علوم میوه
علی میرحسینی؛ حسین صادقی؛ حسین مرادی
چکیده
روشهای غیرزیانبار پایدار اهمیت زیادی دارند، چراکه محصول مورد بررسی به چرخۀ عرضه و مصرف برگشته و نیز مشکلات روشهای زیانبار مانند وقتگیری و پرهزینه بودن را ندارند. از سوی دیگر تنوع و فراوانی ویژگیهای کیفی محصولات کشاورزی، از دیگر دلایل توسعۀ روشهای غیرزیانبار بهشمار میآید. بنابراین در این پژوهش توانایی روشهای پردازش ...
بیشتر
روشهای غیرزیانبار پایدار اهمیت زیادی دارند، چراکه محصول مورد بررسی به چرخۀ عرضه و مصرف برگشته و نیز مشکلات روشهای زیانبار مانند وقتگیری و پرهزینه بودن را ندارند. از سوی دیگر تنوع و فراوانی ویژگیهای کیفی محصولات کشاورزی، از دیگر دلایل توسعۀ روشهای غیرزیانبار بهشمار میآید. بنابراین در این پژوهش توانایی روشهای پردازش تصویر بهمنظور پیشبینی ویژگیهای کیفی مانند حجم، وزن، مواد جامد محلول کل، اسید قابل عیارسنجی (تیتراسیون)، فنل کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) میوۀ سه رقم انار شامل زاغ یزدی، ملس یزدی و ملس اصفهان در طول فصل رشدی سال 1392 ارزیابی شد. میوهها در چهار مرحلۀ 50، 80، 110 و 140 روز پس از گلدهی گردآوریشده و از لحاظ ویژگیهای رنگی و شیمیایی ارزیابی شدند. درنهایت مدلهای واسنجی (کالیبراسیون) مربوط به دادههای رنگی و اندازهگیریهای شیمیایی تدوین شدند. نتایج بهدستآمده نشان از اعتبارسنجی مدلها داشت، نسبت انحراف معیار در رقم ملس اصفهان برای وزن 3/2، حجم 52/2، مواد جامد محلول 8/1 و فعالیت پاداکسندگی 95/2 بود. همچنین مشخص شد که روند تغییرپذیری اسید قابل عیارسنجی و فنل کل با رنگ میوۀ انار در هیچکدام از رقمهای مورد بررسی ضریب همبستگی معنیداری نداشت و توسط روش پردازش تصویر قابل پیشبینی نبود. درمجموع میتوان نتیجه گرفت که روش پردازش تصویر، روشی کارا و قابلیت بسیار قوی در تشخیص همزمان و سریع مرحلههای بلوغ و همچنین وضعیت ویژگیهای کیفی میوۀ انار رقم ملس اصفهان دارد.
علوم میوه
محبوبه یزدان پناه؛ حسین صادقی؛ حسین مرادی
چکیده
کیفیت خوراکی، بازارپسندی، مواد جامد محلول، اندازه و رنگگیری میوة شلیل تحت تأثیر شدت و میزان نور مستقیم خورشید قرار دارد. بهطورمعمول میوههای نواحی بیرونی درخت نور کافی دریافت کرده و رنگ مناسبی به خود میگیرند اما میوههای موجود در قسمت میانی و پایینی درخت که به دلیل سایهاندازی برگهای بالایی نور کمتری دریافت میکنند رنگ ...
بیشتر
کیفیت خوراکی، بازارپسندی، مواد جامد محلول، اندازه و رنگگیری میوة شلیل تحت تأثیر شدت و میزان نور مستقیم خورشید قرار دارد. بهطورمعمول میوههای نواحی بیرونی درخت نور کافی دریافت کرده و رنگ مناسبی به خود میگیرند اما میوههای موجود در قسمت میانی و پایینی درخت که به دلیل سایهاندازی برگهای بالایی نور کمتری دریافت میکنند رنگ و کیفیت مناسبی نداشته و بازارپسندی مطلوبی ندارند. بهمنظور بهبود کیفیت میوههایی که در وسط و پایین تاجپوشش درخت قرار دارند، پژوهشی با استفاده از خاکپوش (مالچ)های بازتابکنندة آلومینیومی و پلیاتیلنی سفید و شفاف در یکی از باغهای تجاری شلیل در شهر ساری انجام شد. صفات موردنظر در دو بخش بیوشیمیایی شامل آنتوسیانین، پاداکسنده (آنتیاکسیدان)، مواد جامد محلول، اسیدیته، فنول و ریختشناختی (مورفولوژیکی) شامل وزن کل، وزن گوشت میوه، وزن هستة میوه، سفتی، حجم و قطر میوه ارزیابی شدند. بر پایة نتایج بهدستآمده میزان نور بازتابشده از خاکپوشهای بازتابندة آلومینیومی و پلیاتیلنی باعث افزایش بهتر نفوذ نور به درون شاخساره شدند. افزایش نور تأثیر معنیداری بر وزن میوه، وزن گوشت، قطر میوه، آنتوسیانین، پاداکسنده و فنول میوهها داشتند. در مقایسة کارایی خاکپوشهای بازتابندة آلومینیومی در رنگگیری، افزایش قند، افزایش وزن و میزان فنول میوه بیشتر از خاکپوشهای بازتابندة پلیاتیلنی بوده است. بهطورکلی نتایج این بررسیها نشان داد که میتوان از خاکپوشهای بازتابنده برای بهبود میوههایی که برای افزایش کیفیت به دریافت نور مستقیم خورشید وابستهاند استفاده کرد.
