت میوۀ کیوی رقم هایوارد انجام شد. آزمایش بهصورت ...
بیشتر
باردهی مداوم و تولید میوههای باکیفیت در کیوی، مستلزم تربیت صحیح اولیه و هرس سالیانۀ منظم است. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر سه نوع سیستم تربیت شامل تیبار (T-bar) بهمنزلۀ سیستم تربیت رایج، تی- وای تغییریافته (MTY) و وای شکل (Y)، و دو سطح شدت هرس (60 و 80 جوانه بهازای هر درخت) بر عملکرد و کیفیت میوۀ کیوی رقم هایوارد انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1391 انجام گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان عملکرد هر تاک در تیمار Y80 و بیشترین میزان سفتی بافت میوه، TSS و TSS/TA در تیمار Y60 مشاهده شد. کمترین درصد مادۀ خشک میوه مربوط به تیمار MTY60 و ویتامین c میوه بهترتیب در تیمارهای Y60، Y80 و MTY60 بیشترین میزان بود. بیشترین میزان فنل کل در تیمارهای Y60 و MTY60 و بیشترین کلروفیل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی عصارۀ میوهها در تیمار Y60 مشاهده شد. براساس نتایج این پژوهش، سیستم تربیت Y و سطح هرس 60 جوانهای بهازای هر تاک، بهترتیب سبب افزایش عملکرد و کیفیت میوۀ کیوی شد.
سمیه قاسمی عمران؛ محمود قاسم نژاد؛ عبداله حاتم زاده؛ داود بخشی
چکیده
عدم امکان کنترل صحیح دما و شدت نور، عامل اصلی محدوده کننده پرورش گیاهان در گلخانههای پلاستیکی است. کیفیت و عمر گلجایی گلهای بریده بیشتر تحت تاثیر دمای گلخانه قرار می گیرند. آلسترومریا برای رشد و گلدهی به دمای خنک نیاز دارد. در این پژوهش، تغییرات در ماندگاری و کیفیت گلها از جمله طول ساقه، تعداد گلچه در هر گل آذین و رنگگیری ...
بیشتر
عدم امکان کنترل صحیح دما و شدت نور، عامل اصلی محدوده کننده پرورش گیاهان در گلخانههای پلاستیکی است. کیفیت و عمر گلجایی گلهای بریده بیشتر تحت تاثیر دمای گلخانه قرار می گیرند. آلسترومریا برای رشد و گلدهی به دمای خنک نیاز دارد. در این پژوهش، تغییرات در ماندگاری و کیفیت گلها از جمله طول ساقه، تعداد گلچه در هر گل آذین و رنگگیری گل ها در ارتباط با غلظت آنتوسیانین و فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) در سه رقم آلسترومریا، ‘سوکاری’، ‘بوردو’ و ‘مدنا’ طی ماه های تابستان و پاییز در گلخانه پلاستیکی بررسی شد. نتایج نشان داد که بالا رفتن دما در ماههای تابستان بطور معنی داری باعث کاهش کیفیت و ماندگاری گل ها شده است، اما خنک شدن دما در آخر تابستان و پاییز سنتز آنتوسیانین و رنگگیری گل ها را بهبود بخشید. همچنین معلوم شد که حساسیت ارقام مختلف آلسترومریا نسبت به دمای بالای فصل تابستان بطور معنی داری با یکدیگر متفاوت میباشند. در این پژوهش، افزایش دما منجر به افزایش فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) در گلبرگ ها شده است، بنابراین آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) ممکن است بهعنوان آنزیم کلیدی سنتز کننده آنتوسیانین در گل های آلسترومریا نباشد. افزایش دما در رقم ‘بوردو’ باعث کاهش تعداد گلچه در گل آذین شد.