علوم میوه
مژده یوسفی؛ فاطمه ناظوری؛ سید حسین میردهقان؛ محمد حسین شمشیری
چکیده
میوه لیموترش بهدلیل داشتن ارزش اقتصادی و ترکیبات مفید تغذیهای حائز اهمیت میباشد. عدم وجود امکانات انبارداری و بستهبندی مناسب منجر به کاهش مصرف لیموی تازه نسبت به سایر روشهای فرآوری میشود. این تحقیق بهمنظور بررسی اثر غلظتهای 0، 1، 2 و 3 میلیمولار سالیسیلیکاسید بر انبارمانی (0، 20، 40 و 60 روز) میوه لیموترش در قالب آزمایش ...
بیشتر
میوه لیموترش بهدلیل داشتن ارزش اقتصادی و ترکیبات مفید تغذیهای حائز اهمیت میباشد. عدم وجود امکانات انبارداری و بستهبندی مناسب منجر به کاهش مصرف لیموی تازه نسبت به سایر روشهای فرآوری میشود. این تحقیق بهمنظور بررسی اثر غلظتهای 0، 1، 2 و 3 میلیمولار سالیسیلیکاسید بر انبارمانی (0، 20، 40 و 60 روز) میوه لیموترش در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. بر اساس یافتههای این تحقیق، طی دوره انبارمانی، روند افزایشی برخی از شاخصها از جمله کروما (5/5درصد)، کاهش وزن (9 درصد) و ویتامینث (66 درصد) نسبت به زمان برداشت مشاهده شد؛ ولی سفتی گوشت (52 درصد)، اسید کل (24 درصد) و تازگی پوست (37 درصد) کاهش یافتند. تیمارهای سالیسیلیکاسید قادر به حفظ وزن میوه نشد؛ ولی سالیسیلیکاسید 1 میلیمولار از نظر حفظ خواص پاداکسندگی و سالیسیلیکاسید 1 و 2 میلیمولار در حفظ سفتی پوست نسبت به تیمار شاهد مؤثر بودند. در پایان دوره انبار، بیشترین سفتی گوشت و ویتامینث در تیمار سالیسیلیکاسید 2 میلیمولار و بیشترین میزان مواد جامد محلول و اسید در تیمار سالیسیلیکاسید 1 میلیمولار ثبت شد. بهنظر میرسد نگهداری لیموترش در ظروف بستهبندی با استفاده از سالیسیلیکاسید 1 و 2 میلیمولار قادر به حفظ کیفیت لیموترش تا 60 روز باشد.
مسعود فتاحی؛ محمد حسین شمشیری؛ شیرین نصراله پورمقدم
چکیده
این پژوهش برای تعیین اثر همزیستی قارچ میکوریز آربسکولار (Glomus mosseae) و مقایسۀ سه پایه پسته از نظر جذب و توزیع عنصرهای غذایی فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، کلر، روی و مس در تنش شوری انجام شد. بدین منظور آزمایشی گلخانهای در قالب طرح کامل تصادفی بهصورت فاکتوریل با سه عامل: میکوریز (میکوریز و بدون میکوریز)، شوری آب آبیاری (5/0، 5، 10 و ...
