بیتا خوانساری نژاد؛ فرشاد دشتی؛ دوستمراد ظفری؛ اصغر میرزایی اصل
چکیده
پیاز یک محصول مهم باغبانی است که هر ساله مقدار زیادی از آن در اثر بیماری پوسیدگی فوزاریومی از بین میرود. در این بررسی آزمون بیماریزایی هشت جدایه فوزاریوم بر سوخهای پیاز رقم تگزاسارلیگرانو در آزمایشگاه انجام شد که چهار جدایه HR1، HR97، HR42، HR21 بیشترین میزان بیماریزایی را نشاندادند. همچنین آزمون دامنه میزبانی چهار جدایه ...
بیشتر
پیاز یک محصول مهم باغبانی است که هر ساله مقدار زیادی از آن در اثر بیماری پوسیدگی فوزاریومی از بین میرود. در این بررسی آزمون بیماریزایی هشت جدایه فوزاریوم بر سوخهای پیاز رقم تگزاسارلیگرانو در آزمایشگاه انجام شد که چهار جدایه HR1، HR97، HR42، HR21 بیشترین میزان بیماریزایی را نشاندادند. همچنین آزمون دامنه میزبانی چهار جدایه بیماریزا در گلخانه انجام شد که جدایههای HR1، HR42، HR21به جنس Allium محدود شدند. نواحی tef این جدایهها توالی یابی و بر اساس مقایسه با توالیهای بانک ژن صحت تشخیص Fusarium oxyosporum f.sp cepae تأیید شد. در گام بعدی آزمایش غربالگری برای برخی از رقمهای مختلف پیاز ایرانی همراه با دو رقم خارجی تگزاسارلی گرانو و یلو سویت اسپانیش برای بیماری پوسیدگی فوزاریومی انجام شد. نتایج نشان داد، رقم قرمز آذرشهر به این بیماری حساس و رقم سفید کاشان متحمل بود. میزان بیان رونوشتهایCOI1 (Coronatine Insensitive1) وERF1 (Ethylene Response Factor1) در رقم های حساس و مقاوم پس از تلقیح با جدایه قارچ فوزاریوم بررسی شدند. نتایج نشان دادند میزان بیان COI1 در رقمهای حساس و متحمل تفاوتی با یکدیگر نداشتند، اما بیان ERF1 در زمان 24 ساعت پس از تلقیح در رقم قرمز آذرشهر افزایش بیان را نشان داد، درحالیکه در رقم سفید کاشان میزان بیان این رونوشت کاهش یافت. بر اساس نتایج، به نظر میرسد ERF1 در مکانیسم مقاومت گیاهان پیاز آلوده به بیماری پوسیدگی فوزاریومی نقش کلیدی داشته باشد.