محمد جواد نظری دلجو؛ احمد خلیقی؛ مصطفی عرب؛ رویا کرمیان؛ حمیده جابریان همدان
چکیده
مهمترین عارضۀ پس از برداشت ژربرا، خمیدگی ساقه در ناحیۀ زیر گلآذین است. پدیدۀ تشکیل لیگنین یکی از فرضیههای مهم مطالعهشده و دلایل خمیدگی ساقۀ ژربراست. بهمنظور مطالعۀ تأثیر اسید سالیسیلیک بر فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز بهمنزلۀ مهمترین آنزیم دخیل در چرخۀ فنیلپروپانوییدها و درنتیجه تشکیل ...
بیشتر
مهمترین عارضۀ پس از برداشت ژربرا، خمیدگی ساقه در ناحیۀ زیر گلآذین است. پدیدۀ تشکیل لیگنین یکی از فرضیههای مهم مطالعهشده و دلایل خمیدگی ساقۀ ژربراست. بهمنظور مطالعۀ تأثیر اسید سالیسیلیک بر فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز بهمنزلۀ مهمترین آنزیم دخیل در چرخۀ فنیلپروپانوییدها و درنتیجه تشکیل لیگنین و کنترل عارضۀ خمیدگی ساقه، آزمایشی با استفاده از سطوح مختلف اسید سالیسیلیک (mM 1 و 75/0، 5/0، 25/0، 0) در دو رقم ژربرای حساس (Ecco) و مقاوم (Double dutch) به خمیدگی براساس آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج آزمایش بیانگر تأثیر معنادار رقم، هورمون و اثر متقابل رقم و اسید سالیسیلیک بر پایداری غشای سلولی، درصد خمیدگی، فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز و تشکیل لیگنین بود. با توجه به نتایج آزمایش ارتباط مستقیم و منفی بین میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز و درجۀ خمیدگی ساقه وجود داشت. بر همین اساس رقم Double dutch با درجۀ خمیدگی کمتر، فعالیت آنزیمی دو برابری نسبت به رقم Ecco با درجۀ خمیدگی بیشتر، نشان داد. همچنین اسید سالیسیلیک بسته به غلظت و رقم تأثیر معناداری بر فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز، تشکیل لیگنین و درنتیجه عارضۀ خمیدگی ساقه نشان داد. بهطوریکه بیشترین فعالیت آنزیمی در ارقام Double dutch و Ecco بهترتیب در غلظتهای 5/0 و 25/0 میلیمولار حاصل شد. بهطورکلی، نتایج آزمایش بیانگر تأثیر مثبت اسید سالیسیلیک بهویژه در غلظتهای پایین بر لیگنین ساقۀ گلدهنده و عارضۀ خمیدگی ساقۀ ارقام بررسیشده ژربرا بود.
راحله عدالتی مرفه؛ مصطفی عرب؛ روح انگیز نادری؛ محمود رضا روزبان
چکیده
آلسترومریا یکی از گلهای شاخه بریدهای است که به دلیل عملکرد بالا، گلهای زیبا و تنوع رنگ، در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. زرد شدن برگها، شاخص اولیه زوال گلهای آلسترومریا محسوب میشود. به منظور ایجاد تأخیر در زرد شدن برگها ، و بهبود دوام عمر و سایر ویژگیهای کیفی گلهای شاخه بریدهی آلسترومریا رقم ...
بیشتر
آلسترومریا یکی از گلهای شاخه بریدهای است که به دلیل عملکرد بالا، گلهای زیبا و تنوع رنگ، در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. زرد شدن برگها، شاخص اولیه زوال گلهای آلسترومریا محسوب میشود. به منظور ایجاد تأخیر در زرد شدن برگها ، و بهبود دوام عمر و سایر ویژگیهای کیفی گلهای شاخه بریدهی آلسترومریا رقم ‘Napoli’، آزمایشی بصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی طراحی شد و اثر غلظتهای مختلف اتانول (0، 2، 4 و 6 درصد) و جیبرلیک اسید (0، 50، 100 و 150 میلیگرم در لیتر) در محلول نگهدارنده، که همگی 4 درصد ساکارز را نیز به همراه داشتند، به دو روش تیمار موقت (24 ساعت) و مداوم، بر دوام عمر گل، میزان کلروفیل برگ، وزن تر شاخه بریده، میزان جذب آب، محتوای آب نسبی، قطر گل و نشت یونی بافت گلبرگ مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، بالاترین میزان کلروفیل برگ در تیمارهای حاوی 100 میلیگرم در لیتر اسید جیبرلیک در هر دو روش بدست آمد، اما تیمار مداوم تأثیر بهتری بر دوام عمر گلها، میزان جذب محلول، و افزایش وزن تر و قطر گلها داشت. همچنین، تیمار مداوم اتانول 2 درصد همراه با 100 و 150 میلیگرم در لیتر اسید جیبرلیک، باعث بیشترین دوام عمر گلهای آلسترومریا شد و استفاده از غلظتهای بالاتر اتانول، کاهش عمر گلها را بدنبال داشت.