فاطمه نکونام؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ علی عبادی
چکیده
زردآلو از جایگاه مطلوبی در اقتصاد صنعت میوه برخوردار است. محدود بودن دامنه سازگاری اکولوژیکی یکی از عوامل محصولدهی نامنظم در این گونه است. هدف از این مطالعه بررسی اثر دمای محیط در مرحله پیش از گلدهی روی برخی از خصوصیات گل در چهار رقم زردآلوی تجاری با نامهای نصیری، نوری، شاهرودی و جهانگیری میباشد. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص ...
بیشتر
زردآلو از جایگاه مطلوبی در اقتصاد صنعت میوه برخوردار است. محدود بودن دامنه سازگاری اکولوژیکی یکی از عوامل محصولدهی نامنظم در این گونه است. هدف از این مطالعه بررسی اثر دمای محیط در مرحله پیش از گلدهی روی برخی از خصوصیات گل در چهار رقم زردآلوی تجاری با نامهای نصیری، نوری، شاهرودی و جهانگیری میباشد. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد دمای محیط از طریق تاثیر بر اندامهای زایشی گل از جمله سلامت دانهگرده و مادگی نقش مهمی در میزان باروری ارقام ایفا مینماید، به طوری که در سال اول، جوانهزنی دانهگرده به علت سرمای طولانی و شدید زمستان به میزان زیادی کاهش پیدا نمود و در سال دوم احتمالا به علت وجود زمستان گرم مرحله نهایی نمو مادگی با مشکل مواجه شد و مادگیهای با خامه کوتاه و تخمدان غیر متورم در بعضی ارقام از جمله جهانگیری و نوری مشاهده شد. دو رقم دیگر در سال دوم مادگیهای طبیعیتری تولید نمودند. علت وجود تفاوت در بین ارقام را میتوان به مسئله تناوب باردهی و ذخیره کربوهیدراتی آنها و حساسیت رقم جهانگیری به زمستانهای گرم نسبت داد. در رقم نصیری درصد چندتخمکی در سال 88-87 کاهش یافت. از طرف دیگر در این سال به علت تامین زودتر سرمای تجمعی، گلدهی ارقام زودتر اتفاق افتاد و دچار مشکل سرمازدگی بهاره شدند. طبق نتایج، نوسانات دمایی در هر دو سال به نحوی کیفیت گل را تحت تاثیر قرار داد. در کل زمستان سرد و یکنواخت در سال 87-86 شرایط مناسبتری برای نمو اعضاء گل و تشکیل میوه زردآلو فراهم کرد. جوانه زنی دانه گرده در این سال کاهش یافت اما به علت عدم وقوع سرمازدگی بهاره باردهی ارقام به صورت مطلوب انجام گرفت.
فاطمه نکونام؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ علی عبادی
دوره 42، شماره 1 ، تیر 1390، ، صفحه 1-9
چکیده
زردآلو (Prunus armeniaca L.)، از جایگاه خاص در صنعت میوهکاری ایران برخوردار است. از مشکلات اساسی در تولید زردآلو میتوان به بی نظمی باردهی و عملکرد پایین آن اشاره کرد که از جمله علل آن خودناسازگاری و عقیمی گلهای آن است. در این آزمایش سعی شد وضعیت ناسازگاری و عقیمی در 4 رقم زردآلوی تجاری ایران در شرایط آب و هوایی کرج به روش گردهافشانی کنترل ...
بیشتر
زردآلو (Prunus armeniaca L.)، از جایگاه خاص در صنعت میوهکاری ایران برخوردار است. از مشکلات اساسی در تولید زردآلو میتوان به بی نظمی باردهی و عملکرد پایین آن اشاره کرد که از جمله علل آن خودناسازگاری و عقیمی گلهای آن است. در این آزمایش سعی شد وضعیت ناسازگاری و عقیمی در 4 رقم زردآلوی تجاری ایران در شرایط آب و هوایی کرج به روش گردهافشانی کنترل شده و بررسی درصد تشکیل میوه در سه دوره شمارشی (10، 30 و 60 روز بعد از گردهافشانی) و همچنین ارزیابی طول و قطر مادگی و بررسی جوانهزنی دانه گرده آنها تعیین شود. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی و به شکل تلاقیهای دای آلل کامل انجام پذیرفت. نتایج بررسی جوانهزنی دانه گرده نشان داد که نر عقیمی در ارقام مورد مطالعه وجود ندارد. دادههای مربوط به تشکیل میوه در سه دوره شمارشی جمعآوری و بر اساس دادههای هر دوره، فنوتیپهای ناسازگار و وضعیت عقیمی تعیین شد. اندازهگیری طول مادگی و قطر تخمدان در جوانههای گل در مرحله بالونی نیز این موضوع را تایید کرد. بر اساس دادههای حاصل از مرحله دوم شمارش میوه، مشخص شد تمام ارقام مورد بررسی خودناسازگارند اما بین آنها ناسازگاری کامل مشاهده نشد. بر اساس نتایج محاسبه درصد میوه در مراحل اول و سوم به نظر میرسد در دو رقم شاهرودی و نصیری ماده عقیمی و نقص کیسه جنینی وجود داشته باشد به طوری که ریزش میوه در این ارقام از شدت بیشتری برخوردار بود. اثرات ساده مربوط به نوع والد گردهدهنده در تشکیل میوه اولیه معنیدار نشد اما اثر متقابل دانه گرده و طول مادگی در سطح پنج درصد معنیدار شد. در کل هر چهار رقم مورد بررسی خود ناسازگار تشخیص داده شدند و عقیمی مادگی در ارقام نصیری و شاهرودی بیشتر از دو رقم دیگر مشاهده شد و به نظر میرسد که رقم جهانگیری فاقد عقیمی مادگی باشد. نر عقیمی در هیچکدام از ارقام مشاهده نشد.