فاطمه بهبهانی؛ ولی ربیعی؛ مهدی طاهری
چکیده
آزمایشی برای بررسی اثر متقابل شوری و نسبت آمونیوم به نیترات بر نهالهای زیتون بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش چهار سطح شوری (0، 50، 100، 150 میلیمولار کلریدسدیم) و چهار نسبت مختلف آمونیوم به نیترات شامل: 14:0 (محلول بدون آمونیوم + meq/l 14 نیترات)؛ 12:2 (2 آمونیوم + 12 نیترات)؛ 10:4 (4 آمونیوم + 10 نیترات)؛ ...
بیشتر
آزمایشی برای بررسی اثر متقابل شوری و نسبت آمونیوم به نیترات بر نهالهای زیتون بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش چهار سطح شوری (0، 50، 100، 150 میلیمولار کلریدسدیم) و چهار نسبت مختلف آمونیوم به نیترات شامل: 14:0 (محلول بدون آمونیوم + meq/l 14 نیترات)؛ 12:2 (2 آمونیوم + 12 نیترات)؛ 10:4 (4 آمونیوم + 10 نیترات)؛ :6 8 (6 آمونیوم + 8 نیترات) بر روی نهالهای یکسالۀ ارقام زرد و آربیکن کاشتهشده در بستر پرلیت: شن به نسبت 1:1 استفاده شد. نتایج نشان داد که سطوح مختلف شوری به نسبتهای مختلف جذب نیتروژن، فسفر، پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم، شاخص کلروفیل و شدت فتوسنتز را کاهش ولی مقدار پرولین و جذب سدیم را افزایش میدهد. رقم زرد بیشتر تحتتأثیر اثرات مضر شوری قرار گرفت. همچنین مشاهده شد که همزمان با افزایش آمونیوم در محلول غذایی نسبت پتاسیم به سدیم و شدت فتوسنتز در رقم زرد افزایش ولی در رقم آربیکن کاهش مییابد. محلول غذایی حاوی یونهای آمونیوم و نیترات با نسبت 6 به 8، با افزایش شدت فتوسنتز و نسبت پتاسیم به سدیم در مقایسه با سایر محلولهای غذایی در تعدیل اثرات مضر شوری کارآمدتر بود. همچنین این اثر در رقم زرد بارزتر از رقم آربیکن بود.