سمیه طالبی؛ مهدی علیزاده؛ سیده ساناز رمضانپور؛ عظیم قاسم نژاد
چکیده
در این پژوهش توانمندی آنتیاکسیدانی 15 ژنوتیپ مختلف زرشک به روشهای چهارگانه DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید و فعالیت آنتیاکسیدانی براساس روش TFPL در سال 1396 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان مورد بررسی قرار گرفت. 14 ژنوتیپ دانهدار وحشی و یک ژنوتیپ بیدانه زراعی زرشک از استانهای شمال ...
بیشتر
در این پژوهش توانمندی آنتیاکسیدانی 15 ژنوتیپ مختلف زرشک به روشهای چهارگانه DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید و فعالیت آنتیاکسیدانی براساس روش TFPL در سال 1396 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان مورد بررسی قرار گرفت. 14 ژنوتیپ دانهدار وحشی و یک ژنوتیپ بیدانه زراعی زرشک از استانهای شمال شرق ایران جمعآوری و بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد ژنوتیپ دارای اثر معنیداری بر میزان فنل، فلاونوئید، آنتوسیانین و توانمندی آنتیاکسیدانی میوه با استفاده از روشهای DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید و TFPL بود. در این پژوهش بیشترین و کمترین میزان فنل کل به ترتیب به مقدار 169و 149 میلیگرم بر گرم (وزن خشک) در ژنوتیپهای درگز1 و بیرجند بیدانه حاصل شد. همچنین ژنوتیپهای گلستان1 و شیروان 5 به ترتیب بالاترین میزان فلاونوئید (6/88 میلیگرم بر گرم وزن خشک) و آنتوسیانین (619 میکروگرم بر گرم وزن خشک) را دارا بودند. همچنین نتایج نشان داد فعالیت آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL اندازهگیری شده میوهی ژنوتیپهای زرشک در روشهای مختلف اندازهگیری متفاوت بودند. توانمندی آنتیاکسیدانی اندازهگیری شده با روشهای مختلف از قبیل روش DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید اسید به ترتیب در ژنوتیپهای شیروان4 (7/63 میلیگرم بر گرم)، بیرجند بیدانه (5/54 میکرومول بر گرم)، درگز2 (78 درصد) بیشترین میزان بود. همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL در ژنوتیپ گلستان3 (9/29 میکروگرم بر میلی لیتر) بیشتر از سایر ژنوتیپها بود. نتایج نشان داد توانمندی آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL در ژنوتیپهای مختلف زرشک با ترکیبات فنلی رابطه مستقیم دارد و ژنوتیپهایی که دارای بالاترین میزان ترکیبات فنلی به خصوص فنل کل هستند، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالاتری نیز میباشند. نتایج مقایسه روشهای اندازهگیری فعالیت آنتیاکسیدانی ژنوتیپهای مختلف زرشک نشان داد روش میزان فعالیت آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL به دلیل ارتباط بیشتر با ترکیبات آنتیاکسیدانت از قبیل فنل کل روش بهتری برای اندازهگیری میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در ژنوتیپهای زرشک بود و ژنوتیپ درگز1 با مقادیر بالای فنل کل دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بالایی است که میتوان از این ژنوتیپ در مطالعات بالینی استفاده نمود.
صبا صمدی؛ عظیم قاسم نژاد؛ مهدی علیزاده؛ مهران اعلمی
چکیده
اسید سالیسیلیک (SA) و متیل جاسمونات (MeJA) بهعنوان دو هورمون گیاهی با القای ساخت (سنتز) آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و تحریک تولید و تجمع پروتئین کینازها، اکسیژنهای رادیکال آزاد و اسمولیتهایی مانند پرولین نقش بسزایی در تولید متابولیتهای ثانویه ایفاء میکنند. در این پژوهش تأثیر محرکهای SA و MeJA بر تجمع امینواسید پرولین، ...
بیشتر
اسید سالیسیلیک (SA) و متیل جاسمونات (MeJA) بهعنوان دو هورمون گیاهی با القای ساخت (سنتز) آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و تحریک تولید و تجمع پروتئین کینازها، اکسیژنهای رادیکال آزاد و اسمولیتهایی مانند پرولین نقش بسزایی در تولید متابولیتهای ثانویه ایفاء میکنند. در این پژوهش تأثیر محرکهای SA و MeJA بر تجمع امینواسید پرولین، محتوای اسید کلروژنیک و اسید کافئیک و همچنین غلظت رنگدانههای درونی پینة (کالوس) کنگرفرنگی بررسی شد. به این منظور نمونههای پینة کنگرفرنگی با پنج سطح 0، 50، 100، 200 و 250 میکرومولار SA و MeJA (الیسیتور) با چهار تکرار، در قالب طرح کامل تصادفی تیمار شدند. بر پایۀ نتایج بهدستآمده تجمع پرولین و محتوای اسید کلروژنیک و اسید کافئیک تحت تأثیر غلظتهای مختلف محرکهای بهکاربردهشده قرار داشتند. نکتۀ جالبتوجه اینکه بین این ترکیبها و تأثیر محرکهای مورداستفاده همبستگی مشاهده شد. بهطوریکه تحت تأثیر تیمار 100 میکرومولار SA بیشترین تجمع اسید کلروژنیک، اسید کافئیک و پرولین مشاهده شد. افزایش سطح محرکها از این مقدار،کاهش محتوای اسید کلروژنیک، اسید کافئیک و میزان پرولین را به همراه داشت. در نمونههای تیمارشده با MeJA نیز نمونههای تیمارشده با متیل جاسمونات 100 میکرومولار بیشترین محتوای اسید کافئیک و پرولین را داشته و بیشترین میزان اسید کلروژنیک در تیمار 200 میکرومولار تجمع یافت همچنین بر پایۀ نتایج بهدستآمده ممکن است بیان شود، اگرچه تولید متابولیتها تحت تأثیر محرکهای متابولیتی افزایش مییابند، بااینوجود افزایش غلظت محرکهای متابولیتی بیشازحد بهینه نتیجۀ عکس خواهد داشت.