علوم گیاهان دارویی
ستار غلامی گنجه؛ امین صالحی؛ صادق شهراسبی؛ امیرمختار امیری نسب
چکیده
یکی از ارکان کشاورزی پایدار کاربرد کودهای زیستی بهمنظور تأمین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه با هدف حذف یا کاهش قابلملاحظه در مصرف نهادههای شیمیایی است،لذا در این راستا با هدف بررسی اثر قارچ مایکوریزا و ورمیکمپوست بر عملکرد دانه و تولید اسانس انیسون، آزمایشی مزرعهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی ...
بیشتر
یکی از ارکان کشاورزی پایدار کاربرد کودهای زیستی بهمنظور تأمین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه با هدف حذف یا کاهش قابلملاحظه در مصرف نهادههای شیمیایی است،لذا در این راستا با هدف بررسی اثر قارچ مایکوریزا و ورمیکمپوست بر عملکرد دانه و تولید اسانس انیسون، آزمایشی مزرعهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی93-1392در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه یاسوج اجرا شد. تیمارها شامل ورمیکمپوست در سه سطح (0 ، 5 و 10 تن در هکتار) و قارچ مایکوریزا در چهار سطح (شاهد، کاربرد Glomusmosseae، کاربرد Glomusintraradicesو کاربرد تلفیقی هر دو گونه) بود. نتایج نشان داد که کاربرد منابع مختلف تغذیهای اثر معنیداری بر اکثر صفات مورد مطالعه در گیاه دارویی انیسون داشت. با توجه به نتایج، بیشترین ارتفاع بوته (46/53 سانتیمتر)، تعداد چتر در بوته (44/35 عدد)، عملکرد دانه (26/2968 کیلوگرم در هکتار)، درصد اسانس (40/3) و عملکرد اسانس (21/101 کیلوگرم در هکتار) در نتیجه کاربرد 10تن در هکتار ورمیکمپوست حاصل شد. بیشترین وزن هزار دانه (86/2 گرم) و عملکرد بیولوژیک (43/8989 کیلوگرم در هکتار) در اثر کاربرد تلفیقی 10تن در هکتار ورمیکمپوست و برهمکنش دوگونه G. mosseaeو G. intraradicesو بیشترین شاخص برداشت (03/42 درصد) در تیمار کاربرد 5 تن در هکتار ورمیکمپوست بهدست آمد.بهطورکلی نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد کودهای زیستی مایکوریزا و ورمیکمپوست نقش چشمگیری در افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی انیسون داشتند.