بهجت السادات عقیلی؛ پریسا عبداللهی؛ منصور امیدی
چکیده
تریگونلین از متابولیتهای ثانویه با ارزش گیاه شنبلیله است. استفاده از کشت سوسپانسیون سلولی یکی از روش های پیشنهادی جهت تولید متابولیتهای ثانویه در شرایط درونشیشهای است. به منظور بررسی امکان تولید تریگونلین به کمک کشت سلولی گیاه شنبلیله آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طراحی شد. جهت بررسی قابلیت کالوسزایی، ...
بیشتر
تریگونلین از متابولیتهای ثانویه با ارزش گیاه شنبلیله است. استفاده از کشت سوسپانسیون سلولی یکی از روش های پیشنهادی جهت تولید متابولیتهای ثانویه در شرایط درونشیشهای است. به منظور بررسی امکان تولید تریگونلین به کمک کشت سلولی گیاه شنبلیله آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طراحی شد. جهت بررسی قابلیت کالوسزایی، ریز نمونههای برگ، ساقه و ریشه گیاه شنبلیله در محیط کشت MS حاوی تنظیمکنندههای رشد 2,4-D و BAP کشت شدند. ریزنمونههای مختلف شنبلیله القای کالوس انجام شد. بیشترین اندازه طول کالوس در تیمار 2,4-D (2mg/l) با اندازه 315 میلیمتر بهدست آمد که با سایر تیمارها تفاوت معنیدار داشت. بیشترین وزن تر و وزن خشک کالوس در ریزنمونه ریشه تحت تأثیر تیمار 2,4-D (2mg/l) با وزن تر 5/1 گرم و وزن خشک 08/0 گرم اختلاف معنی داری با سایر تیمارها داشته و دارای بیشترین مقدار وزن تر و خشک کالوس بود. در تیمار با BAP بیشترین اندازه کالوس در ریزنمونه ساقه تحت تأثیر تیمار BAP (1mg/l) با اندازه 320 میلیمتر بهدست آمد. بیشترین مقدار وزن تر و خشک کالوس تحت تیمار BAP (1mg/l) به ترتیب برابر با 5/1 و 07/0 گرم بهدست آمد. سه الیسیتور سالیسیلیک اسید، متیل جاسمونات و عصاره مخمر با غلظتهای مختلف جهت تولید تریگونلین در کشت سوسپانسیون شنبلیله استفاده شدند که الیستور سالیسیلیک اسید با غلظت 100 میکرومولار بیشترین مقدار تریگونلین در یک گرم ماده خشک را تولید کرد.
علی حیدرزاده؛ وحیده ناظری؛ لیلا تبریزی رائینی
چکیده
به منظور بررسی تأثیر تنش کمآبی و سالیسیلیک اسید بر ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides Lam.)، آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار با دو عامل تنش کمآبی در چهار سطح (100، 75، 50 و 30 درصد ظرفیت مزرعهای) و محلولپاشی سالیسیلیک اسید در سه سطح (صفر، نیم ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر تنش کمآبی و سالیسیلیک اسید بر ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides Lam.)، آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار با دو عامل تنش کمآبی در چهار سطح (100، 75، 50 و 30 درصد ظرفیت مزرعهای) و محلولپاشی سالیسیلیک اسید در سه سطح (صفر، نیم و یک میلیمولار) صورت گرفت. وزن خشک بوته و اندامهای برگ و ساقه، کلروفیل a، b و کل، کاروتنوئید و عملکرد اسانس در اثر تنش کمآبی کاهش یافت، در حالی که محلولپاشی با سالیسیلیک اسید منجر به افزایش مقادیر این صفات شد. میزان فنل کل در اثر تنش کمآبی و سالیسیلیک اسید افزایش یافت و در تنش 30 درصد ظرفیت مزرعهای و سالیسیلیک اسید نیم میلیمولار به بیشترین مقدار رسید. بیشترین وزن خشک بوته و اندامهای برگ و ساقه به ترتیب به میزان 2/18، 8 و 6/6 گرم در 100 درصد ظرفیت مزرعهای و محلولپاشی نیم میلیمولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد. عملکرد اسانس در اثر تنش کمآبی کاهش پیدا کرد و بیشترین عملکرد اسانس در 100 درصد ظرفیت مزرعهای و کاربرد سالیسیلیک اسید نیم میلیمولار بهدست آمد. با توجه به نتایج حاصل گیاه دارویی کاکوتی کوهی برای داشتن بیشترین عملکرد مورفولوژیکی نیاز به آبیاری کامل و محلولپاشی نیم میلیمولار سالیسیلیک اسید دارد.
محمدحسن حیدری علمدارلو؛ حسین مرادی؛ مهناز کریمی؛ ولی اله قاسمی عمران
چکیده
میخک یکی از مهمترین گلهای شاخه بریدنی جهان است. طول عمر کوتاه این گل باعث کاهش ارزش اقتصادی آن میشود. به کمک برخی از مواد میتوان ماندگاری گلهای بریدنی را افزایش داد. بنابراین آزمایشی برای افزایش عمر گلهای بریدنی با استفاده از تیمار هورمونی سالیسیلیک اسید و عصارۀ گیاهی انجام شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب ...
