علوم میوه
طاهره رئیسی؛ بیژن مرادی
چکیده
تحقیق حاضر با هدف تعیین مناسبترین زمان محلولپاشی اوره جهت بهبود کمیت و کیفیت میوه (درصد تشکیل میوه، عملکرد، اندازه میوه، ضخامت پوست میوه، اسید قابلتیتراسیون و مواد جامد محلول) پرتقال ’تامسونناول‘ (Citrus sinensis L. Osbeck.) طی دو سال اجرا شد. بدین منظور اوره با غلظت 5/0 درصد بر تاج درختان 20 ساله در سه زمان جداگانه شامل دی، اسفند ...
بیشتر
تحقیق حاضر با هدف تعیین مناسبترین زمان محلولپاشی اوره جهت بهبود کمیت و کیفیت میوه (درصد تشکیل میوه، عملکرد، اندازه میوه، ضخامت پوست میوه، اسید قابلتیتراسیون و مواد جامد محلول) پرتقال ’تامسونناول‘ (Citrus sinensis L. Osbeck.) طی دو سال اجرا شد. بدین منظور اوره با غلظت 5/0 درصد بر تاج درختان 20 ساله در سه زمان جداگانه شامل دی، اسفند و تیر محلولپاشی شد. علاوه براین، یک تیمار محلولپاشی با آب نیز بهعنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد درختان محلولپاشی شده با اوره، صرفنظر از زمان کاربرد، غلظت نیتروژن برگ و درصد تشکیل میوه بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشتند. علاوه براین، محلولپاشی اوره بر عملکرد و شاخصهای کیفی میوه تأثیر معنیدار (05/0P<) داشته است. اثر زمان محلولپاشی اوره بر تغییرات نسبت مواد جامد محلول کل به اسید قابلتیتراسیون میوه (شاخص بلوغ برای برداشت) و عملکرد، کاملاً وابسته به سال مورد مطالعه بود؛ بهطوریکه در سال اول آزمایش (سال کممحصول)، بیشترین عملکرد در زمان محلولپاشی دی و تیرماه و بیشترین مقدار شاخص بلوغ در تیمار شاهد مشاهده گردید. به هرحال، در سال دوم (سال پرمحصول) بیشترین مقدار عملکرد و شاخص بلوغ در زمانهای محلولپاشی تیر و اسفندماه مشاهده شد. بنابراین، تعیین سطح و زمان کاربرد عناصر غذایی، برای تحریک فرایند فیریولوژیکی خاصی در مرکبات حائز اهمیت میباشد و به سال مورد مطالعه (پرمحصول یا کممحصول) بستگی دارد.