قاسم حسنی؛ علیرضا فرخزاد؛ عزیز مجیدی؛ ابراهیم سپهر
چکیده
این آزمایش با هدف ارزیابی نه پایه رویشی سیب شامل MM106، M26، Ottawa3، Suporter4، M9،M7 ،P22 ، MM111 و پایه محلی گمی الماسی نسبت به مقادیر مختلف بور (صفر، 15، 30، 45 و 60 میلیگرم بور در کیلوگرم خاک) بهصورت فاکتوریل بر پایه بلوکهای کامل تصادفی انجام گردید. نتایج نشان داد با افزایش غلظت بور در خاک، ارتفاع نهال، شاخص سطح برگ، وزن تر و خشک برگ، محتوی نسبی آب ...
بیشتر
این آزمایش با هدف ارزیابی نه پایه رویشی سیب شامل MM106، M26، Ottawa3، Suporter4، M9،M7 ،P22 ، MM111 و پایه محلی گمی الماسی نسبت به مقادیر مختلف بور (صفر، 15، 30، 45 و 60 میلیگرم بور در کیلوگرم خاک) بهصورت فاکتوریل بر پایه بلوکهای کامل تصادفی انجام گردید. نتایج نشان داد با افزایش غلظت بور در خاک، ارتفاع نهال، شاخص سطح برگ، وزن تر و خشک برگ، محتوی نسبی آب برگ، شاخص کلروفیل و میزان رشد رویشی در همه پایهها در مقایسه با شاهد کاهش یافت. همچنین با افزایش مقدار بور در خاک دمای برگ، میزان نشت یونی و مالوندیآلدهید افزایش یافت. اندازهگیری فعالیت آنزیمهای آسکوربات پراکسیداز و سوپر اکسید دسموتاز در برگ نشان داد فعالیت این آنزیمها با افزایش مقدار بور در خاک، در ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. براساس نتایج تجزیه برگی، مقدار بور اندازهگیریشده در برگ پایههای M26 و P22 کمتر از پایههای دیگر بود. ارزیابی اندازهگیریهای رویشی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نشان داد پایههای رویشی M26 و P22 در سطوح بور بیشتر از 45 میلیگرم در کیلو گرم خاک متحمل تر از پایههای دیگر بودند.
علوم میوه
نادر محمودی سوره؛ علیرضا فرخزاد؛ حمید حسن پور
چکیده
افزایش کمی و کیفی میوهها و ویژگیهای تغذیهای آنها، نقش مهمی در بازارپسندی و درآمد باغداران دارد. سیلیکون و کلسیم از جمله عنصرهایی هستند که میتوانند نقش مؤثری در بهبود کیفیت میوههای تولیدی داشته باشند. این پژوهش برای ارزیابی تأثیر محلولپاشی سیلیکات کلسیم (50،0، 100 و 200 میلیگرم در لیتر) بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی، محتوای ...
بیشتر
افزایش کمی و کیفی میوهها و ویژگیهای تغذیهای آنها، نقش مهمی در بازارپسندی و درآمد باغداران دارد. سیلیکون و کلسیم از جمله عنصرهایی هستند که میتوانند نقش مؤثری در بهبود کیفیت میوههای تولیدی داشته باشند. این پژوهش برای ارزیابی تأثیر محلولپاشی سیلیکات کلسیم (50،0، 100 و 200 میلیگرم در لیتر) بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی، محتوای پاداکسندۀ (آنتیاکسیدان) کل و میزان کلسیم میوۀ دو رقم توتفرنگی (ʼکاماروساʻ و ʼسلواʻ) انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک کامل تصادفی با پنج تکرار انجام شد. نتایج نشان داد، طول میوه، نسبت طول به عرض میوه، وزن تر و خشک میوه و میزان ویتامین ث در رقم کاماروسا بیشتر از رقم سلوا بود. میزان سفتی،TA ، TSS، محتوای فنل و پاداکسندۀ کل، میزان کلسیم بافت میوه و میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در رقم سلوا بهطور معنیداری بیشتر از رقم کاماروسا بود. با کاربرد سیلیکات کلسیم طول میوه، وزن تر و خشک میوه، میزان سفتی، میزان ویتامین ث، TSS، TA، محتوای فنل و پاداکسندۀ کل، میزان کلسیم میوه و فعالیت آنزیم کاتالاز افزایش یافت. یافتههای این پژوهش نشان داد، محلولپاشی سیلیکات کلسیم در بالاترین غلظت مورد استفاده در این آزمایش (200 میلیگرم در لیتر)، بیشترین تأثیر را در بهبود ویژگیهای کمی و کیفی میوۀ توتفرنگی داشت.
