علوم میوه
سعید عشقی؛ مسلم کیامرثی
چکیده
بهمنظور بررسی میزان تحمل سرما در جوانههای انگور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 80 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 رقم (ریشبابا، سیاه شیراز، عسکری و بواناتی)، 4 تاریخ نمونهبرداری (15آذر، 15دی، 15بهمن و 15اسفند سالهای 1389 و 1390) و 5 دما (5+، 7-، 15- ، 22- و30- درجۀ سلسیوس) بود. از قلمههای تکگرۀ این رقمها استفاده ...
بیشتر
بهمنظور بررسی میزان تحمل سرما در جوانههای انگور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 80 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 رقم (ریشبابا، سیاه شیراز، عسکری و بواناتی)، 4 تاریخ نمونهبرداری (15آذر، 15دی، 15بهمن و 15اسفند سالهای 1389 و 1390) و 5 دما (5+، 7-، 15- ، 22- و30- درجۀ سلسیوس) بود. از قلمههای تکگرۀ این رقمها استفاده شد و ویژگیهای درصد مرگ جوانههای اولین، دومین و سومین میزان نشتیونی و LT10، LT50 و LT90 (دماهای کنترلشدۀ زیر 0 که باعث مرگ 10درصد، 50درصد و90درصد جوانهها میشود) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که با کاهش دما به زیر 0 درجۀ سلسیوس، درصد بروز مرگ جوانۀ اولین افزایش یافت. بیشترین مرگ جوانه در رقم سیاه شیراز مشاهده شد. جوانههای خفتۀ رقم سیاه شیراز و عسکری در اثر تیمار دمای پایین بیشترین و رقم ریشبابا و بواناتی کمترین آسیب را دیدند. کمترین و بیشترین LT50 در 15 آذر به ترتیب در رقم سیاه شیراز (4/14-) و بواناتی (2/16-) و در 15 اسفند به ترتیب در رقم سیاه شیراز (1/10-) و ریشبابا (8/12-) مشاهده گردید. در جمع، رقمهای ریشبابا و بواناتی از تحمل بیشتری و رقمهای سیاه شیراز و عسکری تحمل کمتری به سرما داشتند.