صفورا سعادتی؛ بهرام بانی نسب؛ مصطفی مبلی؛ مهدیه غلامی
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی تغییرات در سطح کربوهیدراتهای محلول برگ، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فنول کل، چگالی برگ، محتوای نسبی آب برگ، ماده خشک برگ و اسیدهای چرب در طی دوره سازگاری و عدم سازگاری به سرما و ارتباط آن با تحمل به یخزدگی زیتون انجام شد. سه رقم زیتون آمفیسیس، گرگان و مانزانیلا انتخاب و نمونههای برگی از باغ زیتون در طی پاییز ...
بیشتر
این پژوهش به منظور بررسی تغییرات در سطح کربوهیدراتهای محلول برگ، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فنول کل، چگالی برگ، محتوای نسبی آب برگ، ماده خشک برگ و اسیدهای چرب در طی دوره سازگاری و عدم سازگاری به سرما و ارتباط آن با تحمل به یخزدگی زیتون انجام شد. سه رقم زیتون آمفیسیس، گرگان و مانزانیلا انتخاب و نمونههای برگی از باغ زیتون در طی پاییز تا تابستان در شش زمان (آبان، آذر، دی، بهمن، فروردین و تیر ماه) تهیه شدند. به منظور تعیین تحمل به یخزدگی نمونههای برگی به مدت 12 ساعت در معرض انجماد مصنوعی (صفر تا 25- درجه سلسیوس) قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین رقمهای زیتون از نظر تحمل به یخزدگی در هر مرحله از نمونهبرداری تفاوت معنیداری مشاهده شد. تحمل به یخزدگی رقمها طی مرحله سازگاری به سرما افزایش و در مرحله خروج از سازگاری کاهش یافت. کربوهیدراتهای محلول، ظرفیت آنتیاکسیدانی، محتوای فنول کل و درصد ماده خشک برگ، به ویژه از مرحله شروع سازگاری به سرما تا سازگاری کامل به سرما در دی ماه در رقم متحمل به یخزدگی -آمفیسیس- بیشتر از رقمهای گرگان و مانزانیلا بود. بیشترین نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع در هر دو ماه دی و تیر در رقم آمفیسیس مشاهده شد. بنابراین از ترکیباتی مانند کربوهیدراتهای محلول، محتوای فنول کل و اسیدهای چرب، میتوان به عنوان شاخصهای بیوشیمیایی تعیین کننده تحمل به یخزدگی در غربالگری رقمهای زیتون استفاده کرد.
داوود خوشبخت؛ علی اکبر رامین؛ بهرام بانی نسب؛ سیروس آقاجان زاده
دوره 40، شماره 4 ، اسفند 1388
چکیده
شوری یکی از بزرگترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان و تولید محصول در بسیاری از نقاط جهان میباشد که از دیر باز مورد توجه بوده است. مرکبات جزء گیاهان حساس به شوری میباشند. از آنجا که گونههای تجاری مرکبات به صورت پیوندی تکثیر میشوند؛ میزان تحمل پیوندک به شوری، بستگی زیادی به نوع پایه مورد استفاده دارد. پژوهش گلخانهای با هدف ارزیابی ...
بیشتر
شوری یکی از بزرگترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان و تولید محصول در بسیاری از نقاط جهان میباشد که از دیر باز مورد توجه بوده است. مرکبات جزء گیاهان حساس به شوری میباشند. از آنجا که گونههای تجاری مرکبات به صورت پیوندی تکثیر میشوند؛ میزان تحمل پیوندک به شوری، بستگی زیادی به نوع پایه مورد استفاده دارد. پژوهش گلخانهای با هدف ارزیابی تحمل به شوری نه پایه مرکبات شامل: پایههای نارنج، بکرائی، کلئوپاترا، رانگپورلایم، رافلمون، ماکروفیلا و سیتروملو، سیترنج و پونسیروس بصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار و چهار سطح شوری شامل: شاهد، 25، 50 و 75 میلیمول در لیتر نمک NaCl، با هدایت الکتریکی به ترتیب 5/1، 5/4، 79/6 و 06/9 دسیزیمنس بر متر در دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری، شاخصهای تعداد برگ، ارتفاع گیاه، سطح برگ، وزن تر و خشک برگ، ساقه و ریشه، تعداد و طول ریشه کاهش مییابد. نتایج مقایسات میانگین صفات مورد بررسی نشان داد که اختلافهای معنیداری بین پایههای مرکبات وجود دارد. در بین پایهها، نارنج، کلئوپاترا و رانگ پورلایم کمترین و پونسیروس، سیترنج و سیتروملو بیشترین کاهش در شاخصهای رشدی اندام هوایی و ریشه را نشان دادند.