علوم میوه
زینب محسنی؛ حسین صادقی؛ مجتبی محمودی
چکیده
هماکنون یکی از راههای افزایش سفتی بافت میوه، مصرف کلسیم روی میوههای کیوی پیش از برداشت است. چگونگی برداشت، ترابری و نگهداری کیوی در ایران مناسب نیست و ضایعات حاصله در اثر کاربرد روشهای سنتی و بیدقتی در امر برداشت تا عرضه به مصرفکننده بسیار زیاد است. لذا این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف هرس تابستانه و کلرید کلسیم ...
بیشتر
هماکنون یکی از راههای افزایش سفتی بافت میوه، مصرف کلسیم روی میوههای کیوی پیش از برداشت است. چگونگی برداشت، ترابری و نگهداری کیوی در ایران مناسب نیست و ضایعات حاصله در اثر کاربرد روشهای سنتی و بیدقتی در امر برداشت تا عرضه به مصرفکننده بسیار زیاد است. لذا این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف هرس تابستانه و کلرید کلسیم بر ویژگیهای کمی و کیفی میوۀ کیوی رقم هایوارد انجام شد. آزمایش در قالب فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوک کامل تصادفی با دو عامل، هرس تابستانه در سطوح (0، 2، 4 و 8 باقی گذاشتن برگ از انتهای آخرین میوه) و کلرید کلسیم با غلظتهای (صفر و 5 /1 درصد) و درمجموع با 8 تیمار به اجرا درآمد. پس از تیمار، ویژگیهای کیفی و کمی میوههای برداشتشده شامل مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیتۀ قابل عیارسنجی یا تیتراسیون (TA)، سفتی بافت میوه، وزن، طول، قطر، حجم و میزان کلسیم میوه ارزیابی شد. نتایج تجزیۀ واریانس دادهها نشان داد که تأثیر متقابل و جداگانه هرس تابستانه و کلرید کلسیم بر مواد جامد محلول (TSS)، سفتی، وزن و کلسیم بافت میوه معنیدار شد. مقایسۀ میانگین نشان داد که بالاترین میزان کلسیم بافت میوه (93/1 درصد) و بالاترین میزان سفتی (73/11) در تیمار اثر متقابل هرس سبک و کلرید کلسیم 5/1 درصد است. بنابراین استفادۀ توأم از هرس تابستانه و کلرید کلسیم سبب مقاومت بیشتر میوه به آسیبهای مکانیکی حین برداشت و جابجایی و ترابری آن خواهد شد.
فاطمه سیدکلایی؛ حسین صادقی؛ حسین مرادی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر عناصر غذایی نیتروژن، بور و روی بر میزان اکسین و تشکیل میوه در پرتقال تامسون ناول، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی با 12 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل اوره در سه سطح (0، 3 و 6 در هزار)، اسید بوریک در دو سطح (0 و 5/0 در هزار) و سولفات روی در دو سطح (0 و 3 در هزار) بودند. تعداد گل، میوۀ ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر عناصر غذایی نیتروژن، بور و روی بر میزان اکسین و تشکیل میوه در پرتقال تامسون ناول، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی با 12 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل اوره در سه سطح (0، 3 و 6 در هزار)، اسید بوریک در دو سطح (0 و 5/0 در هزار) و سولفات روی در دو سطح (0 و 3 در هزار) بودند. تعداد گل، میوۀ اولیه، میوهچه بعد از ریزش خرداد و میوۀ نهایی شمارش شد. طول و قطر میوه، میزان اکسین منطقۀ ریزش و عملکرد اندازهگیری شد. مصرف عناصر غذایی اثر معناداری در افزایش تعداد گل، درصد تشکیل میوۀ اولیه و عملکرد داشتند. کمترین میزان ریزش میوۀ اولیه و نهایی در تیمار مصرف همزمان اوره با غلظت 6 در هزار و سولفات روی با غلظت 3 در هزار به دست آمد. بالاترین درصد تشکیل میوه بعد از ریزش خرداد و اکسین، در تیمار اثر متقابل سولفات روی با غلظت 3 در هزار و اسید بوریک با غلظت 5/0 در هزار حاصل شد.