مائده فرشتیان؛ رضا صالحی؛ عبدالکریم کاشی؛ مصباح بابالار
چکیده
به منظور بررسی سازگاری پیوندک خربزه خاتونی روی پایههای کدو، آزمایشی بصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1396 در ایستگاه تحقیقات علوم باغبانی دانشگاه تهران انجام شد. هفت رقم پایه مختلف کدو، Rout Power, ES 900, RZ 12, Nongwoo 01, RZ 6, Shintozwa, PS580 همراه با گیاه شاهد (خربزه خاتونی) و پیوندک خربزه خاتونی، در این پژوهش بهکار گرفته شدند. ...
بیشتر
به منظور بررسی سازگاری پیوندک خربزه خاتونی روی پایههای کدو، آزمایشی بصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1396 در ایستگاه تحقیقات علوم باغبانی دانشگاه تهران انجام شد. هفت رقم پایه مختلف کدو، Rout Power, ES 900, RZ 12, Nongwoo 01, RZ 6, Shintozwa, PS580 همراه با گیاه شاهد (خربزه خاتونی) و پیوندک خربزه خاتونی، در این پژوهش بهکار گرفته شدند. میزان سازگاری این پایهها براساس الگوی رشد، عملکرد و کیفیت میوه خربزه خاتونی مورد ارزیابی قرار گرفت. مطابق با نتایج، عملکرد میوه بطور معنیداری تحت تاثیر پایه و سازگاری پیوند قرار گرفت. بیشترین عملکرد وزن میوه به ترتیب متعلق به پایههای ES و RZ6 بود. بیشترین تعداد میوه در بوته در پایههای Rout Power و Shintozwa و بیشترین میزان مواد جامد محلول در پایه Shintozwa گزارش شد. میزان هدایت الکتریکی شیره خام گیاهان پیوندی نسبت به گیاهان غیرپیوندی بیشتر بود. بیشترین میزان شیره خام در روز از پایهی01 Nongwoo جمعآوری شد. بیشترین درصد ماده خشک ریشه متعلق به پایه سازگار Nongwoo 01 بود که نسبت به سایر پایهها و شاهد تفاوت معنیدار نشان داد. اولین علامت ناسازگاری مورفولوژیکی، با افزایش تفاضل قطر محل پیوند با قطر پایه و پیوندک بود. این تفاضل قطر در پایه ناسازگار PS 580 در مقایسه با گیاه سازگار Nongwoo 01 به طور معنیداری بیشتر بود. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، پایههای Shintozwa و Rout Power را میتوان بعنوان پایههای مناسب و سازگار برای پیوند خربزه خاتونی معرفی نمود.
مائده فرشتیان؛ فروزنده سلطانی صالح آبادی؛ عبدالکریم کاشی؛ مصباح بابالار
چکیده
در این تحقیق هفده تودۀ هندوانۀ ابوجهل (حنظل) از مناطق مختلف ایران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات گروه مهندسی علوم باغبانی دانشگاه تهران کشت شدند. برخی ویژگیهای ریختشناختی (مورفولوژیکی) میوه و نیز ترکیبهای فنلی و کارتنوئیدی و همچنین میزان اسیدهای چرب بذر آنها ارزیابی شدند. بر پایۀ نتایج بیشترین ...
بیشتر
در این تحقیق هفده تودۀ هندوانۀ ابوجهل (حنظل) از مناطق مختلف ایران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات گروه مهندسی علوم باغبانی دانشگاه تهران کشت شدند. برخی ویژگیهای ریختشناختی (مورفولوژیکی) میوه و نیز ترکیبهای فنلی و کارتنوئیدی و همچنین میزان اسیدهای چرب بذر آنها ارزیابی شدند. بر پایۀ نتایج بیشترین شمار میوه در بوته و عملکرد در تودۀ "ارزوئیه" مشاهده شد، درحالیکه بیشترین وزن تک میوه در تودۀ "خوراسگان 5" مشاهده شد. بیشترین میزان ترکیبهای فنلی در میوههای تودۀ "کرمان" و "یزد" (88 میلیگرم اسیدگالیک در گرم وزن خشک) وجود داشت و بالاترین ترکیبهای کارتنوئیدی در تودههای "اراک" و "اهواز" (85 میکروگرم در میلیگرم وزن خشک) وجود داشت. بیشترین محتوای اسید چرب لینولئیک در بذر تودۀ "ارزوئیه" (4/72%) و بیشترین میزان اولئیک اسید در توده "خوراسگان" 2(8/13%) مشاهده شد. وزن میوه با قطر میانبر (مزوکارپ) مرکزی و میانبر حاوی بذر همبستگی مثبت به نسبت بالایی (69/0=r) داشتند. بین میزان اسید استئاریک و طول بذر همبستگی منفی بالایی (775/0-=r) وجود داشت که بذرهای کشیدهتر حاوی میزان اسید استئاریک کمتری بودند. در تجزیۀ خوشهای، در فاصلۀ 5 واحد بر پایۀ روش وارد تودهها در چهار گروه قرار گرفتند و یک توده از "کرمان" بهطور جداگانه در یک خوشه قرار گرفت که میزان ترکیبهای فنولی بالایی داشت. تنوع بالا در صفات میوه و میزان ترکیبهای فیتوشیمیایی میتوان استنباط کرد، هندوانههای ابوجهل در کشور تنوع بالایی دارند و بر پایۀ عملکرد و رشد مناسب بوتهها امکان زراعی کردن این محصول وجود دارد.