طاهره رئیسی؛ مرتضی گل محمدی؛ علی اسدی کنگرشاهی
چکیده
بیماری جاروک مکزیکن لایم، که توسط Candidatus Phytoplasma aurantifolia ایجاد میشود، مهمترین عامل محدودکننده تولید این محصول در مناطق جنوبی ایران است. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات غلظت عناصر غذایی در برگ نهالهای ریشهدار مکزیکنلایم آلودهشده با فیتوپلاسما و مکزیکنلایم سالم طی پیشرفت بیماری (330-90 روز) و امکان جداسازی نهالهای سالم و آلوده ...
بیشتر
بیماری جاروک مکزیکن لایم، که توسط Candidatus Phytoplasma aurantifolia ایجاد میشود، مهمترین عامل محدودکننده تولید این محصول در مناطق جنوبی ایران است. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات غلظت عناصر غذایی در برگ نهالهای ریشهدار مکزیکنلایم آلودهشده با فیتوپلاسما و مکزیکنلایم سالم طی پیشرفت بیماری (330-90 روز) و امکان جداسازی نهالهای سالم و آلوده تحت شرایط گلخانهای انجام گرفت. بدینمنظور، تعدادی برگ از نهالهای آلوده و سالم در بازههای زمانی 90، 150، 210، 270 و 330 روز پس از آلودهسازی نمونهبرداری شد و غلظت عناصر غذایی شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، بور، آهن، منگنز، روی و مس طی پیشرفت بیماری در برگ گیاهان اندازهگیری شد. نتایج نشان داد آلودگی به فیتوپلاسما منجر به کاهش معنیدار غلظت نیتروژن، کلسیم، بور و منگنز و افزایش معنیدار غلظت فسفر، پتاسیم، منیزیم، آهن و روی در برگ گیاهان آلوده شد. غلظت مس در برگ گیاهان آلوده در مقایسه با گیاهان سالم تغییر معنیداری نداشت. به علاوه، نتایج تجزیه به مولفههای اصلی نشان داد بر اساس غلظت عناصر غذایی نمیتوان گیاهان آلوده و سالم را در مراحل اولیه نمونهبرداری (قبل از ظهور علایم ظاهری بیماری) جداسازی نمود، اما با ظهور علائم ظاهری بیماری و پیشرفت بیماری، آنالیز مولفه اصلی قادر به جداسازی گیاهان آلوده از گیاهان سالم بود. بهطور کلی نتایج مطالعه حاضر بینشی جدید در مورد پاسخ مکزیکنلایم به بیماریگر فیتوپلاسما فراهم نمود و میتواند در اتخاذ راهکارهایی در جهت بازتوانی و افزایش عمر اقتصادی درختان آلوده به جاروک مورد استفاده قرار گیرد.
علوم میوه
سمانه راهب؛ محمود قاسم نژاد؛ بهروز گلعین؛ مرتضی گل محمدی؛ عاطفه صبوری
چکیده
لایمها به دلیل کیفیت و اسیدیتۀ بالای عصارۀ میوه، بهصورت تازه خوری و فرآوری شده استفاده میشود. در سالهای اخیر، رخداد بیماری جاروک، باعث بین رفتن هزاران اصله درخت لایم در جنوب ایران شده است. مهمترین روش کنترل این بیماری، کاشت نژادگان (ژنوتیپ)های متحمل است. بنابراین، در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 33 نژادگان مختلف لایم بدون علائم ...
بیشتر
لایمها به دلیل کیفیت و اسیدیتۀ بالای عصارۀ میوه، بهصورت تازه خوری و فرآوری شده استفاده میشود. در سالهای اخیر، رخداد بیماری جاروک، باعث بین رفتن هزاران اصله درخت لایم در جنوب ایران شده است. مهمترین روش کنترل این بیماری، کاشت نژادگان (ژنوتیپ)های متحمل است. بنابراین، در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 33 نژادگان مختلف لایم بدون علائم بیماری جاروک در مزرعه یا پس از آزمایشهای مقدماتی، بههمراه ده رقم تجاری مرکبات بهعنوان شاهد با 17 جفت آغازگر SSR و 11 آغازگر ISSR بررسی شد. با توجه به محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) نشانگرهای ریزماهواره TAA1 و TC26 به ترتیب به میزان 72/0 و 68/0 و همچنین در نشانگرهای ISSR، آغازگرهای ISSR1، 809 و 810 هر سه به میزان 49/0 بهعنوان مناسبترین نشانگرهای متمایزکننده شناسایی شدند. نتایج نشان داد، بین لایمها و دیگر انواع مرکبات از لحاظ نشانگرهای مورد بررسی تفاوتهایی وجود دارد. از سوی دیگر همۀ نژادگانهای لایم بر پایۀ هر دو نشانگر، قرابت بالایی با رقمهای مکزیکن لایم و پرشین لایم نشان دادند و در یک خوشه قرار گرفتند. بنابراین، بیشتر نژادگانهای لیموترش در جنوب کشور متعلق به گروه لایمها هستند.