تأثیر هرس تابستانه و محلول‌پاشی کلرید کلسیم بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی میوۀ کیوی (Actinidia deliciosa cv.Hayward)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 استادیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

3 استادیار پژوهش مرکزتحقیقات علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری

چکیده

هم‌اکنون یکی از راه‌های افزایش سفتی بافت میوه، مصرف کلسیم روی میوه‌های کیوی پیش از برداشت است. چگونگی برداشت، ترابری و نگهداری کیوی در ایران مناسب نیست و ضایعات حاصله در اثر کاربرد روش‌های سنتی و بی‌دقتی در امر برداشت تا عرضه به مصرف‌کننده بسیار زیاد است. لذا این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف هرس تابستانه و کلرید کلسیم بر ویژگی‌های کمی و کیفی میوۀ کیوی رقم هایوارد انجام شد. آزمایش در قالب فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوک کامل تصادفی با دو عامل، هرس تابستانه در سطوح (0، 2، 4 و 8 باقی گذاشتن برگ از انتهای آخرین میوه) و کلرید کلسیم با غلظت‌های (صفر و 5 /1 درصد) و درمجموع با 8 تیمار به اجرا درآمد. پس از تیمار، ویژگی‌های کیفی و کمی میوه‌های برداشت‌شده شامل مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیتۀ قابل عیارسنجی یا تیتراسیون (TA)، سفتی بافت میوه، وزن، طول، قطر، حجم و میزان کلسیم میوه ارزیابی شد. نتایج تجزیۀ واریانس داده‌ها نشان داد که تأثیر متقابل و جداگانه هرس تابستانه و کلرید کلسیم بر مواد جامد محلول (TSS)، سفتی، وزن و کلسیم بافت میوه معنی‌دار شد. مقایسۀ میانگین نشان داد که بالاترین میزان کلسیم بافت میوه (93/1 درصد) و بالاترین میزان سفتی (73/11) در تیمار اثر متقابل هرس سبک و کلرید کلسیم 5/1 درصد است. بنابراین استفادۀ توأم از هرس تابستانه و کلرید کلسیم سبب مقاومت بیشتر میوه به آسیب‌های مکانیکی حین برداشت و جابجایی و ترابری آن خواهد شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Summer pruning and calcium chloride sprays affect quantitative and qualitative characteristics of kiwifruit (Actinidia deliciosa cv.Hayward)

نویسندگان [English]

  • Zeynab Mohseny 1
  • Hossein Sadeghi 2
  • mojtaba mahmoudi 3
1 student
2 Assistant and faculty member of University Agricultural Sciences and Natural Resources Sarei
3 Assistant Research of Research Center Agricultural Sciences and Natural Resources Sarei
چکیده [English]

