جواد عرفانی؛ علی عبادی؛ حمید عبدالهی؛ محمد رضا فتاحی مقدم
چکیده
گلابی یکی از محصولات مهم میوه در خانوادة گلسرخیان است که بیش از سه هزار سال در مناطق معتدله کشت شده است. هدف از این پژوهش، ارزیابی تنوع ژنتیکی و گروهبندی ارقام مطالعهشدة گلابی براساس صفات کمّی و کیفی مهم و تعیین فاصلة ژنتیکی بین آنها بود. بدین منظور این پژوهش با ارزیابی 47 رقم و ژنوتیپ گلابی از گونههای اروپایی، آسیایی و ...
بیشتر
گلابی یکی از محصولات مهم میوه در خانوادة گلسرخیان است که بیش از سه هزار سال در مناطق معتدله کشت شده است. هدف از این پژوهش، ارزیابی تنوع ژنتیکی و گروهبندی ارقام مطالعهشدة گلابی براساس صفات کمّی و کیفی مهم و تعیین فاصلة ژنتیکی بین آنها بود. بدین منظور این پژوهش با ارزیابی 47 رقم و ژنوتیپ گلابی از گونههای اروپایی، آسیایی و وحشی در گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و مؤسسة تحقیقات اصلاح و تهیة نهال و بذر کرج انجام شد. نتایج ارزیابی صفات بررسیشده نشان داد تنوع بالایی در برخی خصوصیات مانند اندازة میوه، موقعیت بیشترین قطر میوه، شکل میوه، شکل نوک و قاعدة برگ وجود دارد. در این بررسی تجزیة کلاستر به روش وارد (Ward) و با استفاده از تمام صفات بررسیشده انجام شد. ژنوتیپهای بررسیشده در فاصلۀ 20 به سه گروه اصلی تقسیم شدند بهطوریکه گونة آسیایی، گونههای وحشی و گونة اروپایی در گروههای جداگانه قرار گرفتند. نتایج تجزیة همبستگی سادة صفات نشان داد که صفات مرتبط با برگ ازجمله طول پهنک و عرض پهنک همبستگی مثبت و معناداری با صفات مرتبط با میوه مانند وزن میوه و اندازة میوه دارد. وزن میوه همبستگی منفی با مقدار قند و اسید داشت. نتایج تجزیه به عاملهای اصلی نشان داد، 9 عامل اصلی نزدیک به 80درصد از واریانس کل را توجیه میکند. در بین عاملها، فاکتور اول و دوم که بیشتر مربوط به صفات کمّی مرتبط با میوه و برگ بود نزدیک به 32درصد واریانس را توجیه کرده است.
معصومه کریمی؛ سیامک کلانتری؛ روح انگیز نادری؛ محمد رضا شفیعی
چکیده
خصوصیات کیفی پداژه، یکی از عوامل اثرگذار بر کیفیت گل بریدة گلایل است، ازاینرو شرایط نگهداری پداژه در انبار در زمان استراحت و هنگام جابهجایی بر روی کیفیت گل تأثیرگذار است. در این پژوهش اثر التیامدهی پداژه قبل از انبار و شرایط مختلف نگهداری پداژه بر صفات رویشی، زایشی، کیفیت و عمر پس از برداشت دو رقم گل گلایل سفید و صورتی بررسی ...
بیشتر
خصوصیات کیفی پداژه، یکی از عوامل اثرگذار بر کیفیت گل بریدة گلایل است، ازاینرو شرایط نگهداری پداژه در انبار در زمان استراحت و هنگام جابهجایی بر روی کیفیت گل تأثیرگذار است. در این پژوهش اثر التیامدهی پداژه قبل از انبار و شرایط مختلف نگهداری پداژه بر صفات رویشی، زایشی، کیفیت و عمر پس از برداشت دو رقم گل گلایل سفید و صورتی بررسی شد. نتایج نشان داد با التیامدهی قبل از انبار و اعمال دمای 5 درجة سانتیگراد بهمدت یک و دو ماه قبل از کشت پداژه، درصد جوانهزنی، رشد رویشی و زایشی گیاهان بهدستآمده بهبود پیدا میکند. همچنین تعداد روز از کشت تا جوانهزنی و گلدهی در این پداژهها کاهش یافت و پداژههای تولیدشده و گلهای شاخهبریده در این گیاهان نیز از کیفیت بهتری برخوردار بود. پداژههایی که تا انتهای دورة انبارمانی در دمای 5 درجة سانتیگراد نگهداری شدند، بیشترین تعداد روز از کشت تا گلدهی را داشتند ولی گلهای بهدستآمده از این پداژهها کیفیت بسیار خوبی داشتند. گیاهان و گلهای تولیدشده از پداژههایی که تا انتهای دورة انبارمانی در دمای 13 درجة سانتیگراد قرار داشتند پایینترین کیفیت را داشتند. نگهداری پداژهها در انبار معمولی بدون کنترل دما به تأخیر جوانهزنی و رشدی بینابین تیمارهای بالا و تولید گیاهانی با کیفیت متوسط منجر شد. نتایج بهدستآمده در هر دو رقم روند مشابهی را نشان داد.