طاهره رئیسی؛ جواد فتاحی مقدم
چکیده
به منظور مطالعه اثر محلولپاشی پتاسیم و کلسیم و نیز موقعیت میوه در تاج درخت بر ویژگیهای فیزیکیشیمیایی پرتقال تامسون ناول (Citrus sinensis L. Osbeck) آزمایشی دو ساله به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور شامل نوع کود محلولپاشی شده در چهار سطح (1- نیترات پتاسیم، 2- نیترات کلسیم، 3- ترکیبی با نیترات پتاسیم و نیترات ...
بیشتر
به منظور مطالعه اثر محلولپاشی پتاسیم و کلسیم و نیز موقعیت میوه در تاج درخت بر ویژگیهای فیزیکیشیمیایی پرتقال تامسون ناول (Citrus sinensis L. Osbeck) آزمایشی دو ساله به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور شامل نوع کود محلولپاشی شده در چهار سطح (1- نیترات پتاسیم، 2- نیترات کلسیم، 3- ترکیبی با نیترات پتاسیم و نیترات کلسیم و 4– شاهد) و موقعیت میوه بر تاج درخت در دو سطح (1- درون، 2- بیرون)، با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد ضخامت پوست میوه، شاخص رنگ و نسبت مواد جامد محلول به اسیدیته کل در میوههای برداشت شده از بیرون تاج در مقایسه با درون تاج بیشتر بود (05/0>P). علاوه براین، ضخامت پوست میوه با انجام محلولپاشی افزایش یافت و بیشترین افزایش نیز در تیمارهای پتاسیم و ترکیب پتاسیم و کلسیم یافت شد. با انجام محلولپاشی کلسیم (تیمارهای کلسیم و ترکیب پتاسیم و کلسیم) مواد جامد محلول و اسیدیته کل در مقایسه با تیمار شاهد و تیمار محلولپاشی پتاسیم به طور معنیداری کاهش یافت، اما نسبت بین این دو شاخص افزایش یافت. نتایج نشان داد اثر محلولپاشی بر فنلکل و ظرفیت آنتیاکسیدان به موقعیت میوه در تاج درخت بستگی دارد. به طور کلی محلولپاشی پتاسیم و کلسیم باعث بهبود کیفیت میوه پرتقال می شود. علاوهبراین، میوهها در موقعیتهای مختلف تاج از نظر ویژگیهای فیزیکیشیمیایی متفاوت هستند و بهتر است به طور جداگانه برداشت شوند تا کیفیت یکنواختی داشته و حداکثر بازگشت اقتصادی حاصل گردد.
طاهره رئیسی؛ مرتضی گل محمدی؛ علی اسدی کنگرشاهی
چکیده
بیماری جاروک مکزیکن لایم، که توسط Candidatus Phytoplasma aurantifolia ایجاد میشود، مهمترین عامل محدودکننده تولید این محصول در مناطق جنوبی ایران است. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات غلظت عناصر غذایی در برگ نهالهای ریشهدار مکزیکنلایم آلودهشده با فیتوپلاسما و مکزیکنلایم سالم طی پیشرفت بیماری (330-90 روز) و امکان جداسازی نهالهای سالم و آلوده ...
بیشتر
بیماری جاروک مکزیکن لایم، که توسط Candidatus Phytoplasma aurantifolia ایجاد میشود، مهمترین عامل محدودکننده تولید این محصول در مناطق جنوبی ایران است. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات غلظت عناصر غذایی در برگ نهالهای ریشهدار مکزیکنلایم آلودهشده با فیتوپلاسما و مکزیکنلایم سالم طی پیشرفت بیماری (330-90 روز) و امکان جداسازی نهالهای سالم و آلوده تحت شرایط گلخانهای انجام گرفت. بدینمنظور، تعدادی برگ از نهالهای آلوده و سالم در بازههای زمانی 90، 150، 210، 270 و 330 روز پس از آلودهسازی نمونهبرداری شد و غلظت عناصر غذایی شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، بور، آهن، منگنز، روی و مس طی پیشرفت بیماری در برگ گیاهان اندازهگیری شد. نتایج نشان داد آلودگی به فیتوپلاسما منجر به کاهش معنیدار غلظت نیتروژن، کلسیم، بور و منگنز و افزایش معنیدار غلظت فسفر، پتاسیم، منیزیم، آهن و روی در برگ گیاهان آلوده شد. غلظت مس در برگ گیاهان آلوده در مقایسه با گیاهان سالم تغییر معنیداری نداشت. به علاوه، نتایج تجزیه به مولفههای اصلی نشان داد بر اساس غلظت عناصر غذایی نمیتوان گیاهان آلوده و سالم را در مراحل اولیه نمونهبرداری (قبل از ظهور علایم ظاهری بیماری) جداسازی نمود، اما با ظهور علائم ظاهری بیماری و پیشرفت بیماری، آنالیز مولفه اصلی قادر به جداسازی گیاهان آلوده از گیاهان سالم بود. بهطور کلی نتایج مطالعه حاضر بینشی جدید در مورد پاسخ مکزیکنلایم به بیماریگر فیتوپلاسما فراهم نمود و میتواند در اتخاذ راهکارهایی در جهت بازتوانی و افزایش عمر اقتصادی درختان آلوده به جاروک مورد استفاده قرار گیرد.