Among the most important mineral nutrients Calcium is involved in determining fruit quality. There is one approad to increase fruit firmness, how to harvest, transport and storage of kiwifruit in Iran is not appropriate and resulting damages caused by careless use of traditional methods in the field to offer to the consumer is very high. How harvest, transport and storage of kiwifruit, in Iran, it is inappropriate and resulting damages caused by the careless use of traditional methods that have been cropping up a lot of supply to the consumer. Thus, the present study was to investigate the effect of different levels, summer pruning and calcium on quantitative and qualitative characteristics kiwifruit variety Hayward was done The experiment based on a factorial, randomized complete block design with two factors, the summer pruning levels (0, 2, 4 and 8 leaf, of the last fruit) and calcium chloride concentrations (0, 5/1 percent), and a total of 8 treatments carried out. After treatment, the qualitative and quantitative properties of harvested fruits contain soluble solids (TSS), acidity (TA), fruit firmness, fruit weight, length, diameter, volume and fruit tissue calcium was evaluated. Results of data analysis showed that interactions and separate summer pruning and calcium chloride on soluble solids (TSS), fruit firmness, fruit weight, fruit tissue calcium was significant. Average data showed that the highest amount of calcium in the fruit tissue (1/93%) and the highest firmness (11/73) in the treatment of the interaction of light pruning and calcium chloride 1/5 percent isTherefore, the combination of summer pruning and calcium chloride to kiwifruit variety Hayward Resulting in greater resistance to mechanical damage during harvest and transport the fruit will be ware.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Actinidia deliciosa (Hayeard)
  • Calcium Chloride
  • firmness
  • fruit tissue calcium
  • shoot size
Antunes, M.D.C. [et al]. (2003). The effect of pre and postharvest calcium applications on Hayward kiwifruit storag ability [ISHS Acta Horticulturae 682: V International Postharvest Symposium.
Babalar, M., Dolati Bane, A. & Shraftyan, D. (1998), Effect of calcium chloride on the quality of post-harvest storage of two varieties of grape and currant Shahroudi. Seed and PlantJournal, 15(31-40). (in Farsi)
Bautista-Banos, S., Long, P.G. & Ganesh, S. (1997). Curing of kiwifruit for control of postharvest infection by Botrytis cinerea. Postharvest Biology and Technology, 12, 137-145.
Brigati, S., Gualanduzzi, S., Bertolini, P. & Spada, G.  (2003). Influence of growing techniques on the incidence of Botrytis cinerea in cold stored kiwifruit. Agriculture Horticulturae, 610, 275-280.
Chaiprasart, P., Hansawasdi, C. & Pipattanawong, N. (2006). The effect of chitosan coting and calcium chloride treatment on postharvest qualities of strawberry fruit (Fargaria ananassa).Agriculture Horticulturae Science, 708, 337-342.
Chardonnet, C. O., Charron, C. S., Sams, C. E. & William, S. (2003). Conway chemical changes in thecortical tissue and cell walls of calcium-infiltrated ‘Golden Delicious’ apples during storage. Postharvest Biology and Technology, 28, 97-111
Chouliaris, V., Gerasopoutos, D. & Lionkis, S. (1995).The effect of summer pruning and shading on the yield and quality of Hayward kiwifruit. Journal of Horticultural Science, 70(6), 975-980.
Ferguson, I.B. (1984). Calcium in plant senescence and fruit ripening. Plant Cell and Environment, 7, 477-489.
Galliano, A., Tonutti, P., Guilino, C. & Yossef, J. (1990). Efect of summer pruning in kiwifruit yield. Acta Horticulturae, 282, 127-132.
Gerasopoulos, D. & Drogoudi, P. D. (2005). Summer-pruning and preharvest calcium chloride sprayseffect storability and low temperature breakdown incidence in Kiwifruit. Postharvest Biology and Technology, 36, 303-308.
Giorgio, V. & Testiolin, R. (1990).Seasonal pattern of shoot growth and canopy development in kiwifruit Agriculture Horticulturae, 282, 143-148.
Khazaeipool, Y. & Qulio. (2005). Morphology, Kiwi train and trimming. (pp. 43-56.)Dissemination ofAgricultural Education. [Publish Agricultural Trainin]. (in Farsi)
Koutinas, N., Sotiropoulos,T., Petridis, A. & Almalibtis, D. (2010). Effect of preharvest calcium foliar sprays on several fruit quality attributes and nutritional status of the kiwifruit cultivar Tsechelidis. Hort Science, 45(6), 984-987.
Malakoty, M. & Manochehri, S. (2002). Evaluate the best ratio of calcium to nitrogen in leaves and fruit of apple. TechnicalBulletinNo. 226.Institute ofSoil and Water Research, Tehran. (in Farsi)
Mierowska, A., Keutgen, N., Huysamer, M. & Smith, V. (2002). Photosynthetic acclimation of apple spur leaves to summer-pruning.Scientia Horticulturae, 92, 9-27
Miller, S.S. (1993). Summer pruning effects fruit quality and light pentration in young peach trees.Horticulturae Science, 22, 390-393.
Miller, S.A., Broom, F.D., Throp, T.G. & Barnett, A.M. (2001). Effect of leader pruning on vinearchitecture, productivity and fruit quality in kiwifruit (Actinidiadeliciosacv. Hayward). Scientia Horticulturae, 91, 189-199.
Nazari, Z., Hemmati, Kh., Rabiee, Alizadeh, M. & Khazaeipool, Y. (2010). Assessment kiwi fruit firmness and calcium in the foliar calcium chloride. National conference onSustainable AgricultureandHealthyProduct. (in Farsi)
Perring, M. & Preston, P. (1974).The effect of orchard factor on the chemical composition of appeles. Journal ofHorticultural Science, 49, 85-93.
Wesley R. Autio & Duane W. Green (1990). Summer Pruning Affects Yield and Improves Fruit Quality of `McIntosh' Apples. Journal of the American Society for Horticultural Science, 115, 359-365.
Xie, M., Jiang, G.H., Zhang, Q. & Kawada, K. (2003). Effect of perharvestca-chelate treatment on the storage quality of kiwifruit. ISHS Acta Horticulturae: V International Symposium on Kiwifruit, 610, 317-327.
Xiloyannis, C., Celano, G., Montanaro, G. & Dichio, B. (2003).Calcium absorbtion and distribution in mature Kiwifruit plants.ISHS Acta Horticulturae: V International Symposium on Kiwifruit, 610, 331-334.
Yamdangi, R., Sing, D. & Jinal, P.C. (1979). A note on effect of boron sparys on quality of grapes. Cv. Thompson seedless. Progressive-Horticuture, 11(1), 35-36.