سمیه طالبی؛ مهدی علیزاده؛ سیده ساناز رمضانپور؛ عظیم قاسم نژاد
چکیده
در این پژوهش توانمندی آنتیاکسیدانی 15 ژنوتیپ مختلف زرشک به روشهای چهارگانه DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید و فعالیت آنتیاکسیدانی براساس روش TFPL در سال 1396 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان مورد بررسی قرار گرفت. 14 ژنوتیپ دانهدار وحشی و یک ژنوتیپ بیدانه زراعی زرشک از استانهای شمال ...
بیشتر
در این پژوهش توانمندی آنتیاکسیدانی 15 ژنوتیپ مختلف زرشک به روشهای چهارگانه DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید و فعالیت آنتیاکسیدانی براساس روش TFPL در سال 1396 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان مورد بررسی قرار گرفت. 14 ژنوتیپ دانهدار وحشی و یک ژنوتیپ بیدانه زراعی زرشک از استانهای شمال شرق ایران جمعآوری و بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد ژنوتیپ دارای اثر معنیداری بر میزان فنل، فلاونوئید، آنتوسیانین و توانمندی آنتیاکسیدانی میوه با استفاده از روشهای DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید و TFPL بود. در این پژوهش بیشترین و کمترین میزان فنل کل به ترتیب به مقدار 169و 149 میلیگرم بر گرم (وزن خشک) در ژنوتیپهای درگز1 و بیرجند بیدانه حاصل شد. همچنین ژنوتیپهای گلستان1 و شیروان 5 به ترتیب بالاترین میزان فلاونوئید (6/88 میلیگرم بر گرم وزن خشک) و آنتوسیانین (619 میکروگرم بر گرم وزن خشک) را دارا بودند. همچنین نتایج نشان داد فعالیت آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL اندازهگیری شده میوهی ژنوتیپهای زرشک در روشهای مختلف اندازهگیری متفاوت بودند. توانمندی آنتیاکسیدانی اندازهگیری شده با روشهای مختلف از قبیل روش DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولئیک اسید اسید به ترتیب در ژنوتیپهای شیروان4 (7/63 میلیگرم بر گرم)، بیرجند بیدانه (5/54 میکرومول بر گرم)، درگز2 (78 درصد) بیشترین میزان بود. همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL در ژنوتیپ گلستان3 (9/29 میکروگرم بر میلی لیتر) بیشتر از سایر ژنوتیپها بود. نتایج نشان داد توانمندی آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL در ژنوتیپهای مختلف زرشک با ترکیبات فنلی رابطه مستقیم دارد و ژنوتیپهایی که دارای بالاترین میزان ترکیبات فنلی به خصوص فنل کل هستند، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالاتری نیز میباشند. نتایج مقایسه روشهای اندازهگیری فعالیت آنتیاکسیدانی ژنوتیپهای مختلف زرشک نشان داد روش میزان فعالیت آنتیاکسیدانی بر مبنای TFPL به دلیل ارتباط بیشتر با ترکیبات آنتیاکسیدانت از قبیل فنل کل روش بهتری برای اندازهگیری میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در ژنوتیپهای زرشک بود و ژنوتیپ درگز1 با مقادیر بالای فنل کل دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بالایی است که میتوان از این ژنوتیپ در مطالعات بالینی استفاده نمود.