خدیجه کرمی؛ جواد عرفانی مقدم؛ مسعود بازگیر؛ اورنگ خادمی
چکیده
در این پژوهش، به منظور کاهش ترکیدگی و بهبود ویژگیهای کمی و کیفی میوه انار رقم ملس ساوه، از تیمار اسیدجیبرلیک (صفر، 30 و 60 میلیگرم در لیتر) و سولفات روی (صفر، 1500 و 3000 میلیگرم در لیتر) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار استفاده شد. محلولپاشی اسیدجیبرلیک و سولفات روی در سه مرحله از رشد میوه در ...
بیشتر
در این پژوهش، به منظور کاهش ترکیدگی و بهبود ویژگیهای کمی و کیفی میوه انار رقم ملس ساوه، از تیمار اسیدجیبرلیک (صفر، 30 و 60 میلیگرم در لیتر) و سولفات روی (صفر، 1500 و 3000 میلیگرم در لیتر) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار استفاده شد. محلولپاشی اسیدجیبرلیک و سولفات روی در سه مرحله از رشد میوه در اواخر بهار و اواسط تابستان صورت گرفت. نمونههای میوه و برگ در زمان رسیدگی کامل میوهها، جمعآوری شدند و برخی از خصوصیات مورفوفیزیولوژی میوه و برگ مورد اندازهگیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد محلولپاشی اسیدجیبرلیک به تنهایی یا در ترکیب با عنصر روی، درصد ترکیدگی میوه را به طور معنیداری در مقایسه با شاهد کاهش داد. کمترین میزان ترکیدگی میوه بهترتیب مربوط به تیمارهای اسیدجیبرلیک با سطوح 60 و 30 میلیگرم در لیتر و 3000 میلیگرم در لیتر عنصر روی با میانگین 73/7 و 80/7 درصد به دست آمد و بیشترین میزان آن در نمونههای شاهد با میانگین 30 درصد ثبت گردید. وزن، طول و قطر میوه، درصد رطوبت و ضخامت پوست میوه، مواد جامد محلول، غلظت عنصر روی و اسید آسکوربیک در تیمار 60 و 30 میلیگرم در لیتر اسیدجیبرلیک و همچنین 3000 میلیگرم در لیتر سولفات روی به طور معنیداری در مقایسه با نمونههای شاهد افزایش یافت. نتایج کلی نشان داد محلولپاشی درختان انار با اسیدجیبرلیک و سولفات روی باعث بهبود برخی از شاخصهای مورفو-فیزیولوژی میوه میگردد که در کنترل ترکیدگی و در نتیجه افزایش ویژگیهای کمی و کیفی میوه انار مؤثر هستند.