بیشتر
این پژوهش برای تعیین اثر همزیستی قارچ میکوریز آربسکولار (Glomus mosseae) و مقایسۀ سه پایه پسته از نظر جذب و توزیع عنصرهای غذایی فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، کلر، روی و مس در تنش شوری انجام شد. بدین منظور آزمایشی گلخانهای در قالب طرح کامل تصادفی بهصورت فاکتوریل با سه عامل: میکوریز (میکوریز و بدون میکوریز)، شوری آب آبیاری (5/0، 5، 10 و 15 ds/m) و پایه (سرخس، ابارقی و بنه باغی) اجرا شد. نتایج نشان داد، سطوح مختلف شوری موجب کاهش همزیستی و جذب عناصر (فسفر، پتاسیم، کلسیم، روی و مس) در پایهها شد و با افزایش سطح شوری تجمع سدیم و کلر در ریشه و شاخساره افزایش یافت. توزیع عنصرها تحت تأثیر تیمار میکوریز قرار گرفت بهطوریکه میزان عنصرهای فسفر، پتاسیم، سدیم و کلر در ریشه کمتر از شاخساره بود. گیاهان دارای میکوریز در مقایسه با گیاهان بدون میکوریز غلظت بالاتری از فسفر، پتاسیم، کلسیم و روی داشتند همچنین غلظت سدیم و کلر در گیاهان میکوریزی کمتر از گیاهان بدون میکوریز بود. در مجموع همزیستی پایههای پسته با میکوریز سبب افزایش مقاومت به تنش شوری شد که دستکم میتوان بخشی از آن را به افزایش جذب برخی از یونهای کانی کمتحرک مانند فسفر و روی و فراهم نمودن تنظیم اسمزی بیشتر نسبت داد. پایۀ بنهباغی نسبت به دو پایۀ دیگر محتوای سدیم و کلر کمتری در ریشه و شاخساره داشت که میتواند دلیلی برای مقاومت بیشتر این پایه در مقایسه با دو پایۀ دیگر در برابر شوری آب آبیاری باشد.
علوم میوه
شیرین نصراله پور مقدم؛ حمید رضا کریمی؛ علی اکبر محمدی میرک؛ محمد حسین شمشیری
چکیده
بهمنظور ارزیابی تنوع ساختارظاهری (مورفولوژیکی) درون یک تودۀ بذری پسته رقم بادامی ریز زرند (Pistacia vera L. cv. Badami-Riz- Zarand) و همبستگی بین ویژگیهای بذرها با دانهالهای حاصل از آنها، 20 صفت کمی در 67 خشک میوه و دانهالهای حاصل از کشت بررسی شد. نتایج نشان داد که همبستگی معنیدار و مثبتی بین ابعاد خشک میوه و مغز و همچنین ارتفاع دانهالهای ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی تنوع ساختارظاهری (مورفولوژیکی) درون یک تودۀ بذری پسته رقم بادامی ریز زرند (Pistacia vera L. cv. Badami-Riz- Zarand) و همبستگی بین ویژگیهای بذرها با دانهالهای حاصل از آنها، 20 صفت کمی در 67 خشک میوه و دانهالهای حاصل از کشت بررسی شد. نتایج نشان داد که همبستگی معنیدار و مثبتی بین ابعاد خشک میوه و مغز و همچنین ارتفاع دانهالهای با قطر طوقه وجود دارد. بر پایۀ رسم کردار تجزیۀ خوشهای ژنوتیپهای موردبررسی به سه دستۀ جداگانه گروهبندی شدند. گروه اول شامل دانهالهایی بودند که از بذرهای پهنتری به وجود آمده بودند و طول دمبرگ و قطر در انتها و وسط ساقۀ آنها بیش از دو گروه دیگر بود. همچنین وزن مغز، طول پهنکبرگ و ارتفاع دانهال بهطور معنیداری در گروه اول نسبت به گروه سوم برتری داشت. همینطور مشخص شد ژنوتیپهایی که در گروه دوم قرار گرفتند طول و قطر خشک میوه، طول و عرض مغز، نسبت طول به عرض پهنکبرگ، شاخص سبزینگی برگ و قطر طوقۀ بیشتری از ژنوتیپهای گروه سوم داشتند. درمجموع نتایج این آزمایش نشان داد که در پستۀ رقم بادامی ریز زرند بهرغم یکسان بودن والد مادری در بذرهای استفادهشده از یک تودۀ بذری، تنوع ساختارظاهری بالایی وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که با برقراری رابطۀ رگرسیونی بین برخی صفات خشک میوه (بذر) و دانهال حاصل از آنها پیش از کاشت با توجه به ابعاد خشک میوه (بذر) میتوان بعضی از ویژگیهای مرتبط باقدرت رشد را در دانهال حاصل از کشت آن بذر برآورد و پیشبینی کرد.