فاطمه امینی؛ نگار تن سازی؛ حسین رامشینی؛ محمود لطفی؛ محسن ابراهیمی
چکیده
به منظور تعیین نحوه توارث و تخمین پارامترهای ژنتیکی در صفات مهم میوه طالبی و همچنین گزینش بهترین گیاهان، نسلهای P1، P2، F1، F2، BC1 و BC2 حاصل از تلاقی دو والد گینسن× سمسوری تهیه و در شرایط مزرعه، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار کشت شد. تجزیه میانگین نسلها با استفاده از مدل شش پارامتری نشان داد که در وراثت صفات تعداد میوه ...
بیشتر
به منظور تعیین نحوه توارث و تخمین پارامترهای ژنتیکی در صفات مهم میوه طالبی و همچنین گزینش بهترین گیاهان، نسلهای P1، P2، F1، F2، BC1 و BC2 حاصل از تلاقی دو والد گینسن× سمسوری تهیه و در شرایط مزرعه، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار کشت شد. تجزیه میانگین نسلها با استفاده از مدل شش پارامتری نشان داد که در وراثت صفات تعداد میوه در بوته، شاخص رنگ سبز گوشت، شاخص شفافیت گوشت، عرض میوه، وزن میوه، ضخامت گوشت و قطر حفره بذری کلیه اثرات افزایشی، غالبیت واپیستازی مؤثر بود. مقدار بیشتر جزء افزایشی (a) در صفت طول میوه نشان داد که روشهای مبتنی بر گزینش برای اصلاح این صفات مناسب هستند. مقدار بیشتر جزء غالبیت (d) در صفات شاخص رنگ سبز گوشت، شاخص شفافیت گوشت، عرض میوه، شاخص شکل میوه، میزان قند، ضخامت گوشت و قطر حفره بذری نشان داد که روشهای تولید هیبرید برای اصلاح این صفات مناسب هستند. بیشترین وراثتپذیری خصوصی (78/0) در صفت شاخص شکل میوه مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد میتوان در جمعیتهای در حال تفرق گیاهان مطلوب را انتخاب کرده و با خودگشنی، در نسلهای آینده لاینهای مناسب تولید کرد که صفات مطلوب دو والد را دارا باشند. در نسلهای در حال تفرق بهترین گیاهان گزینش شد و به منظور ادامه برنامه اصلاحی بذر آن ها جمعآوری شد.
فاطمه رمضانی؛ حسین رامشینی؛ محمود لطفی؛ محمد مهدی مرتضویان؛ صفدر پورممبینی
چکیده
این تحقیق باهدف بهنژادی صفت شیرینی میوه در طالبی رقم ساوه انجام شد. برای این منظور تلاقی بین رقم ساوه با رقم گالیا انجام شد و نسل F2 تشکیل شد. برای اندازهگیری شیرینی میوه طالبی در نسل والدین و نسل F2 از دستگاه رفراکتومتر استفاده شد. در نسل F2 42 گیاه از 2100 گیاه انتخاب و ارزیابی شد. همچنین سه نشانگر SNP مرتبط با شیرینی میوه در جمعیت F2با ...
بیشتر
این تحقیق باهدف بهنژادی صفت شیرینی میوه در طالبی رقم ساوه انجام شد. برای این منظور تلاقی بین رقم ساوه با رقم گالیا انجام شد و نسل F2 تشکیل شد. برای اندازهگیری شیرینی میوه طالبی در نسل والدین و نسل F2 از دستگاه رفراکتومتر استفاده شد. در نسل F2 42 گیاه از 2100 گیاه انتخاب و ارزیابی شد. همچنین سه نشانگر SNP مرتبط با شیرینی میوه در جمعیت F2با روش HRM با کمک دستگاه ریل تایم پیسیآر تعیین ژنوتیپ گردید. از بین سه نشانگر SNP یکی از آنها (SlE1) بین والدین چندشکلی نشان داد و رقم گالیا و ساوه بهترتیب دارای ژنوتیپ A1A1 و A2A2 بودند. پس از تعیین ژنوتیپ بهترتیب 13، 23 و 6 گیاه برای سه ژنوتیپ A1A1، A1A2 و A2A2 بهدست آمد. تجزیه واریانس طرح کاملاً تصادفی نامتعادل نشان داد این سه گروه از نظر میزان قند، تفاوت معنیداری داشتند. میانگین میزان قند در واحد بریکس (%) برای سه ژنوتیپ A1A1، A1A2 و A2A2 بهترتیب 75/11، 85/10 و 68/6 بهدست آمد. مقایسه میانگین با روش دانکن نشان داد تفاوت این میانگینها در سطح احتمال 01/0 p< معنیدار بود. این نتایج نشان میدهد نشانگر SlE1-HRM بهخوبی میتواند گیاهانی را گزینش کند که میزان قند آنها نسبت به والد ساوه بیشتر است.