علوم میوه
مجید جامی؛ ولی ربیعی؛ مهدی طاهری
چکیده
به منظور بررسی تأثیر زمان برداشت بر وزن میوه، مقدار روغن و باردهی سال آیندة چند رقم زیتون (کنسروالیا، آمیگدالولیا، کاریدولیا، کرونائیکی، آربکین، زرد و روغنی) آزمایشی بهصورت اسپلیتپلات در زمان در قالب طرح پایة کاملاً تصادفی در سه تکرار در سالهای 1392 و 1393 در ایستگاه تحقیقات زیتون (طارم - زنجان) اجرا شد. نتایج نشان داد که از بین ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر زمان برداشت بر وزن میوه، مقدار روغن و باردهی سال آیندة چند رقم زیتون (کنسروالیا، آمیگدالولیا، کاریدولیا، کرونائیکی، آربکین، زرد و روغنی) آزمایشی بهصورت اسپلیتپلات در زمان در قالب طرح پایة کاملاً تصادفی در سه تکرار در سالهای 1392 و 1393 در ایستگاه تحقیقات زیتون (طارم - زنجان) اجرا شد. نتایج نشان داد که از بین رقمهای مورد آزمایش رقم آمیگدالولیا بیشترین (شمار گلآذین و گل در شاخه، وزن میوه و مقدار روغن در ماده خشک) را داشت. همچنین بیشترین درصد تشکیل (گل کامل، میوة اولیه و میوة نهایی) در رقم آربکین ارزیابی شد. بنا بر نتایج تأثیر زمان برداشت، بیشترین وزن میوه در برداشت سوم مشاهده شد. مقدار روغن در مادة خشک در برداشت پنجم به بیشترین مقدار خود رسید. همچنین تأثیر زمان برداشت بر صفات مربوط به گلدهی و میوهدهی سال آینده نشان داد که بیشترین شمار گلآذین در برداشت چهارم، بیشترین شمار گل در شاخه در برداشت دوم و بیشترین درصد تشکیل (گل کامل، میوة اولیه و میوة نهایی) در برداشت سوم بهدست آمد. اثر متقابل زمان برداشت و رقم بر وزن تر میوه، درصد روغن، شمار گلآذین و گل در شاخه و درصد تشکیل گلهای کامل، میوة اولیه و میوة نهائی در سطح 1درصد معنیدار شد. با توجه به صفات ارزیابیشده، برداشت میوة زیتون برای تهیة کنسرو اوایل مهرماه و برای استخراج روغن اواخر مهرماه قابل توصیه است.