بیشتر
میخک یکی از مهمترین گلهای شاخه بریدنی جهان است. طول عمر کوتاه این گل باعث کاهش ارزش اقتصادی آن میشود. به کمک برخی از مواد میتوان ماندگاری گلهای بریدنی را افزایش داد. بنابراین آزمایشی برای افزایش عمر گلهای بریدنی با استفاده از تیمار هورمونی سالیسیلیک اسید و عصارۀ گیاهی انجام شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کامل تصادفی با ده تیمار (غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید، عصارۀ مرزه و شاهدانه) و چهار تکرار با دو رقم گل بریدنی میخک مینیاتوری انجام شد. عاملهایی مانند عمرگلجایی، آنزیم پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) کاتالاز و میزان بیان نسبی ژن ACC اکسیداز (ACO) ارزیابی شد. نتایج بهدستآمده نشان داد، اثر متقابل تیمار و رقم در عمرگلجایی مؤثر بوده و رقم spectro عمر گلجایی بیشتری نسبت به رقم pretty tessino داشت. در تیمار سالیسیلیک اسید ppm150 عمر گلجایی و فعالیت آنزیم کاتالاز بیشتر و بیان نسبی ژن ACO کمتر از دیگر تیمارها و شاهد بود. تیمارهای عصارۀ گیاهی مرزه و شاهدانه در غلظتهای بالا افزون بر تأثیر مثبت در عمرگلجایی و فعالیت آنزیم کاتالاز، بیان شدن ژن ACO را کاهش داد. بنابراین به نظر میرسد استفاده از این تیمارها میتواند مکمل و یا جایگزین مناسبی برای تیمارهای شیمیایی دیگر باشد.
فاطمه آقایی فرد؛ مصباح بابالار؛ احمد احمدی
چکیده
بهمنظور مطالعۀ تأثیر محلولپاشی برگی سالیسیلیک اسید بر خصوصیات کیفی میوۀ توتفرنگی آزمایشی بهصورت فاکتوریل (تیمار + زمان برداشت میوه) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طی سالهای 1390ـ 1391در گلخانۀ گروه علوم مهندسی و علوم باغبانی فضای سبز دانشگاه تهران واقع در کرج انجام شد. گیاهان آزمایششده در گلدانهایی به ابعاد 30Í30 ...
بیشتر
بهمنظور مطالعۀ تأثیر محلولپاشی برگی سالیسیلیک اسید بر خصوصیات کیفی میوۀ توتفرنگی آزمایشی بهصورت فاکتوریل (تیمار + زمان برداشت میوه) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طی سالهای 1390ـ 1391در گلخانۀ گروه علوم مهندسی و علوم باغبانی فضای سبز دانشگاه تهران واقع در کرج انجام شد. گیاهان آزمایششده در گلدانهایی به ابعاد 30Í30 لیتر و از طریق کوکوپیت و پرلیت به نسبت 1:1 بهمنزلۀ بستر کاشته شده و سالیسیلیک اسید در چهار سطح صفر، 1، 2 و 4 میلیمولار بر روی بوتههای توتفرنگی هر ماه یک بار مهپاشی شد. میوهها پس از رسیدن به چهار گروه تقسیم شدند. دستۀ اول میوههای رسیده و با فاصلۀ یک هفته پس از محلولپاشی، دستۀ دوم پس از رسیدن و دو هفته پس از محلولپاشی و به این ترتیب دستههای سوم و چهارم بهترتیب سه و چهار هفته پس از رسیدن و دریافت تیمار محلولپاشی به آزمایشگاه منتقل شدند. گیاهان توتفرنگی در مورد صفات کیفی مانند وزن میوه، درصد رطوبت میوه، درصد مواد جامد محلول، اسیدیتۀ قابل تیتراسیون، pH، ویتامین ث و ظرفیت آنتیاکسیدان میوه بررسی شدند. نتایج نشان دادند که با تأخیر در زمان برداشت میوه، متوسط وزن میوه، درصد رطوبت میوه، اسیدیتۀ قابل تیتراسیون، ویتامین ث و ظرفیت آنتیاکسیدان میوه به طور معناداری کاهش و درصد مواد جامد محلول افزایش مییابد. در بین غلظتهای مهپاشی شدۀ سالیسیلیک اسید، غلظت 2 میلیمولار، بهترین اثر را بر متوسط وزن میوه، درصد رطوبت میوه، درصد مواد جامد محلول، اسیدیتۀ قابل تیتراسیون و ظرفیت آنتیاکسیدان میوه داشت. تیمار سالیسیلیک اسید 4 میلیمولار، میوههایی با ویتامین ث بالا ایجاد کرد. در گروه شاهد تمامی صفات اندازهگیری شده نامطلوب بود. غلظت 2 میلیمولار با بیشترین صفات مطلوب، بهترین غلظت برای مهپاشی بوتۀ توتفرنگی توصیه میشود.