سید هاشم مرتضوی؛ مسعود ارغوانی؛ معظم حسنپور اصیل؛ عزیزاله خیری
چکیده
پلیآمینها گروهی از پلیکاتیونهای آلی با وزن مولکولی کم هستند که دو یا تعداد بیشتری گروه آمین دارند و به دلیل نقش مثبت آنها در بهبود فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاه، کاربرد آنها در کشاورزی رو به افزایش است. این پژوهش گلخانهای به منظور بررسی اثر پلیآمینها بر ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی گل شاخهبریدنی زنبق (Iris hollandica 'Blue Magic') به ...
بیشتر
پلیآمینها گروهی از پلیکاتیونهای آلی با وزن مولکولی کم هستند که دو یا تعداد بیشتری گروه آمین دارند و به دلیل نقش مثبت آنها در بهبود فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاه، کاربرد آنها در کشاورزی رو به افزایش است. این پژوهش گلخانهای به منظور بررسی اثر پلیآمینها بر ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی گل شاخهبریدنی زنبق (Iris hollandica 'Blue Magic') به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو نوع پلیآمین پوتریسین و اسپرمین هر کدام در چهار سطح (صفر، 5/0، 1 و 2 میلیمولار) انجام شد. محلول پاشی تیمارها از مرحله 3 برگی، هر هفته یک بار به مدت 9 هفته انجام شد. نتایج نشان داد پوتریسین و اسپرمین عمر گلجای و قطر گل را افزایش دادند و بیشترین تأثیر مربوط به تیمار پوتریسین با غلظت 2 میلیمولار بود. بالاترین میزان آنتوسیانینهای گلبرگها و محتوای کلروفیل کل برگ ها در گیاهانی که با 2 میلیمولار پوتریسین و اسپرمین تیمار شده بودند، مشاهده شد. تمام تیمارهای پلیآمین باعث افزایش وزن تر و مواد جامد محلول گل ها پس از برداشت شدند و بیشترین افزایش با تیمار پوتریسین 2 میلیمولار بهدست آمد. بر اساس نتایج تحقیق تیمارهای پوتریسین 2 میلیمولار و اسپرمین 1 میلیمولار با توجه به کاهش میزان نشتیونی، تجمع کمتر مالوندیآلدهید و بهبود فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان کاتالاز و آسکورباتپراکسیداز بهترین نتایج را در بر داشتند.
علوم میوه
نادر محمودی سوره؛ علیرضا فرخزاد؛ حمید حسن پور
چکیده
افزایش کمی و کیفی میوهها و ویژگیهای تغذیهای آنها، نقش مهمی در بازارپسندی و درآمد باغداران دارد. سیلیکون و کلسیم از جمله عنصرهایی هستند که میتوانند نقش مؤثری در بهبود کیفیت میوههای تولیدی داشته باشند. این پژوهش برای ارزیابی تأثیر محلولپاشی سیلیکات کلسیم (50،0، 100 و 200 میلیگرم در لیتر) بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی، محتوای ...
بیشتر
افزایش کمی و کیفی میوهها و ویژگیهای تغذیهای آنها، نقش مهمی در بازارپسندی و درآمد باغداران دارد. سیلیکون و کلسیم از جمله عنصرهایی هستند که میتوانند نقش مؤثری در بهبود کیفیت میوههای تولیدی داشته باشند. این پژوهش برای ارزیابی تأثیر محلولپاشی سیلیکات کلسیم (50،0، 100 و 200 میلیگرم در لیتر) بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی، محتوای پاداکسندۀ (آنتیاکسیدان) کل و میزان کلسیم میوۀ دو رقم توتفرنگی (ʼکاماروساʻ و ʼسلواʻ) انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک کامل تصادفی با پنج تکرار انجام شد. نتایج نشان داد، طول میوه، نسبت طول به عرض میوه، وزن تر و خشک میوه و میزان ویتامین ث در رقم کاماروسا بیشتر از رقم سلوا بود. میزان سفتی،TA ، TSS، محتوای فنل و پاداکسندۀ کل، میزان کلسیم بافت میوه و میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در رقم سلوا بهطور معنیداری بیشتر از رقم کاماروسا بود. با کاربرد سیلیکات کلسیم طول میوه، وزن تر و خشک میوه، میزان سفتی، میزان ویتامین ث، TSS، TA، محتوای فنل و پاداکسندۀ کل، میزان کلسیم میوه و فعالیت آنزیم کاتالاز افزایش یافت. یافتههای این پژوهش نشان داد، محلولپاشی سیلیکات کلسیم در بالاترین غلظت مورد استفاده در این آزمایش (200 میلیگرم در لیتر)، بیشترین تأثیر را در بهبود ویژگیهای کمی و کیفی میوۀ توتفرنگی داشت.
محمدرضا اصغری؛ لیلا احدی؛ سجاد ریایی
چکیده
امروزه، به دلیل تأثیرات زیانبار مواد شیمیایی بر سلامت انسان و محیط زیست، استفاده از این مواد با محدودیتهایی روبهروست. ازاینرو، یافتن مواد سالم برای استفاده در فناوری پس از برداشت میوهها و سبزیها ضروری است. در این پژوهش، تأثیر غلظتهای مختلف اسید سالیسیلیک (0، 1، 2 میلیمولار) به همراه ژل آلوئهورا در غلظتهای 0، 25 درصد ...
بیشتر
امروزه، به دلیل تأثیرات زیانبار مواد شیمیایی بر سلامت انسان و محیط زیست، استفاده از این مواد با محدودیتهایی روبهروست. ازاینرو، یافتن مواد سالم برای استفاده در فناوری پس از برداشت میوهها و سبزیها ضروری است. در این پژوهش، تأثیر غلظتهای مختلف اسید سالیسیلیک (0، 1، 2 میلیمولار) به همراه ژل آلوئهورا در غلظتهای 0، 25 درصد و 33 درصد بر عمر پس از برداشت میوۀ انگور رقم قزلازوم در دمای 5/0±0درجۀ سانتیگراد و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 45 و 90 روز در آزمایشگاه دانشگاه ارومیه در مهرماه 1390 بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملاً تصادفی و در 6 تکرار انجام شد که هر تکرار محتوی 500 گرم انگور بود. ویژگیهای کیفی میوه شامل pH آب میوه، اسید قابل تیتراسیون، ویتامین ث، فعالیت آنتیاکسیدانی، فعالیت آنزیم کاتالاز و درصد کاهش وزن بررسی شد. اسید سالیسیلیک 2 میلیمولار و ژل آلوئهورا 33 درصد به طور معناداری سبب حفظ فعالیت آنتیاکسیدانی و آنزیم کاتالاز میوه شدند و تأثیر معناداری بر مقدار اسیدهای آلی، ویتامین ث، درصد کاهش وزن و pH آبمیوه داشتند.