علوم میوه
مجید جامی؛ ولی ربیعی؛ مهدی طاهری
چکیده
به منظور بررسی تأثیر زمان برداشت بر وزن میوه، مقدار روغن و باردهی سال آیندة چند رقم زیتون (کنسروالیا، آمیگدالولیا، کاریدولیا، کرونائیکی، آربکین، زرد و روغنی) آزمایشی بهصورت اسپلیتپلات در زمان در قالب طرح پایة کاملاً تصادفی در سه تکرار در سالهای 1392 و 1393 در ایستگاه تحقیقات زیتون (طارم - زنجان) اجرا شد. نتایج نشان داد که از بین ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر زمان برداشت بر وزن میوه، مقدار روغن و باردهی سال آیندة چند رقم زیتون (کنسروالیا، آمیگدالولیا، کاریدولیا، کرونائیکی، آربکین، زرد و روغنی) آزمایشی بهصورت اسپلیتپلات در زمان در قالب طرح پایة کاملاً تصادفی در سه تکرار در سالهای 1392 و 1393 در ایستگاه تحقیقات زیتون (طارم - زنجان) اجرا شد. نتایج نشان داد که از بین رقمهای مورد آزمایش رقم آمیگدالولیا بیشترین (شمار گلآذین و گل در شاخه، وزن میوه و مقدار روغن در ماده خشک) را داشت. همچنین بیشترین درصد تشکیل (گل کامل، میوة اولیه و میوة نهایی) در رقم آربکین ارزیابی شد. بنا بر نتایج تأثیر زمان برداشت، بیشترین وزن میوه در برداشت سوم مشاهده شد. مقدار روغن در مادة خشک در برداشت پنجم به بیشترین مقدار خود رسید. همچنین تأثیر زمان برداشت بر صفات مربوط به گلدهی و میوهدهی سال آینده نشان داد که بیشترین شمار گلآذین در برداشت چهارم، بیشترین شمار گل در شاخه در برداشت دوم و بیشترین درصد تشکیل (گل کامل، میوة اولیه و میوة نهایی) در برداشت سوم بهدست آمد. اثر متقابل زمان برداشت و رقم بر وزن تر میوه، درصد روغن، شمار گلآذین و گل در شاخه و درصد تشکیل گلهای کامل، میوة اولیه و میوة نهائی در سطح 1درصد معنیدار شد. با توجه به صفات ارزیابیشده، برداشت میوة زیتون برای تهیة کنسرو اوایل مهرماه و برای استخراج روغن اواخر مهرماه قابل توصیه است.
محمد رجب زاده؛ علی وزوایی؛ علی عبادی؛ بهمن پناهی
چکیده
این آزمایش برای تعیین الگوی تشکیل میوه در چهار رقم پستة اکبری، احمدآقایی، کلهقوچی و اوحدی و ارتباط تشکیل میوة نهایی با تکامل و باروری اولیة کیسههای جنینی طی سالهای1381-1382 انجام شد که در آن خوشههای گزینششدۀ چهار رقم پسته یک هفته پس از گلدهی علامتگذاری شدند. شکل گلآذین و موقعیت گلها با درجات مختلف تکاملی (براساس اندازة تخمدان) ...
بیشتر
این آزمایش برای تعیین الگوی تشکیل میوه در چهار رقم پستة اکبری، احمدآقایی، کلهقوچی و اوحدی و ارتباط تشکیل میوة نهایی با تکامل و باروری اولیة کیسههای جنینی طی سالهای1381-1382 انجام شد که در آن خوشههای گزینششدۀ چهار رقم پسته یک هفته پس از گلدهی علامتگذاری شدند. شکل گلآذین و موقعیت گلها با درجات مختلف تکاملی (براساس اندازة تخمدان) یادداشت شد و در پایان فصل رشد هم موقعیت و میزان میوهبندی نهایی ثبت شد. تخمکها از تخمدانهای با اندازههای مختلف استخراج شدند و پس از فیکسشدن، برش خوردند و رنگآمیزی شدند و اطلاعات مربوط به کیسة جنینی آنها ثبت شد. نتایج نشان داد گلهایی که در ناحیة بالای خوشه و خوشهچه قرار میگیرند، از درصد میوهبندی بالاتری برخوردارند (بهترتیب 5/20 و44/27 درصد). اگرچه فقط حدود 11درصد از گلهای گلآذین، انتهایی هستند، حدود 45درصد آنها به میوه تبدیل شدند. حدود 89درصد گلها جانبی بودند که فقط 8درصد آنها به میوه تبدیل شدند. بیشتر میوهها در قسمتهای بیرونی گلآذین قرار داشتند. میوهبندی درگلهای با اندازههای یک، دو و سه بهترتیب 32، 17 و 5/6 بود. اختلاف معناداری بین ارقام از لحاظ درصد تشکیل میوه وجود نداشت. تشکیل میوه در سال پربار و کمبار اختلاف معناداری نشان نداد، ولی درصد پوکی کل در سال کمبار بهطور معناداری بیشتر از سال پربار بود (18/45درصد در سال کمبار و14/8درصد در سال پربار). ارقام از لحاظ تکامل کیسة جنینی با هم اختلاف معناداری نداشتند، هرچند که رقم احمدآقایی، درصد کیسۀ جنینی کامل بیشتری از سایر ارقام داشت. با اینکه رقم احمدآقایی بیشترین باروری کیسة جنینی را داشته است( 25درصد)، باروری کیسة جنینی ارقام مختلف اختلاف معناداری نداشتند. گلهای درجة یک بیشترین درصد کیسههای جنینی تکاملیافته (5/87درصد) و بارور(35درصد) را داشتند. درصد باروری برای گلهای درجه 2 و3 برابر 75/18 و 5/12درصد بود که با درصد تشکیل میوة آنها تا حدودی هماهنگی دارد.