بهروز اسماعیل پور؛ مرتضی شیخ علیپور؛ موسی ترابی گیگلو
چکیده
تنش شوری یکی از مهمترین عوامل محدودکننده غیرزیستی است که عملکرد گیاهان دارویی را کاهش میدهد. بهمنظور مطالعه اثر محلولپاشی سطوح مختلف نانوذرات سیلیسیم بر خصوصیات رشد، شاخصهای فیزیولوژیک و بیوشیمایی بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.) در شرایط تنش شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و هرتکرار ...
بیشتر
تنش شوری یکی از مهمترین عوامل محدودکننده غیرزیستی است که عملکرد گیاهان دارویی را کاهش میدهد. بهمنظور مطالعه اثر محلولپاشی سطوح مختلف نانوذرات سیلیسیم بر خصوصیات رشد، شاخصهای فیزیولوژیک و بیوشیمایی بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.) در شرایط تنش شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و هرتکرار شامل دو گلدان در شرایط آبکشت (هیدروپونیک) در گلخانه دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1397 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش شوری در چهار سطح (صفر، 50، 100 و 150 میلیمولار کلریدسدیم) و محلولپاشی با نانوذرات سیلیسم در سه سطح (صفر، 100 و 500 میلیگرم در لیتر) بودند. شاخصهای مورفولوژیک مانند ارتفاع گیاه، تعداد شاخه جانبی، وزن تر و خشک بخش هوایی و شاخصهای فیزیولوژیک شامل کلروفیل، نشت غشاء، محتوی آب نسبی و شاخصهای بیوشیمیایی شامل پرولین و آنزیمهای آنتیاکسیدانی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد شوری شاخصهای مورفولوژیک مانند ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک اندام هوایی، شاخصهای فیزیولوژیک شامل کلروفیل و محتوی آب نسبی را به طور معنیداری کاهش داد و باعث افزایش میزان نشت غشاء و مقدار پرولین گردید. درحالی که محلولپاشی نانوسیلیسیم از طریق افزایش رشد و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی از قبیل آسکورباتپراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز موجب کاهش آثار منفی تنش شوری گردید. بهترین اثر بهبوددهندگی نانوسیلیسیم در اکثر شاخصهای مورد بررسی، تیمار 500 میلیگرمدرلیتر نانوسیلیسیم بود. بنابراین استفاده از شکل نانو عنصر سیلیسیم بهعنوان کاهشدهنده آثار منفی تنش شوری در بادرشبو پیشنهاد میگردد.
مهران کنعانی؛ اسماعیل چمنی؛ علی اکبر شکوهیان؛ موسی ترابی
چکیده
گل محمدی (Rosa damascena Mill.) از گونههای ارزشمند جنس رُز بوده که اسانس آن در بسیاری از صنایع مانند آرایشی، بهداشتی و دارویی استفاده میشود. در پژوهش حاضر، ترکیب اجزای اسانس گل محمدی طی مراحل مختلف نمو گل (1- غنچه گل 2- گل نیمهباز 3- گل کامل باز شده و 4- گل در آغاز پیری) طی سال 1397 در منطقه ارومیه مورد مطالعه قرار گرفت. اسانس گل محمدی به روش تقطیر ...
بیشتر
گل محمدی (Rosa damascena Mill.) از گونههای ارزشمند جنس رُز بوده که اسانس آن در بسیاری از صنایع مانند آرایشی، بهداشتی و دارویی استفاده میشود. در پژوهش حاضر، ترکیب اجزای اسانس گل محمدی طی مراحل مختلف نمو گل (1- غنچه گل 2- گل نیمهباز 3- گل کامل باز شده و 4- گل در آغاز پیری) طی سال 1397 در منطقه ارومیه مورد مطالعه قرار گرفت. اسانس گل محمدی به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر تهیه شد. کمترین و بیشترین مقدار اسیدیته شیره سلولی بهترتیب در مرحله غنچه گل و گل در آغاز پیری مشاهده شد. آنالیز ترکیب اجزای اسانس بوسیله دستگاه GC-MS نشان داد نونادِکان، هنیکوسان، سیترونلول، ژرانیول و زد-5-نونادِسِن از اصلیترین اجزای اسانس بودند. بالاترین نسبت سیترونلول/ژرانیول در مرحله گل کامل باز شده بهدست آمد. بالاترین میزان آلفا-پینِن در مرحله غنچه گل تولید شد و بتا- میرسِن نیز بهطور اختصاصی در مرحله غنچه گل تولید شد. بالاترین میزان 2-فنیلاتانول و همچنین دو ترکیب اوژنول و ژرانیال نیز بهطور اختصاصی در مرحله گل کامل تولید شدند، در حالیکه آلکان دوکوسان تنها در این مرحله تولید نشد. نتایج نشان داد با توجه به کاربرد اسانس در بخش آرایشی، بهداشتی و یا استفاده پزشکی، میتوان از بخشهای متفاوت گل در زمان نمو گل اسانسگیری نمود.