محمد عارف پوریان؛ غلامحسین داوری نژاد؛ یحیی سلاح ورزی
چکیده
ریزموجودات مفید (EM)، یکی از کودهای زیستی تجاری شامل باکتریهای فتوسنتزی، باکتریهای اسید لاکتیک، قارچ و اکتینومیستهاست. برای ارزیابی اثر ریزموجودات مفید (صفر و 1 درصد) و تنش شوری (0، 50، 100 و 150 میلیمولار) بر صفات مورفوفیزیولوژیک انار رقم شیشهکپ، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در گلخانۀ ...
بیشتر
ریزموجودات مفید (EM)، یکی از کودهای زیستی تجاری شامل باکتریهای فتوسنتزی، باکتریهای اسید لاکتیک، قارچ و اکتینومیستهاست. برای ارزیابی اثر ریزموجودات مفید (صفر و 1 درصد) و تنش شوری (0، 50، 100 و 150 میلیمولار) بر صفات مورفوفیزیولوژیک انار رقم شیشهکپ، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در گلخانۀ تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام گرفت. برای اعمال تنش شوری از کلرید کلسیم و کلرید سدیم به نسبت 1:10 استفاده شد. شاخصهای مطالعهشده شامل ارتفاع ساقۀ اصلی، وزن تر اندام هوایی، طول ریشه، وزن خشک ریشه و حجم ریشه، محتوی نسبی آب برگ، شاخص کلروفیل و نشت الکترولیت، محتوی پتاسیم و سدیم بودند. نتایج نشان داد که تمامی شاخصهای مورفوفیزیولوژیک اندازهگیریشده بهجز نشت الکترولیت در تیمار 1درصد EM بهطور معناداری بیشتر از تیمار بدون EM تحت شرایط شوری بود. همچنین تحت شرایط تنش شدید شوری (150 میلیمولار) استفاده از EM موجب کاهش 5/12درصدی سدیم و افزایش 5/11درصدی پتاسیم، در مقایسه با عدم کاربرد EM شد. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، به نظر میرسد، کاربرد ریزموجودات مفید میتواند اثرات مضر شوری را در سطوح پایین تنش کاهش دهد.