علوم میوه
سمیه نظام دوست؛ علیرضا فرخزاد؛ میر حسن رسولی صدقیانی
چکیده
تنش ناشی از سمیت بُر از مهمترین اختلالها در نواحی خشک و نیمهخشک به شمار میآید. تیمار سیلیسیم یکی از روشهای افزایش مقاومت گیاهان به تنشهای غیرزنده است. برای ارزیابی تأثیر سیلیسیم بر کاهش سمیت بُر در انگور بیدانۀ سفید، آزمایشی با سه سطح بُر (2/0، 15 و 30 میلیگرم در لیتر) و سه سطح سیلیکات پتاسیم (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) بهصورت ...
بیشتر
تنش ناشی از سمیت بُر از مهمترین اختلالها در نواحی خشک و نیمهخشک به شمار میآید. تیمار سیلیسیم یکی از روشهای افزایش مقاومت گیاهان به تنشهای غیرزنده است. برای ارزیابی تأثیر سیلیسیم بر کاهش سمیت بُر در انگور بیدانۀ سفید، آزمایشی با سه سطح بُر (2/0، 15 و 30 میلیگرم در لیتر) و سه سطح سیلیکات پتاسیم (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. سه ماه پس از اعمال تیمارها، میزان تجمع بُر، محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، پرولین، مالون دی آلدهید، قند و پروتئین محلول و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز اندازهگیری شد. نتایج نشان داد، با افزایش غلظت بُر در محلول غذایی، میزان تجمع بُر، نشت یونی، محتوای پرولین، مالون دی آلدهید و پروتئین محلول برگ افزایش و محتوای نسبی آب برگ و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز کاهش یافت. کاربرد سیلیکات پتاسیم بهطور معنیداری میزان تجمع بُر، مالون دی آلدهید و نشت یونی در برگ را کاهش و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز و محتوای نسبی آب برگ را افزایش داد. تیمارها تأثیر معنیداری بر محتوای قندهای محلول نداشتند. در تنش 30 میلیگرم در لیتر بُر، با کاربرد 100 میلیگرم در لیتر سیلیکات پتاسیم میزان تجمع بُر 33 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن خشک برگ کاهش یافت. نتایج نشان داد، تیمار سیلیکات پتاسیم با کاهش تجمع بُر در برگها، تنشهای اکسایشی (اکسیداتیو) ناشی از سمیت بُر را در نهالهای انگور بیدانۀ سفید تعدیل می کند.
وحید اکبری؛ رسول جلیلی مرندی؛ جلیل خارا؛ علیرضا فرخزاد
چکیده
بهمنظور بررسی اثر سایکوسل بر جنبههای مختلف رشد دو رقم زیتون (ماری و میشن) در شرایط تنش خشکی، آزمایش گلخانهای با سه فاکتور شامل سه سطح سایکوسل (0، 500 و 1000 میلیگرم در لیتر)، سه سطح تنش خشکی (آبیاری نهالها با فواصل 5، 10 و 15 روز یکبار) و دو رقم زیتون (ماری و میشن) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر سایکوسل بر جنبههای مختلف رشد دو رقم زیتون (ماری و میشن) در شرایط تنش خشکی، آزمایش گلخانهای با سه فاکتور شامل سه سطح سایکوسل (0، 500 و 1000 میلیگرم در لیتر)، سه سطح تنش خشکی (آبیاری نهالها با فواصل 5، 10 و 15 روز یکبار) و دو رقم زیتون (ماری و میشن) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و در مدت چهار ماه انجام شد. نتایج نشان داد که تیمارهای سایکوسل موجب کاهش سطح برگ، افزایش ضخامت برگ، میزان کلروفیل و قندهای محلول در مقایسه با شاهد شدند اما تأثیر معناداری بر دمای برگ نداشتند. تیمار بالای سایکوسل (1000 میلیگرم در لیتر) موجب افزایش میزان پرولین و محتوای نسبی آب برگ (RWC) نسبت به دیگر تیمارها شد. همچنین نتایج نشان داد که افزایش سطوح خشکی موجب کاهش سطح برگ،RWC ، افزایش ضخامت برگ، دمای برگ، میزان کلروفیل، پرولین و قندهای محلول در هر دو رقم شد. از نظر صفات مطالعهشده، رقم میشن نسبت به رقم ماری مقاومت بیشتری به خشکی داشت. نتایج نشان داد که سایکوسل میتواند اثر منفی ناشی از تنش خشکی در ارقام ماری و میشن زیتون را تعدیل کند.