علوم میوه
طاهره رئیسی؛ ابوذر هاشم پور؛ مرتضی گلمحمدی
چکیده
بیماری جاروک لیموترش، که توسط Candidatus Phytoplasma aurantifolia ایجاد میشود، مهمترین عامل محدودکننده تولید لیموترش در مناطق جنوبی ایران است. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات برخی ویژگیهای بیوشیمیایی در برگ نهالهای ریشهدار مکزیکنلایم آلودهشده با فیتوپلاسما و مکزیکنلایم سالم طی پیشرفت بیماری (330-90 روز) و امکان جداسازی نهالهای ...
بیشتر
بیماری جاروک لیموترش، که توسط Candidatus Phytoplasma aurantifolia ایجاد میشود، مهمترین عامل محدودکننده تولید لیموترش در مناطق جنوبی ایران است. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات برخی ویژگیهای بیوشیمیایی در برگ نهالهای ریشهدار مکزیکنلایم آلودهشده با فیتوپلاسما و مکزیکنلایم سالم طی پیشرفت بیماری (330-90 روز) و امکان جداسازی نهالهای سالم و آلوده تحت شرایط گلخانهای پایهریزی شد. بدینمنظور، قلمههایی از نهال سالم مکزیکنلایم تهیه شد. پس از سه ماه، نیمی از قلمههای مکزیکنلایم با استفاده از پیوندک پوست از نهال آلوده به بیماریگر فیتوپلاسما آلوده شدند. در ادامه تعدادی برگ از هر یک از شش نهال سالم و شش نهال آلوده در بازههای زمانی 90، 150، 210، 270 و 330 روز پس از آلودگی نمونهبرداری شد و مقدار رنگدانهها، فنل کل، ظرفیت آنتیاکسیدان، کربوهیدرات محلول و نشاسته در این برگها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که آلودگی با فیتوپلاسما منجر به کاهش چشمگیر رشد و نیز کاهش وزن ماده خشک بخش هوایی و ریشه نهالهای مکزیکنلایم شد. علاوه بر این، آلودگی غالباً منجر به کاهش مقدار رنگدانهها و افزایش معنیدار مقدار کربوهیدرات محلول و نشاسته شد. همچنین، آلودگی با فیتوپلاسما منجر به افزایش معنیدار فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدان در برگ گیاه میزبان شد. بهعلاوه، نتایج تجزیه به مؤلفههای اصلی نشان داد که براساس شاخصهای بیوشیمیایی اندازهگیریشده در برگ گیاهان سالم و آلوده طی پیشرفت بیماری، میتوان این گیاهان را از یکدیگر تفکیک نمود. بهطور کلی نتایج مطالعه حاضر بینشی جدید در مورد پاسخ مکزیکنلایم به بیمارگر فیتوپلاسما طی پیشرفت بیماری فراهم نموده و در نهایت مشخص شد که میتوان گیاهان سالم از آلوده را با بررسی روند تغییرات ترکیبات بیوشیمیایی جداسازی نمود.
علوم میوه
طاهره رئیسی؛ بیژن مرادی
چکیده
تحقیق حاضر با هدف تعیین مناسبترین زمان محلولپاشی اوره جهت بهبود کمیت و کیفیت میوه (درصد تشکیل میوه، عملکرد، اندازه میوه، ضخامت پوست میوه، اسید قابلتیتراسیون و مواد جامد محلول) پرتقال ’تامسونناول‘ (Citrus sinensis L. Osbeck.) طی دو سال اجرا شد. بدین منظور اوره با غلظت 5/0 درصد بر تاج درختان 20 ساله در سه زمان جداگانه شامل دی، اسفند ...
بیشتر
تحقیق حاضر با هدف تعیین مناسبترین زمان محلولپاشی اوره جهت بهبود کمیت و کیفیت میوه (درصد تشکیل میوه، عملکرد، اندازه میوه، ضخامت پوست میوه، اسید قابلتیتراسیون و مواد جامد محلول) پرتقال ’تامسونناول‘ (Citrus sinensis L. Osbeck.) طی دو سال اجرا شد. بدین منظور اوره با غلظت 5/0 درصد بر تاج درختان 20 ساله در سه زمان جداگانه شامل دی، اسفند و تیر محلولپاشی شد. علاوه براین، یک تیمار محلولپاشی با آب نیز بهعنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد درختان محلولپاشی شده با اوره، صرفنظر از زمان کاربرد، غلظت نیتروژن برگ و درصد تشکیل میوه بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشتند. علاوه براین، محلولپاشی اوره بر عملکرد و شاخصهای کیفی میوه تأثیر معنیدار (05/0P<) داشته است. اثر زمان محلولپاشی اوره بر تغییرات نسبت مواد جامد محلول کل به اسید قابلتیتراسیون میوه (شاخص بلوغ برای برداشت) و عملکرد، کاملاً وابسته به سال مورد مطالعه بود؛ بهطوریکه در سال اول آزمایش (سال کممحصول)، بیشترین عملکرد در زمان محلولپاشی دی و تیرماه و بیشترین مقدار شاخص بلوغ در تیمار شاهد مشاهده گردید. به هرحال، در سال دوم (سال پرمحصول) بیشترین مقدار عملکرد و شاخص بلوغ در زمانهای محلولپاشی تیر و اسفندماه مشاهده شد. بنابراین، تعیین سطح و زمان کاربرد عناصر غذایی، برای تحریک فرایند فیریولوژیکی خاصی در مرکبات حائز اهمیت میباشد و به سال مورد مطالعه (پرمحصول یا کممحصول) بستگی دارد.